Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Варикозне розширення вен: симптоми, сучасні методи лікування 24/06/2020

Варикозне розширення вен: симптоми, сучасні методи лікування

Поява помітних вен або судинної сітки на ногах є не тільки естетичної проблемою, але й медичною патологією з боку серцево-судинної системи. Складно переоцінити поширеність даної хвороби, оскільки вона зачіпає близько 75% жінок та 60% чоловіків.

У даній публікації ми зібрали для вас детальну інформацію про таке захворювання як варикозне розширення вен або простіше – варикоз. Ви дізнаєтеся як і чому виникає дане захворювання, а також про сучасні методи лікування варикозу. Чи завжди необхідна операція і які ліки приймати при варикозі?

     ЗМІСТ:

Що таке варикоз і як він виникає?

Клітини людського організму мають потребу в кисні та джерелі енергії, щоб нормально функціонувати. Кров грає важливу роль у підтримці їх життєдіяльності, забезпечуючи енергією, поживними речовинами та киснем. У неї є масштабна розгалужена транспортна мережа у вигляді судин, яка дозволяє крові досягати практично кожної точки тіла. Судини в свою чергу діляться на артерії та вени в залежності від виконуваних функцій. По артеріальній мережі судин збагачена киснем кров рухається від серця до органів і кінцівок, по венозної навпаки – повертається від органів до серця.

Приблизно 80% об'єму крові в організмі людини знаходиться саме в венах. Кровотік в них при низькому тиску захищає нас під час кровотечі, а в поєднанні з механізмом потовиділення сприяє охолодженню тіла.

Всі рухи рідин в кровоносній системі здійснюються за допомогою тиску. Свій внесок в транспортування крові також роблять м'язи та клапани судин. Останні, при цьому, запобігають гравітаційний потік вниз, в зворотному напрямку.

Венозна система складається з глибоких та поверхневих судин. Глибокі вени, в більшості своїй, зосереджені в ногах, проходячи через пах, вони ведуть до серця і легенів. Оскільки кров досягає цих важливих органів, то проблеми, що виникають в ногах, можуть зачіпати весь організм. Поверхневі вени переносять всього 10% крові до більш глибоко розташованих судин.

Захворювання вен ділять на два великі групи: обструктивні (тромбози вен) та пов'язані з дисфункцією клапанів (венозна недостатність). Ці два типи захворювань можуть виникати і в глибокій, і в поверхневій системі вен. Венозні захворювання вважаються найбільш поширеною причиною варикозного розширення вен і геморою.

Варикоз – це явище, при якому вени на ногах стають помітними, опухлими та збільшеними в розмірі, часто набуваючи синього чи фіолетового кольору. Вени, в яких є порушення роботи судинних клапанів, дозволяють крові текти в зворотному напрямку. Це збільшує об'єм крові в судинах, роблячи вени помітними крізь шкіру. Ці зміни повинні стати сигналом для початку профілактики та лікування варикозу. Подальше збільшення тиску викликає навантаження на стінки судин, змушуючи їх деформуватися і перешкоджати нормальному кровообігу.
Вени діаметром до 3 мм називають розширеними капілярами, а товщі за 3 мм – варикозними венами.
Крім цього, захворювання супроводжується набряком, який призводить до утворення важко виліковних виразок. Наслідки варикозу можуть включати кровотеча, венозний тромбоз та флебіт.

варикоз ног

Варикоз: симптоми

Першою ознакою варикозу вен є так звана судинна «павутинка», поява якої свідчить про залучення більш глибоких судин, невидимих через шкіру. Проявлятися варикоз може асиметрично, тобто на одній нозі або різних частинах ніг. При цьому, для деяких людей це є просто естетичною проблемою, в той час як інші відчувають біль, дискомфорт і серйозні симптоми наступного характеру:

  • Відчуття тяжкості в ногах, особливо в жарку погоду;
  • Печіння, м'язові спазми та набряки ніг;
  • Загострення болю після тривалого стояння або сидіння;
  • Біль усередині вени;
  • Кровотеча з варикозно розширеної вени;
  • Зміна кольору шкіри, що виникає внаслідок проникнення сполук заліза з застояної крові в судині;
  • Ущільнення судин;
  • Тромбоз – формування згустку крові всередині судини;
  • Виразки на шкірі навколо вен.

Ускладнення варикозу зустрічаються відносно рідко, але можуть включати появу дуже хворобливих виразок в області гомілковостопного суглоба. Зазвичай появи виразки передують світлі плями на шкірі. На цьому етапі рекомендується негайно звернутися до лікаря. Крім цього, можливий розрив вени і внутрішня кровотеча.

симптомы варикоза

У яких частинах тіла виникає варикоз?

Ноги. Найчастіше захворювання зачіпає нижні кінцівки тіла (ноги та ступні) через високий гідростатичний тискув положенні стоячи та при ходьбі, але може зустрічатися в будь-який інший частини тіла.

Задній прохід. Варикоз прямої кишки і заднього проходу відомий під назвою геморой. Насправді геморой є випинанням слизової оболонки навколо прямої кишки та анального отвору, що відбувається через скупчення і потовщення вен. Хвороба частіше зустрічається у чоловіків і перші ознаки майже непомітні – свербіж і печіння при дефекації. У міру прогресування захворювання симптоми погіршуються і включають біль та кровотечу під час і після дефекації.

Груди. Як правило, виступають вени в зоні декольте не впливають на здоров'я, але приносять деякий естетичний дискомфорт. Часто вени у жінок в цій області починають бути більш замітними після процедури збільшення грудей.

Руки. Виступаючі великі судини на кистях та руках часто спостерігаються у літніх людей та спортсменів, що мають справу з підняттям тяжкості. Насправді такі вени не є варикозно розширеними. Судини стають більш помітними внаслідок істочненія шкірних покривів, втрати підшкірного шару жиру та надмірного тонусу м'язів.

Навколо очей та обличчя. Вени на обличчі також не є медичною проблемою. Це тільки естетична проблема. Втрата підшкірного жиру з віком, як і в випадку з руками, сильніше виділяє вени, розташовані близько до шкіри.

Паховий варикоз. Помітити симптоми такої проблеми досить складно, але вона існує і досить широко поширена. Найчастіше потовщення вен в області паху виникає у жінок під час вагітності, супроводжуючись болем і дискомфортом в області малого тазу.

варикоз рук

Причини варикозного розширення ван

Основна причина варикозного розширення вен – генетична. Однак, існує також ряд факторів, які збільшують ймовірність появи захворювання. Вони включають тривале сидіння або знаходження в положенні стоячи, вагітність, надмірну вагу, м'язову слабкість в області гомілок, а також похилий вік. Згодом вени втрачають свою еластичність, розширюються, клапани перестають функціонувати належним чином, а кровоносні судини розширюються та деформуються.

Вагітність та варикоз.  Під час вагітності збільшується об'єм крові в області таза і підвищується внутрішньочеревний тиск, що може викликати варикоз практично в будь-яких частинах тіла. Плід здавлює тазові вени, з якими з'єднуються вени ніг, ускладнюючи повернення крові до серця. Крім того, гормональний фон жінки в положенні підсилює тенденцію до розвитку варикозного розширення вен. Захворювання, як правило, проходить протягом року після пологів без необхідності медичного лікування.

варикозное расширение вен

Стадії варикозу

Виділяють кілька стадій варикозної хвороби:

  • Перша стадія – не викликає помітних симптомів, крім вечірньої тяжкості та втоми в ногах;
  • Друга стадія – ноги починають боліти навіть після нетривалих прогулянок, з'являється набряклість, судоми, поколювання, проявляється судинна павутинка та дрібні вени;
  • Третя стадія – характеризується постійним набряком в ногах, шкіра стає сухішою, починає змінювати колір;
  • Четверта стадія – виникають незворотні пошкодження та пігментація шкіри гомілок, набряки не проходять навіть після сну, виступаючі вени стають щільними. При цьому шкірний покрив стає легко вразливим, можлива варикозна екзема і, як фінал трофічних порушень, виразка. Подальші погіршення включають тромбофлебіт та тромбоемболію.

Діагностика варикозу

Для встановлення діагнозу варикоз проводиться фізичне обстеження ніг лікарем флебологом в положенні лежачи та стоячи. Далі пацієнта зазвичай відправляють на ультразвукове доплерівське дослідження для перевірки роботи клапанів судин та наявності згустків. Відповідно до ступеня тяжкості захворювання призначають схему лікування варикозу або рекомендують операцію.

варикоз диагностика

Варикозне розширення вен: методи лікування

Існує два основні методи лікування варикозної хвороби: медикаментозний та інвазивний, що включає оперативне втручання. Вид лікування залежить від стадії захворювання. При ураженні дрібних поверхневих вен у вигляді судинних сіток або зірочок або ураженні невеликої локального ділянки підшкірних вен застосовуються малоінвазивні методи та медикаментозна терапія. При варикозному розширенні глибоких великих венозних судин необхідна хірургічна операція.

Медикаментозне лікування варикозу

Ліки від варикозу часто називають венотоніками або флеботоніками. Більшість з них базується на рослинних компонентах, включаючи діосмин, рутин, кверцетин, вітамін С та інші. Найбільш ефективним та популярним є екстракт кінського каштану, на основі якого випускається безліч препаратів від варикозного розширення вен, наприклад Ескузан, Венітан, Веноплант, Есувіт, Фітовен.

Дія флеботоников направлено на відновлення венозного кровообігу, зміцнення стінок та підвищення тонусу судин. Випускаються вони у формі зовнішніх засобів (мазі, гелі, бальзами, креми) та пероральних, що володіють більш ефективною системною дією на організм. Такі препарати призначені для зменшення відчуття тяжкості в ногах, болі та набряку гомілковостопного суглоба в кінці дня. Однак слід розуміти, що саме захворювання вилікувати медикаментозно неможливо, а лише полегшити його симптоми і прогресування.

Прийом системних флеботоников показаний для тривалої терапії. Для лікування варикозної хвороби початкової і середньої стадії рекомендується курс тривалістю 2-3 місяці один раз на рік, бажано в літній сезон. Для лікування варикозу в таблетках випускають препарати під такими торговими марками, як Детралекс, Флебодіа, Авеню, Веносмін, Діофлан, Венода.

5804, 54821, 64896

Крім венотонізируючих препаратів від варикозу призначають розріджуючі кров та протизапальні таблетки. Розрідження крові необхідно для запобігання її застою, утворення тромбів та поліпшення загального кровообігу. Протизапальні препарати необхідні при варикозі для зменшення запального процесу в області уражених вен та полегшення супутнього болю. 

Зовнішні флеботонікі, такі як Ліотон, Ліогель, Троксегель, Венітан Форте, рекомендується використовувати в якості допоміжних засобів на додаток до пероральної лікарської терапії. Такі креми та мазі від варикозу часто володіють охолоджуючим ефектом, який допомагає зняти вечірній біль та набряк в ногах.
 

4434,1643,43054

Компресійний трикотаж

Компресійний трикотаж розроблений спеціально, щоб здавлювати ділянки тіла з певним навантаженням. Якщо це панчохи або колготи, то в нижній частині тиск на щиколотки буде максимальним, слабшаючи вище по нозі. Така технологія змушує кров по венах активніше просуватися вгору, до серця, не затримуючись у судинах. Це допомагає полегшити біль, дискомфорт та набряк в ногах, що викликані варикозом. Використовувати їх рекомендується в якості довгострокового лікування, якщо інші методи лікування не підходять. Компресійні панчохи часто призначають жінкам під час вагітності, а також тим, чия робота пов'язана з тривалим перебуванням в положенні сидячи або стоячи.

Однак, підходить компресійна білизну не всім. Перш, ніж починати носити профілактичний трикотаж, необхідно пройти доплерографічне дослідження, щоб перевірити кровообіг. Потім лікар флеболог індивідуально підбере для вас необхідний вид виробу з певним класом компресії. Еластичні бинти також можуть використовуватися в якості компресійного трикотажу, але неправильне їх застосування не принесе лікувального ефекту.

компрессонный чулки

Існує компресійний трикотаж з трьома класами компресії, яка виражається в силі здавлювання. Так, перший клас підійде для профілактики і перших ознаках варикозу, другий – для лікування симптомів, третій – тільки для важких випадків, що супроводжуються виразкою, ліподерматосклерозом.

Одягати такі панчохи або колготи краще за все вранці, ще не вставши з ліжка. Носити їх рекомендується весь день. Це може приносити дискомфорт, особливо в жарку погоду, але принесе максимальний лікувальний результат. Міняти компресійні панчохи необхідно кожні 3-6 місяців, щоб навантаження не зменшувалася через розтягнення тканини з часом.

Купити компресійні панчохи та еластичні бинти можна в більшості аптек та магазинах медичних товарів. При цьому сервіс Моя Аптека допоможе вам вибрати виріб в найближчій аптеці за оптимальною ціною. Відпускається такий товар без рецепта. Перед покупкою слід виміряти довжину і товщину своїх ніг, щоб обрати відповідний виріб. Робити це слід вранці, коли набряклість ще мінімальна.

компрессионный трикотаж

Хірургічні методи лікування варикозу

Раніше вважалося, що проблеми з венами можна вирішити тільки за допомогою хірургічного розтину вени, що залишало шрами і збільшувало період реабілітації пацієнта. З 2000-х років з'явився та продовжує удосконалюватися широкий спектр інноваційних методів лікування та технологій, які усувають необхідність в тривалій операції та відновленні.

Склерозування. Процедура передбачає введення спеціального склеючого розчину або піни в уражені вени за допомогою звичайної ін'єкції. Маніпуляція не вимагає анестезії та триває кілька годин, після чого пацієнт може самостійно йти додому. Метод показаний при варикозному розширенні вен та дрібних судинних сітках, не підходить для лікування великих вен. Вартість процедури починається від 2 тисяч гривень в клініках столиці.

Склеювання вен. Метод заснований на введенні в судини спеціального клею через прокол в нижній частині ноги. Клеюча речовина повільно водиться в вену під наглядом УЗД і притискається, щоб надійно склеїти проблемну судину. Підходить для лікування варикозу великих вен. Процедура не вимагає наркозу та госпіталізації, не викликає побічних ефектів.

Ендовенозная лазерна коагуляція (ЕВЛК). Процедура лазерного видалення на сьогоднішній день є загальновизнаним еталоном для лікування варикозу. Лазерної випромінювання працює при температурі вище 200 °C та прицільно спалює стінки ураженої вени зсередини, не залишаючи шрамів і не вимагаючи розрізів. Операція проводиться під місцевим наркозом тканин під УЗД-контролем. За вартістю є однією з найдорожчих процедур, цінник якої в столиці починається від 10 000 гривень.

варикоз лазерное лечение

Радіочастотна облітерація. Метод аналогічний лазерної терапії, але заснований на склеюванні уражених вен за допомогою впливу радіочастотного випромінювання. Лікування виключає ризик зараження, ефективне та сприяє швидкій реабілітації пацієнта.

Мініфлебектомія. Малоінвазивна операція з видалення вен та приток через невеликі проколи, які не вимагає накладення швів. Застосовується в якості додаткової процедури після радіочастотної абляції або лазерної терапії. На лікування варикозу однієї ноги таким методом потрібно від 6 тис. гривень.

Флебектомія. Це класична хірургічна операція, під час якої варикозні вени видаляються через невеликі порізи на шкірі. Показана лише на серйозній стадії захворювання та при тотальному порушенні венозного кровообігу. Операція проводиться під загальним або, в окремих випадках, місцевим наркозом і передбачає госпіталізацію на кілька днів з наступною тривалою реабілітацією в домашніх умовах. Вартість операції в клініках Києва починається від 10 тис. гривень.

варикоз операция

Профілактика варикозної хвороби

При наявності генетичної схильності до варикозної хвороби необхідно якомога раніше дотримуватися профілактичних заходів, щоб не допустити розвиток захворювання або зменшити його тяжкість. Наші рекомендації щодо профілактики включають в себе:

  • Нормалізацію ваги:
  • Носіння компресійного трикотажу;
  • Використання крему з максимальним захистом від сонця в літній час;
  • Регулярні заняття спортом, переважно легкоатлетичної спрямованості (ходьба, біг, аеробіка);
  • Кілька разів в день рекомендується піднімати ноги під прямим кутом в положенні лежачи;
  • Уникайте тривалого перебування в положенні сидячи або стоячи;
  • Рекомендується вживати багато продуктів з високим вмістом харчових волокон і зменшити кількість солоної та жирної їжі.

Таким чином, якщо ви перебуваєте в групі ризику по захворюванню варикозним розширенням вен, необхідно змінити свій спосіб життя для попередження розвитку цієї хвороби. Дійсно, сучасна медицина готова запропонувати безліч малоінвазивних методів видалення уражених вен, але прогресування хвороби може уповільнити тільки якісна профілактика і прийом венотонізируючих ліків.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах