Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Бріхалі лосьйон 0,01% по 100 г у тубах

Код: 83251
Бріхалі лосьйон 0,01% по 100 г у тубах
Ціна від 892.67 до 1511.23 грн

Наявність у 415 аптеках

Аптеки на мапі

Основна інформація

Виробник
Бренд
Діючі речовини
Категорія
Показання

псоріаз

Галузь застосування

дерматологія

Форма випуску

М’які зовнішні

Дозволено

для дорослих

Умови відпуску

рецептурний

Інструкція для Бріхалі лосьйон 0,01% по 100 г у тубах

Склад

дiюча речовина: галобетазолу пропiонат;

1 г лосьйону мiстить галобетазолу пропiонату 0,10 мг;

дoпомiжні речовини: дiетилсебакат, олiя мiнеральна легка, сорбiтанолеат, метилпарабен, пропiлпарабен, динатрiю едетат дигiдрат, карбомерний сополiмер тип В (Pemulen TR-1), карбомерний гомополiмер тип А (Carbopol 981), натрiю гiдроксид, вода очищена, сорбiту розчин, 70%.

Лікарська форма

Лосьйон.

Основнi фiзико-хiмiчнi властивостi: лосьйон бiлого або майже бiлого кольору.

Фармакотерапевтична група

Кортикостероїди для застосування в дерматологiї. Активнi кортикостероїди (група III). Код АТХ D07AC21.

Фармакологічні властивості

Механiзм дiї.

Кортикостероїди вiдiграють роль у клiтиннiй передачi сигналiв, iмуннiй функцiї, запаленнi, та регуляцй синтезу бiлка; однак точний механiзм їx дії при бляшковому псоріазі невiдомий.

Клiнiчна ефективнiсть та безпека.

Лосьйон БРIХАЛI™ оцiнювався пiд час лiкування бляшкового псорiазу вiд помiрного до тяжкого ступеня в двох проспективних багатоцентрових рандомiзованих подвiйних слiпих клінічних випробуваннях (Випробування 1 [NCT02514577] та Випробування 2 [NCT02515097]). Цi випробування були проведенi за участю 430 суб'єктiв у вiцi 18 рокiв i старше з псорiазом вiд помiрного до тяжкого ступеня, плаща поверхнi тiла (ППТ), що була вражена, склала вiд 3% до 12%, за винятком обличчя, шкiри голови, долонь, пiдошв, пахвових западин i мiжтригонних областей. Тяжкiсть захворювання визначалася за допомогою п'ятибальной шкали загальної оцiнки дослiдником (IGA). Пацiенти наносили лосьйон БРIХАЛІтм або плацебо на всi ураженi дiлянки один раз в день протягом 8 тижнiв. Пацiєнти були оглянутi через 4 тижнi пiсля закiнчення лiкування (12 тиждень), коли були оцiненi безпека та ефективнiсть лiкування.

Первинною кiнцевою точкою ефективностi була частина пацiєнтiв з успiшними результатами лiкуванням на 8-му тижнi, успiх лiкування визначався як мінімум полiпшенням стану на 2 бали, в порiвняннi з вихiдним рiвнем в оцiнцi IGA, а оцiнка IGA прирiвнювалася до «чисто» або «майже чисто». У таблицi 1 наведенi результати первинної ефективностi для дослiджень 1 та 2. Вториннi кiнцевi точки ефективностi оцінювали успiшнiсть лiкування послiдовно на 12, 6, 4 та 2 тижнях. На мал. 1 показанi результати первинної та вторинної ефективностi з часом.

Таблиця 1. Первиннi результати ефективностi лiкування у пацiєнтiв з помiрним i важким бляшковим псорiазом на 8 тижнi

  Дослiдження 1   Дослiдження 2  

БРIХАЛIТМ

Плацебо

БРIХАЛIТМ

Плацебо
Успiх лікування за шкалою IGA на 8 тижнi* N=143 N=74 N=142 N=71

*Успiх лiкування визначався як принаймнi 2-рiвне полiпшення порiвняно з початковою оцiнкою. IGAтa показник IGA, що прирiвнюсться до «чисто» або «майже чисто». «Чисто» = вiдсутнiсть симптомiв манiфестацiї псорiазу: еритеми, вiдсутнiсть пiдвищення рiвня бляшок вище рiвня здорової шкiри. «Майже чисто» = поодинокi бляшки з червоними лусочками, слабкою рожевою/свiтло-червоною еритемою на бiльшостi бляшок, незначним або ледь помiтним пiдвищенням бляшок вище рiвня здорової шкiри.

Рис. 1. Ефективнiсть результатiв* лiкування протягом 12 тижнiв

% of subiects with treatment success % пацiєнтiв з успiшним
Vehicle Плацебо
Weeks Тижнi
Trial 1 Дослiдження 1
Trial 2 Дослiдження 2
No treatment ( 4 Week follow-up) Без лiкування ( спостереження протягом 4 тижнiв)

*Рiзниця в лiкуваннi на 2 тижнi в дослiдженi 2 не була статистично значущою.

Фармакодинамiка.

Вазоконстрикторне дослiдження за участю здорових осiб, яю застосовували лосьйон БРIХАЛІтм, показало, що препарат володiє дiапазоном потужної до суперпотужної активностi, в порiвняннi з iншими кортикостероїдами для мiсцевого застосування. Однак подiбнi показники, не обов'язково означають терапевтичну еквiвалентнiсть.
Можливiсть пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи оцiнювалась в дослiдженнi за участю 19 дорослих осiб з бляшковим псорiазом вiд помiрного до тяжкого ступеня тяжкостi , з залученням, щонайменше, 20% ППТ.. Приблизна доза лосьйону БРIХАЛiтм становила 7 грамiв, препарат застосовувався один раз на день протягом 8 тижнiв.

Повiдомлялося про аномальнi результати тесту на пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно­адреналової системи, про що свiдчить 30-хвилинний кортизолу пiсля стимуляцiї Sl 8 мкг/дл, був зареестрований у 1 (5,6%) особи на 4 тижнi i у 3-х (15,8%) осiб на 8 тижнi. У особи, у якої спостерiгалося пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи на 4- му тижнi, також був присутнiй цей симптом на 8-му тижнi. Цi ефекти були зворнiми, оскiльки вiдновлення функцiї гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи, як правило, вiдбувалося швидко пiсля припинення лiкування.

Фармакокiнетика.

Ступiнь трансдермального всмоктування мiсцевих кортикостероїдiв визначається багатьма факторами, включаючи цiлiснiсть епiдермального бар'єру i використання оклюзiйних пов'язок. Кортикостероїди для мiсцевого застосування можуть всмоктуватися через здорову неушкоджену шкiру. Запалення та/або iншi патологiчнi процеси в шкiрi можуть посилити абсорбцiю через шкiру.

У вiдкритому рандомiзованому фармакокiнетичному дослiдженнi 23 пацiєнти вiком 18 рокiв i старше з бляшковим псорiазом вiд помiрного до тяжкого ступеня тяжкостi застосовували приблизно 7 грамiв лосьйону БРIХАЛI™ iз середнiм значениям ППТ 27,7 ± 11,3% один раз на добу протягом 28 днiв. Системнi концентрацiї досягли стабiльного рiвня до 14-го дня. Тiльки 5 з 20 суб'єктiв мали одну або кiлька кiлькiсно визначених системних концентрацiй галобетазолу пропiонату на 14-й день. Середнє значення ± стандартне вiдхилення для максимальної системної концентрацiї (Сmах) на 14-й день становило 31,2 ± 62,2 мкг/мл. Середня площа пiд кривою залежностi концентрацiї вiд часу (AUC) не могла бути надiйно оцiнена через недостатню кiлькiсть вимiрюваних часових точок.

Для оцiнки канцерогенного впливу галобетазолу пропiонату довготривалi дослiдження на тваринах не проводилися.

Галобетазолу пропiонат не був генотоксичним в тестi Еймса, в тестi на обмiн сестринських хроматид в соматичних клiтинах китайського хом'ячка, в дослiдженнях хромосомних аберацiй зародкових i соматичних клiтин гризунiв, а також в spot-тecтi на ссавцях. Позитивнi ефекти мутагенностi спостерiгалися в тестi на мутацiю гена лiмфоми мишей in vitro i в мiкроядерному тестi на китайських хом'ячках.

Дослiдження на щурах пiсля перорального прийому галобетазолу пропiонат в дозі до 0,05 мг/кг/добу, вказували на вiдсутнiсть погiршення фертильностi або загальної репродуктивної функцiї.

Показання

Мiсцеве лiкування бляшкового псорiазу у дорослих.

Протипоказання

  • Пiдвищена чутливiсть до дiючої речовини або iнших кортикостероїдiв або до будь-якої з допомiжних речовин, що входить до складу лiкарського засобу.
  • Рожевi вугри (розацеа), вугри (акне), перiоральний дерматит.
  • Перiанальний та генiтальний свербiж.
  • Нелiкованi iнфекцiї шкiри.
  • Ураження шкiри, спричиненi вiрусами (вiрус простого герпесу, вiтряної вiспи). Пошкодження шкiри, первинно iнфiковане грибами або бактерiями.
  • Туберкульоз шкiри.
  • Нелiкованi iнфекцiї шкiри.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодії

Не описана.

Особливості щодо застосування

Супресiя гiпоталамо-гiпофiзарно-надниркової системи.

Пiд час застосування лосьйону БРIХАЛІтм спостерiгалось пригнічення гіпоталамо­гiпофiзарно-адреналової системи.

Системнi ефекти мiсцевих кортикостероїдiв можуть включати зворотне пригнічення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи з можливою глюкокортикостероїдною недостатностю. Це може статися пiд час лiкування або пiсля припинення лiкування мiсцевими кортикостероїдами.

Можливiсть пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи при застосуваннi лосьйону БРIХАЛІтм була оцiненена у дослiдженнi за участi 19 дорослих пацiєнтiв iз бляшковим псорiазом середнього та важкого ступеня, плаща ураження становила ≤ 20% . Пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи спостерiгалася у 1 (5,6%) пацiєнта на 4 тижнi, i 3-х (15,8%) пацiєнтiв на 8 тижнi. Тест щодо пригнiчення гiпоталамо­гiпофiзарно-адреналової системи ycix 3 пацiєнтiв пiсля припинення лiкування був в межах норми.

Через можливу системну абсорбцiю при використаннi мiсцевих кортикостероїдiв, включаючи лосьйон БРIХАЛІтм , слiд проводити перiодичне обстеження пацiєнтiв на предмет пiдтвердження пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи. Фактори, якi зумовлюють пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи у пацiєнтiв, якi застосовують кортикостероїд, включають: використання активних кортикостероїдiв, нанесення на велику площу шкiри, використання оклюзiйних пов'язок, використання на дiлянках з порушенням шкiрного бар'єра, одночасне використання декiлькох засобiв, що мiстять кортикостероїди, печiнкова недостатнiсть та молодий вiк. Пiд час оцiнки ступеню пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи у пацiєнтiв може бути корисним тест на стимуляцiю адренокортикотропного гормону (АКТГ).

У разi підтвердження пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи, застосування препарату слiд поступово припинити шляхом зменшення частоти нанесення або замiни на менш потужний кортикостероїiд. Прояви недостатностi надниркових залоз можуть призвести до необхiдностi застосування додаткових системних кортикостероїдiв.

Вiдновлення функцiї гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи зазвичай вiдбувається швидко i повнiстю пiсля припинення застосування мiсцевих кортикостероїдiв.

Системнi ефекти мiсцевих кортикостероїдiв можуть також включати синдром Кушинга, гiперглiкемiю та глюкозурiю. Одночасне застосування бiльш, нiж одного кортикостероїдвмiстного препарату, може збiльшити загальний системний вплив.

Дiти, в порiвняннi з дорослими, можуть бути бiльш сприйнятливiшими до системних побiчних ефектiв при застосуваннi мiсцевих кортикостероїдiв, як наслідок, бiльшого співвідношення поверхні шюри відносно маси тіла.

У випадку наявностi дiабету, хвороб печiнки та наднирникiв слiд повiдомити про це лiкаря.

Розлади зору.

Використання мiсцевих кортикостероїдів може збiльшити ризик появи задньої
субкапсулярной катаракти та глаукоми.

У разi появи таких симптомiв, як затуманення зору або iнших порушень, необхiдно
звернутись до офтальмолога з метою виявлення можливих причин, якi можуть включати катаракту, глаукому чи рідкісні захворювання, такі як центральна серозна хорюретинопатія 
(ЦСХ), про що повідомлялося після системного або місцевого застосування кортикостероїдiв

Cyпутнi шкiрнi iнфекії.

У разi наявностi або розвитку шкiрної iнфекцй, слiд використовувати вiдповiдний антибактеріальні засіб.  Якщо покращення відразу не спостерегається, використання лосьйону БРlХАЛI™ слiд припинити до тих пiр, поки iнфекцiя не буде належним чином пролікована.

Алергiчнi контактнi дерматити.

Алергiчний контактний дерматит, який виникає під час застосування кортикостероїдiв, зазвичай дiагностується шляхом виявлення уповiльнення одужання, а не шляхом клінічного загострення. Слiд розглянути можливiсть пiдтвердження клiнiчного дiагнозу алергiчного контактного дерматиту за допомогою вiдповiдних патч-тестiв. Слiд припинити використання лосьйону БРlХАЛI™ при виникненнi алергiчного контактного дерматиту.

Дiти.

Через бiльш високе спiввiдношення поверхнi шкiри до маси тiла, дiти мають бiльший ризик пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи та розвиток синдрому Кушинга, нiж дорослi, пiд час лiкування мiсцевими кортикостероїдами. Дiти мають бiльший ризик розвитку недостатності надниркових залоз піаід час або піcля вiдмiни лiкування. Повiдомлялося про побiчнi реакцiї, включаючи стриї, при застосуваннi мiсцевих кортикостероїдiв у немовлят та дiтей.

Повiдомлялося про пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи, синдром Кушинга, затримку росту, уповiльнене збiльшення ваги та внутрiшньочерепну гiпертензiю у дiтей, якi отримували мiсцевi кортикостероїди. Прояви пригнiчення надниркових залоз у дiтей включають низький рiвень кортизолу в плазмі і вiдсутнiсть реакцiї на стимуляцiю АКТГ. Прояви внутрiшньочерепноi гiпертензiї включають випинання тiм'ячка, головнi болi i двостороннiй набряк диска зорового нерва.

Спосіб застосування та дози

Лосьйон слiд наносити тонким шаром на ураженi дiлянки шкiри 1 раз на добу до

покращання стану. Необхiдно мити руки пiсля кожного застосування. Якщо лосьйон БРIХАЛІтм призначений для обробки шкiри кистей, мити руки не потрiбно. Як i при застосуваннi iнших високоактивних кортикостероїдiв, пiсля досягнення контролю за захворюванням шкування слід  припинити.

Не рекомендується продовжувати лiкування лосьйоном БРIХАЛiтм бiльш нiж 8 тижнiв, а загальна доза не повинна перевищувати бiльше 50 г на тиждень. Слiд припинити лiкування,
якщо лiкувальний ефект був досягнутий до 8 тижня. Не слiд застосовувати з оклюзiйними
пов'язками, якщо їx не призначив лiкар.

У никайте застосування лосьйону БРIХАЛI™ в областi обличчя, паху або пiд пахвами.

Лосьйон БРlХАЛI™ не призначений для перорального, офтальмологiчного або інтравагінального застосування.

Дiтu

Безпека та ефективнiсть лосьйону БРIХАЛI™ при застосуваннi пацiєнтами вiком до 18 рокiв
не оцінювались.

Побічні реакції

Мiсцевi побiчнi реакцiї: атрофiя, стрії, телеангiектазії, печiння, свербiж, подразнення, сухiсть, фолiкулiт, вугровi висипання, гiпопiгментацiя, перiоральний дерматит, алергiчний
контактний дерматит, вторинна iнфекцiя, пiтниця. Вони можуть бути бiльш iмовiрними при
застосуваннi оклюзійних пов' язок, тривалому застосуваннi або застосуваннi високоактивних кортикостероїдiв, включаючи лосьйон БРIХАЛI™. Деякi мiсцевi побiчнi реакцiї можуть бути незворотними.

3 боку ендокринної системи: пригнiчення гiпоталамо-гiпофiзарно-адреналової системи: синдром Кушинга, затримка росту та збiльшення маси тiла у дiтей, гiперглiкемiя, глюкозурія, зменшення  рівня ендогенного кортизолу.

Порушення зору: затуманення зору (див. розділ «Особливості застосування») глаукома, катаракта.

З боку дихальних шляхів: інфекції верхніх дихальних шляхів.

Передозування

Iмовiрнiсть виникнення гострого передозування дуже незначна. У випадку хронічного передозування або неправильного застосування можуть виникнути ознаки
гiперкортицизму, що потребують зменшення частоти нанесення або поступового припинення застосування мiсцевих кортикостероїдiв, яке необхiдно проводити під медичним наглядом, враховуючи ризик виникнення недостатносп надниркових залоз.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Вагiтнiсть.

Немає доступних даних про використання лосьйону БРlХАЛI™ у вагiтних жiнок для iнформування про пов'язанi з лiкарським засобом ризики серйозних вроджених вад, викиднiв або несприятливих наслiдкiв для матерi або плоду.

У дослiдженнях репродуктивної функцiї у тварин, пiсля перорального прийому галобетазолу пропiонату, пiд час органогенезу вагiтних самок щурiв та кролiв спостерiгалися пiдвищенi вади розвитку, в тому числi вовча паща i омфалоцеле. Наявнi данi не пiдтверджують вiдповiдних порiвнянь системних впливiв галобетазолу пропiонату, отриманих в дослiдженнях на тваринах, з впливами, якi спостерiгаються у людей, пiсля мiсцевого застосування лосьйону БРlХАЛI™.

Фоновий ризик серйозних вроджених дефектiв i викиднiв для зазначеної популяцiї невiдомий. У загальнiй популяцiї, прогнозований фоновий ризик серйозних вроджених вад i викиднiв, при клiнiчно визнаних вагiтностях, становить вiд 2 до 4% та вiд 15 до 20%,
відповідно.

Данi, якi отриманi пiд час дослiджень на тваринах.

Показано, що галобетазолу пропiонат викликас вади розвитку у самок щурiв та кроликiв при пероральному прийомi пiд час органогенезу в дозах 0,04- 0,1 мг/кг/добу у щурiта 0,01 мг/кг/добу у кроликiв. Галобетазолу пропiонат був ембрiотоксичним для кроликiв, але не для щурiв. Омфалоцеле спостерiгалося як у щурiв, так i у кроликiв.

Годування груддю.

Вiдсутнi данi: про наявність галобетазолу пропіонату або його метаболiтiв у грудному молощ; про вплив на грудне вигодовування немовлят; про вплив на вироблення молока пiсля лiкування лосьйоном БРlХАЛI™.

Кортикостероїди, при системному застосуваннi, з' являються в грудному молоцi i можуть пригнiчувати рiст, перешкоджати виробленню ендогенних кортикостероїдiв або викликати iншi негативнi наслiдки. Невiдомо, чи може застосування топiчних кортикостероїдiв призвести до такої системної абсорбцiї, в результатi якої в грудному молоцi буде виявлена
кiлькiсть препарату, що пiддається вимiрюванню. Слiд враховувати переваги грудного
вигодовування для розвитку плоду i здоров'я, а також клiнiчну потребу матерi в лосьйонi
БРlХАЛI™ та будь-якi потенцiйнi побiчнi дiї лосьйону БРlХАЛI™ на дитину, що перебуває
на грудному вигодовуванні.

Жiнкам, якi годують груддю, не слiд застосовувати лосьйон БРlХАЛI™ безпосередньо в
областi соскiв та ареол, щоб уникнути прямого впливу на дитину, що перебуває на грудному
вигодовуванні.

Здатнiсть впливати на швидкiсть реакцii при керуваннi автотранспортом або іншими механiзмами

Не впливає.

Умови зберігання

Термін придатності

36 мiсяцiв.

Умови зберігання

Зберiгати при темnературi вiд 20 °С до 25 °С. Допустиме вiдхилення вiд 15 °С до 30 °С. Захищати вiд заморожування. Зберiгати у недоступному для дiтей мiсцi.

Упаковка

По 100 г у тубi, по 1 тубi в картоннiй коробцi.

Категорія відпуску

За рецептом.

Додати відгук до товару

Відгук про Бріхалі лосьйон 0,01% по 100 г у тубах

Цей товар ще не має відгуків