Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Непереносимість лактози: не плутати з харчовою алергією 06/10/2020

Непереносимість лактози: не плутати з харчовою алергією

     ЗМІСТ:

 

Велика частина дорослого населення світу, за винятком деяких жителів північної Європи і Америки страждає непереносимістю лактози в зрілому віці. Генетичні мутації протягом всієї історії людства призвели до того, що лише менше половини населення зберегли здатність засвоювати молочні продукти протягом усього життя.

Цікаво, що саме ті, хто страждає непереносимістю лактози, вважаються «нормальними», а «дивними» ті, хто здатний переварити лактозу в зрілому віці. Приблизно 10 тисяч років тому, ймовірно, майже весь людський рід був чутливий до лактози. Стародавня людина була мисливцем-збирачем, її раціон грунтувався на м'ясі тварин та рослиннії їжі, а не на молочних продуктах. Однак, будучи ссавцями, ми споживаємо грудне молоко в дитинстві. Перетравлювати його нам допомагає фермент лактаза, що у великій кількості виробляється у плода з 8-го тижня формування в утробі матері. Але з моменту відлучення від грудного молока людина більше не вживала молочні продукти і вироблення ферменту в організмі значно знизилося.

Йшли роки і людина навчилася приручати тварин та, як наслідок, споживати їх молоко. А коли дієта людини містила все більше і більше молочних продуктів, то раптово знадобився вже забутий фермент. Тому організм почав знову «вчитися» синтезувати лактазу в дорослому віці змінюючи свою ДНК протягом багатьох поколінь. Однак до сих пір не кожен здатний похвалитися здатністю засвоювати молочні продукти.

Приблизно у 75% населення, особливо у представників азіатських та негроїдних рас активність ферменту лактази настільки мала, що вони зовсім не переносять вживання молока та його похідних. Частота лактазної недостатності коливається від 5% в Північній Європі, де дієта багата молочними продуктами, до 90% в Східній Азії і деяких африканських країнах, де вживання молочних продуктів є рідкістю.

поширеність непереносимості лактози

Що ж таке непереносимість лактози, якщо не алергія? Про цю гастроентерологічну проблему і піде мова в даній статті. Ми розглянемо симптоми і причини поганої усваеваемості «молочки», відмінності лактазной недостатності від алергії на молоко, сучасні методи діагностики та лікування даної проблеми.

Фермент лактоза і його функції в травній системі людини

Лактоза – це дисахарид, що міститься в молоці всіх ссавців і складається з глюкози та галактози, пов'язаних між собою. У різних молочних продуктах його кількість відрізняється.

У травному тракті людини лактоза розщеплюється ферментом лактазою та використовується для будівництва і отримання енергії, як і всі вуглеводи в нашому раціоні. Лактоза гідролізується в тонкому кишечнику до глюкози та галактози, а та лактоза, що не зазнала обробки, швидко переноситься в товстий кишечник. Там її розщеплюють кишкові бактерії на коротколанцюгові жирні кислоти (оцтову, масляну та пропіонову кислоти) та газоподібний водень. Коротколанцюгові жирні кислоти всмоктуються слизовою оболонкою товстої кишки, таким чином, неабсорбована лактоза використовується для виробництва енергії. Це механізм, який дозволяє використовувати молочний цукор у новонароджених та у дорослих з недостатньою активністю ферментів в тонкому кишечнику. Виробництво водню бактеріями товстої кишки є основою для діагностичного тестування на водень, що видихається, який використовується для визначення непереносимості лактози.

Споживання лактози змінюється з віком. У немовлят 35-55% денної норми калорій припадає на вуглеводи, особливо на лактозу. Споживання лактози знижується при відлученні від грудей та перехід на інші продукти, поки не досягне рівня споживання дорослих. У типовому європейському раціоні дорослої людини присутні близько 300 грамів вуглеводів в день, з яких лише 5% становить лактоза.

Безмолочна дієта може привести до виснаження рівня ферменту лактази.

розщеплення латози в кишечнику

Діагноз «непереносимість лактози» та його форми

Термін «непереносимість лактози» або «гіполактазія» описує такий стан, при якому фермент лактаза не розщеплює лактозу внаслідок недостатньої його кількості в кишечнику. Це призводить до різних розладів з боку травної системи, які проявляються у різних людей по-різному.

Дефіцит лактази існує в трьох формах:

  • Вроджена недостатність лактази (алактазія). Це рідкісне аутосомно-рецесивне захворювання характеризується неактивностью лактази в тонкій кишці з нормальними гістологічними показниками і нормальними рівнями інших дисахаридів. До розробки дитячого харчування без лактози воно приводило до смертності немовлят.
  • Первинна лактазная недостатність. Найбільш часта форма, при якій кількість ферменту зменшується з віком.
  • Вторинний дефіцит лактази. Недостатня абсорбція лактози може супроводжуватися будь-якою формою пошкодження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, яка викликає сплощення калу або руйнування кишкового епітелію. Це порушення може бути викликано вірусними інфекціями (ротавіруси), паразитарними (лямбліоз) або шлунково-кишковими захворюваннями (целіакія).

Непереносимість лактози – це не алергія на молоко!

Багато людей плутають непереносимість лактози і алергію на молоко. Хоча симптоми цих двох станів можуть бути схожими, це два різних ефекта. Якщо при непереносимості організм зазнає труднощів з переварюванням молочного цукру після вживання молока та молочних продуктів, то харчова алергія на молоко викликається реакцією імунної системи на молочний білок. Імунітет негайно реагує створенням антитіл проти білка в молоці, представляючи реальну небезпеку для життя. Чим більша кількість білку потрапляє в організм людини з алергією, тим важче буде реакція та симптоми. Алергія на молоко зазвичай є спадковою, і перші її симптоми зазвичай розвиваються у підлітків. Лікування будь-якої харчової алергії полягає в повній відмові від продуктів, що містять алерген.

Непереносимість харчових продуктів та особливо лактози характеризується хронічними симптомами, що не представляють небезпеку для життя. Імунна система в цьому явищі участі не бере. Люди з непереносимістю певних продуктів можуть з'їсти їх невелику кількість без розвитку будь-яких симптомів.

непереносимість лактози

Причини гиполактазії

Сьогодні називаються кілька найбільш ймовірних причин недостатньої абсорбції лактози в кишечнику:

Етнічні особливості

Генетична недостатність лактази, пов'язана з етнічним походженням, є найбільш частою формою недостатньою абсорбції лактози. У більшості населення світу (особливо представників азіатської та африканської раси) рівень цього ферменту падає вже в дитинстві, починаючи з віку 5 років. Більшість білого населення, в основному скандинавського походження, зберігає активність лактази в тонкому кишечнику до зрілого віку. Генетичний аналіз показав, що ця ознака успадковується як домінантна аутосомна, але молекулярна основа цього досі невідома.

Недостатність лактази при розвитку плода

Мальабсорбція лактози, що спричинена розвитком плоду, є наслідком низького рівня лактази і є результатом передчасних пологів. Вироблення цього травного ферменту у плода збільшується на пізніх термінах вагітності, досягаючи піку тільки на 34 тижні. Саме тому недоношені діти з більшою ймовірністю будуть страждати від цієї недуги.

Захворювання кишечнику

Порушення в роботі слизової оболонки тонкого кишечника можуть призвести до вторинної непереносимості лактози. Так, кишкові віруси, паразити і запалення шлунково-кишкового тракту може тимчасово подразнювати слизову оболонку тонкого кишечника, викликати тимчасове зниження вироблення лактази і, отже, чутливість до молочного цукру. Ця проблема зазвичай вирішується після одужання.

причини непереносимості лактози

Симптоми непереносимості лактози

Симптоми, які вказують на чутливість до лактози, можуть варіюватися від дуже легких до важких і залежати від виду молочного продукту. Вони зазвичай починають проявлятися приблизно через 0,5-2 години після їжі і включають:

  • Біль в животі може бути спастичної та часто зосереджений в області навколо пупка;
  • Здуття, гази, метеоризм;
  • Блювота, нудота;
  • Діарея, рясні пінисті та водянисті випорожнення;
  • У інших людей виникатиме запор, що, ймовірно, пов'язаний з домінуванням воденьутвоорюючих кишкових бактерій;
  • Почуття втоми;
  • М'язові болі;
  • Аритмія.

Подібні симптоми є результатом ферментації молочного цукру, який не засвоюється, а утворюється водень, двоокис вуглецю, метан та коротколанцюгові жирні кислоти. Ці гази підвищують тиск в товстій кишці та скорочують час кишкової прохідності.

симптоми непереносимості лактози

Діагностика лактазної недостатності

При підозрі на неперносімость лактози та пов'язаних з нею проблем з шлунково-кишковим трактом необхідно звернутися за допомогою до гастроентеролога або терапевта. Лікар може попросити вас на деякий час припинити вживання молочних продуктів, щоб побачити, чи зникнуть симптоми. Якщо вони зникнуть, спробуйте вживати невелику кількість молочних продуктів і подивіться, чи повернуться проблеми з кишечником.

Для постановки точного діагнозу використовуються лабораторні дослідження: дихальний водневий тест, аналіз крові на цукор, дослідження кислотності калу. Дослідження активності ферменту в тканини за допомогою біопсії тонкої кишки вважається менш чутливим методом.

Аналіз крові

Активність ферменту можна перевірити за допомогою визначення рівня глюкози в крові після вживання 50 грамів лактози (кількість лактози в літрі молока). Рівень цукру в крові буде перевірятися кожні 30 хвилин протягом двох годин. Якщо рівень цукру не підвищується, швидше за все, це буде свідчити про гіполактазію.

ПЛР тест

В останні роки була запропонована перевірка генотипу за допомогою ПЛР у реальному часі. Такий тест має високу специфічність для гіполактазії та широко використовується  сьогодні.

Тест на кислотність калу

Кислотність калу вимірюється в зразку фекалій, що негайно принесений в лабораторію. Якщо в калі присутня кислота, то лактоза, ймовірно, перетравлюється неправильно. Це найкращий метод для немовлят.

Дихальний водневий тест

Це надійне, але тривале дослідження, яке полягає у визначенні кількості водню в повітрі, що видихається. Протягом декількох годин пацієнт робить серію глибоких видихів, які потім необхідно повторити після вживання 50 гр лактози. Підвищення концентрації водню через 2 години після впливу вказує на дефіцит ферменту, який розкладає молочний цукор.

дихальний водневий тест

Лікування лактазной недостатності

Непереносимість лактози невиліковна, але полегшити її прояви можна за допомогою зменшення кількості молочних продуктів в раціоні або повної відмови від них. Крім цього, вміст лактози в молочних продуктах можна знизити за допомогою ферментативних добавок (бета-галактозидаза), що додаються до або на початку їди. У більшості продуктових магазинах зараз можна купити молочну продукцію з низьким вмістом лактози.

Особливості дієти при непереносимості лактози

Коли необхідно обмежити споживання лактози в раціоні, необхідно, крім відмови від молочних продуктів, уважно читати етикетки на комерційних харчових продуктах, оскільки іноді буває важко виявити вміст цієї речовини. Сучасна проблема харчування для таких людей пов'язана з тим, що добавки з лактозою тепер штучно додаються харчовою промисловістю в безалкогольні напої, оскільки солодкість лактози складає 1/6 від солодкості сахарози та на відміну від сахарози, вона не розщеплюється дріжджами. Цей факт дає молочному цукру промислову перевагу, оскільки дозволяє уникнути побічних продуктів, таких як діоксид вуглецю та етанол. Лактозу також додають у хліб для утворення коричневого шару глазурі, в тістечка, м'ясні продукти та багато інших. У більшості випадків наявність цієї добавки не вказується на етикетці, що ускладнює ідентифікацію та створення дієти з низьким вмістом цієї речовини. Підраховано, що кількість лактози, яка споживається однією людиною, за рахунок додавання в різні продукти харчування може досягати 100 грамів в день. Це рівноцінно двом літрам цільного молока!

Згодом більшість людей з гіполактазією вчаться розпізнавати сигнали свого тіла і його здатність справлятися з певними продуктами, щоб запобігти появі симптомів. Деякі люди, які чутливі до лактози, можуть без проблем вживати йогурт, особливо багатий пробіотичними бактеріями, а також тверді сири та вершкове масло, які містять невелику кількість молочного цукру. Крім цього, рекомендується вживати молочну продукцію в складі повноцінного обіду, багатого різними продуктами, оскільки лактоза буде вивільнятися повільніше і в невеликих кількостях, що дозволить знизити прояв симптомів до мінімуму.

Продукт

Кількість, г

Вміст лактози, г

Молоко знежирене

250

8,5-12,8

Молоко безлактозне

250

2,5-3,5

Сухе молоко

30

11,6

Плавлений сир

30

0,4-4,1

Сир Пармезан

100

0,05-3,2

Вершкове масло

10

0,1

Йогурт

250

4,3-17,6

Морозиво

250

5,5-14,4

Сир

250

7-8

Вершки

250

3,1

Молочний шоколад

100

9,5

Кефір

100

6

 

Найвища кількість лактози міститься в молоці, вершках, згущеному молоці і морозиві. У твердих сирах її набагато менше. Повна заборона на вживання продуктів, що містять лактозу, необхідна тільки на обмежений період часу для перевірки специфічності діагнозу. Оскільки є пацієнти, які можуть переносити поступове збільшення споживання лактози, лактозу можна повернути в раціон, звертаючи увагу на розвиток симптомів.

безлактозна дієта

Однією з найбільших проблем для людей, які страждають непереносимістю «молочки», є дотримання дієти, яка зможе замінити всі поживні речовини, що містяться в ній. Особливо актуально це відносно кальцію. Це важливий мінерал для дітей, підлітків, вагітних і жінок в період менопаузи. Альтернативними джерелами кальцію є брокколі, різні сорти капусти, сардина, лосось, тунець, мигдаль, соєві продукти, спеціально збагачені кальцієм. А коли заборона на споживання лактози є абсолютною, то 100% рекомендованої добової норми слід вживати у вигляді добавок, наприклад Кальцемін, Остеокеа, Кальцій Д3 Нікомед, Тріокальцій, Біокальцевіт. Добавки кальцію з дозою вище 500 мг в день слід приймати в кілька прийомів, щоб уникнути зменшення щільності кісткової тканини. При більш високих дозах абсорбція кальцію досягає насичення і організм не отримає весь необхідний кальцій.

19187,2536,65901

Остаточне рішення щодо рекомендацій по харчуванню необхідно отримати від гастроентеролога або сімейного лікаря.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах