Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Звіробій в народній медицині: користь та небезпека 05/01/2021

Звіробій в народній медицині: користь та небезпека

     ЗМІСТ:

 

Звіробій протягом сотень років використовувався як лікарський засіб в альтернативній медицині в різних культурах для боротьби з різними захворюваннями. Його приймали при симптомах тривожних розладів та депресії, для догляду за ранами і опіками. Щоб визначити, чи підходить вам дана лікарський рослина, необхідно дізнатися її властивості, протипоказання та взаємодії з іншими лікарськими засобами.

Звіробій (Hypericum perforatum) – це багаторічна рослина з яскраво-жовтими квітами. Відноситься до сімейства Звіробійні. Ще древні греки використовували рослину для лікування ряду захворювань: від укусів тварин до психічних розладів. Корисні властивості звіробою залишаються актуальними і сьогодні, але його наукова ефективність та безпека залишаються значною мірою не вивченими.

Хімічний склад звіробою

Звіробій містить в собі не менше 12 біологічно активних інгредієнтів, які пояснюють його широкий спектр корисних властивостей: флавоноїди, дубильні речовини, похідні антраценів, ретинол, холін, терпени, ефірні масла, каротиноїди, алкалоїди, аскорбінова та нікотинова кислоти, мінерали, вуглеводи, смоли.

Особливо цінними середини них є гіперицин та гіперфорин. Ці дві біологічно активні сполуки володіють значними медичними ефектами, зокрема антидепресивним, противірусним та антиоксидантим.

Інші хімічні речовини, в тому числі флавоноїди (кверцетин, рутин, лютеолін) та дубильні речовини володіють протизапальними властивостями.

Фармакологічні властивості звіробою

Звіробій надає на організм людини протизапальну, антидепресивну, заспокійливу, протиглисну, протимікробну, антибактеріальну, антисептичну, кровоспинну, сечогінну, в'яжучу, болезаспокійливу, ранозагоювальну, жовчогінну дію.

звіробій в народній медицині

Лікувальні властивості звіробою

Звіробій як антидепресант

Дана лікарський рослина широко використовується в Європі в якості натурального антидепресанту. Вона підходить для лікування легких та помірних форм психологічних захворювань, але не рекомендується при важкій депресії та біполярному розладі.

Згідно з деякими дослідженнями, дія звіробою еквівалентна таким рецептурним антидепресантам, як флуоксетин, амітриптилін та мапротилін. Активні речовини в рослині (гіперицин та гіперфорин) регулюють рівні дофаміну, серотоніну, ноадреналіну та L-глутамату, впливаючи на настрій та знижуючи рівень гормону стресу.

Ефект від лікування звіробоєм настає не відразу, а через кілька тижнів. З цієї причини він не підходить для допомоги від нападів паніки, стресу та інших гострих форм психологічних розладів. Звіробій можна знайти в складі багатьох седативних лікарських засобів: Седавіт, Седарістон, Седанол, Стрессофіт, Ремотів.

4768,41662,5661

Звіробій в гінекології

Hypericum perforatum рекомендований для жінок з синдромом менопаузи. Рослина впливає як на фізичні, так і на емоційні симптоми, зменшуючи дратівливість, болючість грудей, припливи, нічну пітливість та тягу до їжі. Дослідження показують, що інтенсивність цих симптомів знизилася на 50%.

Лікарська рослина також допомагає придушити менструальні спазми та нормалізувати цикл, а також ефективна при лікуванні передменструального синдрому.

Протизапальні властивості

Застосування звіробою для боротьби з запальними процесами в організмі вивчено недостатньо добре. Однак експерименти на лабораторних щурах та мишах показують статистично достовірне обмеження експресії запальних агентів в організмі.

Вплив на шлунково-кишковий тракт

Звіробій, крім усього іншого, має гастропротекторну дію. У лабораторних умовах було продемонстровано зниження в крові ферментів, відповідальних за кишковий коліт, а також зниження частоти виникнення виразки шлунка. Відома і виражена жовчогінна дію рослини, яку використовують в лікарських препаратах: Гастритол, Поліфітол, Урохолум, Холенорм, Ренорм.

Звіробій в дерматології

Екстракт цієї лікарської трави використовується як антибактеріальний засіб для вирішення дерматологічних проблем. Незважаючи на те, що на фармакологічному ринку є безліч продуктів із звіробою для місцевого застосування, вважається, що оральні форми вживання надають більш позитивний вплив на загоєння ран, ніж препарати місцевої дії, що містять звіробій. Гіперфорин уповільнює зростання деяких видів мікроорганізмів, присутніх при порізах та ранах, виступаючи як антисептик.

Рослину також можна використовувати в косметичних цілях. У вигляді маски він допомагає позбутися від прищів, акне та надмірної жирності шкіри. А здатність стимулювати фібробласти, вироблення колагену та диференціацію кератиноцитів прискорює загоєння будь-яких ушкоджень шкіри і сприяє підтримці молодості.

Протиракові властивості

Гіперфорин та гіперицин, що містяться в звіробої, впливають на ракові клітини. Вони пригнічують надмірний ріст ракових клітин, викликаючи апоптоз (заплановану загибель клітин). Дослідники також показали, що гіперицин блокує зростання різних типів неопластичних тканин: гліом, нейробластоми, аденоми, мезотеліоми, меланоми, карциноми та саркоми. Потрібні подальші клінічні дослідження протипухлинних властивостей, механізмів дії та можливих взаємодій цієї рослини.

Антиоксидантна дія

Ще одна корисна властивість звіробою – це його здатність знижувати окислювальний стрес. Організм стає більш стійкий до окислювального впливу забруднень, консервантів та хімікатів. Позитивний ефект поширюється і на нейронні зв'язки, уповільнюючи старіння мозку, деменцію, знижуючи ймовірність хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

властивості звіробою

Препаративні форми та дозування звіробою

Стандартне дозування екстракту звіробою коливається від 300 до 900 мг в день, розділених на кілька прийомів в день. Пацієнтам з тяжкою депресією призначається приблизно 1800 мг в день.

Для дітей від 6 років і старше рекомендується більш низька доза – близько 150 або 200 мг екстракту.

Рекомендована кількість звіробою у вигляді відвару становить 1-2 столових ложок рослини, заварених в 250 мл окропу. Кип'ятити відвар слід 10 хвилин, після чого випивати в теплому вигляді. Денна норма не повинна перевищувати однієї такої порції.

В аптеках звіробій можна купити у вигляді висушених рослин в пачці, фіточаю у фільтр-пакетах та рідше у вигляді екстракту в таблетках або капсулах. Відпускається без рецепта та відноситься до категорії БАДів.

53605,53476,2782

Важливо проконсультуватися з лікарем з приводу правильного дозування, одночасного прийому з іншими лікарськими засобами та побічних реакцій.

трава звіробою в аптеці

Побічні ефекти звіробою

Трава звіробою вважається натуральним рослинним продуктом, тому багато хто вважає його безпечним засобом. Це не зовсім так. Рослинні продукти поводяться як і будь-який лікарський засіб. Вони мають як потужну терапевтичну дію, так і свої побічні ефекти, що іноді становлять загрозу для здоров'я та життя людини.

Найчастішою побічною реакцією є гіперчутливість шкіри до сонячного світла. Людям зі світлою шкірою варто побоюватися тривалого перебування на сонці і рекомендується використовувати сонцезахисний крем з високим ступенем захисту під час лікування.

Інші побічні ефекти включають:

  • Здуття живота;
  • Запор;
  • Запаморочення;
  • Сухість в роті;
  • Головний біль;
  • Гіпертонію (підвищення артеріального тиску);
  • Нудоту;
  • Втому;
  • Часте сечовипускання.

Ці ефекти виникають у менш ніж 5% пацієнтів і вважаються рідкісними та легкими.

Крім цих побічних реакцій, звіробій може викликати небезпечну для життя реакцію, звану серотоніновим синдромом, при одночасному прийомі з деякими ліками. Серотоніновий синдром може виникнути через накопичення занадто великої кількості серотоніну. До його симптомів відносяться порушення, гіпертермія, пітливість, прискорене серцебиття та нервово-м'язові порушення, включаючи ригідність.

Протипоказання: кому не варто приймати звіробій?

Не рекомендується приймати лікарські рослини під час вагітності, годування грудьми або при проблемах з фертильністю. Також було відмічено, що звіробій може погіршити симптоми СДУГ, особливо якщо ці пацієнти приймають метилфенидат.

Заборонено прийом людям, схильним до ризику розвитку будь-якої форми психотичного розладу (наприклад шизофренії).

У пацієнтів, які страждають на біполярний розлад, рослина підсилює епізоди манії – стадію розладу, при якій пацієнт надмірно енергійний та нервово перезбуджений.

протипоказання звіробою

Взаємодія з лікарськими засобами

Звіробій має особливість взаємодіяти з більшістю лікарських засобів, що відпускаються без рецепта і за рецептом. Важливо проконсультуватися з лікарем про безпеку одночасного лікування іншими препаратами. Деякі медичні працівники навіть вважають, що ризики лікування травами переважують потенційну користь.

З чим не можна приймати звіробій?

  • Не дозволений одночасний прийом звіробою з іншими антидепресантами, особливо з інгібіторами зворотного захоплення серотоніну (сальконіном, венлафаксином та дулоксетином), оскільки існує ризик серотонінергічного кризу. Флуоксетин та сертралін також можуть викликати небезпечний для життя серотоніновий синдром.
  • З тієї ж причини його не слід використовувати із засобами від мігрені на основі триптанів, включаючи суматриптан, наратриптан, різатриптан та золмитриптан.
  • Протисудомні препарати, включаючи карбамазепін, фенобарбітал та фенітоїн, втрачають ефективність, що може призвести до втрати контролю над судомами.
  • Гормональні протизаплідні засоби. Може знижуватися ефективність усіх методів гормональної контрацепції, включаючи імплантати, але не внутрішньоматкових контрацептивів. Одночасний прийом може викликати кровотечу та небажану вагітність.
  • Блокатори кальцієвих каналів. Знижується плазмова концентрація амлодипіну, ніфедипіну та верапамілу.
  • Протиракові препарати. Протипухлинні засоби, такі як іматиніб, іринотекан та доцетаксел, можуть знижувати свою ефективність при одночасному застосуванні із звіробоєм.
  • Антигістаміни. Одночасний прийом з фексофенадином (Аллегра, Фексофаст, Телфаст) може викликати накопичення діючих речовин та посилити звичайні побічні ефекти.
  • Протигрибкові препарати.
  • Антиретровірусні препарати.
  • Імуносупресанти (циклоспорин, іринотекан).

побічна дія звіробою

Наведений вище список не є вичерпним списком лікарських взаємодій, тому обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб переконатися, що звіробій підходить та безпечний для прийому з ліками (рецептурними, безрецептурних, іншими БАДами), які ви використовуєте в даний час.

Ніколи не починайте лікування звіробоєм без консультації з лікарем, адже може статися безліч небезпечних взаємодій.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах