Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Глаукома: найпідступніше захворювання очей 02/02/2021

Глаукома: найпідступніше захворювання очей

Близько 5,3% світового населення страждає глаукомою, що становить 3,64 мільйона. Близько половини з них не знають про свою хворобу. Хоча розуміння цього захворювання в останні роки покращилося, але дотепер не знайдено ліків від глаукоми.

     ЗМІСТ:

 

Глаукома вважається другою за значущістю причиною сліпоти у світі поряд з ускладненнями діабету та руйнуванням сітківки, яке з'являється з віком. Приблизно 30% пацієнтів сліпнуть на одне око і близько 10% – на обидва ока.

Що таке глаукома?

Глаукома – це хронічне захворювання очей, яке викликає необоротне ушкодження зорового нерва. Цей нерв відповідає за передачу візуальної інформації від ока до мозку. Захворювання зазвичай вражає обидва ока, але іноді діагностується спочатку на одному оці, а потім – на іншому. Іноді ураження зорового нерва викликане підвищенням внутрішньоочного тиску, але не у всіх, хто страждає підвищеним внутрішньоочним тиском, розвивається глаукома.

Глаукому називають «тихим викрадачем зору», оскільки перші симптоми не відчуваються до тих пір, поки не виникає зміна видимості. Більшість пацієнтів не буде відчувати ніякого болю, а тільки повільне звуження поля зору, яке властиво вже останнім стадіям захворювання. Тільки у виняткових випадках, коли внутрішньоочний тиск особливо великий, може відчуватися біль в очах, поколювання або розмитість зору.

У здоровому оці постійно утворюється рідина, яка виводиться через слізний канал в потрібній кількості, щоб підтримувати зволоженість очей. Але коли утворюється надто багато внутрішньоочної рідини і природний дренаж не справляється, то в оці підвищується тиск. Інша причина високого внутрішньоочного тиску – це механічне порушення процесу дренування, через яке рідина не виводиться з необхідною швидкістю для підтримання належного тиску. Підвищений внутрішньоочний тиск повільно та необоротно пошкоджує зоровий нерв, викликаючи порушення зору, яке виражається в погіршенні периферичного бачення, звужуючи поле зору аж до повної сліпоти. Пацієнт, дивлячись перед собою, перестає бачити оточення по боках. Це називається тунельним зором. Інші симптоми глаукоми включають почервоніння очей, туманність бачення, спостереження ореолів навколо вогнів.

глаукома ока

Глаукома: класифікація

В даний час виділяють декілька видів глаукоми:

  • Первинна відкритокутова – це найбільш поширений тип, що діагностується у 90% пацієнтів. Ранні ознаки захворювання виникають рідко і очі здаються здоровими, але рідина не дренується належним чином.
  • Хронічна або гостра закритокутова – спостерігається у інших 10% пацієнтів. Дренажний канал звужується або блокується, так сильно, що рідина не може евакуюватися з ока.

Розвиток глаукоми можливий і за нормального внутрішньоочного тиску. Це називається глаукомою нормального тиску. Також відома вроджена глаукома, що діагностується у маленьких дітей протягом першого року життя.

види глаукоми

Хто схильний до ризику захворювання на глаукому?

Внутрішньоочний тиск – один з головних факторів ризику розвитку даного захворювання очей. Розвинутися воно може у кожного, але частіше зустрічається у літніх людей.

Фактори ризику:

  • Сімейний анамнез;
  • Цукровий діабет;
  • Серйозні травми ока;
  • Тривалий прийом гормональних препаратів;
  • Вік старше 60 років;
  • Мігрені;
  • Серцево-судинні захворювання.

Ризик захворюваності збільшується з віком. Близько 2% осіб у віці 40 років та старше страждають цим захворюванням, а серед осіб у віці 70 років і старше це число збільшується до 10%.

Діагностика глаукоми

Оскільки ранні симптоми цього хронічного захворювання не виявляються, дуже важливі регулярні огляди у офтальмолога з вимірюванням внутрішньоочного тиску. Як правило, до лікаря пацієнти звертаються тільки тоді, коли помічають значне погіршення зору. А це вже свідчить про значні та незворотні порушення зорового нерва.

Обстеження очей проводиться швидко та безболісно. Воно включає у себе процедуру розширення зіниць за допомогою спеціальних крапель, що дозволяє лікарю оглянути глибші структури ока та виявити пошкодження зорового нерва. Процедура розширення зіниць може підвищити світлочутливість та розмитість зору. Також проводиться вимірювання внутрішньоочного тиску та перевірка периферичного зору за допомогою спеціальних приладів.

        Виявлення глаукоми на ранній стадії здатне зупинити погіршення зору.

Проходити таку діагностику рекомендується людям старше 60 років кожні 1-2 роки, а особам з групи ризику – регулярні огляди після 40 років.

діагностика глаукоми

Методи лікування глаукоми

Глаукома – це небезпечне прогресуюче захворювання. Без лікування воно призводить до незворотної втрати зору. Пошкодження зорового нерва, що відбулося до лікування відновити неможливо, але можливо зупинити подальшу втрату зору.

Спеціальних препаратів, що лікують від глаукоми або відновлюють зір досі не існує. Способи лікування глаукоми, рекомендовані офтальмологом, залежать від типу захворювання, стадії та індивідуальних особливостей пацієнта. Як правило, лікування завжди спрямоване на зниження очного тиску, навіть якщо воно в нормі. Для цього сучасна медицина пропонує кілька варіантів:

  • Медикаментозне лікування;
  • Лазерні методи корекції;
  • Хірургічне втручання.

Фармакологічне лікування глаукоми

Медикаментозне лікування засноване переважно на використанні очних крапель, оскільки вони мають меншу кількість побічних ефектів та діють цілеспрямовано. Слід розуміти, що такий вид терапії є регулярним і на все життя.

Є дві основні категорії препаратів від глаукоми. Перша покращує відтік внутрішньоочної рідини, друга – зменшує кількість рідини в оці. Обидві сприяють зниженню очного тиску. Існують і комбіновані препарати, що володіють двома цими механізмами дії відразу. Підбір препаратів від глаукоми вимагає великих професійних знань та досвіду. Ні в якому разі не намагайтеся призначити собі лікування самостійно. 

Препарати, що поліпшують відтік внутрішньоочної рідини

Препарати, що зменшують кількість внутрішньоочної рідини

Комбіновані препарати

Аналоги простагландину:

Блокатори бета-рецепторів:

 

латанопрост

травопрост

біматопрост

унопростон

тимолол

тафлупрост

бетаксолол

левобунолол

метипранолол

ніапвгідрат тимололу

малеат тимололу

 

тимолол + бримонідин

тимолол + дорзоламід

Міотичні та холінергічні засоби:

Інгібітори карбоангідрази:

 

пілокарпін

карбахол

метазоламід

брінзоламід

дорзоламід

 

 

Агоністи альфа-рецепторів:

 

 

апраклонидін

бримонідин

 

 

Комбіновані препарати, які поєднують в собі дію двох цих груп, стають все більш поширеними і призначуваними. Вони використовуються не в якості початкового лікування, а у випадках, коли необхідне використання препаратів відразу двох видів.

Якщо медикаментозне лікування не приводить до значного зниження внутрішньоочного тиску, то рекомендують лазерну корекцію зору або хірургічне втручання.

лікування глаукоми краплі

Побічні ефекти

Очні краплі від глаукоми, як і будь-які лікарські засоби, мають свої побічні ефекти. Найчастіше спостерігається:

  • Почервоніння або поколювання очей;
  • Затуманений зір;
  • Головні болі;
  • Зміна частоти пульсу або дихання;
  • Зміна лібідо;
  • Зміна настрою;
  • Поколювання на кінчиках пальців рук та ніг;
  • Сонливість;
  • Втрата апетиту;
  • Знебарвлення райдужної оболонки.

Більшість побічних ефектів не є серйозними і зазвичай проходять через кілька днів або тижнів. Не кожен пацієнт відчує побічні ефекти. Надзвичайно важливо приймати ліки регулярно і в певні години протягом усього життя для досягнення максимальної ефективності лікування.

ускладнення глаукоми

Лазерна корекція зору при глаукомі

  • Лазерна трабекулопластика використовується при відкритокутовій глаукомі. Під час цієї процедури лазер пропалює кілька отворів в дренажній системі ока (трабекулярній мережі), що покращує відтік рідини з очей та знижує тиск. Процедура безболісна і займає близько півгодини.
  • Лазерна ірідотомія застосовується при вузькокутовій глаукомі та хронічній закритокутовій. Вона передбачає випалювання невеликих отворів в райдужці ока для вільного відтоку рідини.

Хірургічне лікування глаукоми

Коли використання гіпотензивних крапель та лазерної терапії не принесло бажаного результату, необхідне оперативне втручання.

  • Трабекулектомія. Найбільш поширеною методикою є трабекулектомія. Показанням для її проведення є відкритокутовий тип глаукоми. Операція проходить під місцевою анестезією. Під час процедури видаляються деякі з існуючих дренажних шляхів, а на їх місці хірурги створюють альтернативний шлях, який забезпечує ефективний дренаж внутрішньоочних рідин. Імовірність успіху операції досить висока, але внаслідок регенеративних властивостей організму, новий шлях може бути закритий через рубцювання та заживання. Для запобігання рубцювання також потрібне додаткове лікування.
  • Імплантація дренажних систем Ex-press. Інший варіант хірургічного втручання – імплантація штучного дренажу, який виводить рідину. Це найсучасніший підхід до лікування глаукоми. В ході операції в око імплантується крихітний дренажний пристрій з гострим кінцем для полегшення введення. Усередині нього знаходиться регулятор тиску, який регулює потік внутрішньоочної рідини. Зниження тиску уповільнює або зупиняє прогресування пошкодження зорового нерва та запобігає подальшій втраті поля зору. Операція проводиться під місцевим наркозом.

глаукома операція

Профілактика глаукоми

Обмеження споживання кофеїну. Кофеїн може підвищувати внутрішньоочний тиск;

Вправи для очей. Виконуйте регулярно зарядку для очей. Доведено, що це знижує ризик розвитку захворювань очей на 40%;

Спіть з підведеною головою. Сон на високій подушці знижує внутрішньоочний тиск;

Приймайте вітаміни. Поліпшити загальний стан здоров'я очей можна за допомогою здорової їжі або прийому вітамінних комплексів у таблетках:

  • Лютеїн та зеаксантин містяться в зелених листових овочах та яйцях і можуть знизити ризик хронічних захворювань очей;
  • Вітамін С, що міститься в цитрусових, може знизити ризик катаракти;
  • Вітамін Е, що міститься в горіхах  та злаках, захищає клітини очей;
  • Цинк допомагає переносити вітамін А з печінки в сітківку, щоб виробляти меланін, який є захисним пігментом в очах.
3427,65903,12772

Глаукома – це хвороба, яка триває все життя, тому необхідно адаптуватися до нового стану і сприяти припиненню розвитку хвороби. Зокрема, важливо уникати паління через вміст токсинів, підтримувати кров'яний тиск в межах норми та підтримувати нормальний рівень цукру в крові.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

 


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах