Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Алергія на укуси комах 20/05/2021

Алергія на укуси комах

Комахи вважаються однією з найбільш поширених форм життя в світі. Вони відіграють надзвичайно важливу роль в існуванні життя на Землі через свій вклад в запилення рослин. Деякі комахи дають нам їстівний мед або приголомшливу красу, наприклад метелики. У той же час деякі види можуть завдавати шкоди людині у вигляді укусів або навіть передачі деяких небезпечних хвороб.

Влітку ми більш інтенсивно контактуємо з різними комахами. Вікна та двері наших осель відкриті, ми проводимо багато годин на вулиці, гуляючи на природі. Ці чинники збільшують ймовірність бути підданими атаці жалячої комахи. Що ж робити при укусі комахи? Чи небезпечний він для здоров'я? За яких симптомів слід звернутися до лікаря?

     ЗМІСТ:

Чи буває алергія на комах?

У більшості людей укус комахи викликає невеликі больові відчуття, набряк і дискомфорт в області укусу, а також неприємні спогади. Проходять такі ураження самостійно протягом декількох днів. Однак, досить багато людей виявляють, що укуси певного виду комах (бджоли, оси, блохи, шершні, комарі) можуть призвести до більш серйозних симптомів і небезпеки для життя. Це означає, що їх імунна система різко реагує на укус, викликаючи алергічну реакцію.

Алергія на укуси комах дійсно існує. При цьому алергеном виступає їх отрута. Вона виробляється спеціальною залозою в шлунку комахи і накопичується в отруйному міхурі. У момент, коли відбувається укус, отруйний міхур скорочується і токсин через жало проникає в шкіру людини.

За деякими оцінками на інсектну алергію страждає від 4 до 48% населення планети. Важливо відзначити, що, як правило, перший укус не викликає алергічну реакцію, а призводить до формування умов для її розвитку. Після того, як організм навчиться розпізнавати отруту, реакція на такі укуси стане непропорційною кількості введеного алергену в організм.

Більшість алергічних реакцій викликають оси, бджоли, комарі, мурахи. Деякі павуки можуть викликати навіть некроз в місці укусу та важке отруєння, що загрожує життю.

І якщо одні комахи кусаються через потребу в харчуванні кров'ю людини, то інші атакують через відчуття загрози. Різкі рухи або наближення до гнізда можуть викликати агресивну поведінку літаючої комахи.

алергія на комах

Симптоми алергії на комах

Прояви алергічної реакції на укус комахи досить різноманітні та залежать від кількості отрути, яка потрапила в кров, і від загальної кількості укусів.

Загальні симптоми алергії на укус комахи включають:

  • Висип на шкірі — він може бути точковим навколо ужаленого місця або на великих ділянках тіла, часто супроводжується сильним свербінням та болем;
  • Чхання, нежить, утруднене дихання, сльозоточивість;
  • Запаморочення;
  • Біль в животі;
  • Нудота, діарея.

види алергії на комах

У медицині прийнято виділяти 3 типи реакції на ужалювання комахою:

  • Перший тип — це легка реакція, яка починається через кілька хвилин після укусу. У цій області виникає почервоніння та припухлість діаметром в декілька сантиметрів, яке пройде самостійно через пару днів. Можливий свербіж, але розчісування загрожує бактеріальною інфекцією на додаток до алергії.
  • Другий тип — виникає велика місцева реакція, почервоніння та припухлість може досягти 15 см в діаметрі і зберігається кілька днів.
  • Третій тип — негайна системна реакція, яка розвивається від декількох хвилин до півгодини і зачіпає різні системи організму (дихальну, травну, судинну, нервову). Цей тип характеризується усіма проявами алергії: шкірні висипання та почервоніння, свербіж, припухлість шкіри, захриплість, набряк обличчя та горла, сльозоточивість, задуха, запаморочення, різке падіння артеріального тиску.

Найбільш сильний прояв алергії, званий анафілактичним шоком, може загрожувати життю і вимагає термінового надання медичної допомоги. Анафілаксія супроводжується різким падінням артеріального тиску, втратою свідомості, сильним набряком горла та обличчя, задухою.

симптоми алергії на комах

Діагностика алергії на отруту комах

Діагноз «алергія на укуси комах» визначається лікарем по набору симптомів у пацієнта.

У разі виникнення занадто гострої реакції (анафілаксії) на укус комахи, запишіться на прийом до лікаря-алерголога. За допомогою шкірних тестів фахівець зможе точно з'ясувати, який саме алерген викликає реакцію і яку схему лікування призначити. За 3 дні до дослідження пацієнта попросять утриматися від прийому антигістамінних препаратів. Методика передбачає введення різних алергенів неглибоко в шкіру. Позитивною відповіддю вважається поява почервоніння та припухлість в місці ін'єкції, вказуючи на присутність антитіл, унікальних для досліджуваної отрути.

Перевірити наявність антитіл на алерген у людини можна і за допомогою лабораторних аналізів крові.

тести на алергію шкірні

Лікування укусів комах

Тактика лікування інсектної алергії залежить від симптомів потерпілого.

Якщо комаха залишила жало всередині шкіри, необхідно спробувати видалити його протягом 30 секунд, щоб запобігти подальшому надходженню отруйної речовини. Уникайте натискання на місце укусу, оскільки це вивільняє більше отрути в кров. Постарайтеся зберігати спокій, уникайте повторних укусів та негайно покиньте небезпечне місце.

Перша допомога при укусі комахи включає наступні кроки:

  • Підніміть травмовану кінцівку і прикладіть холодний компрес, щоб зняти набряк та біль;
  • Акуратно вимийте ужалений місце водою з милом, щоб запобігти вторинній інфекції, але якщо утворилися пухирі, то не розкривайте їх;
  • Якщо реакція на укус носить місцевий характер і обмежується невеликою областю, використовуйте кортикостероїдну мазь або антигістамінні таблетки, щоб зменшити свербіж.

Ранка від укусу може додатково запалюватися внаслідок попадання інфекції, особливо якщо її розчісувати. Бактеріальна інфекція викликає скупчення гною навколо ужаленого місця. Це супроводжується сильним почервонінням, набряком, болем і навіть збільшенням прилеглих лімфовузлів. У деяких випадках інфекційне зараження вимагає лікування антибіотиками. Зверніться до сімейного лікаря, якщо набряк посилюється або місце укусу здається запаленим.

З легкими проявами алергічної висипки на шкірі можна впоратися за допомогою антигістамінних мазей, наприклад Едемік. У разі появи загального нездужання, сильного свербіння та набряку в області рани, лікарі рекомендують прийняти антигістамінний препарат (Лоратадин, Зодак, Аллертек, Цетрин, Еріус, Супрастин) за умови, що температура тіла не підвищується.

6153,52238,64146

Тим же, хто знає про свою надмірну реакцію імунної системи (анафілаксії) на отруту диких комах, слід завжди мати при собі шприц з адреналіном. Це нейтралізує небезпечну для життя алергічну реакцію, після чого необхідно терміново звернутися за невідкладною медичною допомогою. Більш детально про надання першої допомоги при анафілактичний шок можна дізнатися з цієї статті.

Іммуотерапія

Для лікування сильної алергії, що викликає анафілаксію, на будь-яку отруту комах лікар порекомендує введення серії вакцин або інших препаративних форм, які називаються імунотерапією. Алерген (в даному випадку отрута) вводять під шкіру спочатку в дуже невеликих кількостях, а потім поступово збільшують. Таким чином в організмі розвивається стійкість. Ефективність цього методу дуже висока і 98% пацієнтів, які пройшли це лікування, відзначають відсутність анафілактичної реакції при укусах комах. Імунотерапію призначають в будь-якому віці, але не рекомендують для дітей молодше 16 років. Тривати лікування може від трьох до п'яти років.

Як уникнути укусів комах?

Запобігання укусів жалких комах є найважливішим профілактичним заходом. Важливо спробувати повністю запобігати укуси та встановити в будинку захисні сітки від проникнення «непроханих гостей».

Слід також уникати прогулянок на природі в сезон цвітіння, носити довгий одяг неяскравого забарвлення і закрите взуття, також рекомендується відмовитися від використання парфумів на вулиці в літній час.

Якщо навколо літають жалкі комахи, зберігайте спокій та повільно відійдіть подалі від цього місця.

Запах їжі приваблює комах, тому будьте обережні при приготуванні страв на відкритому повітрі, вживанні солодких напоїв або фруктів. Остерігайтеся комах, які залазять в соломинки для пиття або банки для напоїв. Обов'язково накривайте харчові продукти до тих пір, поки вони не будуть з'їдені.

При правильно виявленому алергену в процесі діагностики та правильному лікуванні люди, які страждають цим захворюванням, можуть відчувати себе в більшій безпеці і насолоджуватися навколишньою природою.

захист від комах

Здоров'я безцінне — бережіть себе!
Моя Аптека — з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах