Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Алергія на цвіль: лікування та профілактика 13/08/2019

Алергія на цвіль: лікування та профілактика

Якщо ви очистили весь будинок від пилу і віддали кішку родичам, але чхання, сльозоточивість і постійний нежить у власній квартирі все одно не проходять, то можливо, у вас алергія на цвіль. Більш докладно про те, що таке алергія і які види бувають можна ознайомитися в цій статті.

Що являє собою домашня цвіль?

Домашня цвіль – це різновид одноклітинних мікроскопічних грибів, що розмножуються за допомогою поширення спор. Невагомі спори переносяться повітрям на великі відстані й таким чином можуть потрапити з вдихом в організм людини.

Цвіль потребує вологе середовище, їжу, повітря, певну температуру і може бути знайдена як вдома, так і в природному середовищі. У житлових приміщеннях вона часто локалізується в ванній кімнаті, холодильнику, системах кондиціонування повітря, м'яких меблях, квіткових горщиках, стелі та стінах.

алергія на грибокІснують десятки тисяч видів цвілі, але хоча більшість з них не викликають алергічну реакцію, є кілька типів, які можуть викликати симптоми, наприклад, Alternaria, Cladosporium, Aspergillus і Penicillium. У людини частіше розвивається алергічна реакція при впливі декількох видів цвілі, а не одного.

Як потрапляє цвіль в організм?

Головним шляхом потрапляння цвілі в наш організм є дихальна система, тому найбільша кількість симптомів пов'язана саме з цією областю. Мало хто може відчути потрапляння спор цвілі через рот або носовий прохід. Більшість людей не проявляють ніякої реакції на чужорідні мікроорганізми, але які люди вже страждають алергією на що-небудь або мають ослаблену імунну систему, швидше за все будуть відчувати характерні симптоми алергії внаслідок активного виділення гістаміну.

Цвіль є основною причиною псування продуктів харчування, тому харчова промисловість виконує різні заходи для знезараження, такі як засолювання, заморожування, висушування, обробка хімічними речовинами (фунгіцидами). Ці способи захищають продукти лише на нетривалий період часу і незабаром на них можна виявити мікроскопічні клітини міцелію або спори грибка абсолютно непомітні оку людини. Вживання такої їжі призводить до захворювань травної системи.

Алергія на цвіль: симптоми

Прояви грибкової алергії схожі з проявом інших видів алергій. Вони включають:

  • Чхання;
  • Алергічний набряк;
  • Алергічний риніт;
  • Алергічний дерматит;
  • Алергічний кашель;
  • Сверблячку;
  • Алергічний нежить;
  • Набряк та сльозогінність;
  • Нудоту та блювоту.

При цьому, алергія на вогкість може проявлятися протягом усього року або тільки в певні пори року. Часто симптоми активізуються у вологу погоду, після відвідування підвалу або інших приміщень, де є грибок.

симптоми алергії

Алергія на грибок, серед іншого, характеризується хронічною втомою, погіршеної концентрацією, головним болем і утрудненим диханням і може привести до різних розладів кишечника, включаючи сильні болі в животі, діарею, запори, хронічне здуття живота та інше.

Алергія на цвіль: лікування

Лікування алергії на цвіль не відрізняється від лікування інших видів алергій. Воно включає антигістамінні препарати проти алергії та ліки для полегшення симптомів, а також курс імунотерапії для звикання до алергену.

Препарати проти алергії (антигістаміни)

 

Спреї та краплі в ніс від алергії

Засоби від алергічного кашлю

Мазі проти алергії

Діазолін

Едем Ріно

Пульмолор

Псило-бальзам

Еріус

Віброцил

Респікс

 

Лоратадин

Назафорт

 

 

Кларитин

 

 

 

Супрастин

 

 

 

Цетрин

 

 

 

Крім того, важливо скоротити час перебування в приміщеннях, де поширена цвіль, до мінімуму.

56217,6152,6476

 

Профілактика алергії на цвіль

Як і при всіх алергічних захворюваннях найбільш ефективним є профілактичні заходи. Боротьба з алергією на грибок починається з генерального прибирання свого житла. Важливо перевірити всі потенційні місця розвитку спор і провести ретельну дезінфекцію. Фільтри систем кондиціонування слід регулярно чистити, оскільки вони є потужним фактором у поширенні грибка по дому. Чисте повітря знизить відносну вологість в приміщенні і буде перешкоджати розмноженню цвілі.

Якщо вологість повітря перевищує 60%, то зростання цвілі відбувається швидше.

Домашняя плесень аллергияКрім цього, рекомендується ще ряд заходів для профілактики її освіти:

  • Уникати сушки білизни у квартирі;
  • Встановити хорошу систему вентилювання у ванній кімнаті;
  • Регулярно проводити прибирання;
  • Зберігати продукти в холодильнику або харчових контейнерах;
  • Поремонтувати всі протікання труб.

Тримайте свій будинок в чистоті та сухості, тоді розвиток алергії на цвіль не буде вам тоді загрожувати.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах