Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Сухий та вологий кашель: в чому різниця і як лікувати? 06/04/2021

Сухий та вологий кашель: в чому різниця і як лікувати?

Сухий або з мокротою, з болем в горлі або температурою, хронічної або тимчасовий – кашель завжди приносить багато дискомфорту і заважає повсякденній діяльності. Він часто супроводжується безсонними ночами, болями в животі та навіть нетриманням сечі. Кашель – це той непроханий гість, який відмовляється йти навіть після того, як хвороба, яка викликала його, вже давно пройшла.

Що ж таке кашель? Що насправді його викликає і які різновиди бувають? Чи є відмінності в способах лікування кожного виду кашлю?

     ЗМІСТ:

 

Мабуть, не існує в світі людини, яка б не знала, що таке кашель. Відомо, що його поява пов'язана з рядом захворювань, наприклад простудних, респіраторних, серцево-судинних, алергічних. Деякі люди, особливо завзяті курці, звикли жити з цим набридливим симптомом та навіть не звертати на нього увагу.

Що таке кашель?

Кашель – це природний та важливий рефлекторний механізм людського організму, який спрямований на очищення дихальних органів від подразників, наприклад, пилу, диму, стороннього тіла, слизу, чужорідних мікроорганізмів, частинок їжі.

Але є і зворотна сторона цього рефлексу – він сприяє поширенню мікроорганізмів у навколишньому середовищі і є одним з головних шляхів виникнення масових інфекційних захворювань. Це особливо важливо розуміти в наш час, коли весь світ охопила пандемія Covid-19.

Процес кашелю складається з декількох етапів:

  • Подразнення рецепторів в гортані, трахеї або бронхах;
  • Вдих повітря в легені;
  • Скорочення дихальних шляхів в області глотки;
  • Різкий видих під великим тиском;
  • Швидке відкриття та закриття проходу для повітря між голосовими зв'язками.

Деякі дослідники стверджують, що швидкість повітря при кашлі дорівнює приблизно 40-100 км/год.

кашель сухий та вологий

Різновиди кашлю

Прийнято розділяти кашель за кількома параметрами: наявністю мокротиння, характер перебігу та тривалість.

За продуктивністю:

  • Вологий – кашель, при якому мокрота піднімається з легких у верхні дихальні шляхи, стимулюючи кашльовий рефлекс;
  • Сухий кашель – супроводжує різні захворюваня та виникає в результаті подразнення горла та верхніх дихальних шляхів. Не супроводжується виділенням слизу.

За тривалістю:

  • Гострий – виникає в результаті респіраторного захворювання, триває менше 3-х тижнів;
  • Хронічний – якщо триває більше 3-х тижнів або викликаний внаслідок куріння, як побічний ефект від прийому певних ліків, в результаті шлункового рефлюксу (коли кислота піднімається з шлунку в стравохід) або нежиті (коли носовий слиз стікає по стінці носоглотки).

За періодичністю:

  • Постійний – супроводжує хронічні захворювання органів дихання. Може посилюватися та слабшати в різні періоди часу;
  • Періодичний (тимчасовий) – одиничний напад кашлю, покликаний впоратися з подразником неінфекційної природи.

Кашель не завжди пов'язаний із захворюваннями. Він є природним явищем для організму, щоб час від часу чистити дихальні шляхи від забруднень. В цьому випадку кашель називають фізіологічним.

лікування кашлю

Сухий кашель

Такий вид кашльового рефлексу є відповіддю на подразник в дихальних шляхах та носить назву «непродуктивний». Він починається з відчуття подразнення, поколювання або першіння в горлі, супроводжується відчуттям лоскоту або свербіння в горлі, але не викликає відходження мокротиння. Характеризується подразненням в області голосових зв'язок та іноді супроводжується гучним диханням, особливо при вдиханні повітря.

Непродуктивне відкашлювання часто зустрічається при алергічних станах або виникає при респіраторних інфекціях (застуда, грип), особливо після сильного нежитю. Коли виникає запалення у верхніх дихальних шляхах, то мозок інтерпретує цей стан як чужорідне тіло  намагається видалити його, активуючи рефлекс кашлю. Хронічний сухий кашель може з'явитися як побічний ефект прийому різних ліків, особливо використовуваних для зниження артеріального тиску.

Такий нав'язливий та частий рефлекс не приносить відчуття полегшення хворій людині і не сприяє одужанню, оскільки не видаляє з організму продукти запального процесу.

Вологий кашель

Інша його назва – продуктивний. Викликаний такий вид кашльового рефлексу скупченням слизу в горлі та дихальних шляхах. В'язке мокротиння стимулює кашльовий рефлекс, а рефлекторне скорочення піднімає їх вгору до порожнини рота. Так мокротиння піднімається з легенів у верхні дихальні шляхи та видаляється, сприяючи одужанню. Тому придушувати такий рефлекс не слід. На жаль, такий кашель виникає в основному в положенні лежачи і, отже, частіше зустрічається в нічний час.

Найчастіше мокрий кашель супроводжує інфекційні захворювання респіраторних органів дихання, наприклад застуду або грип. Однак мокротиння утворюється і у повністю здорової людини. Воно будє мізерними та мати прозорий колір. Якщо такий кашель не супроводжується температурою, то він зазвичай проходить сам по собі.

Під час куріння фільтруючий механізм легень руйнується, залишаючи в організмі вдихувані з сигаретним димом частки. Вони викликають постійне подразнення цій області, на що організм реагує підвищеним продукуванням слизу та мокротиння, намагаючись видалити їх.

сухий та вологий кашель

Причини кашлю

У більшості випадків кашель виникає через інфекції дихальних шляхів, які викликають застуду, грип або бронхіт. Але також існують і інші причини та фактори його розвитку.

Причини сухого кашлю:

  • Респіраторні інфекції. Непродуктивний кашель може з'явитися ближче до кінця хвороби і тривати протягом декількох тижнів навіть після зникнення інших симптомів або розвивається, коли є запалення та набряк дихальних шляхів або горла, але мокротиння не утворюється. Проте, також може вказувати на серйозне бактеріальне захворювання, таке як пневмонія.
  • Бронхіальний спазм. Спазм, пов'язаний з подразненням бронхів, викликає утруднений дихальний рефлекс без відходження мокроти.
  • Алергія. Серед симптомів алергії, наприклад на пил або хімічні речовини, спостерігається чхання, алергічний риніт та кашлеві рефлекси різного типу.
  • Астма. Астма проявляється в класичних хрипах при диханні, але іноді кашель може бути основним або єдиним симптомом цього захворювання.
  • Прийом ліків. Іноді сухий кашель є побічним ефектом прийому деяких ліків, наприклад гіпотензивних препаратів з сімейства інгібіторів АПФ.
  • Куріння. Ще одна важлива причина непродуктивного хронічного кашлю – куріння. У багатьох курців він з'являється як результат погіршення функції легень за роки тютюнопаління. Це явище також може турбувати через роки після відмови від сигарет.

Причини вологого кашлю:

  • Респіраторні інфекції. Під час простудних захворювань виникає рефлекс кашляння, який виводить мокротиння та слиз утворені під час хвороби. У більшості випадків він проходить самостійно після повного звільнення бронхів від скупчень слизу. Такий симптом також супроводжує уповільнені інфекційні захворювання легенів, в тому числі і туберкульоз.
  • Рефлюкс стравоходу. Іноді продуктивний кашель виникає через те, що травні соки піднімаються зі шлунка вгору по стравоходу та можуть викликати подразнення трахеї. Хронічний кашель, типовий для цього стану, зазвичай супроводжується печією і з'являється після їжі.
  • Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ). Захворювання, яке порушує функцію легенів, викликає звуження дихальних шляхів та руйнування легеневої тканини. Сильний кашель, що супроводжується виділенням мокроти є одним з типових симптомів захворювання.
  • Інші причини. У рідкісних випадках тривалий кашель може бути симптомом серйозного захворювання, наприклад раку легенів, серцевої недостатності або тромбоемболії легеневої артерії (стан, при якому згусток крові переміщається в кровотік і блокує артерію легкого). У цих випадках спостерігається кашель з кров'ю.

причини кашлю

Коли слід звернутися до лікаря?

  • Якщо кашель триває більше 14 днів, а тим більше якщо більше місяця, або посилюється;
  • Якщо з'являються ознаки розвитку вторинної бактеріальної інфекції, що може призвести до більш серйозного захворювання, наприклад пневмонії;
  • Якщо спостерігається сильний біль в грудях, задишка, домішки крові в мокротинні.

Діагностика кашлю

Кашель, що почався після вірусної інфекції і триває більше двох тижнів, вимагає медичного обстеження. При зборі анамнезу захворювання лікар з'ясовує наявність задишки, оцінює загальний стан пацієнта, дізнається чи стабільна його вага, прослуховує легені стетоскопом на наявність хрипів. Потім пацієнт може бути направлений на наступні діагностичні дослідження:

  • Загальний аналіз крові допоможе вказати на природу запального процесу;
  • Рентген грудної клітини, званий флюрография, або КТ допоможуть виключити такі серйозні захворювання як туберкульоз, плеврит та запалення легенів;
  • Мікробіологічний аналіз слизу, щоб зрозуміти викликана проблема бактеріальною або вірусною інфекцією. Від цього буде залежати підхід до лікування, зокрема обґрунтованість використання антибіотиків;
  • Спірометрія. Це дослідження для оцінки функції легенів, за допомогою якого можна визначити, чи є у пацієнта захворювання;
  • Тести на алергію. У деяких випадках при підозрі на алергічний характер захворювання пацієнтові порекомендують пройти алергопроби, щоб встановити алерген.

діагностика кашлю

Лікування сухого та вологого кашлю

У більшості випадків кашель, викликаний простудним захворюванням, проходить сам по собі протягом декількох днів без лікування. Але швидкого способу позбутися від кашлю, викликаного вірусною інфекцією, на жаль, не існує. Лікування кашлю у першу чергу буде залежати від природи збудника: вірусна, бактеріальна або грибкова інфекції.

Засоби від кашлю поділяють на 3 основні групи:

  • Препарати для полегшення сухого кашлю;
  • Відхаркувальні препарати, які призначаються при вологому кашлі з мокротинням;
  • Препарати для руйнування слизу (муколітики).

Не приймайте ліки від кашлю довше двох тижнів.

Лікування сухого кашлю

Непродуктивний кашель дуже нав'язливий, частий та болючий. Він може призводити до втрати апетиту та безсоння. Для його придушення використовуються ліки від сухого кашлю у формі сиропів, крапель, таблеток, пастилок, льодяників, а також місцевих мазей.

Кодеїн – один з перших класичних засобів від кашлю. Він має здатність пригнічувати кашлеві рефлекси та заспокоювати дихальну систему. Більшість препаратів на основі кодеїну відпускаються тільки за рецептом від лікаря, оскільки речовина володіє наркотичним ефектом.

Сучасні препарати спрямовані на придушення подразненого кашльового центру в головному мозку. Одним з них є бутамірат цитрат, який сприяє полегшенню дихання, насиченню організму киснем та знижує опір дихальних шляхів. Бутамірат міститься в таких ліках як Стоптусин-Тева, Синекод, Пектолван стоп, Грипоцитрон-бронхо).

5604,40248,3962

Лікування вологого кашлю

У міру прогресування захворювання симптоми змінюються. Кашель стає вологим, з'являється мокротиння. В цьому випадку препарати які придушують кашльовий рефлекс не можна, оскільки рідина та слиз із бронхів повинни бути виведені. Тут необхідні засоби, які допомагають виведенню мокротиння та його розрідженню.

Дуже важливо розуміти мету цього симптому і не намагатися його придушити, щоб не погіршити перебіг захворювання. Кашель з мокротинням – це функція, що очищає дихальну систему, втручатися в яку небезпечно.

Ліки з відхаркувальною дією полегшують виведення слизу з дихальних шляхів при кашлі. Вони містять у складі гвайфенезин (Стоптусин-Тева, Пектолван стоп, Аскоріл експекторант, Вікс актив медекспекто).

Муколітичні засоби, що сприяють руйнуванню бронхіального слизу, містять ацетилцистеїн (АЦЦ, Евкабал, Пульмобріз, Рапіра, Респікс) або бромгексин (Бромгексин Берлін-Хемі, Мукотек). Часто такі засоби випускаються у вигляді гарячих напоїв, щоб збільшити гідратацію організму, яка необхідна для одужання.

1157,37992,53382

Більш ефективними вважаються препарати, в яких міститься комбінація відхаркувальних активних речовин та муколитиков. Одні з них зменшують в'язкість мокротиння, а інші – допомагають видаленню з дихальної системи. Більшість таких препаратів можна купити в аптеці без рецепта.

При кашлі з мокротинням рекомендується використовувати холодний зволожувач повітря, що підвищує рівень вологості в приміщенні та сприяє розм'якшенню мокротиння.

Антибіотики не підходять для лікування кашлю, оскільки вони ефективні тільки проти бактеріальної інфекції, в той час як природа кашлю, частіше за все, вірусна. Лікування антибіотиками потрібно тільки в разі виникнення вторинної інфекції, наприклад при розвитку пневмонії.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах