Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Здоровий старт: які вітаміни потрібні школяру 30/08/2023

Здоровий старт: які вітаміни потрібні школяру

Школярі змінюються буквально на очах батьків. Вони не тільки інтенсивно ростуть, а й щодня дізнаються щось нове у школі та пізнають світ. У цей період життя діти відчувають значні розумові та психологічні навантаження у школі. Більше того, в умовах сучасного способу життя наші діти сьогодні стикаються з нестачею часу для повноцінних фізичних занять, надмірно довго сидять за комп'ютером та перед екранами мобільних пристроїв, відчувають стрес, пов'язаний із підвищеними навчальними навантаженнями та соціальними взаємодіями.

Шкільний вік — це період інтенсивного зростання, розвитку та навчання, який має супроводжуватися особливою увагою з боку батьків до потреб дитини в поживних елементах. Багатьом школярам сьогодні потрібна додаткова підтримка організму у вигляді різноманітних поживних елементів. Отримати їх можна зі збалансованого раціону, проте не завжди у сучасних супермаркетах можна знайти продукти харчування високої якості. Тут на допомогу приходять готові комплекси вітамінів для дітей, які представлені в широкому асортименті в аптеці.

У цій статті розглянемо роль вітамінів для дітей шкільного віку, дізнаємося про наслідки дефіциту, розповімо, як правильно підібрати вітаміни для школярів.

     ЗМІСТ:

Чим небезпечний дефіцит вітамінів для школярів?

Вітаміни є невід'ємними мікроелементами, необхідними для низки життєво важливих процесів в організмі. У дитячому віці вони стають справжніми будівельними блоками для організму, що активно росте. Вони потрібні для формування кісток та м'язів, розвитку нервової та імунної систем, а також підтримки нормального функціонування мозку та органів чуття. Дефіцит вітамінів може призвести до погіршення стану здоров'я, уповільнення фізичного розвитку, зниження імунітету та навіть когнітивних порушень.

  • Відставання у фізичному розвитку. Фізичний розвиток є одним з ключових показників здоров'я молодого організму. При дефіциті вітамінів, особливо групи Д, можна спостерігати, що деякі діти відстають у зростанні та розвитку порівняно з однолітками, вони нижчі за зростом і менш активні.
  • Відставання у розумовому розвитку. Багато мікроелементів мають значний вплив на функціонування нервової системи та розвиток мозку. Дефіцит B12 та D3 може позначитися на когнітивних здібностях дитини. У неї може погіршитися здатність до запам'ятовування, концентрація уваги та успішність у школі.
  • Зниження імунітету. Багато вітамінів, особливо С і D, відіграють важливу роль у підтримці імунної системи. Їхній недолік робить організм більш уразливим до інфекцій та хвороб, що може призвести до частих захворювань, недостатнього поглинання поживних речовин та відсутності дитини на уроках.
  • Порушення зору. Нестача вітамінів А та Е часто викликає зниження зору, погіршення нічного зору, сухість слизових оболонок ока, утруднення адаптації до темряви та світла. Враховуючи підвищене навантаження на очі дитини під час навчання, важливо запобігти нестачі цих елементів у школяра.
  • Психологічні розлади. Вітаміни групи B мають важливе значення для нервової системи, тому їх дефіцит пов'язаний із підвищеною дратівливістю, погіршенням настрою та навіть депресією. Дитина може відмовлятися від спілкування з однолітками, виявляє небажання відвідувати школу і робити домашнє завдання, немає захоплень.
  • Погіршення травлення. Нестача вітамінів групи В (B1, B2, B3, B6 та ін.) призводить до уповільнення травних процесів та зниження ефективності метаболізму. Дитина швидко втомлюється, їй не вистачає енергії весь день. Внаслідок уповільнення обміну речовин вона може скаржитися на почуття тяжкості після їжі, печію, неприємні відчуття після їди та дисбаланс кислотності.

Більш того, дефіцит вітамінів має далекосяжні наслідки для дитини, позначаючись на успішності її подальшого життя та розвитку.

дефіцит вітамінів у школяра

Які вітаміни потрібні для дітей шкільного віку?

Кожен з вітамінів грає свою роль в організмі дітей та дорослих, проте життєво важливими для розвитку дитини є наступні:

  • Вітамін A дуже важливий для зорової функції та здоров'я шкіри. Він необхідний для гарного бачення в умовах недостатньої освітленості (наприклад, у темний час доби) і сприяє підтримці здоров'я слизових оболонок, не тільки очей, а й дихальних шляхів та шлунково-кишкового тракту. Крім цього, елемент має важливий вплив на правильне функціонування щитовидної залози, здоров'я зубів та ясен.
  • Вітамін С, як потужний антиоксидант, допомагає захистити клітини від пошкоджень вільними радикалами. Він зміцнює захисні сили молодого організму, сприяючи боротьбі з інфекціями та допомагає організму засвоювати залізо з рослинних джерел їжі.
  • Вітамін D незамінний при зростанні та розвитку дитини, він бере участь у правильному формуванні кісток та зубів, допомагаючи засвоювати кальцій та фосфор. Він також впливає на функціонування імунної та нервової системи.
  • Вітамін E є ще одним антиоксидантом, який захищає клітини організму від окисних ушкоджень. Він покращує стан шкіри та слизових оболонок, а також сприяє нормальному розвитку м'язів та нервової системи.
  • Вітаміни групи B необхідні для нормального процесу обміну речовин, вироблення енергії, підтримки здоров'я нервової системи та утворення нових клітин. Вони не накопичуються організмом, тому важливо забезпечити їх регулярне надходження до організму.
  • Вітамін K необхідний для нормального згортання крові та підтримки здоров'я кісток. Він бере участь у процесі утворення факторів згортання в крові, які запобігають надмірній кровотечі при травмах та ранах.
  • Вітамін H (біотин) бере участь в обміні жирів, вуглеводів та амінокислот, що робить його важливим для хорошого обміну речовин в організмі дитини.
  • Вітамін PP (ніацин) сприяє нормальній роботі травної системи, шкіри та нервової системи. Він відіграє роль у регуляції рівня холестерину в крові та забезпечує здоровий апетит.

Рекомендована добова норма споживання вітамінів

Вік 6 років 7-10 років

Хлопчики

11-13 років

Дівчатка

11-13 років

Хлопчики

14-17 років

Дівчатка

14-17 років

Вітамін А, мкг

500 700 1100 800 1000 800

Вітамін В1, мг

1,0 1,2 1,4 1,3 1,5 1,3

Вітамін В2, мг

1,2 1,4 1,7 1,5 1,8 1,5

Вітамін В6, мг

1,3 1,6 1,8 1,6 2,0 1,6

Вітамін В9, мкг

200 200 200 200 200 200

Вітамін В12, мкг

1,5 2,0 3,0 3,0 3,0 3,0

Вітамін С, мг

60 60 70 70 70 70

Вітамін D, мкг 

2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5

Вітамін E, мг

10 10 12 10 15 12

Вітамін PP, мг

13 15 18 17 20 17

Кожен з цих вітамінів відіграє унікальну роль для різних аспектів здоров'я дітей. Оптимальне надходження їх з їжею важливе для дітей будь-якого віку, особливо в період активного росту та навчання.

вітаміни для школярів

Як обрати вітаміни для школяра в аптеці?

Сьогодні в аптечному асортименті представлено велику різноманітність комплексів біологічно активних речовин, включаючи мінерали та вітаміни для дітей. Вітамінні комплекси пропонуються в різних формах та дозуваннях для дітей різного віку, окремо хлопчиків та дівчаток, багатокомпонентні та полівітаміни. Проте, далеко не всі з них можуть похвалитися грамотно підібраним складом та правильно розрахованим дозуванням.

Процес вибору серед такого різноманіття може бути досить важким для батьків. У таких випадках насамперед рекомендується проконсультуватися з педіатром, щоб отримати професійні поради щодо вибору правильної добавки для лікування та профілактики. Проте навіть за наявності вказівок лікаря, остаточне рішення щодо вибору конкретного препарату завжди залишається за батьками. Саме тому важливо навчитися обирати якісні та безпечні добавки для дітей самостійно.

Склад комплексу вітамінів для школярів

Головним фактором вибору мультивітамінів для дітей є їхній склад. Якщо клінічні аналізи підтверджують дефіцит певного вітаміну, лікар може рекомендувати окремий препарат з цим елементом. Однак для загальної профілактики вибирають саме комплекс вітамінів для підлітків. Більше того, вміст кількох груп важливих елементів в одному флаконі є вигіднішою пропозицією, оскільки різноманітний склад заповнює потреби юного організму в багатьох важливих елементах та запобігає полівітамінному дефіциту.

До складу дитячих комплексів може входити різний набір вітамінів, але слід звернути особливу увагу на вміст основних, про які йшлося раніше. Крім цього, для дітей, які дотримуються вегетаріанської дієти, дуже важливо шукати у складі B12 (ціанокобаламін). Цей елемент присутній в основному в продуктах тваринного походження й діти вегетаріанці можуть бути схильні до ризику дефіциту цього важливого компонента.

63091,67903,56144

Додаткові компоненти

Особливу увагу слід приділяти ознайомленню з допоміжними та додатковими компонентами препарату. Дитячі вітаміни не повинні містити штучних добавок, барвників та консервантів. Крім того, що ці компоненти шкідливі самі по собі, вони можуть підвищувати ризик розвитку алергічних реакцій. Рекомендується вибирати добавки з мінімальною кількістю цукру та ті, в яких для покращення смаку використовуються натуральні соки та фруктові концентрати.

Дозування

Існує два варіанти дозування вітамінів – лікувальна та профілактична, які мають глибокі відмінності у своїй суті. Лікувальні препарати призначає медичний фахівець за наявності лабораторних аналізів, що підтверджують гіповітаміноз чи авітаміноз. У таких випадках призначення високих доз є необхідним заходом для поповнення дефіциту.

Однак якщо йдеться про прийом біологічно активних добавок з метою запобігання дефіциту вітамінів, зміцненню імунітету та загального оздоровлення, то перевагу віддають профілактичним дозам поживних елементів, які зазвичай забезпечують 20–80% добової потреби організму. В цьому випадку важливо вибирати вітамінні комплекси для підлітків, які містять оптимальні дози корисних нутрієнтів.

Слід пам'ятати, що надлишок вітамінів також може мати негативні наслідки, аналогічні їхньому дефіциту. Тому важливо дотримуватися рекомендованих доз та обирати правильне дозування.

Форми вітамінів для підлітків

  • Таблетки: Супервіт, Вітрум Юніор, Юнівіт, Доппельгерц Актив Кіндер, Піковіт, Алфавіт Школяр, Суперія;
  • Капсули: Смарт Омега, Вітвіт Юніор;
  • Льодяники: NatHealth, Мишака Розбишака;
  • Жувальні форми: Кангавітес, Віта-Супрадин Ведмежуйки, NatHealth, Зест Кідс, Ортомол Джуніор;
  • Шипучі таблетки: Памп, Novel Мультивіт Кідс, Plusssz Юніор;
  • Драже: Супрадин Магічне драже, Олвіт Фрут;
  • Сиропи: Віталюкан, Мультвітамол, Вітатон, Педіакід, Кадесфер;
  • Порошок: Кітвіт, Нутріжен Вітаміксін Спрінклс, Бекутан Кідс Вітс;
  • Гель: Віта-Супрадин Лецитін.

вітаміни для підлітків

Віддавайте перевагу продукції від надійних та відомих виробників. Компанії з гарною репутацією дотримуються найвищих стандартів якості.

Повний комплекс вітамінів для дітей є своєрідним "паливом" для молодих умів і тіл. Вони є справжнім арсеналом цінних поживних речовин, органічно збалансованих у правильних пропорціях. Дія вітамінів для школярів не обмежується лише покращенням фізичних показників здоров'я. Вони також відіграють ключову роль розвитку нервової системи, що особливо актуально в періоди активного навчання. Поживні елементи надають малюкам бажання пізнавати світ і прагнути нових вершин.

Пам'ятайте, що вітамінні добавки слід розглядати як доповнення до збалансованого раціону. Правильне харчування залишається основним способом забезпечення всіма необхідними поживними речовинами для зростання та розвитку дітей будь-якого віку. Перед початком прийому вітамінних добавок обов'язково проконсультуйтеся з педіатром або дієтологом, особливо якщо у вашої дитини є якісь хронічні захворювання.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах