Экономь с нами

Экономьте до 30% при бронировании товаров в аптеках.

Гидреа капсулы по 500 мг №100 во флак.

Код: 55812
Гидреа капсулы по 500 мг №100 во флак.
Нет в наличии
Нет в наличии

Основная информация

Производитель
Бренд
Действующие вещества
Категория
Показания

онкология

Область применения

онкология

Форма выпуска

Таблетки и капсулы

Разрешено

для взрослых

Условия отпуска

рецептурный

Инструкция для Гидреа капсулы по 500 мг №100 во флак.

Состав

Капсули - 1 капс.

активна речовина: гідроксикарбамід 500 мг;
допоміжні речовини: лимонна кислота 12,8 мг, лактози моногідрат 42,2 мг, гідрофосфат натрію 36,0 мг, магнію стеарат 9,0 мг;

склад оболонки капсули: желатин 93,743 мг, титану діоксид 2,016 мг, барвник заліза оксид червоний 0,115 мг, барвник заліза оксид жовтий 0,110 мг, барвник індигокармін FD&C синій 2 0,017 мг;

склад чорнила для напису: шелак, заліза оксид чорний, N-бутиловий спирт, вода очищена, пропіленгліколь, промисловий метильований спирт, ізопропіловий спирт.

Капсули – тверді желатинові, непрозорі, розміром №0. Кришечка: зелена матова. Корпус: блідо-рожевий матовий. На капсулі є напис чорного кольору "BMS 303". капсули: порошок або ущільнена маса білого кольору.

Фармакологічна дія

Протипухлинний засіб - антиметаболіт.

Фармакокінетика

Після прийому внутрішньо швидко всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Максимальні концентрації препарату в плазмі досягаються протягом 2 годин після прийому. Даних щодо впливу їжі на всмоктування препарату немає. Швидко розподіляється по тканинах організму, проникає крізь гематоенцефалічний бар'єр. У спинномозковій рідині визначається 10-20%, в асцитичній рідині – 15-50% від концентрації у плазмі крові. Гідроксикарбамід накопичується в лейкоцитах та еритроцитах. Період напіввиведення – 3-4 години. Частково метаболізується у печінці. 80% гідроксисечовини протягом 12 годин виводиться із сечею, при цьому 50% у незміненому вигляді та у невеликих кількостях у вигляді сечовини. Препарат також виводиться через дихальні шляхи у вигляді вуглецю діоксиду. Через 24 години у плазмі не визначається.

Пацієнти з порушенням функції нирок

Оскільки гідроксисечовина виводиться переважно через нирки, потрібне зниження дози при призначенні препарату таким пацієнтам.

Фармакодинаміка

Гідроксикарбамід є фазоспецифічним цитостатичним препаратом (антиметаболіт, за деякими даними - алкілуючої дії), що діє у фазі S клітинного циклу. Блокує зростання клітин в інтерфазі G1-S, що істотно для одночасної променевої терапії, оскільки з'являється синергічна чутливість пухлинних клітин у фазі G1 на опромінення. Підсилюючи дію інгібітору РНК-редуктази - рибонуклеозиддифосфатредуктази, викликає пригнічення синтезу ДНК. Препарат не впливає на синтез РНК та білка.

Показания

  • резистентний хронічний мієлолейкоз;
  • справжня поліцитемія (еритремія) із високим ризиком тромбоемболічних ускладнень;
  • есенціальна тромбоцитемія з високим ризиком тромбоемболічних ускладнень;
  • остеомієлофіброз;
  • меланома;
  • злоякісні пухлини голови та шиї (за винятком раку губи) у комбінації з променевою терапією;
  • рак шийки матки у комбінації з променевою терапією.

Противопоказания

  • Підвищена чутливість до гідроксикарбаміду або будь-якої іншої допоміжної речовини, що входить до складу препарату;
  • вагітність та період грудного вигодовування;
  • лейкопенія нижче 2500/мкл; тромбоцитопенія нижче 100000/мкл;
  • дитячий вік (безпека та ефективність застосування не встановлена).

З обережністю:

  • Печінкова та/або ниркова недостатність;
  • тяжка анемія (має бути скомпенсована перед початком лікування), пацієнти після перенесеної радіотерапії або хіміотерапії (можливість мієлосупресії, загострення променевої еритеми);
  • дефіцит лактази, непереносимість лактози, глюкозогалактозна мальабсорбція.

Лікарська взаємодія

При одночасному застосуванні препарату з іншими мієлосупресивними препаратами або променевою терапією рівень пригнічення функції кісткового мозку або розвиток інших побічних ефектів може зростати.

У дослідженнях in vitro зазначено, що при одночасному застосуванні Гідреа® та цитарабіну підвищується цитотоксичний ефект останнього.

Якщо в ході комбінованої терапії відзначаються тяжкі диспепсія, нудота, блювання або анорексія, їх зазвичай можна усунути перериванням прийому препарату Гідреа®.

Болючість та дискомфорт слизових оболонок у місці опромінення (мукозит) можна полегшити застосуванням місцевих анестетиків та прийомом аналгезивних препаратів усередину. При тяжкому мукозиті терапію препаратом Гідреа тимчасово припиняють; у дуже тяжких випадках призупиняють також променеву терапію.

Препарат може збільшувати вміст сечової кислоти у сироватці крові, тому може знадобитися коригування дози препаратів, що підвищують виведення сечової кислоти з організму. Урикозуричні засоби підвищують ризик розвитку нефропатії. Відзначено випадки появи хибнопозитивних результатів аналізів при визначенні сечовини, сечової кислоти та молочної кислоти внаслідок взаємодії гідроксикарбаміду та ферментів (уреази, урикази, лактатдегідрогенази).

Підвищений ризик розвитку вакциноасоційованих інфекцій зі смертельними наслідками можливий при сумісному застосуванні Гідреа® та живих вакцин. Застосування живих вакцин не рекомендовано у пацієнтів із зниженим імунітетом.

Запобіжні заходи

Лікування препаратом слід проводити лише під наглядом лікаря, який має досвід застосування протипухлинної терапії.

Перед кожним курсом та періодично під час лікування препаратом необхідно контролювати функції кісткового мозку, нирок та печінки. Визначення гемоглобіну, лейкоцитів та тромбоцитів має проводитися не рідше 1 разу на тиждень протягом усього періоду лікування препаратом. Лікування призначають лише у тому випадку, якщо вміст лейкоцитів перевищує 2500/мкл, а тромбоцитів – 100000/мкл. Якщо в ході лікування виявлено, що вміст лейкоцитів – менше 2500/мкл або тромбоцитів – менше 100000/мкл, лікування слід призупинити доти, доки вміст їх не відновиться до норми.

Тяжка форма анемії повинна бути компенсована до початку лікування препаратом.

Під час лікування препаратом може розвинутись мієлосупресія, головним чином лейкопенія. Тромбоцитопенія і анемія розвиваються рідше і дуже рідко - без попередньої лейкопенії. Мієлосупресія найбільш ймовірна у хворих після нещодавньої попередньої променевої терапії або хіміотерапії іншими препаратами.

Після нещодавньої променевої або хіміотерапії препарат повинен застосовуватися з обережністю через можливе загострення пострадіаційної еритеми та посилення вираженості побічних ефектів (аплазія кісткового мозку, диспепсія та ульцерація шлунково-кишкового тракту).

При виникненні тяжких побічних явищ з боку органів травлення (таких як нудота, блювання, анорексія) зазвичай припиняють терапію препаратом Гідреа.

При болю та дискомфорті при розвитку мукозиту в області опромінення зазвичай призначають місцеві анестетики та анальгетики для прийому внутрішньо. У тяжких випадках терапію препаратом тимчасово припиняють, а у дуже тяжких випадках – тимчасово скасовують супутню променеву терапію.

На ранніх стадіях лікування препаратом часто спостерігається помірний мегалобластичний еритропоез.

Морфологічні зміни нагадують перніціозну анемію, однак вони не пов'язані з дефіцитом вітаміну В12 або фолієвої кислоти. У зв'язку з тим, що макроцитоз може маскувати дефіцит фолієвої кислоти, рекомендується регулярне визначення фолієвої кислоти у сироватці крові.

Гідроксикарбамід може також уповільнювати кліренс заліза плазми та знижувати швидкість утилізації заліза еритроцитами, проте це не впливає на час життя еритроцитів.

Випадки розвитку панкреатиту та гепатотоксичності (з можливим смертельним наслідком) відмічені у ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які приймали гідроксикарбамід спільно з антиретровірусними препаратами, зокрема диданозин (зі ставудином та без нього). У зв'язку із цим слід уникати спільного призначення цих препаратів. Також випадки розвитку периферичної нейропатії, іноді тяжкі, спостерігалися у ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які приймали гідроксикарбамід спільно з антиретровірусними препаратами, включаючи диданозин (зі ставудином та без нього).

Під час лікування хворі повинні вживати достатньо рідини.

Можливе зниження дози препарату при порушеннях функції нирок. Препарат слід застосовувати з обережністю у хворих при порушеній функції нирок та печінки.

Під час лікування препаратом у хворих з мієлопроліферативними захворюваннями спостерігалися шкірні токсичні васкуліти, включаючи васкулітні виразки та гангрену. Найчастіше повідомлялося про токсичні васкуліти у пацієнтів, які одержували або отримували в минулому інтерферон. При прогресуванні васкулітних виразок прийом препарату слід припинити.

При тривалому застосуванні препарату Гідреа® у пацієнтів з мієлопроліферативними захворюваннями, такими як справжня поліцитемія та тромбоцитемія, відмічені випадки вторинних лейкозів. При цьому невідомо, що є причиною розвитку вторинного лейкозу: прийом гідроксикарбаміду чи основне захворювання.

При тривалому застосуванні препарату Гідреа також спостерігалися випадки раку шкіри. Слід попередити пацієнтів про необхідність захищати шкіру від сонячного світла та проводити самоконтроль стану шкіри. Під час планових візитів лікаря слід контролювати стан шкірних покривів пацієнта з метою виявлення можливих злоякісних змін.

Азооспермія або олігоспермія, іноді оборотна, спостерігалася у пацієнтів чоловічої статі. У зв'язку з цим пацієнтів слід проінформувати про можливість консервації сперми перед початком терапії.

У зв'язку з можливою генотоксичністю препарату Гідреа® пацієнти чоловічої статі, які приймають препарат Гідреа®, повинні бути поінформовані про необхідність надійної контрацепції під час лікування та щонайменше протягом 1 року після закінчення терапії.

При вакцинації живими вірусними вакцинами одночасно з терапією препаратом Гідреа® можлива активація реплікації вірусу вакцини та/або збільшення розвитку побічних реакцій через придушення захисних механізмів організму, спричиненого прийомом препарату Гідреа®. Вакцинація живими вакцинами під час прийому препарату Гідреа може призвести до розвитку важких інфекцій. Можливе також зниження імунної відповіді на введення вакцин. Слід уникати введення живих вакцин у період терапії препаратом Гідреа® та проконсультуватись у фахівця.

Препарат Гідреа® має цитотоксичну дію, тому слід бути обережним при розтині капсул і уникати потрапляння порошку капсул на шкіру, слизові оболонки або вдихання препарату. Якщо вміст капсули випадково розсипаний, слід негайно зібрати порошок серветкою в поліетиленовий пакет, зав'язати його та викинути.

Застосування у педіатрії. Безпека та ефективність застосування у дітей не встановлена.

Оскільки у пацієнтів похилого віку ймовірність розвитку побічних ефектів при застосуванні препарату Гідреа® вища, ніж у пацієнтів молодого віку, може знадобитися застосування препарату в зниженій дозі.

Вплив на здатність до керування автотранспортом та управління механізмами

Досліджень щодо вивчення впливу препарату на здатність до керування автотранспортом та управління механізмами не проводилося. У зв'язку з тим, що гідроксикарбамід може спричиняти запаморочення та інші небажані явища з боку нервової системи, у період лікування препаратом здатність до концентрації уваги може погіршуватися.

Способ применения и дозы

При виборі режиму та доз у кожному індивідуальному випадку слід керуватися даними спеціальної літератури.

Препарат застосовують внутрішньо.

При утрудненні ковтання капсулу можна розкрити, висипати вміст у склянку води та негайно випити. При цьому деякі водонерозчинні допоміжні речовини залишаються на поверхні розчину.

Під час лікування препаратом слід приймати досить велику кількість рідини.

Резистентний хронічний мієлолейкоз

Безперервна терапія. Від 20 до 30 мг/кг щодня раз на день.

Оцінку ефективності препарату проводять після 6 тижнів лікування. При прийнятній клінічній відповіді лікування можна продовжувати необмежено довго. Лікування слід призупинити, якщо вміст лейкоцитів – менше 2,5х109/л або вміст тромбоцитів – менше 100х109/л. Через 3 дні повторно проводять аналіз крові. Лікування відновлюють тоді, коли вміст лейкоцитів та еритроцитів підвищується до прийнятного. Зазвичай відновлення вмісту лейкоцитів та еритроцитів відбувається досить швидко, інакше при спільному застосуванні препарату з променевою терапією остання може бути також припинена.

Розвиток анемії, навіть тяжкої, не потребує переривання курсу лікування за умови адекватної терапії (трансфузія еритроцитарної маси).

Справжня поліцитемія (еритремія) з високим ризиком тромбоемболічних ускладнень

Лікування починають із добової дози 15-20 мг/кг. Дозу встановлюють індивідуально, прагнучи підтримувати гематокрит нижче 45%, а кількість тромбоцитів – нижче 400х109/л. У більшості хворих вдається досягти цих показників, постійно застосовуючи гідроксикарбамід у добовій дозі від 500 до 1000 мг.

Лікування продовжують доти, доки зберігається можливість адекватно контролювати кількість тромбоцитів та/або лейкоцитів або до появи резистентності чи непереносимості препарату.

Есенційна тромбоцитемія з високим ризиком тромбоемболічних ускладнень

Зазвичай призначають препарат Гідреа у початковій добовій дозі 15 мг/кг; потім підбирають таку дозу, яка підтримує кількість тромбоцитів на рівні нижче 600х109/л, не призводячи до зменшення кількості лейкоцитів нижче 4х109/л.

Лікування продовжують доти, доки зберігається можливість адекватно контролювати кількість тромбоцитів та/або лейкоцитів або до появи резистентності чи непереносимості препарату.

Остеомієлофіброз

Зазвичай призначають препарат Гідреа у початковій добовій дозі 15 мг/кг; потім підбирають таку дозу, яка підтримує кількість лейкоцитів не нижче 4х109/л та кількість тромбоцитів не нижче 100х109/л.

Меланома, солідні пухлини

Переривчаста терапія: 80 мг/кг один раз на день кожні три дні (6-7 доз)

Безперервна терапія: 20-30 мг/кг щодня раз на день протягом 3 тижнів.

Злоякісні пухлини голови та шиї (за винятком раку губи) у комбінації з променевою терапією, рак шийки матки у комбінації з променевою терапією

80 мг/кг один раз на день, кожні три дні у комбінації з променевою терапією.

Лікування препаратом починають не менше ніж за 7 днів до початку променевої терапії та продовжують під час променевої терапії. Після променевої терапії препарат продовжують приймати протягом необмеженого часу при суворому спостереженні за хворим та за відсутності у нього незвичайних чи тяжких токсичних реакцій.

Пацієнти з порушенням функції печінки

Вказівки щодо зміни доз цієї групи пацієнтів відсутні. Слід проводити ретельний моніторинг показників крові у пацієнтів із порушенням функції печінки.

Пацієнти з порушенням функції нирок

Оскільки гідроксимочевина виводиться переважно через нирки, потрібне зниження дози при застосуванні препарату таким пацієнтам.

Хворим на ниркову недостатність (кліренс креатиніну менше 60 мл/хв) препарат зазвичай призначається в дозі 15 мг/кг. Хворим на термінальній стадії ниркової недостатності препарат призначається в дозі 15 мг/кг двічі, з інтервалом у 7 днів між прийомами: перший раз - після закінчення 4-годинного сеансу гемодіалізу, другий раз - перед проведенням сеансу гемодіалізу.

Літні пацієнти

Оскільки у пацієнтів похилого віку ймовірність розвитку побічних ефектів при застосуванні препарату Гідреа® вища, ніж у пацієнтів молодого віку, рекомендована доза для пацієнтів цієї групи не повинна перевищувати 60 мг/кг на добу.

Побочные реакции

Умовні позначення небажаних явищ (НЯ): "дуже часто" (≥ 1/10), "часто" (≥1/100,

Інфекції: частота невідома – гангрена.

З боку органів кровотворення: частота невідома – пригнічення функції кісткового мозку (лейкопенія, анемія, тромбоцитопенія).

З боку органів травлення: частота невідома – гепатотоксичність, панкреатит, іноді з летальним кінцем (у ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які одночасно одержують антиретровірусну терапію, зокрема диданозин та ставудин); стоматит, анорексія, нудота, блювання, діарея, запор, мукозит, диспепсія, подразнення слизової оболонки шлунка, виразка слизової оболонки шлунково-кишкового тракту; підвищення активності "печінкових" ферментів та концентрації білірубіну в плазмі, холестаз, гепатит.

З боку шкіри та шкірних придатків: частота невідома - шкірний васкуліт, макульозно-папульозні висипання, еритема обличчя та периферична еритема, виразки на шкірі, дерматоміозитоподібні зміни шкіри, ексфоліація шкіри, гіперпігментація, еритема, атрофія шкіри та нігтів, шкірні токсичні васкуліти (включаючи васкулітні виразки та гангрену); рідко – алопеція, рак шкіри.

З боку нервової системи: частота невідома – запаморочення, сонливість, дезорієнтація; головний біль, галюцинації, судоми, периферична нейропатія (у ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які одночасно одержують антиретровірусну терапію, зокрема диданозин та ставудин), підвищена стомлюваність.

З боку респіраторної системи: частота невідома – фіброз легень, дифузна інфільтрація легень, задишка.

З боку сечовидільної системи: частота невідома – збільшення вмісту сечової кислоти у сироватці крові, підвищення вмісту азоту сечовини та креатиніну у плазмі крові, затримка сечі, інтерстиціальний нефрит; рідко – дизурія.

Інше: частота невідома - озноб, пропасниця, загальне нездужання, підвищення ШОЕ, шкірні алергічні реакції, астенія, азооспермія, олігоспермія, синдром лізису пухлини; рідко – дифузна інфільтрація легень, задишка.

Випадки розвитку панкреатиту та гепатотоксичності (з можливим смертельним наслідком), а також тяжкої периферичної нейропатії відмічені у хворих на ВІЛ, які приймали гідроксикарбамід спільно з антиретровірусними препаратами, зокрема диданозин у комбінації зі ставудином або без нього.

Побічні явища, що спостерігаються при одночасному застосуванні гідроксикарбаміду та променевої терапії, такі ж, як і при монотерапії препаратом, головним чином пригнічення функції кісткового мозку (лейкопенія, анемія) та подразнення слизової оболонки шлунка.

Прийом гідроксикарбаміду може посилювати деякі побічні ефекти, що спостерігаються при променевій терапії, такі як дискомфорт у шлунку та мукозит.

Передозировка

Симптоми. При застосуванні препарату в дозах, що у кілька разів перевищували рекомендовані, у хворих розвивалися ознаки гострої дерматологічної токсичності: болючість, фіолетова еритема, набряк з подальшим лущенням долонь рук та стоп ніг, інтенсивна генералізована гіперпігментація шкіри та стоматит.

Лікування. Специфічний антидот не відомий. Лікування симптоматичне.

Применение в период беременности или кормления грудью

Препарат не слід приймати під час вагітності. Під час терапії слід попередити пацієнтку про необхідність надійної контрацепції. Якщо вагітність настала під час лікування препаратом, необхідно попередити пацієнтку про можливість ризику плоду.

Препарат проникає у грудне молоко. Слід припинити грудне вигодовування на період лікування або скасувати терапію, попередньо оцінивши важливість її проведення для матері.

Условия хранения

Термін придатності

2 роки.

Умови відпуску

За рецептом.

Регистрационные данные

Добавить отзыв к товару

Отзывы о Гидреа капсулы по 500 мг №100 во флак.

По этому товару ещё нет отзывов