Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Аденоміоз матки – скритна хвороба зі складним лікуванням 28/07/2020

Аденоміоз матки – скритна хвороба зі складним лікуванням

     ЗМІСТ:

Що таке аденоміоз?

Аденоміоз – це патологічний стан, що дуже схожий з синдромом ендометріозу, про який ми писали раніше. Раніше анденоміоз вважали різновидом ендометріозу, але потім визначили як самостійну патологію. Обидва захворювання супроводжуються появою сильного болю перед і під час періоду менструації, але мають відмінності в деяких аспектах.

При аденоміозі слизова оболонка матки (ендометрій) вростає в м'язову стінку матки (міометрій). При цьому, під час менструальної кровотечі, кров що виділяється, не повністю залишає матку, а проникає в м'яз матки та починає вкорінюватися там. Це виражається в збільшенні маткових стінок. Аденоміоз вважається доброякісним захворюванням матки.

Захворювання зазвичай діагностується у жінок у віці 35-50 років, але також може виникати і в більш молодому віці.

аденоміоз це

Чим аденоміоз відрізняється від ендометріозу?

Подібність між аденоміозом та ендометріозом велика, але ці два стани, є різними захворюваннями і можуть з'являтися окремо. Ендометріоз є в значній мірі схожим станом: та ж тканина, звана слизовою оболонкою матки, яка утворює тільки внутрішній шар матки, розростається за межі тіла матки. Це захворювання також в основному проявляється у вигляді сильного менструального болю або хронічного болю в області тазу. Аденоміоз часто діагностується у жінок з ендометріозом.

Ендометріоз

Аденоміоз

Клітини ендометрію виходять за межі матки

Клітини ендометрію знаходяться в межах матки

Нерегулярна кровотеча

Нерегулярна кровотеча

Біль в області тазу

Біль в області тазу

Вік 20-40

Вік 35-50

У тих, хто ненароджували

У тих, хто народжували

Може викликати безпліддя

Може викликати безпліддя

Болючий статевий акт

Болючий статевий акт

Гормоназлежне захворювання

Гормонозалежне захворювання

Причини аденоміозу

Травма м'язової стінки матки. Поєднання травмуючої медичної події (вишкрібання після аборту, кесарів розтин, процес пологів) та ослаблення місцевої імунної системи в цій області може призвести до проникнення слизових клітин в м'язову тканину.

  • Куріння. Як і багато інших хвороб, не обов'язково в області гінекології, куріння та токсини в цілому можуть грати вирішальну роль у розвитку різних патологій. При аденоміозі також показаний прямий зв'язок з курінням.
  • Прийом протизаплідних. Тут є парадокс. Препарати з антиестрогенним ефектом, що зменшують утворення аденоматозного ураження, на практиці можуть навпаки викликати дане захворювання.
  • Гормональні зміни. У жінок у віці від 35 до 50 років кількість виробленого прогестерону стає менше, а після п'ятдесяти років жінки вже виділяють все менше естрогену. Цей факт привів до гіпотези про те, що проникнення слизової тканини в маткову м'яз є результатом подібних гормональних змін з акцентом на надлишок естрогену в порівнянні з прогестероном.

причини аденоміозу

Класифікація аденоміозу матки

Залежно від картини проростання ендометрію в м'язовий шар матки виділяють наступні форми аденоміозу:

  • Дифузна форма аденоміозу – ендометрій розростається рівномірно по м'язової стінки матки без утворення чітких вогнищ;
  • Осередкова форма – зосереджені вогнища ендометрія в тканинах матки;
  • Вузловий аденоміоз – скупчення клітин ендометрію утворює вузли, що нагадують міому;
  • Дифузно-вузлова форма – наявність одночасно і розсіяних і вузлових вогнищ ендометрію.

За глибиною проникнення ендометрію в м'язову тканину матки виділяють 4 ступеня аденоміозу:

  • I ступінь – ураження підслизового шару матки;
  • II ступінь – ураження половини м'язового шару стінки матки;
  • III ступінь – більше половини м'язового шару матки уражені вростанням ендометрію;
  • IV ступінь – запущена форма, коли окрім всієї матки уражені і сусідні органи.

види аденоміозу

Симптоми аденоміозу у жінок

Найбільш домінуючим симптомом, з яким стикається третина жінок з аденоміозом, є біль. А половина жінок – на особливо сильну кровотечу під час менструації. Сильна кровотеча є результатом вогнищ ендометрію в матковому м'язі, що ускладнює правильні скорочення під час щомісячної кровотечі.

Жінки з глибоким аденоміозом будуть страждати від більш сильного болю і менш сильної кровотечі, а жінки з поверхневим аденоміозом будуть страждати від сильної кровотечі і меншого болю.

Близькість маткового м'язу, який збільшується при аденоміозі, до сечового міхура може призвести до тиску і необхідності частого сечовипускання, яке може бути ускладнене або навіть болісне.

Інші симптоми аденоміозу включають:

  • Збільшення менструальної кровотечі, яка може з часом викликати анемію та слабкість;
  • Сильні менструальні спазми;
  • Хронічний тазовий біль;
  • Порушення жіночої фертильності;
  • Біль під час статевого акту;
  • Часте сечовипускання;
  • Нерегулярна кровотеча.

симптоми аденоміозу

Діагностика аденоміозу

Діагностика даного захворювання проблематична. Крім збору скарг пацієнтки та гінекологічного огляду, використовуються засоби візуалізації (УЗД, КТ, МРТ).

Аденоміоз можна побачити на УЗД органів малого тазу (трансвагінальне). Візуалізація може виявити асиметрію в матковому м'язі і навіть локальні кісти та діагностувати проникнення до самого м'язу (міометрію). Але цієї інформації недостатньо для остаточного діагнозу.

Аденоміоз на МРТ або КТ також не буде виявлено однозначно, дадуть більш чітку картину, ніж ультразвукове дослідження.

діагностіка аденоміозу

Аденоміоз: лікування

В даний час, на жаль, не існує лікування, яке повністю виліковує аденоміоз в гінекології. Існують медикаментозна терапія та хірургічні методи, здатні полегшити симптоми і навіть зберегти фертильність жінки. Вибір відповідного лікування аденоміозу матки залежить від стадії та виду захворювання, віку жінки і її планів на вагітність.

Аденоміоз у молодих жінок, що не народжували, рекомендується лікувати органзберігаючою хірургією та медикаментозною терапією.

Якщо планів на вагітність найближчим часом у пацієнтки немає, то рекомендується гормональне лікування аденоміозу легкої та середньої тяжкості, вводячи її в стан штучної менопаузи.

У разі, коли жінка планує вагітність, використовуються оперативні органзберігаючі методи. Цей спосіб ефективний тільки на перших стадіях захворювання, коли проблема не вкоренилася в м'язовий шар матки.

Крайній та найрадикальніший метод – це гістеректомія. Під час операції повністю видаляється матка, що назавжди позбавляє жінку можливості завагітніти.

Аденоміоз в клімактеричному періоді у жінки проходить самостійно, оскільки естроген перестає виділятися і стимулювати зростання тканин матки.

лікування аденоміозу

Медикаментозне лікування аденоміозу

На сьогоднішній день до сих пір не розроблена універсальна лікарська терапія, здатна позбавити від цього захворювання. Підбір препаратів для кожної пацієнтки відбувається індивідуально та спрямований лише на зменшення вираженості симптомів та призупинення розвитку патології.

Для лікування аденоміозу в гінекології використовуються гормональна терапія та нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

НПЗП володіють протизапальними та знеболюючими властивостями. Для жінок, які перебувають у віці близькому до природної менопаузі, можуть призначити тільки цей вид препаратів, щоб впоратися з больовими відчуттями на початку циклу. Як правило, прийом препаратів на основі ібупрофену (Таміпул, Імет, Ібупром) або парацетамолу (Солпадеїн, Нурофєн) починають за кілька днів до початку циклу до закінчення менструації, що викликає больові відчуття.

Гормональна терапія при аденомиозе

Метою гормональної терапії є тимчасове «вимикання» функцій яєчників, вводячи їх в стан псеводоменопаузи. Захворювання переходить в «сплячий режим», але не зникає. Після скасування прийому гормонів симптоми незабаром повернуться з дуже високою ймовірністю.

Існує величезна кількість гормональних препаратів на основі прогестагенів, антигонадотропінов, агоністів гонадотропін-рилізинг гормону (аГН-РГ) або антагоністів Гн-РГ (антГн-РГ), інгібіторів ароматази. Всі вони мають певну схему прийому, ряд серйозних протипоказань та ускладнень.

  • Комбіновані оральні контрацептиви (КОК). Комбінована терапія естрогенами та прогестагенами є хорошою профілактикою для запобігання аденоміозу та надійним методом оральної контрацепції. КОК блокують утворення Гн-РГ, викликаючи ановуляцию та атрофію вогнищ аденоміозу та ендометріозу. Такі препарати значно зменшують тазові болі і здатні стримувати розвиток захворювання на ранніх стадіях. Вони мають невелику кількість побічних ефектів, прийнятну вартість та показані для тривалого безперервного прийому.
  • Прогестагени. Мають центральну дію, сприяючи припиненню виділення естрогену яєчниками. Крім того, вони здатні впливати саме на вогнища ендометріозу, атрофуючи їх і запобігаючи появі нових при постійному прийомі. При лікуванні прогестагенами можуть бути отримані і додаткові лікувальні впливу, зокрема антиандрогенний ефект у пацієнток з ознаками гіперандрогенії.

Провідні світові гінекологічні суспільства рекомендують прийом тільки прогестагенів (монотерапія) безперервно і у високих дозах. Спосіб введення може бути оральний, підшкірний, внутрішньом'язовий. На час прийому прогестагенів менструації припиняються.

Препарати на основі таких прогестагенів, як медроксіпрогестерону ацетат, норетистерону ацетат, дидрогестерон вимагають прийому досить великих доз. Їх пов'язують із значним зменшенням болів, проте прийом його в високих дозах може викликати збільшення ваги, перепади настрою, дратівливість та депресію.

У найбільш низькій дозі використовують дієногест та левоноргестрел (у вигляді внутрішньоматкової системи). Дієногест відноситься до прогестагенів четвертого покоління. Одним з його переваг є висока засвоюваність та швидкість виведення, що знижує ризик накопичення речовини в організмі при регулярному прийомі. Він добре переноситься і не має впливу на обмін речовин, серцево-судинну систему та печінку, тому підходить для тривалого прийому.

Внутрішньоматкова система, що виділяє левоноргестрел, встановлюється строком на 5 років і є ще одним прийнятним методом лікування аденоміозу у жінок, які не планують вагітність. У порожнину матки щодня надходить доза левоноргестрелу без стримання овуляції. Це зменшує больовий синдром в період менструації і кількість крововтрати, а в ряді випадків дозволяє уникнути хірургічного втручання та зберегти фертильність у жінок репродуктивного віку.

Негативні наслідки прийому прогестагенів можуть включати зменшення мінеральної щільності кісток, вазомоторні симптоми, а також кровотечі прориву, ймовірність виникнення яких знижується в міру збільшення тривалості лікування.

  • Антігонадотропіни. Лікування даназолом та гестріном триває близько півроку і тільки через 2 місяці місячні припиняються. В даний час він використовується рідко через часті побічні ефекти, зокрема збільшення маси тіла, акне, себорею, гірсутизм, зниження тембру голосу, зменшення молочних залоз, набряки, головні болі, депресію, припливи жару, алергію.
  • Агоністи гонадотропін-рилізинг гормону. АГнРГ (бусерелін, трипторелин) вважаються найбільш ефективними при лікуванні важких форм аденоміозу та ендометріозу. Застосовуються найчастіше у вигляді ін'єкцій та підшкірних імплантів, які вводять один раз на цикл. Побічні ефекти у цієї групи препаратів досить важкі. До них відносять появу припливів жару (до 20-30 разів на день), сухість піхви, зниження лібідо, зменшення розміру грудей, безсоння, головні болі, перепади настрою, а також швидку деменералізацію кісток. Ця група препаратів не рекомендується для пацієнток підліткового віку і тривалого прийому (довше 6 місяців), але необхідна для лікування глибоких інфільтративних формах захворювання.
  • Інгібітори ароматази (ІА). Застосовуються лише при «відключеній» функції яєчників, наприклад для лікування аденоміозу в постменопаузі. Препарати, що містять анастрозол, ефективні для зменшення болю в животі, але у жінок репродуктивного віку неминуче призводить до утворення кіст яєчників. Ще однією побічною реакцією є швидка втрата кісткової маси, тобто прискорений розвиток остеопорозу. Дана група рекомендується в тому випадку, коли лікування іншими препаратами не принесло результатів.

До теперішнього часу жодна із запропонованих стратегій лікування аденоміозу і ендометріозу не привела до повного виліковування і не дозволила уникнути рецидивів, що обумовлені множинними полісистемними порушеннями, що лежать в основі появи цих захворювань. У деяких випадках як єдиний спосіб лікування розглядають повне хірургічне видалення репродуктивних органів.

гормональна терапія аденоміозу

Хірургічне лікування аденоміозу

Оперативне лікування аденоміозу може бути радикальним (повне видалення матки або гістеректомія) та органзберігаючим, коли видаляють тільки уражені осередки (ендокоагуляція). Хірургічне втручання є крайнім заходом і показане тільки у тих випадках, коли інші методи лікування не допомагають.

Тільки повна гістеректомія виключає рецидив аденоміозу.

Сучасний підхід до гістеректомії при аденомиозі – це лапароскопічна хірургія, яка передбачає швидку реабілітацію та мінімальні ризики ускладнень.

операція аденоміоз

Одним з найбільш часто вживаних органзберігаючих методик є біполярна резекція ендо- та міометрія, а також різні методики абляції ендометрію. Однак, існують серйозні ризики з приводу пошкодження м'язової стінки, її ослаблення і, отже, порушення здатності матки перенести майбутню вагітність. Занепокоєння викликає перфорація матки під час вагітності, особливо при видаленні дифузного ураження. Процедури також проводять лапароскопічно, без великих розрізів на шкірі, і в більшості випадків зберігають фертильність жінки.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах