Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Як збити температуру в домашніх умовах без ліків? 19/10/2021

Як збити температуру в домашніх умовах без ліків?

Підвищення температури тіла вказує на появу деяких захворювань в організмі, пов'язаних з інфекціями та запальним процесом. І як тільки показник на градуснику перевищить 37 градусів, багато хто поспішає до аптечки, щоб якнайшвидше прийняти дозу жарознижуючих ліків і швидше повернутися до нормального функціонування. Однак деякі категорії людей мають протипоказання до прийому таких ліків, в тому числі маленькі діти. Тому в даній публікації з'ясуємо, яку температуру потрібно збивати? Яке значення на градуснику небезпечно для життя? Чим і як знизити високу температуру тіла народними способами? Чи можна обійтися без жарознижуючих пігулок?

     ЗМІСТ:

Що означає «висока температура»?

Жар – це не хвороба, а здорова відповідь імунної системи на вірусну або бактеріальну інфекцію в організмі. Це свого роду застережливий знак, який зазвичай вказує на запальний процес, що відбувається в організмі. Лихоманка також супроводжує деякі аутоімунні захворювання і може виникнути як відповідь на введення профілактичних вакцин, наприклад проти COVID-19.

Висока температура являє собою скоріше ліки, інструмент організму для боротьби з навалою вірусів і бактерій. Нагрівання тіла допомагає йому нейтралізувати збудників захворювання, збільшити вироблення білих кров'яних тілець, які борються з ними. Також погіршується загальне самопочуття, що, хоча це і неприємно, але має важливе значення, змушуючи нас відпочивати і перебувати в стані спокою під час хвороби, дозволяючи організму сконцентруватися на боротьбі з бактеріями та вірусами. Часто жар супроводжується іншими симптомами, такими як пітливість, головні або м'язові болі, озноб і втрата апетиту. Організм активно виводить вологу, збільшуючи симптоми зневоднення.

Лихоманка вірусного походження зазвичай проходить без лікування через кілька днів або тиждень. Бактеріальні інфекції часто вимагають медикаментозної терапії антибіотиками.

збити високу температуру

Яку температуру потрібно збивати?

Нормальна температура тіла коливається від 37,6 до 36,6 градусів за Цельсієм. При цьому вона може залежати від часу доби, відрізнятися вранці та ввечері. Наприклад, вночі температура нашого тіла може бути вдвічі нижчою, ніж вранці.

Визначення «висока температура» у дітей та дорослих різне. Якщо у дітей цей показник може досягати 38,2 градусів, то у дорослих не нормою вважається значення вище 37,5. Якщо дитина активна, п'є, грає і виглядає нормально (навіть якщо вона плаче або скаржиться), не можна поспішати збивати температуру. З іншого боку, якщо вона виглядає млявою і неактивною, то слід звернутися за медичною допомогою. Жар стає небезпечним для життя при позначці вище 40 градусів і вимагає негайного медикаментозного лікування. «Бабусині» методи лікування в цьому випадку безсилі і навіть небезпечні.

                     Температура вище 38 градусів вважається високою.

Не завжди рекомендується поспішати і збивати температуру ліками. Це не допоможе подолати хворобу, а лише полегшить біль і загальний стан. А іноді боротьба з цим симптомом може принести більше шкоди, ніж користі. Деякі дослідження показали, що прийом жарознижуючих препаратів може продовжити тривалість захворювання і навіть викликати його часте повторення, оскільки при зниженні температури імунна система не бореться з хворобою, дозволяючи бактеріям або вірусам продовжувати розмножуватися.

Більш того, жарознижуючі ліки, хоча і вважаються безпечними для дітей, все ж можуть викликати ураження печінки при неправильному вживанні або передозуванні. Також існує досить багато досліджень, які виявили зв'язок між частим використанням або високими дозами безрецептурних ліків для зниження температури і астмою, а в окремих випадках – на виразкою шлунка та пошкодженням нирок.

Іноді краще дозволити організму боротися з інфекцією за допомогою підвищення температури. Однак, якщо лихоманка супроводжується сильним болем та дискомфортом і триває більше трьох днів, то лікарі рекомендують боротися з нею за допомогою безрецептурних ліків.

висока температура 38

Як збити температуру народними засобами?

Виявляється, що для подолання низької і середньої температури можна використовувати ряд натуральних і безпечних способів, які не заподіють шкоди організму. Це дозволить обійтися без використання медикаментів, що мають свої побічні ефекти і протипоказання.

Холодний компрес від температури

Ефективним засобом при температурі вважається прикладання прохолодної серветки до тіла. Вода при цьому не повинна бути занадто холодна, оскільки вплив дуже холодної води викличе посилення жару. Як зробити компрес?

  • Змочіть тканину прохолодною водопровідною водою, відіжміть зайву рідину;
  • Протріть цією серветкою руки, ноги і особливо гарячі ділянки тіла, такі як пахви та пах;
  • На лобі та шиї прохолодний компрес можна залишити і міняти кожні кілька хвилин.

Тепла ванна

Поринути на 20 хвилин у ванну з теплою водою – відмінний засіб від нападу лихоманки. Важливо, щоб ванна була комфортної теплоти, але не гаряча. Переконайтеся, що вода і не холодна, бо озноб може викликати підвищення температури.

Шкарпетки з оцтом

Шкарпетки з оцтом – це ефективний народний засіб від температури. Оцет володіє охолоджуючими властивостями, які стимулюють звуження кровоносних судин. Концентрований оцет використовувати не можна. Для приготування робочого розчину необхідно розвести чверть склянки яблучного оцту в трьох чвертях склянки води і змочити в цій суміші шкарпетки (бажано вовняні). Потім надіньте злегка вологі шкарпетки на стопи і залиште приблизно на 15-30 хвилин. Цей спосіб допомагає тілу відводити тепло через ступні і може збити температуру на півградуса в домашніх умовах.

Ефірні масла

Використання зігріваючих ароматичних масел, таких як масло чорного перцю, ялиці, кедра, може сприяти потовиділенню і, таким чином, допомогти організму охолонути при лихоманці. Розбавте ефірне масло нейтральним маслом, таким як мигдальне масло або кунжутне масло, в співвідношенні три краплі ефірного масла на столову ложку масла-носія для дітей і в співвідношенні 15 крапель ефірного масла на столову ложку масла-носія для дорослих. Натерти сумішшю необхідно стопи або потилицю, обережно помасажувати великими пальцями обидва боки хребта рухом знизу вгору.

Ще один спосіб використання аромамасел – спиртові розтирання. Для цього в 100 мл горілки додайте 5-10 крапель ефірного масла (лаванди, бергамоту, м'яти, евкаліпта). Розтирати необхідно литкові м'язи.

Такі масла як масло бергамота та евкаліпта можна приймати всередину, але не в чистому вигляді. На ложку з медом капніть одну краплю та з'їжте суміш. Приймати такий ароматний засіб не варто більше трьох разів на добу.

2905,68414,58600

Яблучний оцет

Яблучний оцет – це доступний продукт, який є майже в кожному будинку і використовується з давніх-давен нашими бабусями. Лікування жару яблучним оцтом підходить для дорослих і дітей, а також виявилося ефективним при болях в суглобах. Важливо відзначити, що засіб має побічні ефекти і може викликати алергію. Тому перед застосуванням слід нанести невелику кількість на шкіру і уважно стежити за її реакцією. З обережністю використовуйте яблучний оцет для дітей раннього віку. Існує кілька способів його використання:

  • У ванну з теплою водою необхідно додати півсклянки яблучного оцту і залишатися у воді не менше 20 хвилин;
  • Змішайте яблучний оцет з прохолодною водою (у співвідношенні 1:2), занурте тканину в розчин, вичавіть і покладіть на чоло та живіт або оберніть їм ноги. Як тільки компрес з оцту нагріється, замініть його новою холодною тканиною.
  • Нанесіть на тіло оцет і протягом тривалого часу масажуйте шкіру. Після масажу треба укутатися теплою ковдрою.
  • Змішайте дві чайні ложки яблучного оцту та чайну ложку меду в склянці води і пийте напій 2-3 рази на день. Цей метод не рекомендується для дітей.

Часник

У китайській медицині часник вважається рослиною, що володіє зігріваючою енергією. Він може допомогти збити температуру за рахунок збільшення потовиділення. Потовиділення також сприяє виведенню з організму шкідливих речовин та прискорює одужання. Крім того, часник має противірусні властивості, зміцнює імунну систему і, таким чином, допомагає подолати хворобу.

  • Наріжте один великий зубчик часнику і залийте його склянкою окропу, витримайте 10 хвилин і процідіть. Пийте напій повільно 2 рази на день. Можна замінити окріп склянкою бульйону. Цей метод не рекомендується вагітним жінкам і дітям.
  • Змішайте два зубчики подрібненого часнику з двома столовими ложками оливкової олії і розподіліть суміш по ступнях. Оберніть ноги пов'язкою або шкарпетками і залиште на ніч.

часник від температури

Імбир

Імбир – відома лікарська рослина, яка допомагає імунній системі боротися з інфекціями та швидко збити температуру тіла.

  • Додайте половину чайної ложки натертого на тертці імбиру в склянку окропу і дайте настоятися кілька хвилин. Додайте трохи меду і пийте чай 3-4 рази на день, якщо температура 38 чи вище.
  • Змішайте половину чайної ложки свіжого імбирного соку з чайною ложкою лимонного соку та столовою ложкою меду і їжте суміш 3-4 рази в день, поки не пройде жар.

Такі засоби не підійдуть людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо панкреатитом.

імбир від температури

Куркума

Крім безлічі корисних для здоров'я властивостей, куркума також ефективна при лихоманці. Куркумін, активний інгредієнт куркуми, має противірусну, антибактеріальну та протигрибкову дію. Використання куркуми під час інфекційного захворювання також може знизити ризик ускладнень і навіть скоротити тривалість захворювання.

  • Змішайте половину чайної ложки порошку куркуми та чверть чайної ложки подрібненого чорного перцю зі склянкою теплого молока і пийте суміш 2 рази в день.

Базилік

Базилік також допоможе позбутися від температури. Крім того, він містить протизапальні компоненти, що корисні при боротьбі з простудними захворюваннями.

  • Варіть 20 листків базиліка з чайною ложкою тертого імбиру в склянці води до тих пір, поки кількість рідини не зменшиться вдвічі. Додайте трохи меду і пийте чай 2-3 рази на день протягом трьох днів.
  • Заваріть чайну ложку сушеного базиліка з чвертю чайної ложки порошку чорного перцю в склянці окропу приблизно на 5 хвилин, процідіть і пийте такий напій 2-3 рази на день, поки не відчуєте полегшення.

базилік від температури

Алое вера

Листя та м'якоть цієї цілющої рослини можуть допомогти знизити температуру тіла. М'якоть алое можна нанести на шкіру для охолоджуючого ефекту. Для досягнення кращого ефекту зберігайте його в холодильнику перед застосуванням. Алое вера також можна вживати всередину. Для приготування напою використовуйте 2 столові ложки м'якоті алое вера на склянку води.

М'ята

Охолоджуючі властивості м'яти дуже підходять для зниження температури тіла.

  • Столову ложку подрібненого листя м'яти заваріть у склянці окропу на 10 хвилин, процідіть і додайте трохи меду. Пийте заспокійливий чай 3-4 рази на день, щоб прискорити одужання.
  • Відваріть жменю листя м'яти з половиною чайної ложки меленого чорного перцю та половиною чайної ложки сухого порошку імбиру в двох склянках води, поки кількість води не зменшиться наполовину. Процідіть і розділіть рідину на 3 рівні частини. Пийте напій тричі на день до одужання.

мята від температури

Жарознижуючі продукти

Найвідомішим бабусиним засобом від лихоманки, звичайно ж, є курячий бульйон. Суп, приготовлений зі свіжої курки та овочів, покращує загальне самопочуття і допомагає запобігти зневодненню. Важливо їсти багато зелених овочів, щоб нейтралізувати токсини в організмі, та цитрусових (апельсин, грейпфрут, мандарин, лимон).

При відсутності апетиту не слід приймати їжу через силу. Під час хвороби організм завзято бореться з вірусом і не хоче витрачати зайву енергію на травлення. Тому слід прислухатися до свого тіла і їсти тільки за бажанням.

Температура в приміщенні

Тепле середовище закономірно підвищує температуру тіла, тому рекомендується, щоб в кімнаті хворого вона не перевищувала 22 градуси. Не одягайте немовля або дитину більш ніж в один шар одягу.

як знизити температуру

Коли слід звернутися до лікаря?

  • Температура вище 40 градусів;
  • Показання на градуснику вище 39 градусів тримаються більше трьох днів і не піддаються лікуванню жарознижувальними препаратами;
  • Жар супроводжується задишкою, дзвоном у вухах;
  • Висип на шкірі у вигляді невеликих червоних плям;
  • Часта діарея та блювота;
  • Судоми, сильний головний біль;
  • При наявності хронічних захворювань серця, онкології, діабету;
  • При прийомі стероїдів;
  • Вік старше 65 років;
  • Вагітність та годування груддю.

Якщо перераховані вище домашні засоби не допомогли впоратися з жаром і симптоми продовжують погіршуватися, то рекомендується звернутися за негайною медичною допомогою.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах