Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Інсульт головного мозку: як він виглядає і чому діяти потрібно швидко 22/12/2020

Інсульт головного мозку: як він виглядає і чому діяти потрібно швидко

Кожні 5 хвилин десь на земній кулі одна людина помирає від інсульту. Це вважається другою причиною смертності у світі. Згідно зі статистикою кожна шоста людина у світі перенесе інсульт протягом життя, а травма, яку він завдасть, буде незворотна і призведе до смерті або важкої інвалідності. При цьому третина цих людей буде молодше 65 років.

З огляду на поширеність даної патології, кожному необхідно знати відповіді на наступні питання: Що необхідно знати про інсульт? За якими перших ознаках можна визначити інсульт? Що робити при інсульті до приїзду швидкої допомоги? Які наслідки та ускладнення інсульту? Чи можна йому запобігти?

     ЗМІСТ:

Що таке інсульт?

Інсульт головного мозку – це стан, при якому переривається або порушується кровопостачання частини мозку, тим самим позбавляючи його життєво необхідного джерела кисню та поживних речовин. Через кілька хвилин нейрони починають відмирати, запускаючи ланцюгову реакцію, що призводить до загибелі і пошкодження навколишніх клітин. Це завдає незворотної шкоди мозку. Залежно від ураженої ділянки мозку виникають раптові неврологічні порушення, такі як нездатність говорити або розуміти мову, порушення зору, слабкість, порушення рухових функцій, параліч та навіть смерть.

Мозок людини складається з трьох основних частин:

  • Головний мозок складається з двох півкуль, кожна частина якого виконує різні функції. Ліва частина контролює центри мови, логічного аналізу та інтелектуальних функцій. Права частина контролює емоційні реакції, творчі здібності, уяву, музикальність, аналіз інформації, розуміння та просторове сприйняття.
  • Мозочок. Тут знаходяться центри, які в значній мірі відповідають за координацію і рух. Мозочок також контролює плавність рухів, рівновагу та почуття свідомості.
  • Стовбур мозку складається з трьох частин: середнього, довгастого мозку та мосту. У стовбурі мозку є центри, що відповідають за регулювання артеріального тиску, роботи серця, дихання, температури тіла та стану свідомості. Він включає сенсорні і моторні шляхи та служить центром зорових і слухових рефлексів.

Кров постачає мозок через артеріальну систему, без якої він мозок не може повноцінно функціонувати.

Важливо відзначити, що тяжкість інсульту багато в чому визначається:

  • Ділянкою мозку, де виникло порушення;
  • Розміром області поразки;
  • Швидкістю відновлення кровопостачання;
  • Швидкість, з якою інші області мозку можуть взяти на себе функцію пошкоджених клітин;
  • Ухвалою ранніх ознак інсульту;
  • Якістю і швидкість надання першої медичної допомоги.

інсульт фото

Види інсульту головного мозку

Виділяють два види інсультів головного мозку:

Ішемічний інсульт

Викликаний закупоркою кровоносної судини згустком крові або сильним його звуженням. Це найбільш поширена форма захворювання, яка діагностується у 85% випадків. Під час ішемічного інсульту тканина мозку, яка страждає від нестачі кисню, кожну хвилину втрачає близько 2 мільйонів нервових клітин. Це швидкий процес, який закінчується загибеллю всіх нейронів в області, позбавленої кровопостачання.

Існує 2 типи ішемічного інсульту:

  • Тромботичний інсульт (тромбоз) – виникає, коли згусток крові (тромб) утворюється в одній з артерій, які відповідають за кровопостачання мозку. Найчастіше це відбувається в областях, які були пошкоджені в результаті атеросклерозу.
  • Емболічний інсульт (емболія) – виникає, коли згусток крові утворюється в кровоносній судині, що знаходиться далеко від мозку (зазвичай в області серця), і переноситься кровотоком в судини мозку. Цей стан зазвичай є результатом порушення серцевого ритму в одному з двох верхніх шлуночків (фібриляція шлуночків). Серцеві аритмії можуть призвести до проблем з кровопостачанням та утворення тромбів.

Геморагічний інсульт

Менш поширений, але більш небезпечний. Він викликаний кровотечею судин головного мозку, яке виникає при їх розриві. Це може бути результатом ряду захворювань, які впливають на кровоносні судини, наприклад гіпертонія та крихкість судин (аневризма). Менш поширеними причинами кровотечі є розриви судини, їх деформація або травма.

Існує 2 типу геморагічного інсульту:

  • Внутрішньомозковий крововилив (гематома) – кровоносна судина, що розташована всередині мозку, проривається і кров витікає в навколишні тканини мозку, ушкоджуючи нейрони. Це призводить до подвійного клінічного пошкодження: по-перше, локальне пошкодження тканини мозку, а також вогнищевий неврологічний дефіцит через травму. Крім того, скупчення крові всередині черепа може викликати підвищення внутрішньочерепного тиску. Підвищення внутрішньочерепного тиску викличе головні болі, блювоту, зміну частоти пульсу та артеріального тиску, непритомність.
  • Субарахноїдальний крововилив – кровотеча починається в одній з великих артерій і поширюється в простір між мозком та черепом. Цей стан супроводжується дуже сильним раптовим головним болем.

Тимчасові симптоми інсульту (тривалістю не більше 60 хвилин) без ознак гострого інфаркту головного мозку називаються транзиторною ішемічною атакою (ТІА). За цього стану більшість нервових клітин мозку не відмирають, а страждають від тимчасової недостатності активності, яка відновлюється з відновленням кровопостачання.

види інсульту

Симптоми та ознаки інсульту

На відміну від серцевого нападу, інсульт зазвичай не викликає ніяких больових відчуттів та попередніх знаків. Симптоми інсульту можуть відрізнятися в залежності від ураженої ділянки мозку та індивідуальних особливостей людини.

При виявленні одного з наступних симптомів слід негайно викликати швидку допомогу:

  • Раптова поява слабкості або оніміння обличчя, руки або ноги, зазвичай з одного боку тіла;
  • Раптове замішання, труднощі з мовою або розумінням, які проявляються або у вигляді ірраціональних пропозицій, або у вигляді спотворення слів;
  • Раптове порушення рівноваги або координації;
  • Раптове порушення зору в одному або обох очах, двоїння в очах;
  • Раптовий сильний головний біль;
  • Втрата свідомості, запаморочення, людина не може стояти на місці, вона падає назад і навіть сидячи не може втриматися;
  • Труднощі з ковтанням води та їжі.

Для більшості людей першою ознакою можливого інсульту є транзиторна ішемічна атака (ТІА). Симптоми ТІА аналогічні симптомам інсульту, але тривають коротший період часу (від декількох хвилин до 24 годин), а потім зникають, не залишаючи незворотних ушкоджень. ТІА може вказувати на підвищений ризик виникнення справжнього інсульту.

симптоми інсульту

Існує простий і швидкий тест, який дозволяє визначити ознаки інсульту (F. A. S. T.):

  • Face (обличчя). Попросіть людину посміхнутися. Якщо трапився інсульт, один куточок рота буде опущений.
  • Аrms (руки). Попросіть підняти обидві руки та утримувати їх 5 секунд. При інсульті одна рука опускається або людина зовсім не може нею управляти.
  • Speech (мова). Попросіть сказати просту фразу. При інсульті мова стає невиразною, нерозбірливою.
  • Time (час). Якщо хоч один з попередніх симптомів проявився, то якомого швидше викличте швидку допомогу.

тест на інсульт

Ускладнення

Наслідки інсульту численні та різноманітні і залежать від місця розташування пошкодження в головному мозку і стану здоров'я пацієнта. Деякі з них можуть бути тимчасовими, а деякі – постійними. У перші дні після інсульту важко зрозуміти, що чекає людини в майбутньому і які шанси на повне одужання. Функціональні зміни можуть суттєво вплинути на якість життя потерпілого та його оточення.

  • Параліч та м'язова слабкість. Інсульт часто викликає параліч, млявість та м'язову слабкість. У більшості випадків параліч з'являється на протилежній стороні тіла від ураженої ділянки мозку. У деяких випадках слабкість в кінцівках супроводжується зниженням чутливості. Ці зміни можуть виявлятися в погану координацію, труднощі при ходьбі або нестійкому сидінні. Пошкодження м'язів також може призвести до неконтрольованого або часткового контролю сфінктерів, що викликають нетримання сечі та калу.

  • Розлади ковтання. Якщо м'язи рота, язику та глотки були пошкоджені паралічем, то пацієнт буде зазнавати труднощів з жуванням та ковтанням їжі. Проблеми з ковтанням можуть призвести до рецидиву пневмонії через вдихання частинок їжі.

  • Проблеми з пам'яттю та спілкуванням. Після інсульту також можуть виникати комунікативні та мовні розлади через пошкодження лівої півкулі головного мозку. В результаті можуть виникнути труднощі зі знаходженням знайомих слів, включаючи імена членів сім'ї та людей, і навіть якщо інтелектуальні здібності не були порушені, все одно можуть виникнути труднощі з розумінням.

  • Утруднене мислення. Інсульт може викликати труднощі з орієнтуванням в часі, місці та просторі. Іноді виникають труднощі з впізнавання людей або з плануванням простих дій.

  • Зниження чутливості. Якщо уражена ділянка мозку пов'язана з контролем рівня чутливості, існує ймовірність зміни відчуттів в різних частинах тіла, наприклад зменшення почуття болю, поява печіння, посилення або ослаблення почуття спеки або холоду.

  • Емоційні розлади. Інсульт може викликати емоційні порушення. Можуть виникнути проблеми з контролем емоцій або їх виразом невідповідним до ситуації чином. Часто виникає депресія, яка викликає смуток, плач, почуття провини та безпорадності, втрату інтересу до повсякденної діяльності, втрату апетиту та ваги, проблеми зі сном.

  • Епілепсія. Епілептичні припадки можуть виникати після інсульту через порушення передачі електричних сигналів в головному мозку.

Люди, які перенесли інсульт, іноді стають відстороненими та менш соціально залученими. Після інсульту вони можуть втратити здатність піклуватися про себе, і їм може знадобитися медичний догляд, щоб допомогти їм дотримуватися особистої гігієни і виконувати повсякденні обов'язки.

ускладнення інсульту

Причини інсульту головного мозку

Інсульт у молодих людей зустрічається досить рідко і вимагає особливої уваги ітавсебічної діагностики. Причини цього стану у молодого населення включають серцеві захворювання, такі як аритмія, ревматичні або інфекційні пороки розвитку клапанів серця, пошкодження артеріальних судин, гематологічні стани, що викликають гіперкоагуляцію, ревматичні захворювання, судинні інфекції.

Причини ішемічного інсульту

Причиною ішемічного інсульту завжди є згустки крові, які блокують артерії, що доставляють кров та кисень вдо мозку. Коли згусток крові утворюється в кровоносних судинах самого головного мозку, це називається тромбозом, а коли він утворюється в іншому місці тіла і переноситься з кровотоком, то це називається емболією. Згустки крові найчастіше утворюються в областях атеросклеротичної дуги або в сонних артеріях шиї.

Причини геморагічного інсульту

Найбільш важливою і значущою причиною внутрішньомозкового крововиливу є незбалансована артеріальна гіпертензія, яка з роками ушкоджує стінки кровоносних судин.

Фактори ризику

Загальні фактори ризику інсульту головного мозку включають:

  • Вік старше 55 років;
  • Гіпертонію (тиск вище 140/90);
  • Цукровий діабет;
  • Високий рівень холестерину і ліпідів у крові;
  • Аритмію;
  • Ішемічну хворобу серця;
  • Гіпертиреоз;
  • Гемофілію;
  • Надлишкову вагу,
  • Куріння, що викликає коронарний атеросклероз, пошкодження стінок кровоносних судин, підвищення в'язкості крові;
  • Зловживання алкоголем, кофеїном, солоною їжею;
  • Малорухливий спосіб життя;
  • Вагітність, прийом протизаплідних таблеток та іншої гормональної терапії;
  • Інфекції, що викликають запалення кровоносних судин (сифіліс, туберкульоз, СНІД, малярія).

Хоча у жінок і чоловіків частота інсульту однакова, у жінок ймовірність летального результату вище.

Фізіологічний механізм, що відповідальний за розвиток інсульту, дуже схожий на той, який викликає серцевий напад. Це означає, що раннє лікування факторів ризику серцевих захворювань може успішно запобігти інсульту.

причини інсульту мозку

Діагностика інсульту

Сучасна медицина пропонує ряд досліджень, щоб скласти прогноз щодо потенційної ймовірності виникнення інсульту або не допустити рецидиву хвороби. Якщо у вас раніше був інсульт або транзиторна ішемічна атака (ТІА), або ви вважаєте, що належите до групи ризику, поговоріть з неврологом та кардіологом про проведення діагностики. Перед початком лікування слід виключити інші можливі причини захворювання, такі як пухлина головного мозку.

  • Аналіз крові з визначенням кількості тромбоцитів, еритроцитів, рівня цукру та холестерину;
  • Електрокардіограма;
  • УЗД серця;
  • Добовий (холтерівський) моніторинг тиску;
  • МР-ангіографія судин шиї – виконується, коли потрібна оптимальна візуалізація внутрішньочерепних кровоносних судин;
  • Допплерографія судин голови і шиї – це неінвазивне дослідження, яке є ефективним і безпечним методом для виявлення сонних артерій, особливо при підозрі на стеноз шийної артерії. Метод демонструє порушення кровотоку, що викликане звуженням або закупоркою сонної артерії.
  • КТ (комп'ютерна томографія) голови грубо демонструє тканину мозку та може дати загальне уявлення про великі та малі порушення в мозку, які відбулися в минулому. КТ може показати пошкодження дрібних кровоносних судин середнього ступеня тяжкості і вище. Також можуть бути продемонстровані малі і великі інфаркти, викликані різними механізмами. КТ з контрастом з великою чутливістю демонструє внутрішньомозкові кровоносні судини, включаючи закупорки, стенози та нерівності артерій.
  • МРТ (магнітно-резонансна томографія) – це найбільш чутливе дослідження для візуалізації тканин мозку. МРТ демонструє як незначні, так і серйозні інсульти, які відбулися в далекому або недалекому минулому, і дає гарне уявлення про ризик майбутнього інсульту і про механізм інсульту в залежності від його місця розташування в головному мозку.

діагностика інсульту мозку

Методи лікування інсульту головного мозку

Виникнення інсульту вимагає невідкладної медичної допомоги, від якої залежить життя пацієнта. На рахунку буде кожна хвилина. Негайне лікування інсульту може зменшити шкоду, яку буде завдано мозку і запобігти можливим ускладненням.

Перша допомога при інсульті

Допомога, надана до приїзду медиків, має вирішальне значення для життя і здоров'я пацієнта. Що необхідно зробити, поки бригада швидкої допомоги знаходиться в дорозі?

  1. Розпізнавши перші ознаки інсульту, негайно викликайте швидку допомогу;
  2. Не створюйте скупчення людей навколо людини з нападом;
  3. Забезпечте вільне надходження свіжого повітря;
  4. Важливо ніяк не переміщувати і не рухати пацієнта;
  5. Покладіть голову хворого на невелику подушку або згорнутий одяг;
  6. Звільніть від тісного одягу, ременів, прикрас;
  7. Можлива зупинка серця, що потребує негайно зробити непрямий масаж серця та штучне дихання.

У лікарні потерпілому проведуть необхідні діагностичні дослідження і встановлять ступінь ураження. Після стабілізації стану пацієнта в рамках стаціонарної терапії розглядається план лікування і реабілітації.

Лікування ішемічного інсульту

Прийом ліків від інсульту здатний запобігти повторному нападу та стабілізувати тиск. Щоб зупинити ішемічний напад необхідно якомога швидше відновити кровопостачання мозку.

Лікар може порекомендувати хірургічну процедуру з видалення тромбу, який частково або повністю заблокував артерію.

Медикаментозна профілактика інсульту включає в себе:

Антикоагулянти. Це ліки, що перешкоджають збільшенню тромбів. Одні з них зменшую липкість тромбоцитів, щоб вони не утворювали згустки. До цієї групи належать аспірин та клопідогрель. Підвищуючи ризик кровотечі, їх не можна призначати людям, які перенесли геморагічний інсульт або схильним до ризику його розвитку.

1342,7264,4870

Друга група працює інакше і більш ефективна в запобіганні утворення тромбів, але її застосування в довгостроковій перспективі пов'язано з більш високим ризиком кровотечі. До неї відносять гепарин, апіксабан, ривароксабан, варфарин. Препарати призначають і приймають тільки під суворим контролем лікаря.

Діуретики. Знижують внутрішньочерепний тиск та використовуються при важких формах з набряком мозку.

Нейропротектори. Ця група ліків сприяє відновленню порушених рухових та розумових функцій.

Лікування геморагічного інсульту

Лікування геморагічного інсульту є комплексним, при якому лікарі спочатку шукають джерело кровотечі в головному мозку, щоб зупинити його. Воно спрямоване на зупинку кровотечі та внутрішньомозкового тиску за допомогою нейрохірургії.

Первісне лікування в даний час проводиться в лікарні, іноді за допомогою термінової операції на головному мозку для зниження внутрішньочерепного тиску та видалення крові, яка тисне на мозок і пошкоджує його тканини. Крім спеціальних хірургічних методів лікування інсульту, існують також медикаменти, які лікують різні захворювання, що підвищують ризик подальшого інсульту, наприклад, депресію, гіпертонію, зниження рівня холестерину, цукровий діабет та інші.

Після закінчення стаціонарного лікування постраждалі від інсульту спрямовуються на реабілітаційну допомогу. Залежно від стану пацієнта, вона включає в себе: фізіотерапію, трудотерапию, логопедію, контроль сечового міхура та шлунково-кишкового тракту, психотерапію.

лікування інсульту мозку

Профілактика інсультів

Пацієнту рекомендується вести здоровий спосіб життя, який допомагає запобігти повторним інсультами та розвитку серцевих захворювань, за рахунок здорового харчування, підтримання здорового ваги, регулярних фізичних вправ, відмови від куріння і зменшення джерел стресу.

Стабілізація артеріального тиску

Контролюйте свій артеріальний тиск кожен день. Він не повинен перевищувати показника 140/90 мм.рт.ст. Не пропускайте прийом призначених лікарем ліків.

Регулярна діагностика

Робіть раз на півроку УЗД судин шиї, що живлять головний мозок, і ЕКГ, контролюйте рівні цукру та холестерину в крові (за допомогою глюкометра і тест-смужок, що визначають холестерин, які можна придбати в будь-якій аптеці.

Збалансована дієта

Неправильне харчування являє один з основних факторів ризику. Дієта з високим вмістом насичених жирів і холестерину може призвести до накопичення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, а надмірна вага може викликати високий кров'яний тиск. Рекомендується дотримуватися дієти з низьким вмістом насичених жирів та високим вмістом клітковини, яка включає щоденне вживання не менше п'яти порцій фруктів і овочів, а також вживання цільнозернових продуктів. Оскільки сіль підвищує артеріальний тиск, рекомендується зменшити її кількість до 4-3 грамів в день.

Фізична активність

Аеробні вправи (ходьба, біг, плавання, їзда на велосипеді) не менше 30 хвилин в день, 4-5 разів на тиждень підтримують нормальний кров'яний тиск. Крім того, ці вправи допомагають підтримувати нормальну вагу тіла, знижують рівень ліпідів в крові та психологічну напругу.

Відмова від куріння

Куріння є основним фактором ризику інсульту, оскільки викликає накопичення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій та підвищує кров'яний тиск. Щоб подолати залежність від нікотину, використовують спеціальні жувальні гумки, інгалятори, пластирі, які містять нікотин, але не містять інших токсичних речовин, що містяться в сигаретах.

54095,54094,57419

Помірне вживання алкоголю

Надмірне вживання алкоголю може викликати підвищення артеріального тиску і фібриляцію передсердь. Рекомендується помірне споживання алкоголю – це не більше двох склянок алкогольного напою в день для чоловіків і однієї склянки для жінок.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах