Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Про що може розповісти ваша група крові? 19/01/2021

Про що може розповісти ваша група крові?

Відкриття груп крові відбулося лише на початку 20 століття. До цього часу вважалося, що вся людська кров однакова. За це відкриття Карл Ландштайнер в 1930 році отримав Нобелівську премію з фізіології та медицини. Але з тих пір ми так і не з'ясували сенс різноманітності груп крові, тому більшість спроб зрозуміти це породжували тільки забобони. Так, наприклад, в Японії вважається, що тип крові впливає на риси характеру, а в США зародилася теорія харчування по групі крові.

Що ж сучасна наука знає про групи крові? Чим вони відрізняються і як впливають на здоров'я? Яка роль цієї класифікації в донорстві та переливанні? Навіщо потрібно знати свою групу крові?

     ЗМІСТ:

 

Для початку трохи фактів з гематології:

  • В середньому в тілі дорослої людини близько 5 літрів крові;
  • Кров складається з безлічі компонентів: червоні кров'яні тільця (еритроцити) переносять кисень, білі (лейкоцити) – допомагають боротися з інфекціями, тромбоцити – відповідають за згортання, плазма забезпечує організм поживними речовинами та гормонами;
  • Один мілілітр крові містить близько п'яти мільйонів кубічних міліметрів еритроцитів;
  • Тривалість життя еритроцита складає 120 днів;
  • Кожну секунду в тілі руйнується 15 мільйонів червоних кров'яних тілець;
  • Колір крові додає не залізо, як багато хто впевнений, а кільце гемоглобіну (порфірин) при зв'язуванні з киснем.

кров на аналіз

Скільки існує груп крові і чим вони відрізняються?

Існує 4 групи крові, засновані на системі AB0: 0 (I), А (II), В (III) або АВ (IV). Різниця між групами обумовлена молекулами, званими антигенами А та В, які вбудовані в мембрани еритроцитів.

  • Група A містить в оболонці еритроцитів структуру білка типу A;
  • Група В містить в оболонці еритроцитів структуру білка типу В;
  • Група АВ містить в оболонці еритроцитів структуру білка типу А та В одночасно;
  • Група 0 не містить в оболонці еритроцитів структур білка типу А або В.

Ці молекули активують імунну систему. Тобто, коли кров з іншою структурою білка потрапляє до людини, її імунітет вважає її чужорідною і починає атакувати. Це проявляється в згортанні крові.

Кров додатково класифікується за резус-фактором Rh. Це інша структура на поверхні еритроцитів. Антиген може бути присутнім або відсутнім. Якщо кров містить резус-фактор, то група позитивна, а якщо ні– то негативна. Таким чином виходить 8 груп крові.

групи крові відмінності

Групи крові та їх поширеність серед населення світу

0+

А+

В+

АВ+

37,4%

35,7%

8,5%

3,4%

0-

А-

В-

АВ-

6,6%

6,3%

1,5%

0,6%

 

Поширеність груп крові залежить від етнічного походження. Так тип А має найбільшу поширеність серед населення Центральної та Східної Європи, тип В – серед населення Азії, а тип 0 – в США та Західній Європі. Тип АВ з негативним резусом – це найрідкісніший вид крові.

Навіщо потрібно знати свою групу крові?

Класифікація крові за типом вкрай важлива при її переливанні, втраченої в результаті хірургічних операцій, нещасних випадків або порушень згортання. Змішування несумісних типів є фатальним для пацієнта. Знання свого резус фактору особливо важливо для вагітних жінок. У разі його розбіжності у плода та матері можуть виникати проблеми з виношуванням.

група крові людини

Спадкування групи крові від батьків до дітей

Вид білкової молекули еритроцитів передається від батьків до їхніх дітей геном під назвою AB0. Одна його копія походить від матері, а інша від батька. Цей ген містить інструкції по створенню білку, що буде оточувати еритроцити плода. Можливі три варіанти (алелі) – 0, A та B. Кожен з батьків вносить одну зі своїх алелей A, B або 0 (форму гену) в групу крові дитини. Аллель 0 вважається рецесивною, тобто не є домінантною і буде проявлятися дуже рідко. Таким чином, якщо жінка з алелями 00 народить дитину від чоловіка з алелями BB, у дитини буде група крові B. Навіть якщо у двох батьків одна і та ж група крові, їх аллели не завжди збігаються.

Спадкування груп крові у людини

Группа крові (генотип)

Мати

I (00)

II (АА, А0)

III (ВВ, В0)

IV (АВ)

Батько

Гамети

00

А0

В0

АВ

I (00)

00

00 (I)

А0, 00 (I, II)

00, В0 (I, III)

А0, В0 (II, III)

II (АА, А0)

А0

00, А0 (I, II)

АА, А0, 00 (I, II)

будь-яка

АА, А0, В0, АВ (II, III, IV)

III (ВВ, В0)

В0

00, В0 (I, III)

будь-яка

00, В0, ВВ (I, III)

А0, ВВ, В0, АВ (II, III, IV)

IV (АВ)

АВ

А0, В0 (II, III)

АА, АВ, А0, В0 (II, III, IV)

А0, АВ, ВВ, В0 (II, III, IV)

АА, ВВ, АВ (II, III, IV)

 

Це пояснює, що у дитини група крові може відрізнятися від батьківської. Наприклад, якщо у матері тип AO, а у батька BO, то існує 25% вірогідність, що у них може бути дитина з групою O (з успадкуванням алелей OO), і з 25% ймовірністю, що в їхньої дитини буде група AB (з успадкуванням алеіи A від матері та алелів B від батька).

Суть в тому, що немає ніякого еволюційного тиску, щоб конкретна версія гена масово поширилася серед людей. Замість цього випадкові комбінації генів з часом можуть призвести до ситуації, коли одна аллель стає більш поширеною, ніж інші.

Резус-фактор також передається у спадок, і, як і група крові, він успадковується одним з двох алелей резус від кожного з батьків. Таким чином, дитина, яка отримує позитивну резус-аллель від кожного з батьків, буде резус-позитивною, а дитина, що отримала негативну резус-аллель від кожного з батьків, буде резус-негативною. Якщо у одного з батьків є одна позитивна та одна негативна аллель Rh (що робить його резус-позитивним, оскільки негативна резус-аллель не є домінуючою), вони можуть передати будь-яку з них своїй дитині. Чи буде у вашої дитини позитивний або негативний резус-фактор, буде залежати від другого з батьків.

насідування групи крові

Як дізнатися свою групу крові?

Якщо у вашій медичній карті немає такої інформації, то визначити групу крові можна, як правило, в будь-якому медичному центрі або поліклініці. Звернувшись до терапевта з цим питанням, він видасть направлення на аналіз. Для максимально точного результату необхідна венозна кров, а не капілярна з пальця. Такий аналіз також можна зробити на станціях переливання крові та в центрах по боротьбі з ВІЛ. Ще один варіант – це приватні лабораторії (Діла, Синево та ін.), де дослідження коштує близько 200 грн.

аналіз крові на групу

Сумісність груп крові при переливанні

Сенс різних груп крові полягає в тому, що якщо кров вступає в контакт з кров'ю, яка для неї не підходить, то в організмі буде мати місце імунна відповідь, яка буде атакувати введену кров від іншої людини. Така несумісність загрожує летальним результатом.

Група крові 0 (I) – універсальний донор

Тип 0- відомий як універсальний донор через відсутність антигенів, оскільки така кров підходить практично будь-якому пацієнтові. Її часто використовують при екстрених випадках, коли часу на з'ясування групи крові пацієнта немає. Також вона є найбільш безпечною для новонароджених, особливо зі слабо розвиненою імунною системою. Однак чисельність таких донорів досить мала.

Тип 0+ з позитивним резус-фактором сумісний з усіма позитивними групами. При цьому, отримувати кров люди з I групою і негативним резусом можуть тільки від однойменної групи, а з позитивним – від 0- та 0+.

Група крові А (II)

Люди з групою А- можуть стати донорами для пацієнтів з типом А і АВ не залежно від резусу останніх, а отримати допомогу тільки від А + і 0-. Будь-яка інша кров викличе імунну відповідь. Друга за поширеністю група А + підходить тільки для реципієнтів з А + і АВ +. При цьому отримати донорську кров А + може типів 0 і А з будь-яким знаком резус-фактора.

Група крові В (III)

Донори з типом В- можуть здавати кров для допомоги пацієнтам з типом В та АВ незалежно від резус-фактора. А вливання крові людям з В- можливо тільки від 0- та В-. Кров В+ сумісна з АВ+ та В+, тому є донорською, але в зворотну сторону це не працює. Отримати переливання пацієнти з В+ можуть від груп 0 та В з будь-яким резус-фактором.

Група крові АВ (IV) – універсальний реципієнт

Люди з типом АВ+ справжні щасливчики, оскільки допомогти їм може кров абсолютно будь-якої людини, а ось стати донором вони можу тільки для однойменної групи.

донори крові по групі

Що група крові говорить про здоров'я?

Чи може група крові означати схильність до певних захворювань? У той час як деякі експерти кажуть, що будь-який можливий вплив групи крові на здоров'я в кращому випадку несуттєвий, інші вважають, що існує значний зв'язок.

До теперішнього часу було накопичено чимало статистичних даних, які дозволяють з певною ймовірністю провести залежність між певними захворюваннями і білковими структурами еритроцитів крові.

  • Люди з 0 (I) типом: мають найнижчий ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань, проблеми з фертильністю, низький рівень тривожності.
  • Люди з А (II) типом: високий ризик серцево-судинних захворювань, онкологічних захворювань, важче справляються зі стресом, мають підвищений рівень гормону стресу кортизолу, схильність до алкоголізму.
  • Люди з В (III) типом: високий ризик розвитку виразки шлунка, раку підшлункової залози, проблеми з пам'яттю, деменція, хвороба Альцгеймера.
  • Люди з АВ (IV) типом: найвищі показники раку шлунка, схильність до серцевих нападів, інсультів, раку яєчників, гіпертонії, часті проблеми з травленням, хвороба Крона, гастрит.

Важливо пам'ятати, що ці результати вказують на деякі, не обов'язково причинно-наслідкові зв'язки.

група крові хвороби

Дієта по групі крові: міф чи реальність?

Вперше детально описав зв'язок групи крові з принципами харчування натуропат Пітер Д'Адамо в своїй книзі 1997 року «Правильне харчування відповідно до вашої групи крові». Він стверджує, що тип білкової оболонки еритроцитів є найбільш важливим фактором при виборі принципів здорового харчування, і тому рекомендує їсти певні продукти або уникати їх, в залежності від цього чинника.

Насправді, не існує ніяких наукових доказів на користь такої дієти. Автор книги не має дослідницької бази і не представляє ніякої рецензованої документації на підтримку своїх заяв. Протягом всієї книги він посилається на свої дослідження, але не представляє жодного експерименту, який би він опублікував в науковому журналі.

Група крові та коронавірус

Ще однин зв'язок групи крові намагаються встановити в умовах всесвітньої пандемії, а саме залежність групи крові людини від COVID-19. Дослідники по всьому світу представляють все нову інформацію про вірус, причому більша її частина виходить з Китаю, яка першою зіткнулася з епідемією.

Ще в березні 2020 року було помічено, що люди з першою групою крові 0 (I) рідко зустрічаються серед пацієнтів з COVID-19. Згідно з результатами дослідження, люди з 0 (I) на 9-18% менш схильні до захворювання у порівнянні з людьми з іншими групами крові. А ось люди з другою групою крові А (II) найбільш сприйнятливі до коронавірусу. Однак ще занадто рано говорити про те, чи є ці висновки однозначними.

Дослідження було проведено китайськими дослідниками на 2173 пацієнтах з COVID-19 з трьох лікарень в Ухані та Шеньчжені. Команда досліджувала розподіл груп крові серед здорового населення в кожному регіоні, а потім порівняла його з вибіркою пацієнтів з вірусом, знову в кожному регіоні. Важливо знати, що інформація ще не отримала підтвердження від міжнародної спільноти, але є у відкритому доступі.

група крові та коронавірус

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах