Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Пробіотики та пребіотики: в чому різниця? 16/12/2019

Пробіотики та пребіотики: в чому різниця?

     ЗМІСТ:

 

В останні десятиліття стали популярні дослідження в галузі дослідження мікрофлори кишечнику людини. І наукові відкриття одноголосно підтверджують прямий зв'язок між здоров'ям людини і складом популяції мікробів шлунково-кишкового тракту. Основна суть сучасного підходу полягає в тому, що неможливо провести лінію, що відокремлює нас від бактерій, які є невід'ємною частиною нашого організму. Сьогодні медицина розглядає людину як організм, що складається з сотень трильйонів мікроорганізмів, які працюють в єдності та синергії, а відсутність необхідних штамів бактерій неминуче призведе до захворювання людини. У зв'язку з цим все більше інтересу викликають різні способи та засоби для нормалізації роботи кишечника, про які поговоримо в даній статті і розберемося, чим відрізняються пробіотики від пребіотиків.
У здорової дорослої людини об’єм бактерій складає близько 2 кг маси тіла, а їх кількість перевищує кількість клітин тіла в 10 разів. Крім того, генетичної інформації бактерій в нас більше, ніж нашої власної.
Найбільша концентрація мікроорганізмів в людському організмі спостерігається в травній системі, але також знаходяться в роті, на шкірі та всюди навколо нас і всередині нас.

Популяція бактерій в нашому організмі починає формуватися відразу після народження і підпадає під вплив оточення протягом усього життя. І найбільш впливовим фактором тут буде виступати їжа, яку споживає людина. Саме тому склад мікрофлори у кожної людини унікальний. Він може включати небезпечні штами, які не несуть шкоди одній людині, але згубні для іншої.

Експерти в області травлення згодні з тим, що баланс флори в кишечнику має становити близько 85% корисних бактерій та 15% шкідливих. Якщо це співвідношення порушується, організм починає реагувати у вигляді різних захворювань.

Що порушує баланс між користними та патогенними бактеріями?

  • Їжа, багата насиченими жирами, цукром, сіллю, низький вміст клітковини;
  • Вплив радіації;
  • Рецидивуючі інфекції;
  • Прийом деяких ліків (антибіотики, гормони, протизаплідні);
  • Куріння;
  • Безсоння;
  • Надмірне вживання алкоголю;
  • Психологічна напруженість, стрес.

У чому різниця між пробіотиками та пробіотиками?

Пребіотики – це особливий вид рослинних волокон, які діють як добрива, стимулюючи зростання та розмноження корисної мікробіоти в кишечнику. Містяться вони в більшості фруктів та овочів, особливо багатих складними вуглеводами, такими як клітковина та крохмаль. Такі вуглеводи не засвоюються організмом і, проходячи через травний тракт, стають їжею для мікроорганізмів. Волокно створює в'язкість, що сповільнює швидкість всмоктування їжі в кров, знижуючи рівень поглинання цукру та холестерину. Вони допомагають поліпшити травний процес, полегшити геморой, запобігти закрепу за рахунок підвищення моторики кишечника, створити відчуття ситості і навіть запобігти розвитку колоректального раку.

Отримувати пребіотики можна або з їжі, або зі спеціальними дієтичними добавками.

Пробіотики – це препарати, що містять певні культури живих мікроорганізмів, що сприяють поліпшенню роботи кишечника. Ці корисні бактерії важливі для підтримки здоров'я всього організму. Вони визнані ефективними препаратами від дисбактеріозу кишечника, включаючи діарею, різні проблеми з кишечником, а також проти інфекційних та вагінальних інфекцій. У разі дисбалансу можуть виникати різні захворювання, пов'язані не тільки з шлунково-кишковим трактом.

Пробіотики в продуктах можна знайти, переважно, в молочних та ферментованих виробах. Ймовірно, найбільш популярним продуктом харчування для відновлення мікрофлори кишечника є йогурт. Він виробляється шляхом зброджування молока разом з різними бактеріями, які в кінцевому продукті залишаються там. Інші ферментовані бактеріями продукти, такі як квашена капуста, також є хорошими джерелами пробіотиків.

Пробіотики

Пребиотики

Це живі бактерії, які можна знайти в йогурті і інших ферментованих продуктах

Це особлива форма харчових волокон, яка діє як добриво для корисних бактерій в кишечнику

Повинні залишатися живими, щоб бути активними. Вони можуть загинути від спеки, шлункової кислоти або просто загинути з часом

Не схильні до дії тепла, холоду, кислоти або часу

Повинні конкурувати з більш ніж 1000 видів бактерій, які вже перебувають в кишечнику

Живлять корисні бактерії, які вже є в кишечнику

 

Показані для лікування дитячої діареї, синдрому подразненого кишечника і при рецидиві деяких інфекцій кишечника, таких як C. difficile

Застосовуються для лікування розладу травлення, ожиріння, втрати кісткової маси

 

 

Як діють пробіотики? Справа в тому, що корисні бактерії, займають територію на певній ділянці організму, так звану екологічну нішу, не дозволяючи створювати колонії чужорідним мікроорганізмам. Іншими словами, якщо популяція корисної мікрофлори досить численна, то вона здатна конкурувати за ресурси, без яких «загарбники» просто гинуть. Інший механізм боротьби з патогенами включає вироблення корисними бактеріями речовин, згубних для «колоністів». Таким чином, вони запобігають виникненню захворювання, що несуть мікроскопічні патогени.Близько 70% всієї мікрофлори організму міститься в товстому кишечнику. Тут вони допомагають імунній системі ефективно виконувати свої функції, сприяють засвоєнню вітамінів та мінералів з їжі, що поступає, покращують функцію травлення.

Які види бактерій є пробіотиками?

Багато видів бактерій класифікуються як пробіотики. Всі вони мають різні властивості, але більшість з них відносяться до двох груп: лакто- та біфідобактерії.

Лактобактерії. Це найпоширеніший компонент препаратів для нормалізації роботи кишечника. Лактобактерії можна знайти в йогурті та інших ферментованих продуктах. Різні штами можуть допомогти людям, які не можуть перетравлювати лактозу (молочний цукор).

  • Штам Lactobacillus casai має здатність посилювати імунітет слизової оболонки піхви та контролювати проникнення патогенів. На ринку препарати на основі цих бактерій можна знайти під назвою Лактіалє, Біфітен.
  • Lactobacillus salivarius допомагають зменшити кишкові гази та підвищити стійкість до деяких типів антибіотиків.
  • Lactobacillus reuteri – беруть участь в стабілізації кишкового середовища (БіоГая). Допомагають у виробництві речовин, що запобігають розмноженню ряду бактеріальних патогенів.
  • Lactobacillus bulgaricusi – довго не затримується в кишечнику, але створює кисле середовище, що стримуює розмноження шкідливих мікроорганізмів, таких як E. Coli та інші.
  • Lactobacillus Acidophilus – виробляють молочну кислоту, яка створює кисле середовище, запобігаючи розмноженню патогенів (Хілак форте, Лінекс).
3954,6037,4391

Біфідобактерії пригнічують розвиток хвороботворних організмів, особливо нітратутворюючих. Знайти їх можна в деяких молочних продуктах. Вони допомагають боротися з діареєю та іншими проблемами травлення.

Користь пробіотиків для організму

Хоча пробіотики грають вирішальну роль в загальному захисті організму від хвороботворних бактерій, у них є багато інших важливих властивостей, які переконують нас додавати їх в свій щоденний раціон.

  • Мікробні препарати для шлунково-кишкового тракту. Деякі з них містять більше 400 штамів бактерій, які мають велике значення в процесі перетравлювання їжі та засвоєння корисних речовин з неї. Рекомендуються пробіотики і від здуття та метеоризму, оскільки саме дисбіоз часто відповідальний за накопичення газів в кишечнику, діарею, запори. Людям, які мають проблеми з травленням, дуже важливо приймати такі препарати для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту на постійній основі.
  • Пробіотики для жінок застосовуються для лікування різних інфекцій сечовивідних шляхів, кандидозів, вагінозів. Вони допомагають жінці одужати без застосування антибіотиків.
  • Пробіотики після антибіотиків. Всім відомо, що антибактеріальні препарати завдають серйозної шкоди не тільки патогенам. Від них страждає корисна мікрофлора, що тягне за собою ряд захворювань в добавок до тієї, проти якої відбувалася антибактеріальна терапія.
  • Зниження сприйнятливості кишечника до забруднюючих та токсичних речовин.

Деякі дослідники стверджують, що ці препарати для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту можуть знизити ризик розвитку раку товстої кишки, руйнування зубів, алергії та екземи у дітей, а також багато іншого.

Що таке КУО? Дозування всіх бактеріальних препаратів вимірюється в одиницях КУО (колонієутворюючих одиницях). Вони вказують на кількість життєздатних бактерій в одній дозі. В сучасних ліках проти дисбактеріозу кишечника показник КУО варіюється від 25 до 1 мільярда бактерій.

Як вибрати пробиотик в аптеці?

Ліки для нормалізації роботи кишечника, що містять корисні штами, виготовляють фармацевтичні компанії у вигляді дієтичних добавок. При створенні препарату видовий склад та кількість мікроорганізмів підбирається в залежності від захворювання, проти якого він призначений. Разова доза може включати певний штам мікроба або суміш мікробів.

Сьогодні в будь-якій аптеці вибір пребіотиків для дорослих і дітей досить великий. Це може заплутати покупця і привести його до вибору невідповідного варіанту, який, як правило, не принесе йому шкоди, але й вирішення своєї проблеми він також не отримає. Якщо лікар не призначив вам певний препарат і ви хочете придбати його самостійно, слід звернути увагу на таку інформацію про продукт:

  1. Кількість бактерій: чим більше кількість КУО (колонієутворюючих одиниць) в продукті, тим більше шансів на те, що більше кишкових бактерій приживеться вдало. Кількість, що необхідна для досягнення терапевтичних цілей різна, але на дозу повинно припадати не менше 50 мільйонів бактерій.
  2. Кількість штамів: більша різноманітність видів, які збагачують флору, створюють більш стійку до патогенів популяцію. Конкретний вид бактерій, необхідний для лікування певного захворювання, може підказати гастроентеролог або дієтолог. У разі непідтвердження діагнозу, успіх лікування буде залежати від різноманітності бактеріальної популяції.
  3. Спосіб захисту бактерій в препараті. Як правило, дешевші пробіотики для кишечника не застосовують надійних технологій для продовження життєздатності їхніх агентів, тому кисле середовище шлунка вбиває більше 90% бактерій, перш, ніж вони досягнуть кишечника. Важливо переконатися, що продукт забезпечує надійний захист своїх мікроорганізмів без втрат по дорозі до місця призначення.
  4. Ефективність штаму. Крім кількісної навантаження дієтичної добавки, дуже важливий її якісний склад. Різні види бактеріальних агентів мають різну ефективність та конкурентні властивості, які впливають на їх успішність як препарату при дисбактеріозі.

Чи може бути передозування пробіотиками?

Перевищення дози прийому препарату з корисними кишковими бактеріями з високою вірогідністю ніякої токсичності не викличе. Хоча в деяких випадках можуть виявитися побічні ефекти у вигляді газоутворення, діареї або запору. Рекомендується починати лікування з нижчої добової дози, поступово збільшувати її.

Як приймати пробіотики при лікуванні антибіотиками: до або після їди?

Під час лікування інфекційного захворювання за допомогою антибіотиків, як правило, обов'язково призначають паралельний прийом корисних кишкових мікробів. Але не всі знають, коли саме їх приймати, щоб донести організму максимальну користь. Оскільки антибактеріальні засоби згубно діють на корисну мікрофлору, навіть в готовому медичному препараті, то приймати бактерії слід обов'язково як мінімум через 2 години після прийому антибіотика. І продовжувати збагачення кишкової популяції ще протягом одного місяця, щоб відновити природний баланс.

Синбіотики = пробиотик + пребиотик

Синбіотики – препарати містять пробіотики та пребіотики в одному флаконі. Така комбінація корисних бактерій та їх поживного середовища значно підвищує успішність їх колонізації кишечника. Даний варіант особливо корисний для тих, хто споживає мало клітковини (фруктів і овочів). При збалансованому раціоні краще вибрати препарат з чистою культурою. Крім того, люди, які страждають від проблем з травленням через чутливість кишечника або запальних його захворювань (хвороба Крона) часто не можуть споживати клітковину з продуктами, тосінобіотік в цьому випадку є для них єдиним доступним варіантом відновлення мікрофлори.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах