Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чи потрібно видаляти гланди дітям і скільки це коштує у 2020 році? 04/01/2020

Чи потрібно видаляти гланди дітям і скільки це коштує у 2020 році?

Дискусії навколо видалення гланд не тільки дітям, а й дорослим, не вщухають по сьогоднішній день. Медичне співтовариство по всьому світу не може прийти до однозначного висновку щодо цього питання. Дані проведених досліджень також не сходяться в єдиній думці, залишаючи рішення, перш за все, за батьками дитини і рекомендаціями педіатра. При цьому, важливо знати які існують показання до видалення мигдалин та ризики проведення операції, а також про можливі наслідки і ускладнення для дитини.

     ЗМІСТ:

 

Мигдалини (або по-іншому гланди) є частиною імунної системи організму і беруть безпосередню участь у боротьбі з бактеріями та вірусами, які проникають в організм через слизові оболонки рота та носа. Ці парні залози розташовані по обидва боки глотки. Основна функція гланд в організмі людини – захист від різних патогенних мікроорганізмів (бактерій, вірусів та грибків). Вони є першою лінією захисту організму від збудників захворювань респіраторної системи та шлунково-кишкового тракту. Крім цього, гланди також відповідають за вироблення імунних клітин і грають дуже важливу роль у розвитку нормальної захисної системи організму, що росте.

миндалины

За і проти видалення гланд

Питання про розгляд операції виникає тільки після перенесених дитиною 4-5-ти ангін за останні два роки, які супроводжувалися температурою вище 38 градусів та істотним збільшенням шийних лімфовузлів. При запаленні також повинна бути діагностована стрептококова інфекція. Слід пам'ятати, що присутність стрептокока само по собі, без наявності клінічних симптомів, не є показанням до тонзилектомії.

Якщо збільшені мигдалини блокують правильне дихання, викликають апное уві сні або навіть порушення мови, то педіатр, найімовірніше, порекомендує операцію. Ці симптоми можуть заважати нормальному розвитку та викликати затримку росту малюка. Діти, які страждають на хропіння, можуть відчувати брак концентрації уваги і труднощі в навчанні, а також мати порушення серцевого ритму. Іншими показаннями для тонзилектомії є хронічний неприємний запах з рота, часті отити та синусити.

Практика видалення мигдалин при хронічному тонзиліті в останні роки знизилася через зростання стурбованості тим, що вона може викликати ще більше проблем, ніж вирішує. Крім того, це не допомагає позбутися від ангіни вірусної природи. Багато лікарів вважають, що діти навіть з рецидивуючими інфекціями не завжди потребують оперативного втручання, оскільки їх стан з віком може покращитися, так би мовити вони «переростуть» цю проблему. На підтвердження цього дослідження за участю більше мільйона людей, проведене в 2018 році, надало докази про те, що видалення мигдалин у дітей призводить до збільшення частоти захворювань верхніх дихальних шляхів, включаючи астму та пневмонію, в більш пізньому віці в два-три рази. Інші медичні дослідження великої бази даних показали, що пацієнти, які перенесли тонзиллектомію у віці до 9 років, в 3 рази частіше страждають алергічними реакціями поряд з респіраторними захворюваннями, оскільки відсутність цих залоз порушує здатність організму проводити пошук та розпізнавання чужорідних мікроорганізмів.

Таким чином, з одного боку переваги хірургії викликають сумніви в довгостроковій перспективі, але з іншого – є незаперечними при певних симптомах, таких як порушення дихання та поява токсико-алергічних ускладнень частих ангін (хвороби суглобів, серця, нирок).

огляд лора

Як підготувати дитину до тонзилектомії та госпіталізації?

Медичний напрям для проведення операції дитині повинен включати направлення від педіатра або отоларинголога з відповідним діагнозом. Перед цим розглядається історія хвороби дитини, наявність алергічних реакцій і приймається рішення.

  • Як і перед будь-якою операцією, дитина повинна пройти аналіз крові, в якому з'ясовуються її група та функції згортання.
  • За 2 тижні до процедури необхідна відмова від будь-яких протизапальних препаратів, наприклад ібупрофену, німесилу, парацетамолу, а також від аспірину і будь-яких препаратів з їх змістом.
  • Слід також обговорити з лікарем доцільність прийому вітамінів, БАДів та інших фармацевтичних препаратів.
  • Як мінімум за 6 годин слід відмовитися від їжі, а за 2 години не пити ніякої рідини, щоб забезпечити ефективність анестезії з мінімальним ризиком для дитини. Будь-яке наповнення шлунку збільшує ймовірність анестезіологічного ускладнення.

видалення гланд

Як проводиться операція з видалення мигдалин?

Найбільш поширені методи видалення гланд включають в себе:

  • Традиційний скальпельний;
  • Лазерну тонзилектомію;
  • Ультразвуковий;
  • Метод кобляції (холодоплазмений скальпель);
  • Кріодеструкцію.

Перед операцією дитина отримає седативні препарати, а потім наркоз, який забезпечить відсутність болю і несвідомий стан. Якщо раніше практикувалося видалення мигдалин лише під місцевим наркозом, то сьогодні все частіше вдаються до загального наркозу. Дитячий анестезіолог зазвичай використовує суміш газів і внутрішньовенних анестезуючих препаратів. Під час процедури стан пацієнта буде постійно контролюватися за допомогою медичної апаратури життєзабезпечення.

Сама процедура тоніллектоміі триває не більше 30 хвилин, але може зайняти більше часу при використанні загального наркозу.
Операція проводиться в порожнині рота без зовнішніх розрізів шкіри. Мигдалини за допомогою хірургічного інструменту відокремлюють від навколишніх тканин і відтинають. Потім проводять зупинку кровотечі з ран без використання шовного матеріалу. Після операції юного пацієнта поміщають в палату реанімації на добу, де медперсонал уважно стежить за його станом, диханням, артеріальним тиском, пульсом та температурою тіла.

Чи буде дитина відчувати біль після операції?   Після пробудження від анестезії, як правило, сильні болі в горлі будуть переслідувати ще кілька днів, тому дитина буде отримувати анальгетики, як мінімум, один раз кожні 6-8 годин або по мірі необхідності. Залежно від віку малюка це можуть бути сиропи, свічки або ін'єкції. Проковтування таблеток і капсул в перші дні буде неприйнятним, оскільки буде викликати труднощі з ковтанням і посилення больових відчуттів.

видалення мигдалин

Правила післяопераційної поведінки з дитиною і особливості відновлення

У разі проведення тонзилектомії під місцевою анестезією, юний пацієнт зможе повернутися додому в той же день, як тільки повністю прийде в себе і заспокоїться. Зазвичай це займає кілька годин. Вдома слід укласти малюка спати або відпочивати, поклавши голову на високу подушку. Положення голови вище рівня серця зменшить виникнення набряків. Прикладання пакету з льодом до шиї допоможе позбутися від пухлин. У післяопераційний період не рекомендуються відвідування гостей через ризик зараження інфекцією або надмірного збудження та активності малюка. Йому бажано уникати фізичних і емоційних навантажень.

На повне відновлення після видалення гланд дитині необхідно 7-10 днів. Але деякі одужують швидше, а іншим потрібно близько двох тижнів. У цей період від батьків потрібен правильний догляд і увага до маленького пацієнта.

Біль в горлі і труднощі ковтання

Після операції горло болітиме, оскільки перенесено інвазивне втручання, але біль буде зменшуватися з кожним днем. Через 5-7 днів після операції виникає тимчасове загострення болю, але це нормальне явище, пов'язане з процесами загоєння. Для зменшення болю і боротьби із запаленням рекомендується прийом жарознижуючих (Нурофен, Парацетамол) не частіше одного разу в 4 години. У перші дні їх можна приймати регулярно, особливо перед їжею і перед сном. Сильний біль також знімають спреями для горла зі знеболюючими компонентами (Тантум Верде, Орасепт, Стрепсилс Інтенсив).
 

5874,3659,42265

Прийом їжі та води

Дуже важливо давати дитині після операції багато рідини, щоб вивести з організму залишки наркозу і лікарських препаратів. Пиття також скоротить період відновлення і поліпшить загоєння ран. Приблизно через 2 години після прибуття в палату можна буде поїти малюка лише холодною водою, щоб не викликати кровотечу свіжих ран в порожнині рота. Тільки на наступний день або ввечері допускається м'яка їжа кімнатної температури або трохи тепла. Багато дітей відмовляються їсти і пити в перші кілька днів після операції. Після загального наркозу також може виникнути сильна нудота і блювота.

Для хворого рекомендується незвичайна дієта: соки, фруктове морозиво і різні вершкові десерти. Пізніше можна запропонувати овочеве пюре, смузі, омлет і м'який хліб. Слід уникати гарячої, твердої, гострої та кислої їжі, такої як апельсиновий сік і помідори. Вони викличуть подразнення  свіжих ран і сильний біль. Раціону з м'якої їжі слід дотримуватися протягом трьох тижнів після операції.

Режим відпочинку

Після операції дітям необхідно багато відпочинку і спокою. Протягом місяця слід уникати будь-яких фізичних навантажень, в тому числі звільнення від занять фізкультурою. Потім поступово можна повертатися до нормальної діяльності. Як правило, піти в дитячий сад або школу дитина може після повернення до звичайного режиму харчування і позбавлення від необхідності прийому знеболюючих препаратів.

тозилектомия

Боротьба з інфекцією

Після операції часто призначають антибіотики, щоб побороти інфекцію в ротовій порожнині на свіжих ранах. Дитині необхідно приймати всі препарати, призначені лікарем, в обов'язковому поєднанні з комплексами кишкових бактерій.

Післяопераційний кровотеча

Тонзилектомія є досить простою та безпечною формою хірургічного втручання, але як кожна операція має певний ризик. І найбільш серйозним ризиком тут є небезпека кровотечі з ложа мигдалин, тому рекомендується залишити малюка в стаціонарі хоча б на добу під наглядом медперсоналу. Після виписки кровотеча може виникнути в будь-який час, але не пізніше, ніж через 5-10 днів після операції. У цьому випадку дитину слід посадити з нахиленою вперед головою і доставити якнайшвидше до найближчого відділення невідкладної допомоги.

Вартість тонзилектомії в 2020 році

Процедура повного або часткового видалення мигдалин на сьогоднішній день в Україні досить добре відпрацьована і «поставлена на потік». Через відносну простоту послуги, її проводять в більшості міських та обласних поліклінік, а також комерційних медичних центрах. Вартість операції сильно залежить від методики хірургічного втручання, використовуваного виду анестезії та престижності клініки. Ми зібрали дані про вартість тонзилектомії у приватних клініках столиці, які представлені в таблиці.

Назва клініки в м. Київ

Ціна операції, грн

Хірургічний спосіб

Леомед

6500

Медіком

6500

Нью-Лайф

6500

Борис

6500

Агапіт

7000

Адоніс

7000

Добробут

9000

Лазерна тонзилектомія

Леомед

8500

Медіком

8000

МедіЛенд

9500

Добробут

9700

 

У державних медустановах операція, природно, обійдеться дешевше в кілька разів. Слід також зазначити, що цінник на процедуру може злетіти на 3-4 тисячі гривень при використанні під час операції загального наркозу, а не місцевого. І це не рахуючи витрат на медикаменти для післяопераційної реабілітації. А якщо ви проти всілякого хірургічного втручання, то один сеанс вакуумного впливу на мигдалини вашого чада обійдеться в 1500-1900 гривень. Буде потрібно 3-4 сеансу для повної «дезактивації» гланд. У будь-якому випадку слід розуміти, що видалення мигдалин дитині – це крайній захід.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах