Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Коли хтось чхнув: застуда, грип, алергія або коронавірус? 26/03/2020

Коли хтось чхнув: застуда, грип, алергія або коронавірус?

Чхання та нежить у період всесвітньої пандемії коронавируса COVID-19 викликає в оточуючих, м'яко кажучи, сильне занепокоєння. І реальність останніх днів (значне збільшення числа хворих в Україні) свідчить, що побоювання не безпідставні. Однак, людина не обов'язково може бути хворою китайським вірусом, це може бути звичайна застуда або ГРВІ. Також, не варто забувати, що настала весна і у багатьох людей активізувалася алергія на цвітіння рослин, що має подібні симптоми з вірусними захворюваннями.

Так, як же відрізнити респіраторне захворювання від алергії та застуди? Існує ряд симптомів, які допоможуть відрізнити ознаки грипу від алергії та інших захворювань зі схожими проявами. Про них Ви дізнаєтеся з даної публікації.

     ЗМІСТ:

Що таке чхання?

Спочатку, мабуть, слід з'ясувати біологічний механізм та причини чхання і чому його зараз всі так бояться. Чхання – це раптовий, сильний, неконтрольований викид повітря через ніс та рот зі швидкістю 250 км/год. У медицині чхання називають «стернутація». Краплини слини та мокротиння (їх може бути 40 тисяч), що викидаються при чханні, в діаметрі становлять від половини до 5-ти мікрон і містять безліч мікроорганізмів, не обов'язково патогенних.

Як одні з «воріт» дихальної системи, ніс виконує важливу роботу по зволоженню, зігріванню та фільтрації повітря, яким ми дихаємо. Це робить його одним з перших етапів захисту від проникнення потенціально небезпечних частинок в легені. Зсередини цей респіраторний орган покритий слизовою оболонкою з віями, які постійно затримують патогенні мікроорганізми та частинки з повітря. Але іноді щось так сильно провокує ці вії, що тіло судомно і негайно намагається вигнати це у вигляді чхання. Іноді це може статися, якщо подазнена слизова горла.

Чхання служить механізмом для очищення носа від пилу та мікроорганізмів.

Подразниками слизових оболонок респіраторних органів є мікроорганізми (віруси, бактерії), алергени (побутовий пил, пилок рослин, лупа тварин), хімічні (наприклад, парфуми) і фізичні речовини (частинки будівельного або дорожнього пилу). Чхання також може бути викликано раптовим вдиханням холодного повітря, яскравим світлом, а іноді навіть сексуальним збудженням. У випадку з алергенами та вірусами чхання викликають не стільки частинки, скільки сама запальна реакція на них, що супроводжується надлишком слизу.

чхання

Механізм виникнення «хорошого чхання»:

Слизова оболонка носа реагує на вторгнення потенційно небезпечної чужорідної частинки, стимулюючи трійчастий нерв. Це великий нерв, що забезпечує чутливість більшої частини обличчя та голови, включаючи слизову оболонку носа, рота і пазух, а також шкіри, зубів і задньої частини мови. По трійчастому нерву сигнал потрапляє в мозок, запускаючи ряд різних дій організму. Так, спочатку діафрагма спазмує, щоб легені максимально наповнилися повітрям. Потім настає розслаблення м'язів горла, рот відкривається, а очі мимоволі закриваються. Голосова щілина щільно стискається, викликаючи традиційний звук при чханні. Крім цього, задіюються м'язи черевної порожнини, спини, стегон та заднього проходу. Сенс цієї послідовності дій полягає в тому, щоб створити високий тиск в легенях для максимальної швидкості виходу повітря через ніс. Але багато чого ще не відомо про те, що відбувається в мозку і чому існує механізм чхання.

Чому закриваються очі при чханні?

Можливо ви помічали, що неможливо тримати очі відкритими під час чхання. Це теж рефлекторна реакція, яку неможливо контролювати. Згідно з однією гіпотезою, закриті очі зменшують тиск на них. Інша гіпотеза стверджує, що закриття очей призначене для захисту їх від бактерій та вірусів, що виділяються під час чхання. Також вважається, що рефлекторне скорочення м'язів у всьому організмі включає і м'язи навколо очей, змушуючи їх закриватися. Незважаючи на поширений міф, доведено, що чхання з відкритими очима не призводить до зміщення очних яблук.

Цікаво, що люди – не єдині істоти, які вміють чхати. Це рефлекс є у кішок, собак, курей та ігуан.

чхання кота

Як відрізнити застуду, грип та коронавірус?

Органи охорони здоров'я закликають звертатися за медичною допомогою при наявності симптомів коронавируса, але ж грип теж є вірусним захворюванням з подібними проявами і шляхами зараження. Крім того, кожен організм реагуватиме на хворобу абсолютно індивідуально. Однак є кілька деталей, на які слід звернути увагу, щоб правильно розпізнати захворювання.

Застуда, грип та коронавірус 2019: збудники та симптоми

Всі три захворювання викликані вірусною інфекцією. Застуда є найлегшою формою, що найчастіше викликається риновірусами. Ортоміксовіруси, що відносяться до трьох типів A, B і C, викликають грип. Віруси типу A і B відповідальні за важкий грип, а вірус типу C, який є рідкісним, викликає безпечну інфекцію.

Уханьський ж коронавірус (COVID-19) 2019 року викликаний новим штамом, який спочатку називали 2019 nCoV. На сьогодні, згідно з вірусологічної класифікації, його назва звучить як SARS-CoV-2.

COVID-19 = коронавірусна хвороба 2019

коронавирус 2019

Вважається, що головними ознаками коронавірусу є задишка і біль в грудях, оскільки вірус надає перевагу нижнім відділам дихальної системи. З'являються вони не відразу, а через 5-10 діб, зокрема, перед початком запалення легенів (пневмонії). Грип та застуда зазвичай не викликають таких ускладнень, тільки якщо захворювання запущено і до нього приєднується бактеріальна інфекція, то може виникнути пневмонія.

Всесвітня організація охорони здоров'я виділяє 3 головних симптома коронавірусу COVID-19:

  • Висока температура;
  • Слабкість;
  • Сухий кашель.

Чхання та закладеність носа, всупереч загальним страхам, не є основними симптомами COVID-19. Такі симптоми скоріше не типові для нового вірусу. Згідно зі статисткою з Китаю, лише 20 пацієнтів з 1000 мали закладеність носа. Деякі пацієнти також повідомляють про сильний м'язовий біль, біль в горлі та діарею.

Тяжкість симптомів варіюється від легких до летальних залежно від багатьох факторів, таких як вік пацієнта, «сила» імунітету, наявність хронічних захворювань та інших.

Застуда, грип та коронавірус COVID-19: тривалість хвороби

Справжня застуда – це досить короткочасне захворювання, хоча симптоми розвиваються довго. Проходить вона після трьох днів відпочинку і лікування протизапальними препаратами (Ібупрофен, Мілістан, Панадол), хоча повне одужання настає приблизно через тиждень. У разі грипу симптоми з'являються раптово і більш інтенсивно. Людина може відчувати їх протягом декількох тижнів.

17467, 499, 37114

Коронавірус діє за іншою схемою. Вважається, що симптоми виникають в період між другою та одинадцятою добою після інфікування і тривають досить довго, в залежності від індивідуальних особливостей пацієнта і факторів ризику. Якщо для більшості коронавірусних інфекцій інкубаційний період обмежений 2-3 днями, то для штаму 2019-nCov цей період може становити від 1 до 14 діб (в середньому 10 днів). Безсимптомний стан протягом такого періоду часу призводить до широкого поширення інфекції серед населення. Саме тому самоізоляція в період карантину 2020 так важлива для припинення пандемії. За деякими оцінками, одна хвора людина може заразити в середньому 2-2,5 здорових людей.

Важливо пам'ятати, що, незважаючи на загальну увагу до коронавірусу, сезонний грип також знаходиться в розпалі і не менш небезпечний для деяких груп населення з ослабленими імунітетом.самоизоляция карантин

Як відрізнити алергію від вірусної інфекції?

Прихід весни привносить в життя багатьох людей численні джерела потенційних алергенів (пилок від цвітіння дерев і трав). Весняна алергія є одним з найскладніших періодів у житті більшості алергіків.

Симптоми алергії багато в чому схожі з першими ознаками застуди та грипу, тому можуть викликати стурбованість період вірусної пандемії. Симптоми алергії на цвітіння або інші тригери виникають через надмірну реакцію імунної системи на контакт з алергеном. Вони включають чхання, алергічний нежить, сльозоточивість. Схоже на вірусну інфекцію, але без температури. Часто алергія пов'язана з астмою, для якої характерні задишка і сухий кашель. У цьому ознаки алергії проявляють схожість з коронавірусом. Однак, при зникненні алергену, всі симптоми зникають разом з ним.

Алергія, на відміну від вірусних хвороб, вважається хронічним захворюванням, при якому погане самопочуття триває протягом тижнів, місяців і навіть років.

весняна алергія

Застуда, грип, алергія або COVID-19: відмінності і схожість симптомів

Ідентифікувати та відрізнити симптоми коронавірусу, застуди, грипу та алергії допоможе дана зведена таблиця:

порівняння застуди алергії коронавірусу

Як ми вже з'ясували вище, симптоми нового штаму коронавірусу дуже схожі на інші респіраторні захворювання, особливо на сезонний грип через характерний сильний жар та кашлю. Алергічна задишка також може викликати побоювання з приводу зараження вірусом, оскільки період початку цвітіння збігся з піком епідемії.

Найбільш складною ситуацією є поєднання відразу декількох розглянутих захворювань, наприклад, алергії або застуди і COVID-19. Таким пацієнтам потрібні лабораторні методи діагностики для з'ясування точного діагнозу. Тому на сьогоднішній день ми рекомендуємо дотримуватися режиму карантину заради свого здоров'я і здоров'я своїх близьких.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах