"М`яти перцевої листя" - інструкція з використання, показання, дозування

Дозування:

Склад

Склад

Листя м’яти перцевої містять олію ефірну (2-3 %), до складу якої входить ментол, пінени, лимонен, феландрен, цинеол та інші терпеноїди, крім цього містяться флавоноїди, кислота урсолова і олеанолова, бетаїн, каротин, гесперидин, речовини дубильні, кислоти органічні, мікроелементи

Фармакологічна дія

Підвищують секрецію травних залоз, збуджують апетит, пригнічують процеси гниття і бродіння у травному каналі, знижують тонус гладеньких м’язів кишечнику, жовчно- та сечовивідних шляхів, підвищують виділення жовчі, виявляють седативну і слабку гіпотензивну дію.

Показання

М'ята перцева викликає подразнення нервових закінчень, збуджуючи холодові рецептори. У відповідь на це поверхневі судини звужуються, а внутрішні розширюються. Ефект – послаблення або усунення больового синдрому.

Листя м'яти перцевої має корисні властивості: регулювати артеріальний та венозний кровообіг, протидіяти підвищенню внутрішньочерепного тиску та перенаправляти відтік крові на зовнішні вени. М'ята перцева гальмує процеси бродіння та гниття, покращує роботу травних залоз і проток підшлункової залози, стимулює перистальтику. Має антисептичну, сечогінну, седативну, проносну дію.

Завдяки вмісту ефірної олії м'ята перцева пригнічує життєдіяльність ряду спороутворюючих бактерій та золотистого стафілокока. Виявляє жовчогінну дію з активним виведенням холестерину і холатів, посилює антитоксичну функцію печінки, знімає спазм і нормалізує обмін речовин.

М'ята перцева входить до складу багатьох лікувальних препаратів різного спектру дії. Листя м'яти перцевої приймають у вигляді настоїв при безсонні, істерії та невралгії; призначають у кардіологічній практиці як стимулятор серцевої діяльності, для покращення кровообігу та як атеросклеротичний засіб. М'яту активно застосовують при захворюваннях верхніх дихальних шляхів та ОРЗ, використовують у лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту: гастритів, колітів, метеоризму, нудоти, проносу, блювоти і закрепу. Також м'яту п’ють при печії і підвищеній кислотності, болях в ШКТ, втраті апетиту та сповільненому травленні.

М'яту перцеву вводять до складу зборів для лікування холециститів, гепатитів та жовчнокам’яної хвороби. Широко використовуються її корисні властивості у стоматології.

Листя м'яти перцевої — популярний засіб для поліпшення стану волосся. М'ята в косметології використовується у вигляді настоянки і настою, а також у складі косметичних засобів. Такий настій м'яти перцевої корисний для росту волосся, допомагає подолати лупу, додає гладкості, блиску та шовковистості.