Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Вагінальний кандидоз: що потрібно знати про «молочницю» 07/09/2021

Вагінальний кандидоз: що потрібно знати про «молочницю»

Кожна друга жінка в світі хоч раз у житті стикалася з вагінальним кандидозом, що прозвали в народі «молочниця». Це захворювання не загрожує життю, але приносить багато дискомфорту жінці, будучи лідером серед гінекологічних хвороб. Напади загострення кандидозу виникають по кілька разів на рік у 70-75% жінок в репродуктивному віці. При цьому, багато жінок нерідко плутають молочницю з абсолютно іншими захворюваннями, для яких не підходить протигрибкове лікування. Що таке кандидоз? Чому з'являється молочниця? Які симптоми у жінок? Як вилікувати молочницю? Чи потрібна дієта при вагінальному кандидозі?

     ЗМІСТ:

Що таке кандидоз?

Кандидоз піхви – це дуже поширене запальне захворювання слизових оболонок органів сечостатевої системи жінок, яке викликане грибковими мікроорганізмами роду Candida. Вагінальний кандидоз зустрічається майже у кожної жінки протягом життя.

У гінекології виділяють 2 клінічні форми вагінального кандидозу:

  • Гостру, для якої характерно до трьох загострень на рік;
  • Хронічну, коли виникає не менше 4-х загострень за 1 рік.

Термін Candida включає приблизно 500 різних типів грибків, які природним чином ростуть в кишечнику, найбільш поширеним з яких є Candida albicans. Кандида постійно мешкає в нашій травній системі, геніталіях, стравоході та горлі. Якщо баланс між корисними та хвороботворними мікроорганізмами знаходиться в нормі, то розмноження різних грибів Candida контролює імунна система і вони не завдають організму ніякої шкоди. Але коли природний баланс в організмі порушується, то один з 20 патогенних видів кандиди може почати активно розмножуватися, викликаючи пошкодження різних тканин організму і хвороби.

Більшість симптомів надмірного розмноження Candida викликані токсинами, що виділяються грибком. Він виділяє більше сотні різних типів токсинів, і кожна група токсинів впливає на різні системи організму: травну систему, імунну, нервову, ендокринну, статеву та інші. Коли грибкова інфекція поширюється по організму, симптоми проявляються в різних органах і формах. Наприклад, при ураженні очей характерне запалення та свербіж; хронічний нежить при ураженні носоглотки; рецидивні інфекції і свербіж при ураженні вух; білий наліт та утруднене ковтання при ураженні порожнини рота; астма, хронічний кашель, бронхіт, мокротиння при ураженні дихальної системи; запор, діарея, гази, здуття живота, болі в животі, неприємний запах з рота, коліт, труднощі зі схудненням при ураженні травної системи; хронічна втома, порушення сну, депресія, недолік концентрації, ослаблення пам'яті при ураженні нервової системи. Якщо кандида починає активно розвиватися в піхві, то у жінок виникає вагініт, що супроводжується низкою неприємних симптомів. Склад і баланс мікрофлори піхви залежить від ряду факторів, у тому числі від віку жінки, її емоційного стану, загального стану здоров'я, різних гормональних ефектів та її сексуальної активності.

кандидоз вагінальний

Розмір колоній мікроскопічного гриба Candida залежить від сприятливості поживного середовища. Якщо рівень цукру в крові у нормі, то і чисельність грибків теж, як правило, незмінна. Але в міру підвищення рівня цукру в крові дріжджові грибки швидко розмножуються і харчуються надлишком цукру. Після того, як рівень цукру повертається до норми, то і кількість дріжджових грибків також зменшується. Також важливо звернути увагу на кількість споживаних жирів. Якщо рівень жиру в крові постійно високий через дієти з високим вмістом жирів, то цукор залишається в кровотоці і живить зростаючі колонії кандиди, а не клітини організму. Наші клітини залишаються без «палива» і не можуть виробляти енергію, тому одним із симптомів кандидозу є почуття втоми.

При цьому, грибки Candida мають важливе значення для організму, тому повністю знищувати їх не можна. Якщо організм в якийсь момент не зможе регулювати рівень цукру, то це створить небезпечну ситуацію для здоров'я. В цьому випадку дріжджові гриби можуть врятувати людині життя. Це резервна система допоможе знизити надлишок цукру в крові до норми у разі, коли підшлункова залоза та наднирники не зможуть зробити цього самостійно.

Чи заразний кандидоз?   Передача грибкової інфекції статевим шляхом не є обов'язковою для виникнення захворювання. Однак деякі дослідники вважають, що сім'яна рідина має властивості змінювати середовище піхви і, отже, частий секс може збільшити ймовірність розвитку генітального кандидозу. Також важливо переконатися, що це дійсно грибок, а не інше інфекційне захворювання.

заразність кандидозу

Причини молочниці у жінок

Основними факторами, які призводять до спалаху кандидозу у жінок, є:

  • Антибіотики. Відомо, що існує тісний взаємозв'язок між застосуванням антибіотиків та вагінальним кандидозом. Тривале лікування антибіотиками завдає відчутної шкоди популяції корисних (пробіотичних) бактерій поряд з хвороботворними. Вони є частиною природної флори кишечника і перешкоджають розмноженню грибка. Також зі зменшенням кількості бактерій конкуренція за умови зростання та їжу зменшується на користь кандиди, яка починає процвітати.
  • Ослаблений імунітет. Будь-який чинник, який призводить до ослаблення захисної функції організму, може викликати надмірне збільшення кількості дріжджового гриба. Це може бути використання стероїдів та сперміцидів, хіміо- та променева терапія, стреси, захворювання, що вражають кістковий мозок, СНІД та багато іншого.
  • Естроген. Жінки дітородного віку особливо схильні до хронічного кандидозу. Можлива причина цього може бути пов'язана з тим, що дріжджі добре розвиваються в присутності естрогену. Дівчата, які не досягли статевої зрілості, та жінки в менопаузі практично не страждають вагінальним кандидозом. У вагітних жінок з надзвичайно високим рівнем естрогену молочниця є постійною супутницею. Загострення симптомів також нерідко виникає під час овуляції і перед початком менструації, у дні, коли рівень естрогену в організмі високий.
  • Активне статеве життя. У спермі чоловіків є речовина, яка послаблює імунну систему, щоб сперматозоїди могли вижити всередині піхви жінки. Це підвищує ймовірність виникнення молочниці.
  • Гормональний дисбаланс. Люди, які приймають стероїди та протизаплідні таблетки, а також люди з гормональним дисбалансом піддаються підвищеному ризику розвитку кандидозу.
  • Алкоголь. Ферментований цукор, що міститься в спиртних напоях, сприяє процвітанню Candida.
  • Захворювання інтимних місць. Поява подразнення та інших шкірних захворювань статевих органів сприяє поширенню грибка. Не рекомендується використовувати продукти і препарати, що викликають подразнення слизової оболонки піхви. Тепло і волога роблять цю область вразливою, тому важливо, щоб піхва залишалася сухою. З цієї причини важливо носити вентильований та дихаючий одяг, що не допускає скупчення поту і вологи. Мокрі купальники слід знімати якомога швидше. Рекомендується використовувати м'яке та екологічне мило для прання білизни замість кондиціонера та інших ароматизаторів, використовувати спеціальні мила для інтимної гігієни, що не порушують мікрофлору, туалетний папір без ароматизаторів і барвників.

приничи молочниці

Симптоми кандидозу у жінок

Кандида порушує природний баланс кислотності і природну флору піхви, викликає подразнення і почервоніння, що супроводжуються виділеннями і неприємним запахом. Найбільш часта скарга на вагінальну кандидозну інфекцію – це свербіж. Виразність свербіння може посилюватися після водних процедур, статевого акту, в другій половині дня, під час сну та в деяких випадках під час менструації.

Другою характерною ознакою молочниці є рясні виділення білого кольору, які можуть мати щільну структуру. Іноді жінка також скаржиться на печіння при сечовипусканні, подразнення і біль під час статевого акту. Крім того, існує велика кількість інших симптомів, які не так очевидні, але також пов'язані з розвитком Candida:

  • Слабкість та стомлюваність;
  • Головні болі та мігрені;
  • Розлад шлунку;
  • Дратівливість та схильність до депресії;
  • Гормональні порушення;
  • Інфекції сечовивідних шляхів;
  • Шкірні захворювання;
  • Синусит;
  • Хронічні інфекції очей і вух;
  • Алергії.

У найважчих випадках Candida може викликати хронічну або системну інфекцію після попадання в кровотік.

симптоми молочниці

Діагностика кандидозу у жінок

У переважній більшості випадків діагноз «кандидоз» ставиться гінекологом на підставі скарг та фізичного огляду без необхідності використання додаткових допоміжних засобів.

Для більш точної діагностики застосовують мікроскопічне дослідження виділень, щоб оцінити кількість мікроорганізмів і ступінь запалення, а також бактеріальний посів виділень в лабораторії для виявлення типу збудника та його чутливості до медикаментів.

діагностика молочниці

Як лікувати молочницю?

Коли у жінок кандида виявляється в піхві без будь-яких симптомів і скарг, то багато лікарів не рекомендують боротися з грибком, а проводити лікування вагінального кандидозу тільки при наявності симптомів, що доставляють дискомфорт. У деяких випадках явище може пройти саме по собі, а в інших випадках відсутність лікування кандидозу погіршує стан і навіть робить його хронічним.

Вибір лікування молочниці підбирається індивідуально для кожної пацієнтки, враховуючи клінічну картину, форму захворювання і ступінь вираженості симптомів. Потрібен комплексний підхід, щоб зняти запалення, нормалізувати мікрофлору, вилікувати супутні захворювання.

Медикаментозні засоби від молочниці включають дуже широкий спектр препаратів:

  • Антибіотики (ністатин, натаміцин);
  • Фунгіциди з групи імідазолу (сертаконазол, клотримазол, кетоконазол, міконазол);
  • Фунгіциди з групи триазолів (флуконазол, ітраконазол);
  • Глюкокортикостероїди для комплексної терапії;
  • Пробіотики (лактобактерії);
  • Місцеві спринцювання.

Протигрибкові препарати при кандидозі доступні у вигляді вагінальних засобів для місцевого застосування (свічки, мазі та креми від молочниці), а також в якості системного лікування у вигляді таблеток і капсул для перорального прийому. Ефективність місцевого лікування кандидозу така ж сама, як і системного. Однак, 5-10% жінок будуть відчувати печіння і дискомфорт під час місцевої терапії, звідси випливає перевага системного лікування.

Пробіотики від молочниці

Недавні дослідження показують ефективність пробіотиків в підтримці хорошого балансу бактерій в піхві та запобігання рецидиву молочниці. Найефективнішими препаратами від молочниці є ті, що містять пробіотичні бактерії з сімейства лактобацил, які домінують в здоровій піхві та сприяють збалансованій мікрофлорі. Більшість пробіотичних препаратів приймають всередину, але існують також капсули для місцевого вагінального застосування. Використання вагінальних свічок з пробіотиками (наприклад, Неопробіо, Лактожиналь LP, Гінолакт, Вагілак) може сприяти підвищенню кислотності піхви та позитивно позначається на ефективності медикаментозного лікування. Також у жінок, які отримували таку терапію, відзначалося зменшення виділень і відчуття сверблячки, печіння та дискомфорту.

53596,56075,52671

Дієта при молочниці

Ще одне природне лікування вагінального кандидозу, яке набуло популярності в останні роки, – це протигрибкова дієта. Метою її є придушення грибкової популяції в організмі шляхом фундаментальної зміни раціону харчування. Дієта при молочниці вимагає відмови від цукру і простих вуглеводів (цукор, біле борошно, алкоголь), молочної та дріжджовий продукції протягом декількох тижнів або місяців. Це важлива умова для успішного запобігання та лікування вагінального кандидозу.

Рекомендується включити в раціон харчування продукти, багаті на вітаміни, мінерали та харчові волокна.

Рекомендовані продукти

Заборонені продукти

Овочі, особливо зелені

Будь-які молочні продукти

Бобові

Картопля

Цільнозернові продукти

Цукор

Орехи

Солодкі напої

Жирна риба

Готові соусы (кетчуп, майонез)

Рослинні  масла

Борошняні продукти

Невелика кількість фруктів

 

М'ясо

 

Слід відзначити, що навіть після одужання від вагінального грибка важливо уникати подальшого зараження та додаткового вагінального інфікування, а також дотримуватися належої гігієни та вказівок гінеколога.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

 


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах