Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Зменшення міцності кісткової тканини: остеопороз 09/12/2018

Зменшення міцності кісткової тканини: остеопороз

Кісткова тканина росте, змінюється і старіє разом з людиною. З віком кістки слабшають, стають крихкими та пористими, що значно підвищує ризик випадкових переломів навіть при мінімальній травмі. У найтяжчих випадках хвороби перелом кісток може викликати сильний кашель або підйом пилососа. Цей стан відомий як хвороба остеопороз.

Остеопороз за характером локалізації:
- локальний остеопороз
- системний остеопороз

Хто схильний до діагнозу остеопороз?

  • Люди похилого віку;
  • Жінки з менопаузою;
  • Занадто худі люди;
  • Люди, що мають родичів з таким захворюванням;
  • Любителі кави та чаю;
  • Люди, які вживають глюкокортикостероїдні препарати;
  • Люди, які страждають на ревматоїдний артрит і захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • Курці.

Остеопороз у жінок може бути викликаний зниженням рівня статевого гормону естрогену. Вчені встановили, що після 50 років кісткова маса у жінок зменшується на 1% щорічно, а з настанням менопаузи – на 2-4%.

Остеопороз у чоловіків розвивається з віком слабкіше через те, що рівень їх статевих гормонів (тестостерону) зменшується більш поступово і повільно.

Причини остеопорозу можуть критися і в інших захворюваннях. Якщо людина страждає недугами, які впливають на метаболізм кісткової тканини, ймовірність ослаблення кісткової тканини значно зростає. Наприклад, доведено, що проблеми з щитовидною залозою і тривалий прийом стероїдних препаратів погіршують структуру кісток.

кістка з остеопорозом

Прояв хвороби та її діагностика

Симптоми остеопорозу можуть не проявлятися досить тривалу частину життя. А в цей час щільність кісткової тканини потихеньку знижується. У міру розвитку процесу захворювання остеопороз починає проявлятися в конкретних симптомах, що турбують людину. Основним клінічним проявом є переломи в області тазостегнового суглоба, хребта і зап'ясть, адже ці кістки стають найбільш крихкими.

Більш непрямими ознаками стоншування кісток можуть бути: загальна слабкість, рясний зубний наліт, судоми литкових м'язів, біль у попереку, міжхребцева грижа, біль між лопатками, сколіоз та інші.


остеопороз кісток

Діагностикою на остеопороз є проходження звичайного рентгена, за яким лікар зможе визначити ступінь остеопорозу або його відсутність. Аналогами даного методу є томографія або денситометрія. Вони також покажуть мінеральну щільність кісткової тканини. Показник здорових кісток знаходиться в межах значення 0 і 1, а якщо він понад 2,5, то ознаки остеопорозу очевидні. Додатково призначають біохімічні дослідження крові, якщо виникають труднощі із встановленням діагнозу.

Чи можна вилікувати остеопороз?

Відповідь – можна! На сьогоднішній день Всесвітня Організація Здоров'я рекомендує наступне лікування остеопорозу хребта і всієї кісткової системи в цілому. Лікування при остеопорозі, в основному, медикаментозне.

Препарати при остеопорозі:

  • Препарати кальцію при остеопорозі. Під час формування кісткової тканини в підлітковому віці важливо отримати максимальну дозу кальцію. Це забезпечить відсутність проблем з опорно-руховою системою в майбутньому. Лікар швидше за все призначить вам Кальцій-Д3 Нікомед або Кальцемін.

Рекомендоване добове споживання кальцію – 1300 мг під час статевого дозрівання, 1500 мг в період менопаузи

  • Вітамін D3 є важливим доповненням під час прийому препаратів кальцію. Він особливо важливий для лікування остеопорозу у жінок похилого віку, які рідко контактують з сонячним світлом і не виявляють фізичної активності. Тому важливо заповнювати дефіцит цього вітаміну за допомогою таких медикаментів, як Альфа Д3-Тева або Аквадетрим вітамін D3. Найбільшу популярність мають комплексні препарати з кальцієм (Комплевіт, Кальцій-Д3 Нікомед). 

Рекомендоване добове споживання вітаміну Д – 15 мкг або 600 МО

22405,21911,254
  • Гормонзамісна терапія є стандартним методом лікування остеопорозу у жінок. Призначають сам гормон естроген у вигляді лікарських препаратів. Однак, існують деякі дані про ризик розвитку онкології молочної залози внаслідок такого методу.
  • Кальцитонін є спеціальним гормоном щитовидної залози, що здатний зменшити запальні процеси і запобігти вимиванню кальцію. В медицині використовуються препарати з гормону лосося. Їх дія аналогічна людському кальцитоніну.
  • Селективні модулятори рецепторів естрогену. Для жінок з менопаузою зазвичай призначають такі лікарські засоби, як Евіста, Кеоксіфен. Це специфічні гормональні препарати, здатні зупинити, але не вилікувати, зменшення щільності кісткової тканини.

остеопороз

Остеопороз: профілактика. Як зберегти здорові кістки?

В першу чергу, необхідно визначити свої фактори ризику виникнення даного захворювання. Якщо ви впізнали себе хоча б в одній групі, то слід проконсультуватися з хірургом, дізнатися, як лікувати остеопороз та попередити його розвиток.

Важливо вживати продукти з високим вмістом кальцію, підтримувати правильну масу тіла, регулярно займатися фізичними вправами і позбавлятися від шкідливих звичок (куріння, надмірне вживання алкоголю). Це допоможе зберегти щільну структуру кісток до глибокої старості.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах