Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Збираємо аптечку першої допомоги у воєнний час 22/05/2022

Збираємо аптечку першої допомоги у воєнний час

Реалії сьогодення вимагають від кожного українця сміливості та віри у нашу перемогу. Ми повинні бути готові до будь-яких надзвичайних ситуацій і знати, як з ними впоратися. І якісно зібрана аптечка першої медичної допомоги може врятувати життя Вам та вашим близьким. Автомобільні чи універсальні аптечки, на жаль, не відповідають вимогам воєнного часу. У складі такої готової аптечки не передбачено засобів на випадки отримання серйозних поранень, уражень від хімічної або радіаційної атаки. Що ж має бути в аптечці в період воєнного стану у 2022 році?

Активні бойові дії в Україні, у тому числі із застосуванням забороненої міжнародною конвенцією зброї, завдають серйозних травм не лише військовослужбовцям, а й мирному населенню. Однак, професійна медична допомога в ряді випадків може бути недоступною або вимагає деякого очікування до приїзду швидкої. У цей час слід покладатися на індивідуальну аптечку першої допомоги та вміння нею користуватися.

військові аптечки першої допомоги

Що покласти до аптечки першої допомоги воєнного часу?

Аптечки та комплекти першої допомоги повинні бути практично скрізь: вдома, у транспорті, на робочому місці. Вони допомагають зберегти життя та здоров'я у мирний час, але особливо важливі у разі надзвичайних подій. Медична аптечка за умов воєнного стану має суттєві відмінності від звичних універсальних, автомобільних, транспортних, офісних та інших. Аптечка військова повинна містити більшу кількість перев'язувального матеріалу, кровоспинних засобів, деякі хірургічні інструменти, засоби для реанімації, антидоти від хімічного отруєння та радіаційного пошкодження. Все медичне приладдя має бути компактно та надійно упаковане у невеликий за розміром футляр або сумку. Для військовослужбовців, відповідно до стандартів НАТО, розроблені спеціальні індивідуальні аптечки першої допомоги IFAK (Individual First Aid Kit), проте для цивільних осіб вони не завжди підходять.

Хірургічні та маніпуляційні засоби

  • Пінцет медичний (1 шт.) – знадобиться для вилучення сторонніх тіл зі шкіри;
  • Англійська шпилька (2 шт.) – необхідна для фіксації бинтів та косинок;
  • Шприци одноразові – для введення ін'єкційних лікарських засобів;
  • Ножиці гострі (1 шт.) – можуть стати в пригоді для розрізання бинта, одягу або пошкоджених тканин;
  • Рукавички (4 пари) – необхідні для здійснення медичних маніпуляцій та обробки глибоких ран, що потребують особливої стерильності. Покладіть щонайменше чотири пари латексних або нітрилових рукавичок.

Перев'язувальний матеріал

  • Бинт (3 рулони) – рекомендується придбати бинти стерильні та нестерильні різних розмірів, які необхідні для фіксації ватного тампона на рані;
  • Вата (2 рулони) – необхідно мати як мінімум по одному рулону стерильної та нестерильної вати для створення пов'язок;
  • Антисептичні серветки – невеликі тканинні відрізи, просочені антибактеріальним засобом для дезінфекції рани. Слід мати серветки різного розміру;
  • Бактерицидний лейкопластир допоможе захистити невелику подряпину або рану від попадання бактерій та бруду. Бажано віддати перевагу водостійким пластирам, просоченим антисептичним засобом;
  • Рулонний лейкопластир – для фіксації марлевої серветки або ватної подушечки на місці травми.
72122,72347,65114

Кровоспинні засоби

Засоби для зупинки кровотеч є, мабуть, основними компонентами в медичному наборі при загрозі тяжких поранень внаслідок військових дій.

  • Джгут-турнікет. З часів Другої світової війни джгут Есмараха був стандартом, проте має суттєві недоліки у вигляді підвищеної твердості та ламкості внаслідок висихання. Сьогодні його місце зайняв джгут-турнікет C.A.T. (Combat Application Tourniquet) та кровоспинний бинт з гемостатичним засобом;
  • Бинт із еластичним компресійним компонентом та вологонепроникним захисним покриттям створює тиск на рану та зупиняє кровотечу з магістральних судин;
  • Гемостатичний тампон призначений для нанесення на рану, щоб зупинити кровотечу із дрібних судин;

Вироби для реанімації

  • Пристрій для штучного дихання CPR Face Shield – це зручний та безпечний спосіб повернути дихальну функцію пацієнту без ризику передачі інфекції реаніматору. Це спеціальна маска із клапаном для штучного дихання «рот у рот»;
  • Назофарингеальна трубка – потрібна для звільнення верхніх дихальних шляхів при непритомності, щоб запобігти смерті постраждалого від зупинки дихання в несвідомому стані. Цей виріб може знадобитися у разі сильних травм щелепи, западання язика або в інших випадках.

Протиопікові засоби

  • Гідрогелева пов'язка від опіків (2 шт.) – надасть миттєву охолодну дію на опік і прискорить загоєння;
  • Мазь від опіків (1 тюбик) – зовнішній засіб для обробки шкіри, наприклад, Бетадін, Пантенол, Аекол.

Засоби при переломах та забоях

  • Косинка фіксуюча (50х50 см) – застосовується як фіксатор при вивихах та переломах, щоб запобігти подальшому пошкодженню до отримання медичної допомоги;
  • Еластичний бинт – для м'якої фіксації пошкоджених кінцівок.

аптечка військова

Лікарські препарати в аптечці

Оскільки готові медичні аптечки, які можна купити в аптечному пункті, не комплектуються лікарськими засобами згідно із законодавством України, то зібрати їх слід самостійно. Кількість препаратів не повинна бути великою, але достатньою для застосування на кілька тижнів як мінімум. Вміст аптечки повинні складати медикаменти переважно у твердій або порошковій формі, щоб не розбити скляний флакон із рідким сиропом або зеленкою. Допускаються невеликі флакони з твердого пластику, наприклад, з перекисом водню. Кожні ліки обов'язково мають бути з інструкцією.

Антисептичні засоби

В аптечці рекомендується мати достатню кількість дезінфікуючих засобів для знезараження ран та захисту від інфекції. Вони можуть бути у вигляді антибактеріальної мазі (Бактопік, Тріакутан, Бактіаліс, Синтоміцин, Левомеколь, Стрептоцидова мазь), розчину (Йод, Зеленка, Перекис водню, Мірамістин, Хлоргексидин, спирт етиловий, Повідон-йод), антибактеріального порошку (Банеоцин, Гентасепт, Стрептоцид). При цьому важливо розуміти, що обробляти рани санітайзерами для рук не можна, оскільки містять у складі додаткові компоненти (віддушки, гліцерин, барвники). Для обробки травм необхідні антисептики або антибактеріальні зовнішні засоби.

10256,71963,5188

Засоби при харчовому отруєнні

До цієї групи можна віднести сорбенти та препарати для оральної регідратації. Перші допоможуть нейтралізувати та вивести токсини з організму (Ентеросгель, Активоване вугілля, Атоксил, Сорболонг, Ентеросмектит, Сорбоактив), а другі – поповнять втрати рідини при проносі та блюванні (Регідрон, Регісол, Реогель, Іоніка, Біоліт, Ізісолт). Додайте до індивідуальної аптечки по одному препарату з кожної групи.

Знеболюючі та жарознижувальні препарати

Як правило, до цієї групи належать нестероїдні протизапальні препарати (НПЗЗ). Слід покласти в свою аптечку одну або кілька упаковок таких ліків, наприклад Ібупрофен, Парацетамол, Нурофен, Диклофенак, Кеталонг, Фармадол, Аспірин, Німесулід, Солпадеїн, Цитрамон, Темпалгін. Ці препарати мають комбіновану знеболювальну, жарознижувальну та протизапальну дію. Вони допоможуть від болю помірної інтенсивності та високої температури. Для боротьби з сильним больовим синдромом потрібні ін'єкційні форми сильнодіючих знеболюючих, що відпускаються строго за рецептом лікаря, наприклад Трамадол, Налбуфін, Налбаксон, Кедол, Налбук, Катадолон.

Спазмолітичні препарати

Спазмолітичні ліки можуть стати в нагоді при болях спастичного характеру внутрішніх органів, наприклад жовчної або ниркової коліки, спазмах сечовивідних шляхів, кишечника. Подбайте про наявність одного зі спазмолітиків у своїй аптечці, наприклад, Дротаверин, Спазмомен, Но-шпа, Комбіспазм, Реналган. Більшість таких препаратів відпускаються у аптеці без рецепта.

Антигістамінні препарати

Не слід забувати про протиалергічні препарати, особливо людям з наявною алергією на будь що. Розрізняють кілька поколінь таких препаратів, що відрізняються вираженістю снодійного ефекту. Таблетки від алергії третього покоління вважаються найефективнішими і з найменшою кількістю побічних реакцій: Аллегра, Аллертек, Цетрин, Зодак, Еріус, Едем. Можна покласти невеликий тюбик антигістамінного зовнішнього засобу, наприклад, Псило Бальзам або Феністил.

Седативні препарати

Заспокійливі ліки рідко включають до складу аптечки для невідкладної допомоги, однак у багатьох ситуаціях вони можуть мати велике значення, особливо при хронічних стресових ситуаціях і панічних атаках. Безрецептурні седативні пігулки допоможуть налагодити сон та зменшити тривожність. Не зайвою буде пачка одного з таких препаратів: Валеріани екстракт, Седафітон, Нервонорм, Гліцин, Адаптол, Барбовал.

Препарати від застуди

Під час грипу та застуди страждають, як правило, органи дихання, тому важливими у медичному комплекті будуть ліки для боротьби з нежиттю (Нокспрей, Евказолін, Назорісин, Нафтизин), кашлем (АСС, Пульмобриз, Амброксол), болем у горлі (Стрепсілс, Трахісан, Лісобакт, Тантум Верде, Декатилен), запаленням вуха (Отофа, Отипакс, Софрадекс, Отинум). Можна покласти Зірочку в залізній баночці або мазь Доктор Мом, які не займуть багато місця, проте можуть бути багатофункціональними.

іднивідуальна медична аптечка

Проносні та протидіарейні препарати

Вважається, що в аптечці має бути найбільше ліків для лікування шлунково-кишкових захворювань. При виникненні діареї допоможуть сорбенти або препарати з швидшим ефектом, такі як Імодіум, Лоперамід, Ніфуроксазид, Стопдіар, Фталазол, Лопедіум. Для людей, які страждають на запори, слід взяти з собою проносні у вигляді гліцеринових свічок або таблеток із сенною.

Препарати для серцево-судинної системи

Людям з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи потрібен постійний прийом ліків за схемою, призначеною лікарем залежно від виду хвороби та її тяжкості. В цьому випадку необхідно уважно підійти до збору індивідуальної аптечки. Слід розрахувати кількість таблеток на певний період часу та придбати запас ліків на тривалий термін прийому. В інших випадках рекомендується мати в аптечці традиційний Валідол у таблетках або Нітрогліцерин від раптового нападу болю в серці. Людям із низьким артеріальним тиском можна покласти Кофеїн Бензоат Натрію у таблетках.

Йод таблетований

Одним з найнебезпечніших наслідків воєнних дій є застосування радіоактивної зброї або терактів на атомних електростанціях. Весь цивілізований світ усвідомлює наслідки такого розвитку подій і вони є досить малоймовірними, проте слід бути готовими до будь-якої ситуації. У разі викиду радіоактивних речовин найбільш летким та активним є ізотоп йоду, який негайно вражає щитовидну залозу, особливо при нестачі цього елемента у людини в організмі. В аптеках відпускаються без рецепта таблетки Йодомарин, Йод Активний, Йодід-Фармак, Йодік. У крайньому випадку, за відсутності таких препаратів, підійде спиртовий розчин йоду 5%. Прийом йоду в перші хвилини або години радіоактивного забруднення допоможе зменшити негативний вплив на щитовидку та організм у цілому.

Індивідуальні коригування складу медичної аптечки

У кожного з нас медичні потреби абсолютно різні і це слід враховувати для формування індивідуальної аптечки. Багато хто страждає на хронічні захворювання, що вимагають постійного прийому певних препаратів. Зверніться до свого лікаря для призначення схеми лікування на тривалий період часу та запасіться всіма необхідними ліками. Люди, які страждають на невиліковні захворювання, такі як цукровий діабет, гіпо- та гіпертиреоз, бронхіальна астма, захворювання серцево-судинної системи, повинні завжди мати під рукою запас життєво необхідних препаратів на термін не менше 1 місяця.

Якщо в сім'ї є маленька дитина, слід продублювати всі препарати в аптечці дитячими дозуваннями та формами (суспензії, свічки), а також розглянути можливість додавання термометра без ртуті. Для власників домашніх тварин, які потребують ліків, слід заздалегідь придбати все необхідне у ветлікарні або замінити аналогами «людських» препаратів.

аптечка медична

Після того, як ваша особиста аптечка буде сформована, важливо переконатися, що ви точно знаєте, як використовувати кожен предмет і в якому дозуванні. Сама по собі аптечка не матиме сенсу, якщо немає навичок (хоча б теоретичних) правильно нею скористатися, а надзвичайні ситуації не залишать часу на навчання. Проконсультуйтеся з лікарем або медсестрою щодо застосування кожного лікарського препарату та медичного інструменту. Також варто заздалегідь перевірити термін придатності кожного елемента у вашому медичному наборі та замінити його у разі наближення до дати закінчення.

Ще одним важливим елементом, який слід зберігати у медичній аптечці, є засіб для знезараження води. МОЗ України рекомендує запастися таблетками для очищення води, оскільки доступ до чистої води може бути обмежений.

Таким чином, зрозуміло, що зібрати тривожну аптечку, яка зможе уберегти від усіх потенційних загроз здоров'ю, неймовірно складно. Поставтеся до формування вашої індивідуальної аптечки для воєнного часу максимально відповідально, оскільки вона справді може врятувати життя Вам або людині, яка опинилася у біді.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.

Слава Україні!


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах