Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чи можна повторно заразитися COVID-19 після вакцинації? 14/04/2021

Чи можна повторно заразитися COVID-19 після вакцинації?

Ставлення до вакцинації проти COVID-19 в Україні неоднозначне. У світовій пресі з'являються повідомлення про серйозні побічні ефекти та навіть поодинокі випадки летального результату, які «підливають масло у вогонь». Якщо одні бачать у вакцині «світло в кінці тунелю», то інші намагаються уникнути щеплення будь-якими способами.

До теперішнього моменту вченими зібрано вже чимало даних про вплив коронавірусу на людський організм та поведінку вакцини в реальних умовах, однак багато питань ще залишаються без відповіді. Як наш імунітет реагує на вірус COVID-19? Чи варто вакцинуватися, якщо вже хворів на цю вірусну інфекцію? Як саме вакцина захищає від коронавірусу та чи здатна вона зупинити пандемію? А тих, хто вже зробив щеплення зараз хвилює ще одне питання: чи можна заразитися COVID-19 після вакцинації? Отримання цих відповідей буде мати вирішальне значення для розуміння того, що буде відбуватися далі. У даній публікації з'ясуємо, що відомо про ці питання на сьогоднішній день.

Коронавірус та імунітет

Боротьба з інфекцією – це важка робота для нашого організму, але імунна система не просто сильна, але ще й розумна. У неї є пам'ять, завдяки якій при повторній зустрічі з шкідливим загарбником імунітет вже буде в повній боєготовності, щоб дати відсіч. Така пам'ять – основа імунітету.

Що стосується імунітету, який формується під час коронавірусної хвороби, то дослідження показують, що переважна більшість людей виробляє всі основні компоненти, які сприяють захисту при повторному інфікуванні, включаючи захисні антитіла та «треновані» імунні клітини. Встановлено що, 98% людей, які недавно видужали, виробляють антитіла проти «шипованого» білка на оболонці штаму SARS-CoV-2. Також відомо, що рівні цих антитіл знижуються досить повільно з плином часу. Це означає, що імунітет до коронавірусу триває в середньому від шести до восьми місяців. Але слід розуміти, що людська імунна система не ідеальна та зустрічаються випадки повторного зараження COVID-19, хоча і дуже рідко.

Інше недавнє дослідження показало, що людина не тільки може заразитися Ковід-19 удруге, але і повторно інфіковані люди стають переносниками значних кількостей вірусу без будь-яких симптомів, що викликає побоювання з приводу ненавмисного поширення вірусу.

Особливості імунітету до COVID-19 залежать від людини, ступеня тяжкості інфекції і безлічі інших чинників. І хоча зараз в лабораторіях доступні дослідження на кількість антитіл в крові, вони можуть лише вказати на факт зараження в минулому, а не на силу імунітету до цього вірусу.

Найбільша проблема з природним імунітетом полягає в тому, що немає простого способу оцінити його на індивідуальному рівні у великому співтоваристві. Поки що немає способу сказати одній людині, що її імунітет повинен захистити приблизно на вісім місяців, а іншій, що її захист триватиме лише пару місяців.

вакцина від коронавірусу

Чи є сенс вакцинуватися тим, хто вже перехворів COVID-19?

З огляду на те, що кількість перехворілих коронавірусом-2019 у світі вже перевалило за 130 мільйонів, виникає природне запитання: а чи потрібно робити щеплення, якщо вже перехворів?

На сьогоднішній день залишається досить багато питань щодо надійності та тривалості природного захисту від вірусу. Більш прогнозованим і контрольованим вважається імунітет індукований вакцинами. Він може бути більш сильним, ніж природний, проте клінічні дослідження все ще тривають і до цього питання прикута велика увага вчених.

Таким чином, навіть якщо Ви вже перехворіли COVID-19, можливість повторного інфікування не виключена. Це означає, що необхідно продовжувати носити маску, дотримуватися соціального дистанціювання та уникати скупчення людей. Це також означає, що на даному етапі знань про коронавірус медики настійно рекомендують пройти вакцинацію як тільки вона буде доступна.

тест на ковід 19

Чи можна заразитися COVID-19 після вакцинації?

У міру того, як вакцини проти коронавірусної хвороби стають доступнішими, з'являється все більше повідомлень про те, що вакциновані люди як і раніше отримують позитивні результати тестів на COVID-19.

Вакцини, які успішно пройшли всі фази клінічних досліджень, не можуть викликати захворювання або інфікування вірусом з препарату. Як і більшість вакцин проти грипу, препарати від COVID-19 не містять живих вірусів, тому вони не можуть викликати зараження.

Проведення вакцинації в Ізраїлі показали досить цікаві результати. З 950 тис. Ізраїльтян, які отримали першу дозу вакцини від Pfizer проти коронавірусу, щонайменше, 428 мали позитивний тест на вірус. З математичної точки зору число заражених становить менше половини відсотка вакцинованих. Це навіть набагато менше, ніж заявляли розробники вакцини, які оцінювали ефективність в 95%.

Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) опублікували 2 квітня 2021 року звіт в якому показано, що щеплення змогло запобігти 90% випадків зараження COVID-19 через два тижні після другої дози препарату. З 2479 вакцинованих людей в дослідженні CDC тільки троє мали підтверджену коронавірусну інфекцію.

Чому можливі випадки інфікування COVID-19 після вакцинації?

Важливо відзначити ряд факторів, які роблять зараження після вакцинації можливим:

  • Максимальний захист, що забезпечується вакциною (в даному випадку виробництва Pfizer) досягається тільки через тиждень після отримання двох доз вакцини.
  • Різниця між першою та другою дозою становить 21 день. За цей час захисні ефекти організму ще не сформовані і можуть бути не в змозі відбити атаку. Друга доза прискорює утворення антитіл та підвищує захист до максимального рівня.
  • Неправильні умови зберігання або протокол введення вакцин: якщо препарати не зберігаються при необхідній температурі, вводяться не в ту частину руки або доза була введена в повному обсязі.
  • У деяких людей зі слабкою імунною відповіддю можуть вироблятися антитіла після щеплення в дуже незначній кількості, яка не здатна забезпечити захист від захворювання. Це може бути результатом прийому ліків, які ослаблюють імунну систему (наприклад, хіміотерапія, імунодепресанти) або генетичних особливостей.
  • Нові мутації коронавірусу, в тому числі африканський штам B.1.351, бразильський P.1 та нью-йоркський B.1.526, можуть знизити ефективність існуючих вакцин. Всі ці штами містять мутацію під назвою Е484К, яка може допомогти вірусу вислизнути від антитіл, що виробляються імунною системою. Клінічні випробування показують, що вакцини від Johnson&Johnson та Novavax були менш ефективні в запобіганні симптоматичної інфекції, викликаної штамом B.1.351, в порівнянні з вихідним коронавірусом. Однак обидві вони як і раніше були ефективні в зниженні ризику важкої форми COVID-19.

коронавірусна хвороба

Також слід зазначити, що жодна вакцина не захищає людину, яка вже була інфікована до її отримання. Інкубаційний період коронавіруса, тобто час між зараженням та розвитком захворювання, визначається як 14 днів. Отже, можливо, що розвиток хвороби через кілька днів після вакцинації пов'язаний з інфікуванням до вакцинації.

                   Вакцина від COVID-19 не дає негайного захисту.

Захист від вірусу після вакцини формується тільки через кілька днів. Після щеплення організму потрібен час для вироблення антитіл, які допоможуть запобігти хворобі. Клінічні випробування вакцини Pfizer показали, що перша доза вакцини знижує ймовірність розвитку захворювання на 50% протягом семи днів. Вчені стверджують, що навіть якщо захворювання проявиться після проведення імунізації, то воно буде безсимптомним або пройде в дуже легкій формі.

В даний час немає інформації про ефективність вакцини в запобіганні коронавірусної хвороби безсимптомного типу. Невідомо скільки вакцинованих людей перехворіло COVID-19 без симптомів, оскільки повторному тестуванню піддавалися лише ті, у кого виявлялися ознаки хвороби. Тому зараз не зрозуміло наскільки вакцина від Pfizer захищає або запобігає безсимптомному перебігу цього захворювання.

вакцинація проти коронавірусу

Вакцини знижують заразність вірусу

Не так давно стало відомо про факт того, що навіть якщо вакцинована людина заразиться COVID-19, то ймовірність поширення вірусу через передачу іншим людям в цьому випадку буде мінімальна.

Вчені вимірюють силу заразності мікроорганізмів як «вірусне навантаження». Цей параметр означає концентрацію вірусних частинок в крові у інфікованих людей. Так, ізраїльські дослідники виявили, що люди, які отримали вакцину від Pfizer та пізніше заразилися коронавірусом, мали нижче вірусне навантаження, ніж невакциновані люди.

Хоча більш низьке вірусне навантаження передбачає меншу заразність, дослідники стверджують, що в даний час «інфекційна доза» коронавірусу для людей ще не встановлена. Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи запобігають вакцини передачі інфекції.

Отже, можливість заразитися коронавірусом після вакцинації все-таки є. Однак в більшості таких випадків не можна було виключити можливість зараження до отримання препарату або в період між першим і другим щепленням, коли імунітет ще повністю не сформований. Вакцинуватися від Ковід-19 після перенесеного захворювання однозначно рекомендується, оскільки на сьогодні неможливо визначити тривалість природного імунітету до коронавірусу у людини.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах