Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Метеозалежність: вплив погоди на організм 12/05/2020

Метеозалежність: вплив погоди на організм

«У природи немає поганої погоди» – мовиться у відомій пісні, але деякі люди, особливо ті, чиї тіла сильно реагують на зміни погодних умов, не згодні з цим твердженням. Такі люди можуть передбачати погоду краще, ніж синоптики. У цій статті розглянемо причини і симптоми метеочутливості, дізнаємося, як тіло реагує на різні чинники погоди, а також підкажемо, як боротися з метеозалежністю.

     ЗМІСТ:

Що таке метеозалежність?

Більшість з нас відчувають себе прекрасно в теплий сонячний день та сумними в похмурий дощовий день. Однак є люди, чиї реакції на зміни погоди набагато серйозніші. Цей стан називається метеозалежність. Це синдром, тобто група симптомів та патологічних реакцій, які проявляються при раптовій зміні одного або декількох метеорологічних факторів.

До числа найбільш впливових метеорологічних факторів відносяться атмосферний тиск, температура повітря, опади, вологість, швидкість вітру, активність ультрафіолетового випромінювання, а також хвилювання магнітного поля та спалахи на сонці.

Організм людини синхронізований з тим, що відбувається у всесвіті. Погода свідомо і несвідомо впливає на наш щоденний вибір. Вона визначає, як одягатися, щоб залишатися в теплі або залишатися в будинку замість прогулянки. Це може мати як безпосередні, так і відстрочені наслідки для здоров'я. Вплив погоди та клімату викликає внутрішні зміни в наших тілах. Деякі відчувають це лише на своєму емоційному станові, інші – на внутрішніх фізіологічних процесах, що супроводжуються слабкістю, запамороченням, нудотою, болями в животі, головними болем та іншими проявами метеочутливості, які розглянемо нижче.

  Метеозалежність – це не хвороба, а стан, надмірна реакція на зміни погоди.

Найчастіше від змін в атмосфері страждають люди середнього віку, особливо жінки. Але відчувати їх можуть усі: від немовлят до людей похилого віку. Особливо вразливою групою є люди з різними хронічними захворюваннями, зокрема, респіраторними, серцево-судинними, захворюваннями нервової системи, ревматоїдним артритом. Передбачається, що метеочутливість зачіпає близько 30% населення.

метеозалежність

Причини метеозалежності

Попри стрімкий розвиток медицини як науки, досі немає повного пояснення того, що саме відбувається в організмі під впливом атмосферних факторів і чому метеозалежність турбує так багато людей. Однак статистичні дані не дають підстав заперечувати, що погода впливає на здоров'я людини. Існує кілька теорій з цього приводу:

  • Зміни погоди викликаються електромагнітними хвилями, які впливають на гіпоталамус мозку і побічно підсилюють секрецію гормонів стресу з передньої долі гіпофізу, знижуючи секрецію гормонів щастя (ендорфінів), що призводить до відчуття неспокою, дратівливості, головних болів та погіршення настрою.
  • При падінні температури та атмосферного тиску кровоносні судини звужуються, що призводить до підвищення артеріального тиску, а підвищення температури робить судини ширше, забезпечуючи тим самим кращий кровотік в судинах і падіння артеріального тиску. Подібний тиск здійснюється і на нерви, викликаючи біль, що виникає в кістках та м'язах.
  • Низька температура робить суглобову рідину густішою, викликаючи набряк і запалення суглобів.
  • Люди менше рухаються за низької температури повітря на вулиці або рясних опадів, що також може викликати больові відчуття в суглобах.

Вважається, що метеозалежність – це хвороба сучасності і, найімовірніше, обумовлена нинішнім способом життя. Проведення занадто великої кількості часу в приміщеннях з штучно зміненим кліматом знижує здатність людини справлятися зі змінами погоди і кліматичними умовами в цілому.

причини метеозалежності

Симптоми метеочутливості

Наступ перших ознак метеочутливості може виникнути за 24-48 годин до зміни погоди у особливо чутливих людей. Вони включають у себе як психологічні, так і фізіологічні зміни в стані здоров'я. Люди повідомляють про більшу дратівливість в періоди негативних метеорологічних умов. Крім того, є переконливі докази того, що погода може викликати або посилювати апатію та загальну втому, зниження концентрації та координації. Додатково до всього цього, це може також призвести до безсоння та нерегулярного режиму сну.

Найбільш поширеними симптомами метеозалежності є наступні:

  • Головний біль;
  • Слабкість;
  • Погіршення настрою;
  • Сонливість;
  • Посилення ознак депресії;
  • Підвищення або зниження артеріального тиску;
  • Посилене серцебиття;
  • Болі в суглобах та м'язах;
  • Утруднене дихання;
  • Відчуття тяжкості в шлунку;
  • Схильність до вживання солодощів та калорійних продуктів.

Ці симптоми в основному зберігаються протягом дня або двох, а потім тіло стабілізується разом з нормалізацією погоди. Однак завжди повертаються, якщо погода знову змінюється. Коли зміни йдуть один за іншим, інтенсивність симптомів зменшується, оскільки відбувається свого роду адаптаційний процес.

Ознаки метеочутливості у молодих і здорових людей виражені слабо і майже непомітні, але у літніх та людей з хронічними захворюваннями вони можуть бути серйозними і потребують термінового вжиття заходів. У деяких випадках такі пацієнти потребують стаціонарного лікування.

головний біль

Види метеозалежності

  • Первинна або основна – впливає, як правило, на здорових людей. Вона проявляється у вигляді змін настрою, слабкості, проблем зі сном, м'язових та суглобових болів.
  • Вторинна – виникає, коли існуюче хронічне захворювання погіршується через зміни погоди. Це часто призводить до підвищення артеріального тиску, прогресування захворювань серця і легенів, запальних та дегенеративних захворювань опорно-рухової системи.

Типи метеозалежності

  • Серцевий тип – характеризується порушення з боку серцево-судинної системи;
  • Мозковий тип – пов'язаний з порушеннями в нервовій системі (головні болі, запаморочення, шум у голові);
  • Астеноневротичний – пов'язаний з порушеннями психологічного характеру (нервозність, безсоння, депресія, погіршення настрою);
  • Змішаний тип – характеризується поєднанням серцевого та мозкового типу.

виды метеочувствительности

Метеочутливість: атмосферний тиск

Зниження атмосферного тиску відбувається через зниження вмісту кисню в повітрі. В результаті цього артеріальний тиск людини може знизитися, що призводить до уповільнення кровотоку, утруднення дихання, відчуття тяжкості в голові, а також порушення діяльності серцево-судинної системи. Низький тиск повітря особливо негативно впливає на людей з низьким кров'яним тиском. Крім того, коли атмосферний тиск падає, рідини організму та гази розширюються, викликаючи болі в суглобах та запалених тканинах. Таким же чином посилюються головні болі.

Метеочутливість: температура повітря

Людина є досить крихкою істотою. Так, падіння температури тіла всього на 5 градусів може викликати серйозні наслідки для здоров'я, включаючи переохолодження. А при підвищенні на 5 градусів організм людини починає відчувати гіпертермію.

Висока температура повітря в поєднанні з високою вологістю (90-100%) викликають особливо погане самопочуття у людей з низьким кров'яним тиском, проблемами з венами (включаючи вени головного мозку), подагрою, ревматоїдним артритом, хронічним бронхітом, хронічним запаленням кишечника та підшлункової залози. У спекотні дні тіло охолоджується шляхом виділення поту зі шкіри. Коли відносна вологість повітря висока, піт випаровується повільно і процес охолодження шкіри сповільнюється, підвищуючи теплове навантаження на організм. Крім того, в таку погоду кількість кисню зменшується, що небезпечно для літніх людей, людей з атеросклерозом або нирковою недостатністю.

Висока температура повітря легше переноситься при нормальному або злегка високому атмосферному тиску, що супроводжується низькою вологістю. Однак така погода завжди призводить до підвищення густоти крові через активне виведення вологи з потом, підвищуючи ризик утворення тромбів у венах у людей з серцевою недостатністю і варикозним розширенням вен. Тому в жарку погоду існує високий ризик інсультів або інфарктів. Лікарі радять у таку погоду не виходити на спеку, уникати сонця, пити багато рідини та вживати низькокалорійні продукти.

Кровоносні судини природним чином стискаються в холодну погоду, що призводить до підвищення кров'яного тиску в організмі. Холодна погода також збільшує частоту нападів стенокардії, інсультів та інфарктів, адже кров стає більш густою та збільшується схильність до її згортання. Згідно зі статистикою, пік смертельних серцевих нападів та інсультів припадає саме на зимові місяці.

Опалювальні приміщення з різницею температур понад 7 °C в порівнянні з вулицею, є ще одним ризиком для здоров'я людей через раптове охолодження. Організм реагує на таке падіння температури скороченням кровоносних судин, щоб знизити температуру тіла, приводячи до збільшення тиску.

метеозалежніть тиск

Метеочутливість: вологість повітря

Виходячи з того, що організм людини на 70% складається з води, вологість в навколишньому середовищі очікувано робить сильний вплив на людину. Так, висока вологість в атмосфері викликає підвищення температури тіла і, коли потовиділення не допомагає йому охолонути, тіло продовжує нагріватися, що може привести до перегріву та активної втрати води, солей і корисних хімічних речовин. Такі ефекти більш виражені і більш небезпечні в похилому віці, а також при наявності серцево-судинних захворювань.

Низька вологість також може надавати різний вплив на організм людини. Чим менше вологість повітря, яким ви дихаєте, тим сильніше висихають слизові оболонки організму і вся дихальна система, знижуючи свої захисні функції. Крім того, шкіра втрачає вологу більш швидкими темпами, ніж зазвичай.

Підтримка рівня відносної вологості в приміщенні від 35% до 50% є ідеальною. При цьому слід пам'ятати, що відносна вологість залежить від температури. Ці два фактори нерозривно пов'язані та зміни в одному будуть впливати на інший.

вплив вологості на людину

Метеозалежність: лікування

  • Різні трав'яні чаї роблять благотворний вплив на організм. Лікарські трави, такі як глід, м'ята, липа або БАДи на їх основі, допомагають послабити психологічне напруження і повинні бути частиною заходів невідкладної допомоги для боротьби з метеозалежністю. Приймати їх слід як мінімум за три дні до появи очікуваних симптомів.
  • Якщо ви страждаєте від метеочутливості, то завжди повинні мати під рукою ромашку, обліпиху або цитрусовий чай, адже вони зменшують нервозність, роздратування та напругу.
  • Людям, які страждають хронічними захворюваннями, особливо на астму, слід пити чаї, що покращують кровообіг, такі як дягель, гінкго білоба, імбирний чай.
  • Родіола рожева знижує рівень стресу і в той же час надає заспокійливу та тонізуючу дію.
803,4773,12258
  • Насіння гуарани як альтернатива кави також є стимулятором, що містить кофеїн. Але на відміну від кави, воно не викликає почастішання пульсу. Гуарана підвищує кров'яний тиск і може бути рекомендована при гіпотонії.
  • Ефірні олії, такі як лаванда, володіють схожими з трав'яними чаями позитивними властивостями, сприяючи нормалізації сну та розслабленню нервової системи.
  • Лецитин рекомендується людям з хворими суглобами, які зазнають труднощів з пересуванням і чутливі до змін погоди.
  • Сибірський женьшень зміцнює та стимулює організм, має адаптогенний ефект, який довів свою корисність при лікуванні метеозалежності.
  • Корисно також приймати харчові добавки з магнієм та вітаміном В.
  • Деякі форми болю в м'язах і суглобах можна легко усунути за допомогою масажу або відвідувань мануального терапевта. Підвищена рухливість суглобів може полегшити такі болі.
  • Для боротьби з важкими випадками безсоння можна використовувати безрецептурні снодійні препарати (Алора, Седа Плюс).

лечение метеозависимости

Метеозалежність: профілактика

Відразу вдаватися до допомоги лікарських засобів при перших ознаках метеочутливості – це не вихід. Рішення даної проблеми полягає в адаптації організму до різних погодних умов. Вони включають:

  • Більше часу слід перебувати на свіжому повітрі в будь-яку погоду;
  • Якщо ви страждаєте від метеочутливості, то слід регулярно дізнаватися прогноз погоди, щоб підготуватися до майбутніх змін і послабити наступаючі симптоми. Людям з астмою та іншими респіраторними проблемами по можливості слід уникати виходів з будинку в туманну та дуже вологу погоду.
  • Фізичні вправи та масаж дуже важливі для нормалізації сну і зміцнення імунної системи. Крім цього, фізична активність підвищує еластичність нервів і робить їх більш стійкими до коливань погодних умов.
  • У холодну пору року температуру в приміщенні слід підтримувати на рівні близько 20 градусів. Крім сильних головних болів, висока температура в приміщенні також може послабити імунну систему, оскільки слизові оболонки набагато більш сприйнятливі до інфекцій через сухість і погано реагують на велику різницю температур в приміщенні та на вулиці.
  • Харчування є важливим компонентом, що впливає на баланс і стабільність організму при симптомах метеочутливості. У раціон слід включити злаки, коренеплоди, бобові, свіжі фрукти та овочі.
  • Пийте достатньо води. Корисно додавати кілька крапель свіжого лимона в кожну склянку води. Кислий смак лимона покращує роботу печінки і додає енергії організму.
  • Висипайтеся та відпочиваєте. У стані спокою і сну тіло набирається життєвої сили та енергії.

Таким чином, змінити погоду ми не можемо, але можемо зменшити ризики для свого здоров'я, пов'язані з впливом атмосферних чинників. Людям з підвищеною метеочутливістю необхідно направити свої зусилля на адаптацію до погоди та обов'язково звернутися до лікаря при погіршенні стану здоров'я.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах