Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Тепловий удар: ознаки і перша допомога 20/07/2021

Тепловий удар: ознаки і перша допомога

Надзвичайно спекотний липень в Україні несе з собою екстремальне теплове навантаження на організм. Однією з найбільших небезпек вважається тепловий удар, через який тіло може втратити здатність підтримувати постійну температуру. МОЗ уже закликав населення якомога більше перебувати в місцях з кондиціонуванням повітря, уникати впливу спеки та сонця, уникати непотрібних фізичних навантажень і пити багато води, щоб запобігти зневодненню.

     ЗМІСТ:

 

Літо тільки досягло свого піку, тому важливо знати, як запобігти перегріванню організму та надати медичну допомогу у разі теплового удару. За якими ознаками розпізнати тепловий удар? Хто найбільш схильний до перегрівання організму? Що робити при тепловому ударі в домашніх умовах? Коли потрібно викликати швидку допомогу?

тепловий удар, спека

Як наше тіло нагрівається та остигає?

На відміну від рептилій, на температуру тіла яких в основному впливає навколишнє середовище, людське тіло виробляє тепло в результаті метаболізму на клітинному рівні. Особлива область мозку, яка називається гіпоталамусом, відповідає за регулювання температури і посилає сигнали тілу для включення механізмів охолодження. Це дозволяє підтримувати постійну температуру тіла в діапазоні 36,5-37 °С, що забезпечує оптимальну активність всієї системи.

Звичайно, для людини також має значення температура навколишнього середовища. Як тільки температура тіла починає підвищуватися в результаті хвороби або збільшення температури навколишнього повітря, в справу вступають два механізми охолодження. Перший – це потовиділення, тобто виділення води з залоз шкіри для її охолодження, а точніше процес його випаровування. Цей процес пов'язаний зі споживанням енергії. Для того, щоб крапля поту випарувалася (перетворилася в газ), організму необхідно витратити теплову енергію. В результаті цього температура шкіри знижується.

Другий механізм охолодження людини – це розширення периферичних кровоносних судин, наприклад в області щік, які здобувають червонуватий відтінок на спеці. Розширені судини передають тепло від крові до шкіри, намагаючись прискорити відтік тепла в навколишнє середовище і не допустити перегрів внутрішніх органів. Оскільки вода є основним компонентом крові, брак рідини ускладнює регулювання температури тілом і, звичайно ж, погіршує інші життєво важливі функції.

Температура нашого тіла підвищується не тільки від спеки, а й коли ми хворі. Коли вірус, чи бактерія потрапляє в організм, то клітини імунної системи вступають в дію, щоб боротися з ними. Вони почнуть виробляти молекули, звані цитокінами, які будуть переноситися з кровотоком в гіпоталамус і змусять його виробляти молекулу під назвою PGE2. Ця молекула змінить визначення «нормальної» температури тіла. Після цього гіпоталамус відчує, що «нормальна» температура тіла занадто низька, і активує механізми, що підвищують її. Саме тому під час запального процесу підвищується температура тіла, але ми відчуваємо себе холодними і навіть можемо відчувати озноб.

Отже, існує значна різниця між двома цими типами нагрівання тіла. Під час теплового удару тіло намагається охолодитися, а під час лихоманки при запаленні тіло активно нагрівається внаслідок роботи імунної системи, змушуючи мозок відчувати, що нормальна температура тіла насправді дуже низька.

тепловий удар що це

Що таке тепловий удар і які його симптоми?

Тепловий удар – це стан, при якому температура тіла підвищується до надзвичайно високих температур, а втрата рідини досягає критичного рівня. Організм входить в стан стресу і наражається на смертельну небезпеку. Медичною мовою такий стан називається гіпертермія.

Тепловий удар фізіологічно проявляється у вигляді ознак гіпертермії і сильного зневоднення, які можуть викликати пошкодження серця, нирок, мозку і навіть привести до смерті.

Загальні симптоми при тепловому ударі включають:

  • Температура тіла 40 °С і вище;
  • Інтенсивне потовиділення;
  • Почервонілі обличчя;
  • Пришвидшене серцебиття;
  • Сильне почуття спраги;
  • М'язові судоми;
  • Почуття ознобу;
  • Гаряча шкіра;
  • Занепокоєння та дратівливість;
  • Почуття замішання;
  • Запаморочення або головний біль;
  • Блювота, нудота.

На першому етапі перегріву організму, коли температура тіла при тепловому ударі підвищується до 38-40 градусів, з'являються головні болі, прискорене дихання, нудота, блювота та підвищене потовиділення. Діти підліткового віку і дорослі будуть скаржитися на сильну слабкість і переднепритомний стан. Організм не може охолодитися з бажаною швидкістю, тому озноб при тепловому ударі відчувається, не дивлячись на високу температуру тіла.

Продовження дії високого теплового навантаження викличе початок теплового удару, при якому температура тіла вище 40 оС. Потерпілий буде виглядати почервонілим, його шкіра буде гарячою та сухою, свідомість буде розпливчастою. Спостерігається почастішання пульсу та дихання, можуть бути сильні головні болі, сильна слабкість і судоми.

Коли температура тіла піднімається вище 41,5 градуса, починають відбуватися незворотні процеси руйнування білків (денатурація), аналогічні процесу приготування яєць круто. За температури вище 42,5 оС головного мозку буде завдано незворотної шкоди, що може проявлятися у погіршенні розумових здібностей, сплутаності свідомості, галюцинацій, судомах та втраті свідомості. Людина буде збита з пантелику, її свідомість погіршиться, вона буде страждати від нудоти і труднощів з орієнтацією в просторі. Відбувається пошкодження систем організму, включаючи пошкодження мозку, а також внутрішніх органів, таких як серце, печінка, нирки (через прискорене руйнування м'язів – рабдоміоліз) та пошкодження системи згортання крові.

Чим довше людина піддається екстремальним умовам, тим серйозніше можуть бути симптоми.

Такий стан при тепловому ударі вимагає негайної допомоги та лікування, щоб запобігти пошкодженню всіх систем організму і навіть смерті.

Спека та настрій. Дослідження, проведене в США в 2017 році, показало, що підвищення температури навколишнього середовища погіршує соціальну поведінку. Більш того, дослідники виявили, що одна тільки думка про спеку робить людей більш втомленими і дратівливими, чого достатньо для того, щоб вплинути на поведінку та зробити настрій антигромадським. Дослідження також виявили зв'язок між спекою та зростанням злочинності, насильством і агресивною поведінкою. Спека впливає не тільки на нашу поведінку, але і на розумові здібності, погіршуючи їх на деякий час.

симптоми теплового удару

Тепловий удар: причини

Причиною теплового удару є тривалий вплив на тіло дуже високої температури та надмірної вологості. Ці екстремальні умови настільки навантажують всі системи організму, що в результаті перевершують його природну здатність охолоджувати себе в процесі потовиділення. Зазвичай це відбувається при фізичному навантаженні, яке здійснюють при високій температурі навколишнього середовища. Коли людина займається активною діяльністью, то 80% енергії, що продукується, буде перетворена в теплову.

Перебування в дуже спекотному середовищі може призвести до такого ж результату навіть без фізичних навантажень. Найчастіше тепловий удар трапляється в приміщенні та закритому автомобілі. Температура всередині закритої автівки в розпал літа може досягати 60 градусів за Цельсієм. Оскільки дитячі тіла маленькі та мають тенденцію нагріватися швидше, ніж тіло дорослого, небезпека для їхнього здоров'я вище, і тепловий удар у дитини може трапитися навіть після нетривалого перебування в закритій машині. Крім того, вологість в машині вище, ніж на вулиці, тому навіть якщо дитина потіє, то охолонути їй буде важче.

Виходячи з причин виникнення перегрівання організму, можна виділити два типи:

  • Класичний тепловий удар – виникає при тривалому впливі високої температури повітря. Тепловому удару цього типу піддаються в основному ті, чиї механізми регулювання температури і охолодження ослаблені. У цю групу входять дорослі та літні, немовлята і діти, люди з хронічними захворюваннями і ті, хто не може самостійно пересуватися, люди, що приймають ліки від алергії та гіпертонії.
  • Тепловий удар при фізичному навантаженні – викликаний сильним навантаженням в жаркіому та вологому середовищі. Від цього стану страждають найчастіше молоді люди, що займаються спортом та військовослужбовці.

Обидва типи гіпертермії представляють безпосередню небезпеку для життя!

тепловий удар причини

Хто схильний до ризику теплового удару?

До групи ризику виникнення гіпертермії включають літніх людей, людей із захворюваннями серцево-судинної системи, хворих на діабет або людей, що приймають антигістамінні або антихолінергічні препарати. Крім того, до підвищеного ризику схильні люди, які займаються активною фізичною діяльністю в умовах високої температури та вологості. Особливо чутливі люди, які перенесли тепловий удар в минулому. Недолік сну та відпочинку також може погіршити ситуацію. Туристи з більш холодних країн, чий організм не звик до спекотної погоди, також знаходяться в групі ризику.

Високий шанс отримати тепловий удар – у дітей. Оскільки вони мають велику площу тіла в порівнянні з вагою, то акумуляція і швидкість продукування внутрішнього тепла вище (більш висока швидкість метаболізму). Крім того, у дітей менше потових залоз у порівнянні з дорослими, і тому охолоджуюча здатність їх тіла менше. Немовлята не завжди усвідомлюють свої потреби в прийомі рідини і повністю залежать від дорослих, які в свою чергу не завжди можуть розпізнати ознаки зневоднення у малюка.

Як уникнути гіпертермії?

Краще лікування теплового удару – це профілактика. Не забувайте про основні запобіжні заходи в жарку погоду:

  • Рясне пиття (краще звичайна вода);
  • Носіть капелюх, сонцезахисні окуляри та легкий одяг;
  • Наносьте сонцезахисний крем;
  • Уникайте тривалого перебування під сонцем, залишайтеся в тіні;
  • Уникайте фізичних вправ в години теплового навантаження;
  • Як можна довше залишайтеся в місцях з кондиціонованим повітрям.

Ні в якому разі не залишайте дитину і тварин замкненим в автомобілі навіть на кілька хвилин!

тепловой удар у літніх людей

Перша допомога при тепловому ударі

При будь-якій підозрі на стан гіпертермії у людини слід викликати швидку допомогу і зробити певний набір дій до її прибуття. Негайне надання першої допомоги при тепловому ударі може врятувати життя потерпілому.

Що потрібно зробити?

  • Охолодження тіла. Коли людина все ще знаходиться в свідомості і починає відчувати симптоми перегріву, важливо спробувати швидко і ефективно охолодити її тіло. Для цього необхідно перемістити потерпілого в тінь, зняти теплий одяг, облити тіло водою, створити джерело вітру, якщо можливо, покласти мішки з льодом або вологу тканину в область пахв та паху. Важливо не лити воду на обличчя і особливо на ніс та рот, адже це може викликати задуху. Замість цього покладіть рушник або мокру сорочку на голову. Також рекомендується покласти вологу і холодну тканину на область спини та у верхній частині між лопатками.
  • Звільнення дихальних шляхів. Як і в будь-якому випадку втрати свідомості, при тепловому ударі необхідно забезпечити вільне дихання потерпілого. Для цього необхідно розстебнути верхній гудзик сорочки, послабити ремінь, зняти прикраси з шиї.
  • Боротьба зі зневодненням. Потерпілому, який знаходиться в свідомості і може пити, рекомендується дати воду або напій для регідратації. У лікарняному стаціонарі постраждалому буде введено внутрішньовенне вливання рідини.

Не давайте потерпілому ніяких жарознижуючих таблеток. Вони не знизять температуру, а лише можуть погіршити стан його здоров'я!

Надзвичайно важливо викликати медичну допомогу, щоб якомога швидше евакуювати постраждалого до відділення невідкладної допомоги.

Тепловий удар та жарознижуючі ліки.  Важливо пам'ятати, що будь-які жарознижуючі препарати, такі як ібупрофен або парацетамол, корисні тільки при високій температурі, яка виникла в результаті імунної відповіді організму на виниклу інфекцію, і не допоможуть при тепловому ударі. Це пов'язано з тим, що ці препарати запобігають виробленню PGE2, тим самим повертаючи нормальний температурний індекс гіпоталамуса до нормального рівня, зупиняючи зростання температури тіла. Ліки не активують механізми охолодження, тому вони не приносять користі в боротьбі з тепловим ударом.

перша допомога при тепловому ударі

Тепловий удар: лікування в домашніх умовах

Для зниження температури тіла в домашніх умовах будуть корисні прохолодні напої з м'яти, ромашки, кореня солодки, імбиру, вербени, бузини. Необхідно заварити трави окропом, а потім остудити перед вживанням. Всі ці трави викликають потовиділення, охолоджують тіло, а також містять ефірні масла, які допомагають виводити токсини.

Їжте більше освіжаючих та поживних продуктів, наприклад огірків, кавунів, цитрусових. Пийте мінеральні води для відновлення водно-сольового балансу організму.

58187,3463,58272

Тіло має здатність регулювати свою температуру, щоб підтримувати баланс та реагувати на різні умови навколишнього середовища. Але у цієї здатності є обмеження, і в екстремальних ситуаціях вона може виявитися неефективною. Якщо Ви або хтось з оточуючих погано себе почуває, важливо швидко прийняти заходи першої допомоги та чекати прибуття медичних працівників.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах