Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Скарлатина у дітей: перші ознаки та лікування 02/08/2022

Скарлатина у дітей: перші ознаки та лікування

Однією з найпоширеніших дитячих дуже заразних хвороб поряд з вітрянкою, кіром та краснухою, яка широко поширена у всьому світі, є скарлатина. Зазвичай вона виникає у дітей дошкільного віку в осінньо-зимовий період. Характерні симптоми, що включають почервоніння горла та висипання на шкірі, проходять протягом кількох тижнів, але можуть виникати і ускладнення. Лікування дитини передбачає обов'язкову антибіотикотерапію та соціальну ізоляцію. Як розпізнати перші ознаки скарлатини у дитини і коли звертатися до лікаря? Які основні причини скарлатини і як відбувається зараження? Чим небезпечна скарлатина? Чи є вакцина і як відбувається лікування? Як лікувати скарлатину в домашніх умовах? Відповіді на ці запитання ви знайдете, прочитавши цю публікацію.

     ЗМІСТ:

Що таке скарлатина?

Скарлатина – це заразне інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене стрептококовими бактеріями групи А (Streptococcus pyogenes). Захворювання виникає в результаті потрапляння в кров еритрогенних токсинів А, В або С, які продукуються цими бактеріями. Класична форма скарлатини проявляється тільки в тих людей, які чутливі до дії токсинів, тобто не мають імунітету. У разі резистентності до токсинів, що виділяються збудником скарлатини Streptococcus pyogenes, після зараження виникає лише стрептококова ангіна.

Найчастіше скарлатина зустрічається у дітей віком від двох до десяти років, але може уразити людей будь-якого віку. Немовлята, як правило, не хворіють на скарлатину. Захворіти на скарлатину можна кілька разів у дитинстві і навіть у дорослому віці, адже її викликають кілька видів стрептокока. Тяжкість захворювання залежить від загального стану здоров'я малюка, умов життя та імунітету.

Зараження скарлатиною відбувається повітряно-краплинним шляхом, тобто при розмові, кашлі, чханні та позіхання інфікованої людини. Зараження може бути і непрямим, коли аерозоль, що розпилюється, з бактеріями забруднює предмети, потім при попаданні на руки переноситься на слизові оболонки горла або носа. Крім цього, бувають випадки, коли скарлатина виявляється ускладненням стрептококового фарингіту.

Оскільки скарлатиною зазвичай заражаються діти, інфікування відбувається переважно у школах, дитячих садках, на дитячих майданчиках та інших зустрічах з однолітками.

скарлатина фото

Скарлатина: симптоми у дітей

Скарлатина починається із безсимптомного інкубаційного періоду тривалістю 2–5 днів. Після цього часу захворювання стає дуже інтенсивним. Початковими симптомами скарлатини є лихоманка з високою температурою 39-40 °С, якій передують озноб, головний біль та біль у горлі. Маленькі діти часто відчувають блювоту та біль у животі.

Далі з'являються зміни у горлі. Захворювання характеризується почервонінням (навіть яскраво-червоним) та набряком слизової оболонки горла. Зазвичай на 2-й день хвороби з'являються гнійники. Лімфатичні вузли, переважно шийні та пахвинні, збільшені та болючі. Нежить чи кашель для скарлатини не характерний. Язик при скарлатині спочатку вкритий жовтувато-білим нальотом. Через 4-5 днів наліт зникає і в міру прогресування захворювання язик стає малинового кольору з набряклими, опуклими сосочками.

Дерматологічні симптоми (висипання при скарлатині) виявляються в середньому через 2-3 дні. Дрібний висип з'являється по всьому тілу та обличчю. Характерною ознакою скарлатини є чистий носогубний трикутник на тлі повсюдного висипу. При натисканні на висип, шкіра блідне. Це є її характерною особливістю. Найбільш інтенсивно шкірні ураження проявляються в області паху, пахв, складок живота та між сідницями. Висипання при скарлатині тримається від одного до декількох днів. Через кілька днів після її зникнення шкіра стає сухою і лущиться. Найактивніше цей процес протікає на руках і ногах протягом декількох тижнів.

як виглядає скарлатина

Скарлатина у дорослих

Деякі дитячі хвороби, такі як епідемічний паротит та скарлатина, можуть уражувати і дорослих. При цьому їх перебіг набагато важчий, ніж у дітей. Характерні симптоми не завжди з'являються при скарлатині. Це часто ускладнює діагностику. У дорослих висип іноді утворює більші опуклі плями, через що лікарі помилково приймають її за алергію, часто плутають із грипом. Скарлатина у дорослого може призвести до серйозних ускладнень, таких як міокардит, некроз дна ротової порожнини та сепсис.

Ускладнення скарлатини у дитини

Як і будь-яке інфекційне захворювання, скарлатина може викликати серйозні ускладнення. Вони бувають рідко, але можуть включати запалення мозкових оболонок, пневмонію, порушення системи кровообігу, міокардит, проблеми із серцем, збільшення селезінки та печінки.

Ранніми ускладненнями скарлатини є гнійні захворювання, як правило, гнійне запалення мигдаликів (ангіна), приносових пазух, лімфатичних вузлів або соскоподібного відростка (частина черепа біля вуха), синусит, некроз тканин порожнини рота, середній отит, а також виникнення навкологлоткового абсцесу. У крайніх випадках найтяжчого перебігу захворювання на скарлатину виникає бактеріальне зараження крові та сепсис.

Пізніші ускладнення пов'язані з порушеннями імунної системи (ускладнення імунного характеру), у тому числі ревматизм, артрит та гломерулонефрит.

Щоб уникнути ускладнень скарлатини, слід негайно звернутися до лікаря у разі погіршення симптомів у дитини.

Діагностика скарлатини

Симптоми скарлатини та перебіг захворювання досить специфічні та практично кожен педіатр, помітивши їх, зможе поставити точний діагноз. Діагностика включає фізичний огляд, історію хвороби, ознайомлення із симптомами. Для підтвердження діагнозу іноді проводять лабораторний посів мазка з рота та мигдалин або проводять «швидкий» тест на наявність антигену, що вказує на стрептококову інфекцію. Потім лікар підбирає відповідні препарати та їх дозування для застосування в домашніх умовах за легкого перебігу хвороби. У разі ускладнень дитина може бути спрямована на госпіталізацію та лікування у стаціонарі.

діагностика скарлатини

Скарлатина: лікування дитини

У минулому, ще до винаходу антибіотиків скарлатина була дуже серйозним захворюванням, часто навіть смертельним. Нині лікування скарлатини проводиться переважно за допомогою антибіотиків, які ефективні проти стрептококів, переважно пеніциліну. У разі алергії на пеніцилінові антибіотики при скарлатині застосовують препарати з групи макролітів, наприклад, еритроміцин, азитроміцин або кларитроміцин. Стандартний курс антибіотикотерапії триває 10 днів за призначенням лікаря. Дуже важливо, щоб ліки вводилися з точним дозуванням і строго за графіком, щоб рівень антибіотика в крові залишався на одному рівні. У домашніх умовах в жодному разі не можна самостійно припиняти прийом антибіотиків у таблетках, навіть якщо симптоми скарлатини зникли.

Призначення антибіотиків спрямоване на те, щоб зупинити вироблення токсинів бактеріальними штамами. Це дозволить скоротити тривалість захворювання та запобігти ускладненням. Припинення лікування у середині курсу може призвести до рецидиву захворювання.

Для полегшення симптомів скарлатини у дитини застосовуються жарознижувальні препарати на основі ібупрофену або парацетамолу у дитячому дозуванні. Це допоможе збити високу температуру та полегшити лихоманку. Таке лікування скарлатини можна проводити у домашніх умовах.

Препарати з ацетилсаліциловою кислотою дитині до 18 років давати заборонено через ризик виникнення хвороби Рея.

Для боротьби з болем у горлі призначають місцеві спреї та пастилки. Лідокаїн у складі препарату допоможе знеболити горло малюка (Трахісан, Лідоксан). Показано полоскання розчином фурациліну, відварами ромашки, календули, евкаліпту. Дитині слід давати більше рідини, особливо холодної. Це допоможе заспокоїти біль у горлі. Деякі рекомендації також включають курячий бульйон та яблучний сік.

54779,5262,5874

Шкірна висипка при скарлатині особливого лікування зазвичай не вимагає, оскільки вона зникає протягом 4-5 днів. З появою вторинної інфекції на шкірі необхідно звернутися до лікаря.

У більшості випадків лікування дитини від скарлатини може відбуватися в домашніх умовах. Малюк повинен залишатися в ліжку та пити багато рідини. Лікування в стаціонарі необхідне у разі тяжкого перебігу захворювання та ускладнень. При цьому перебіг захворювання повинен контролюватись лікарем, щоб уникнути небезпечних ускладнень.

лікування скарлатини у дитини

Профілактика скарлатини

Вакцини для захисту від скарлатини, на жаль, не існує і єдиний спосіб запобігти зараженню скарлатиною – уникати контакту з інфікованими людьми. Юний пацієнт має бути ізольований протягом перших 24 годин після введення антибіотика. Також необхідно дотримуватися елементарних правил гігієни і використовувати для вживання їжі тільки власний посуд та столове приладдя. Руки слід мити та дезінфікувати якнайчастіше. Захворілі діти не повинні відвідувати дитячий садок або школу до повного одужання. Особливі запобіжні заходи слід вживати у великих скупченнях дітей (школи, дитячі садки, гуртки), де були зареєстровані випадки захворювання.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.
Слава Україні!


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах