Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Новорічне похмілля: що робити? 30/12/2020

Новорічне похмілля: що робити?

     ЗМІСТ:

 

Переддень Нового року – це грандіозний привід для святкування, яке часто супроводжується великою кількістю алкоголю. Перше січня охрестили як Національний день похмілля. При цьому, чим веселіше було вчора, тим важче на наступний день. Наслідки бурхливої вечірки не змусять себе довго чекати і вже на ранок багато хто відчує сильний головний біль, нудоту, блювоту, печію та інші малоприємні симптоми.

Що ж можна зробити, щоб полегшити та запобігти ранковим симптомам алкогольного отруєння? Які ліки приймати від похмілля? Що не допомагає від похмілля?

новорічне похмілля

Що таке похмілля та його симптоми?

Спочатку слід позначити симптоми похмілля та дізнатися, що випивка робить з нашим організмом.

Похмілля – це сукупність неприємних симптомів, які можуть розвинутися після надмірного вживання алкоголю. Це легка форма отруєння разом з сильним зневодненням.

Симптоми похмілля починають проявлятися лише тоді, коли рівень алкоголю в крові починає знижуватися, досягаючи нуля. Вони досягають піку вранці, якщо святкування проходить ввечері. Крім поганого самопочуття, цей стан буквально виключає здатність нормально функціонувати. Тяжкість симптомів індивідуальна та залежить від кількості випитого, ваги, віку, статі, генетичної схильності, наявності хронічних захворювань.

Дослідники даної тематики виділяють близько 50 різних симптомів, які включають:

  • Втому;
  • Спрагу;
  • Пульсуючий головний біль;
  • Біль у м'язах;
  • Нудоту та блювоту;
  • Біль в животі;
  • Поганий сон;
  • Підвищену чутливість до світла та шуму;
  • Запаморочення;
  • Почастішання пульсу;
  • Почервоніння очних яблук;
  • Зниження здатності концентруватися;
  • Погіршення настрою, включаючи депресію, неспокій та тривожність.

Більш серйозні симптоми можуть вказувати на сильне алкогольне отруєння, що представляє небезпеку для життя і здоров'я людини. Лікування у відділенні інтенсивної терапії потрібно при наступних ознаках:

  • Сплутаність свідомості;
  • Постійна блювота;
  • Судоми;
  • Повільне та нерегулярне дихання;
  • Бліда або блакитнувата шкіра;
  • Висока температура;
  • Втрата свідомості.

похмільний синдром

Чому алкоголь викликає похмільний синдром?

Алкоголь може викликати похмільний синдром по ряду механізмів.

  • Сечогінна дія. Алкоголь є сечогінним засобом, тобто він сприяє почастішанню сечовипускання і, отже, зневодненню. Це супроводжується спрагою та запамороченням.
  • Запальна імунна відповідь. В рамках імунної відповіді на спирти організм стимулює психічні симптоми, такі як нездатність зосередитися, проблеми з пам'яттю, зниження апетиту та втрату інтересу до повсякденної діяльності.
  • Алкоголь стимулює слизову оболонку шлунка, збільшує вироблення шлункової кислоти та перешкоджає його спорожненню. Будь-яка з цих причин може викликати біль в животі, нудоту або блювоту.
  • Падіння цукру в крові. Коли рівень цукру занадто низький, можуть виникнути такі почуття, як втома, слабкість, нестабільність, розлади настрою та навіть судоми.
  • Розширення кровоносних судин розвиває пульсуючий головний біль.
  • Алкоголь викликає сонливість, але при цьому погіршує якість сну. Звідси виникає відчуття запаморочення та сильна втома.
  • Проміжні продукти розпаду алкоголю в печінці, включаючи ацетальдегід, надають найбільш негативний вплив на організм, викликаючи сильні головні болі, нудоту та пошкодження печінки. Вважається, що вони в кілька разів токсичніші за сам алкоголю. Коли печінці необхідно розщепити велику кількість алкоголю, створюється метаболічне навантаження, яке викликає накопичення проміжних продуктів в організмі. Ці продукти пригнічують нервову систему та знижують рівень цукру в крові, що викликає сповільнену реакцію, занепокоєння, нервозність, почуття депресії та високу чутливість до світла і шуму.
  • Крім продуктів розпаду алкоголю, «звеселяючі» напої містять речовини, звані конгенерами, які, за деякими даними, погіршують ознаки похмілля. Конгенери, деякі з яких токсичні, утворюються природним шляхом зі спирту або додаються до нього в процесі виробництва. Особливо багато таких речовин в напоях темного кольору, таких як бренді, віскі, коньяк, бурбон.

Але це ще не все. Домішки, які додаються в алкогольні напої під час процесу дистиляції, сприяють неприємному болю в животі, який виникає при похміллі. Кількість цих домішок особливо велике в більш солодких та солодових напоях.

Щоб знизити ризик серйозних серцевих захворювань, лікарі рекомендують чоловікам не вживати понад 3-4 порцій алкогольних напоїв в день, а жінкам слід обмежитися максимум 2-3 порціями в день.

новорічне похмілля

Що не працює при лікуванні похмілля?

Отже, як же впоратися з похміллям на ранок? Але перш давайте спочатку з'ясуємо, які способи боротьби з цим неприємним станом точно НЕ спрацюють.

Похмелитися

Це, мабуть, найдревніший спосіб відновити свій стан, але і найглибша омана. Дійсно, ранкова чарочка може на деякий час полегшити симптоми, але надалі призводить до ще більших страждань.

Жирний сніданок

Хоча деякі люди стверджують, що жирний сніданок рятує їх від ранкових мук, насправді, немає ніяких наукових доказів того, що будь-яка їжа може вплинути на похмільний синдром. Навпаки, жирна їжа може посилити почуття печії та болю в животі. Тому бажано після вечірки поснідати легкою їжею та випити велику кількість рідини. Вживання жирної та вуглеводної їжі, дійсно, може допомогти, але тільки якщо її вживати до або одночасно зі спиртним. Продукти з високим вмістом жирів уповільнюють швидкість травлення, а значить і швидкість всмоктування спиртів в організм. Вживання продуктів з високим вмістом жиру дозволяє випити більше спиртного, але в кінцевому підсумку хоч і повільно в кров потрапить ще більше алкоголю, що призведе до ще більш важкої інтоксикації організму.

Кава

Думка про вживання кави неоднозначна. З одного боку, кофеїн викликає звуження кровоносних судин і підвищує тиск, посилюючи симптоми похмільного синдрому. З іншого боку, відмова від кави, якщо ви кожен день її п'єте, може викликати один із симптомів відміни кофеїну – головний біль. Однак більшість дослідників радять триматися подалі від кави в цей важкий ранок, оскільки він має сечогінну дію, а для зневодненого після вечірки організму це зовсім не до речі. Крім цього кава підсилює кровообіг, збільшуючи концентрацію алкоголю в крові.

Сауна

Ідея вивести алкоголь та інші токсини з потім звучить цікаво, але вона настільки ж неефективна, як і небезпечна. Висока температура в сауні викликає зміни функцій кровоносних судин та кровотоку, посилює зневоднення. Вчені попереджають, що сауна в стані похмілля може викликати падіння артеріального тиску та небезпечні порушення серцевого ритму.

симптоми похмілля

Боротьба з похміллям домашніми способами

Надійного способу повністю впоратися з наслідками вчорашнього бенкету (крім відмови від спиртного) в домашніх умовах, на жаль, не існує. Однак, є деякі засоби, які полегшать ранкові страждання без шкоди для здоров'я.

Пити велику кількість води

Це найпростіший та найпопулярніший метод, оскільки зневоднення є основною причиною поганого самопочуття. Тут головне пити звичайну воду, можна мінеральну. Чай, кава, соки, газована вода не матимуть того ж лікувального ефекту, як проста вода. Пити воду важливо не тільки вранці, але і кожну годину по одній склянці під час вечірки, якщо хочете почувати себе краще на наступний день.

Тривалий сон та відпочинок

Тіло після святкового вечора потребує відпочинку так само сильно, як і води. Відмовтеся від будь-яких планів на наступний день і залишайтеся в ліжку так довго, поки не відчуєте себе краще.

похмільний сон

Прохолодний душ

Як тільки ви відчуєте себе краще після такого необхідного відпочинку, рекомендується прийняти прохолодний душ, щоб прийти в себе і розслабитися.

Свіже повітря

Кисень, як відомо, є однією з найважливіших речовин для роботи мозку. Присутність в закритому приміщенні і без того затуманює розум, а вживання алкоголю додає «масла у вогонь». Постарайтеся час від часу виходити на вулицю в розпал святкування, щоб підбадьоритися та наповнити організм свіжим киснем.

Полівітаміни

Алкоголь змушує організм втрачати вітаміни та корисні речовини. Тому прийом полівітамінних комплексів буде хорошим способом відновитися. Замінити таблетки можна свіжовичавленими соками або нарізкою свіжих овочів і фруктів.

Скибочка лимона

Якщо ви не хочете приймати протиблювотні таблетки, їх можна замінити розсмоктуванням шматочка лимона, щоб полегшити почуття нудоти.

Куркума

Ця гірка приправа збільшує активність травної системи та допомагає позбутися від проміжних продуктів розпаду спиртів та їх побічних ефектів. Гіркота рослини прискорює секрецію залоз і допомагає організму швидко збалансувати рівень цукру, коли печінка зайнята розщепленням алкоголю.

Фенхель

Відвар з насіння пряного фенхелю містять багато мінералів та вітамінів, які можуть заповнити їх дефіцит в організмі під час похмілля. Він містить велику кількість вітаміну B6, який допомагає зменшити симптоми, пов'язані з нервовою системою.

Похмільний синдром: які ліки прийняти?

Варто розуміти, що ефективних та швидкодіючих ліків від похмілля не існує. Залежно від кількості випитого алкоголю та особливостей організму, відновлення може тривати від 8 до 24 годин, після прийняття останньої чарки.

Аспірин

Ацетилсаліцилова кислота багато років використовувалася для боротьби з похмільним синдромом. Але головна її роль полягає не тільки в полегшенні головного болю, а в зниженні запалення, яке виникає як відповідна реакція імунної системи на вплив алкоголю. І зменшення головного болю є наслідком цього процесу. При цьому, багато лікарів не рекомендують вживати аспірин при похміллі, оскільки він підсилює подразнення слизової оболонки шлунка, яка і так зазнала атаки від міцних напоїв. Також ацетилсаліцилова кислота протипоказана для одночасного прийому з алкоголем, прийняти її можна не раніше ніж через 6 годин після останньої чарки спиртного.

Знеболюючі препарати

При наявності сильного головного болю не варто відмовлятися від безрецептурних знеболюючих засобів. До них відносяться нестероїдні протизапальні засоби, наприклад ібупрофен, німесулід, диклофенак, кеторолак. При цьому, парацетамол від похмілля не рекомендується використовувати, оскільки він викликає пошкодження печінки в присутності великої кількості алкоголю.

Ентеросорбенти

Найбільш цільовими та ефективними ліками від похмілля є сорбенти, які впливають безпосередньо на проблему. Оскільки похмілля – це форма отруєння, то і кращим способом боротьби з ним буде виведення токсинів. Допоможе старе добре активоване вугілля (з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги). Воно перешкоджає всмоктуванню спиртного, тому випити його можна і до застілля приблизно за 10-15 хвилин. Спочатку 4 таблетки, а потім по 2 таблетки кожні 1-1,5 години. Однак краще віддати перевагу сучасним препаратам у вигляді гелю або суспензії, адже проковтнути в похмільний ранок відразу 10-20 таблеток, мабуть, не найприємніша справа. В аптеці сьогодні представлений широкий асортимент ентеросорбенотів в будь-якій препаративній формі: Ентеросгель, Атоксіл, Сорбекс, Апсорбін, Сіліцея гастрогель та інші.

6446,52949,5291

Засоби від печії

При відчутті печіння в шлунку приймають антацидні препарати, які заспокоюють подразнену слизову оболонку. У цю групу входять Алмагель, Гавіскон, Фосфалюгель, Ренні. Для запобігання наслідків застілля рекомендується випити антациди за 10-15 хвилин до початку вживання спиртного, а потім приймати кожні 30-40 хвилин до кінця вечірки.

Прибіотики

Для поліпшення роботи органів шлунково-кишкового тракту можна прийняти пробіотики, які відновлюють кишкову мікрофлору і прискорюють звільнення від наслідків інтоксикації. Підійдуть будь-які препарати з корисними кишковими бактеріями: Пробіз, Лінекс, Ентерожерміна, Лактіалє, Ентерол.

Регідранти

Після зловживання спиртним в організмі настає зневоднення. Відновити гідробаланс допоможуть регідранти: Регідрон, Хумана електроліт, Іоніка.

Бурштинова кислота

Бурштинова кислота – це дешевий та ефективний препарат, який можна використовувати від похмільного синдрому. Її дія полягає у прискоренні процесів обміну речовин, допомагаючи швидше впоратися з алкогольною інтоксикацією.

лікування похмілля

Гепатопротектори

Особливу увагу слід приділити речовині рослинного походження силімарину. Вона широко використовується для лікування захворювань печінки, в тому числі і викликаних алкоголізмом та вживанням жирної їжі. Силімарин у великій кількості міститься в листі артишоку та розторопші. В аптеці можна придбати концентрат силімарину у вигляді капсул та таблеток Легалон, Силібор Макс, Гепаплюс.

Вітаміни групи В та С

Це потужні антиоксиданти, які прискорюють виведення токсинів з організму, запобігаючи алкогольній інтоксикації. Підійдуть і звичайні полівітамінні добавки, наприклад Дуовіт, Супрадин, Полівіт, Алфавіт.

Спеціальні препарати від похмілля

Сьогодні в будь-якій аптеці можна купити антипохмільні препарати, які відпускаються без рецепта. Це, як правило, розчинні таблетки або порошки. Препарати для боротьби з похміллям включають в свій склад комплекс біологічно активних речовин. Вони володіють комплексною дією, спрямованою на усунення нудоти, болі в животі, головного болю, загального нездужання. Приймають їх вранці після бурхливого застілля. Найбільш популярні Медихронал, Алкоофф, Алкодез, Антипохмелін, АлкоСорб.

56716,52684,59245

 

Профілактика похмільного синдрому

  • Важливо обирати алкоголь хорошої якості. Дешеві спиртні напої часто поганого ступеня очищення, тому містять додаткові токсичні речовини, такі як метанол.
  • Не змішуйте алкогольні напої різної міцності та видів.
  • Не пийте натщесерце. Перед застіллям добре підкріпіться вуглеводною їжею, наприклад кашею або макаронами, а жири сповільнять засвоєння алкоголю.
  • Уникайте вживання напоїв темного кольору, оскільки вони містять певні природні сполуки, які можуть подразнювати кровоносні судини і мозок у чутливих людей та посилювати похмілля.
  • Не вживайте газовані напої разом з алкоголем, адже це змусить організм швидше засвоїти спирти.
  • Обов'язково випийте багато води перед сном і поставте пляшку з водою поруч з ліжком, щоб ви могли пити більше рідини, якщо прокинетеся вночі.
  • Рекомендується більше не вживати алкоголь протягом двох діб після похмілля, щоб організм встиг відновитися.

новий рік

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека вітає Вас з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим!


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах