Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чому не можна змішувати ліки та алкоголь? 28/07/2021

Чому не можна змішувати ліки та алкоголь?

Інструкція до застосування практично кожного лікарського препарату застерігає від вживання спиртних напоїв. Однак, незважаючи на всім відому небезпеку поєднання ліків з алкоголем, багато людей нехтують цим правилом.

Більшість медикаментів як рецептурні, так і безрецептурні, здатні взаємодіяти з алкоголем. Це може призвести до його розщеплення, швидкого виведення з організму або, навпаки, до підвищення його концентрації в крові. Інші препарати можуть викликати серйозні побічні ефекти, заподіювати довгостроковий збиток здоров'ю і навіть призвести до летального результату. Тому, якщо у вас намічається вечірка або захід, то будьте обережні зі споживанням міцних напоїв і уважно прочитайте інструкцію перед застосуванням будь-якого препарату.

У даній статті з'ясуємо, що буде якщо змішати алкоголь та ліки? Чому таке небезпечне поєднання алкоголю та ліків? Які таблетки категорично несумісні з алкоголем? Чи можна приймати знеболюючі і алкоголь?

Як змішування алкоголю та ліків впливає на організм?

Алкоголь – це токсична речовина, що викликає звикання. Він безпосередньо впливає на мозок і печінку. Печінка, в свою чергу, є однією з найбільш складних і важливих хімічних лабораторій в організмі. Безліч хімічних процесів проходить тільки в печінці, і один з них – це розпад алкоголю.

Під час своєї подорожі в організмі прийнятий вами лікарський препарат переходить з травної системи в кровотік, а звідти в печінку. У печінці ферменти обробляють лікарську речовину, запускають її в потрібні ділянки тіла та очищають від залишків. Коли в організм потрапляє ще й спиртне, то воно конкурує з ліками за ферменти печінки, що необхідні для їх розкладання. В результаті розпад цих речовин сповільнюється, порушується доступність, а навантаження на печінку значно збільшується, залишаючи менше сил і часу для інших процесів метаболізму.

Тривале вживання алкоголю постійно активує ферменти, що розщеплюють медикаменти, і, таким чином, їх дія послаблюється, іноді навіть через кілька тижнів після припинення вживання спиртного. Тому пацієнту необхідно приймати більш високі дози препарату, ніж пацієнту, який не є хронічним споживачем алкоголю. Він також може активувати ферменти, які перетворюють певні ліки в токсини, що ушкоджують печінку, а також посилювати дію інших ліків на нервову систему, які діють за аналогічним механізмом.

ліки та алкоголь

Типи взаємодій алкоголю та таблеток:

  • Підвищення рівня всмоктування алкоголю. Близько 10% всіх вироблених сьогодні лікарських препаратів первинно перетравлюються в шлунку. Таким чином, існують певні медикаменти, які можуть викликати більш швидке всмоктування алкоголю в кров. Результатом цього ефекту є більш швидке і сильне сп'яніння. Наприклад, людина, яка відчуває себе впевнено за кермом після склянки пива, може виявити, що після прийому такої таблетки рівень спирту в її крові вище.
  • Зниження ефективності препарату. Деякі ліки розщеплюються в організмі спеціальним ферментом CYP2E1 як і алкоголь. У людини, що страждає на хронічний алкоголізм, кількість ферментів печінки особливо велика, що може зробити лікування неефективним.
  • Пролонгація дії препарату. Помірне вживання алкоголю може призвести до того, що алкоголь і ліки будуть конкурувати з існуючими ферментами в організмі, і в багатьох випадках саме алкоголь буде зв'язуватися з існуючими ферментами, а не ліки. В результаті ліки не будуть  розпадатися, а будуть продовжувати діяти понад очікуваної тривалості.
  • Підвищення токсичності препарату. Крім того, що більш повільний розпад лікарської речовини може привести до дуже тривалого терміну її дії на організм, існують препарати, які у високих дозах можуть бути дуже токсичними. Таким чином, порушення механізму розпаду хімічних речовин може призвести до значної токсичності та загрожувати здоров'ю пацієнта.
  • Підвищення токсичності алкоголю. В результаті розпаду алкоголю в кров виділяється токсична речовина під назвою ацетальдегід. Передбачається, що вона швидко розпадається, запобігаючи накопиченню в організмі, але деякі медикаменти викликають затримку її розпаду, що може призвести до широкого спектру негативних побічних ефектів.

Антибіотики та алкоголь

Під назвою «антибіотики» ховається довгий список абсолютно різних ліків. Всі вони борються з мікробами, але роблять це по-своєму. Є антибіотики, які запобігають розмноженню бактерій, є ті, які вбивають їх, а є ті, які розщеплюють. Є антибіотики з природної сировини, а є синтетичні. Одні ліки діють тільки проти певного типу бактерій, а інші знищують дуже великий спектр мікроорганізмів.

Деякі антибіотики, використовувані для лікування інфекцій, викликаних бактеріями, інгібують фермент, який розщеплює ацетальдегід в печінці (побічний продукт алкоголю). В результаті ацетальдегід накопичується в крові і викликає такі симптоми, як нудота, блювання, шкірний висип, прискорене серцебиття, задишка та іноді судоми. Алкоголь також може знизити дію препарату і, таким чином, викликати розвиток стійких бактерій та продовжити інфекційне захворювання у пацієнта.

Після тривалих наукових досліджень, сьогодні точно відомо, що спиртне повністю несумісне тільки з деякими видами антибіотичних речовин. До них відносяться ізоніазид, метронілназол, гризеофульвін, доксициклін, нітрофурантоїн, лінезолід, цефамандол, цефоперазон, цефотетан, хлорамфенікол, сульфаметоксазол, сульфаквазол. Стканчік міцного напою з такими препаратами гарантовано викличе миттєве сп'яніння, нудоту та інші симптоми, оскільки вони використовують однакові ферменти. Через збільшене навантаження ці ферменти не встигають впоратися із завданням по знешкодженню алкоголю, тому сп'яніння настає швидко і триває довго. Крім цього, препарати, що містять ізоніазид, занадто токсичні для печінки, тому його поєднання зі спиртами – руйнівне.

Тому лікарі рекомендують пацієнтам, які приймають антибіотики цих типів, уникати вживання спиртних напоїв під час та після лікування.

антибіотики та алкоголь

Ліки від алергії та алкоголь

Антигістамінні препарати першого покоління, такі як дифенгідрамін, хлорфенірамін, клемастин, гидроксизин, не тільки зупиняють свербіж в очах, чхання та кропив'янку, які часто супроводжують алергічну реакцію, а й можуть погіршити контроль моторики, викликати запаморочення та сильну сонливість. Оскільки алкоголь викликає ті ж побічні ефекти, слід уникати його прийому разом з ліками від алергії. Але, якщо трапилася раптова анафілактична реакція після того, як був випитий стаканчик спиртного, то в цьому випадку все одно слід прийняти антигістамінний препарат та відразу звернутися за медичною допомогою.

Антигістамінні препарати другого покоління цетрізін (Зодак, Алертек, Цетрин), фексофенадин (Алегра, Алегро), лоратадин (Лорано, Кларитин, Алерік) та левоцетиризин (L-цет, Алерзін, Цетло, Цетрілев) зазвичай не викликають побічних ефектів, які посилюються при поєднанні з алкоголем. Тим не менш, важливо поговорити зі своїм лікарем, перш ніж змішувати їх з вашим улюбленим коктейлем.

Алкоголь та антидепресанти

Людям, які борються з депресією, слід зовсім уникати вживання спиртного.

Алкоголізм посилює почуття депресії.

Найбільш поширеним типом ліків від депресії є СІОЗС (селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну), які містять циталопрам, есциталопрам, флуоксетин, пароксетин, фемоксетін. Вживання алкоголю призводить до неефективності лікування, викликає почуття втоми та погіршення стану. Особливо небезпечне поєднання антидепресантів групи ІМАО (пірліндол, селегілін, разагілін) з вином або пивом. Така комбінація викликає значне підвищення артеріального тиску і навіть один стакан алкоголю може викликати значні симптоми. Спиртне підсилює седативний ефект трициклічних антидепресантів (іміпрамін), що може погіршити розсудливість та пильність. Ліки не дадуть бажаного результату щодо полегшення симптомів депресії, що може привести до ще більшого зловживанню наркотичними речовинами, більш глибокої депресії і більш високого ризику суїциду.

Снодійні, заспокійливі та алкоголь

Седативні засоби застосовуються для боротьби із занепокоєнням, стресом, неврозами, порушеннями сну та іншими неврологічними проблемами. Алкоголь також має заспокійливу дію. Початковий його ефект залежить від збільшення концентрації гальмівного нейромедіатора ГАМК, який знаходиться в спинному мозку і стовбурі мозку та знижує його вплив на стимуляцію нервових передавачів. Коли спиртне поєднується зі снодійним. Заспокійливе після алкоголю викликає надмірний седативний ефект, збільшуючи навантаження на організм. Цікаво, що неможливо напевно дізнатися, який вплив матиме ця комбінація на людину через унікальну генетичну складову. Багато людей відчувають роздратування від низьких доз спиртного, запаморочення, нудоту та блювоту, деякі можуть відчувати ейфорію, депресію, дратівливість або всі три стани відразу. Така комбінація призводить до значної стомлюваності, задишки, легко переходить в кому, нападів пригнічення дихання, зупинки серця. Тому ніколи не рекомендується алкоголь та прийом ліків седативної дії.

снодійні та алкоголь

Нестероїдні протизапальні препарати та алкоголь

НПЗП представляють собою велику групу ліків, які сприяють полегшенню болю та зменшенню запального процесу. Препарати на основі ібупрофену (Ібуфен, Імет, Нурофен), парацетамол (Доларен, Панадол, Парацетамол), ацетилсаліцилова кислота (Аспірин, Аспекард), німесулід (Німесил, Аффіда форт, Найз, Ремесулід) відпускаються, як правило, без рецепта. Вони ефективні для зняття гострого і хронічного болю, знижують температуру під час лихоманки.

НПЗП, як правило, не несуть великого ризику для здоров'я, але здатні пошкодити слизову шлунка, а в поєднанні з алкоголем цей ризик посилюється ще більше і може навіть призвести до виразок та кровотечі при одночасному і частому прийомі. Також збільшується токсичне навантаження на печінку.

Багато хто не знає, що найпоширеніший препарат парацетамол є одним з найбільш токсичних медикаментів у вашому домі. У процесі виведення алкоголю з організму печінка використовує молекулу під назвою глутатіон, яка допомагає видалити шкідливі речовини з клітин організму та захищає від окисного ушкодження. Надмірне вживання спиртного за один вечір або хронічне вживання може значно знизити рівень глутатіону в організмі, тієї ж молекули, яка повинна виводити парацетамол. У високих дозах парацетамол викликає небезпечні, а іноді і незворотні ураження печінки.

Знеболюючі та алкоголь

Прийом безрецептурних знеболюючих може посилити дію алкоголю. Ризики в цьому випадку включають пошкодження нирок або печінки в залежності від кількості болезаспокійливого. Поєднання з рецептурними опіоїдними знеболювальними навіть в малих дозах може бути смертельним. Проблема в тому, що обидві речовии мають седативну дію, сповільнюючи дихання, а в разі передозування повністю зупиняють дихальну функцію. Навіть якщо комбінація не стане смертельною, вона прискорить пошкодження печінки і може викликати втрату пам'яті.

Ліки від тиску та алкоголь

Змішування ліків від кров'яного тиску або серцевих захворювань (таких як бета-блокатори, інгібітори АПФ, альфа-блокатори і багато інших) з алкоголем – це безперечно небезпечне рішення. Комбінація цих ліків і спиртного може призвести до надмірного зниження артеріального тиску, седативного ефекту, запаморочення, дезорієнтації, непритомності.

Ліки від еректильної дисфункції, такі як силденафіл або варденафіл, які також розширюють кровоносні судини, можуть посилити ефект зниження артеріального тиску і іноді призводять до слабкості та навіть втрати свідомості.

ліки від кашлю та алкоголь

Ліки від кашлю та алкоголь

Безрецептурні ліки від кашлю, як правило, містять суміш інгредієнтів (таких як декстрометорфан, ацетамінофен, антигістамінні, протинабрякові засоби), кожен з яких має свої індивідуальні взаємодії з алкоголем. А багато хто з них навіть сам містить алкоголь.

Засоби від кашлю з кодеїном або бензонататом, що відпускаються за рецептом, є потужними депресантами центральної нервової системи, дія яких посилюється алкоголем, що призводить до надмірної сонливості та запаморочення.

Міорелаксанти та алкоголь

Засоби для розслаблення м'язів зазвичай використовуються при гіпертонусі мускулатури для лікування м'язових болів або спазмів, а також деяких видів головного болю. Поєднання цих рецептурних препаратів з коктейлем може викликати серйозні побічні ефекти, включаючи сонливість, запаморочення, уповільнене або порушене дихання, ненормальну поведінку, втрату пам'яті, порушення контролю та судоми.

Ліки від печії та алкоголь

Антациди та препарати з сімейства інгібіторів протонної помпи часто використовуються для лікування ГЕРХ та виразок. Ці ліки можуть блокувати вироблення кислоти, щоб тимчасово контролювати печію та підвищену кислотність. Крім того, що алкоголь збільшує вироблення кислоти в шлунку ще більше, він робить безглуздим прийом ліків, а також може раптово підвищити кров'яний тиск та посилити дію спирту на нервову систему. Також підготуйтеся до неприємних побічних ефектів у вигляді нудоти, головного болю і сонливості. Причина в тому, що ліки від печії перешкоджають розпаду алкоголю в шлунку, отже більша кількість молекул алкоголю всмоктується в кровотік.

Отже, підіб'ємо підсумки у таблиці. Які ліки не можна приймати з алкоголем і які симптоми тягне небезпечна комбінація?

Симптоми, захворювання

Лікарський препарат

Побічні реакції

Алергія, застуда, грип

лоратадин (Алерік, Кларитин, Лорано, Респікс)

фексофенадин (Аллегра, Телфаст)

дезлоратадин (Едем, Алергомакс)

хлорфенірамін (Грипаут, Ринза, Флюколд)

цетиризин (Зодак, Цетрин, Мілістан)

Сонливість, запаморочення

Тревожність, эпілепсія

пароксетин

діазепам

Прискорене серцебиття, різкі перепади артеріального тиску, запаморочення, непритомність

Артрит

целекоксиб

напроксен

диклофенак

Виразки, кровотеча шлунку, ураження печінки

Тромбоз

варфарин

внутрішня кровотеча, тромби, інсульт, серцевий напад

Кашель

декстрометорпан

Сонливість, запаморочення, підвищений ризик передозування

Депресія

циталопрам

венлафаксин

амітриптилін

есциталопрам

пароксетин

флуоксетин

бупропіон

Сонливість, запаморочення, підвищенний ризик передозування, посилення депресії, суїцид

Печія, підвищена кислотність шлунка

метоклопрамід

ранітидин

Прискорене серцебиття, різкі перепади артеріального тиску, посилення алкогольного эфекту

Підвищений артеріальний тиск

квінаприл

гідрохлоротиазид

доксазозин

лозартан

еналаприл

Запаморочення, непритомність, сонливість, аритмія

Больовий синдром

ібупрофен (Імет, Нурофєн, Ібупром)

напроксен

парацетамол (Доларен, Панадол)

ацетилсаліцилова кислота (Аспірин)

Розлад шлунку, кровотеча та виразки, ураження печінки, прискорене серцебиття

Інфекції

метронідазол

гризеофульвін

кетоконазол

ізоніазид

циклосерин

тинідазол

Прискорене серцебиття, різкі перепади артеріального тиску, біль у шлунку, розлад шлунку, блювота, головний біль, ураження печінки

Одночасний прийом багатьох лікарських засобів та добавок з алкоголем дуже ризикований, оскільки може призвести до непередбачуваних наслідків. Такі комбінації часто посилюють дію один одного. Будь-яка кількість спиртного під час лікування медикаментами може призвести до значних та неконтрольованих ускладнень. Це, в свою чергу, може викликати сильну інтоксикацію або передозування, а в окремих випадках і летальний результат.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах