Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ознаки менопаузи. Як полегшити симптоми клімаксу? 07/12/2019

Ознаки менопаузи. Як полегшити симптоми клімаксу?

Тема клімаксу є досить делікатною для кожної жінки. У більшості жінок цей період асоціюється з переходом у старче життя та постійними приливами. Він пов'язаний з безліччю страхів і забобонів.

     ЗМІСТ:

 

Насправді, менопауза запрограмована в жіночій біології. Цяе природна фаза організму, коли менструальні цикли припиняються назавжди і завершується період фертильності.

Менопауза і клімакс – це тотожні поняття, але останнє більш поширене в побутовому мовленні.
Клімакс у жінок зазвичай наступає після досягнення сорокарічного віку і являє собою поступовий процес, який триває з плином часу, завершуючись припиненням менструального циклу.

період климакса

Менопауза зазвичай ділиться на два періоди:

  • Пременопауза або початок клімаксу – процес поступового пригнічення здатності яєчників виробляти статеві гормони. Ця стадія починається у віці близько 45 років і триває в середньому 4 роки, але може варіюватися від декількох місяців до 10 років. Цей період характеризується порушеннями менструального циклу в зв'язку гормональним дефіцитом.
  • Менопауза – фаза повного припинення менструального циклу. Але точно сказати, що менопауза почалася можна тільки через 12 місяців після останнього менструального циклу. Після менопаузи організм жінки виробляє набагато менше гормонів естрогену і прогестерону, що викликає різні неприємні симптоми.

Середній вік початку менопаузи в Європі становить від 45 до 58 років.

Менопауза у жінок може настати раніше (ранній клімакс), якщо:

  • Жінка ніколи не народжувала. Вагітність, особливо декілька, може відстрочити менопаузу.
  • Куріння. Дослідження показують, що куріння може призвести до настання менопаузи на два роки раніше, у жінок, які не палять.
  • Певні захворювання також можуть викликати ранню менопаузу (наприклад, рак яєчників).
  • Гістероектомія – операція з видалення матки.
  • Генетична схильність.

Що викликає менопаузу?

Жінки народжуються з певною кількістю яйцеклітин. Щомісяця випускається декілька фолікул, що містять ооцити, щоб могло статися їх запліднення. Менструальний цикл з'являється в тому випадку, якщо це не відбулося. З роками цей обмежений запас яйцеклітин зменшується, а фертильність значно знижується.

Що відбувається в організмі жінки в клімактеричний період?

Протягом періоду пременопаузи спостерігається поступове зниження вироблення статевих гормонів естрогену і прогестерону. Все менш чутливими до гонадотропіну стають фолікули яєчника, тому овуляція з'являється нерегулярно, і в результаті менструальний цикл стає нерегулярним, змінюється його тривалість. Через зниження чутливості яєчників до гормонів гіпофіза їх рівень підвищується, викликаючи класичні ознаки клімаксу. Яєчники продовжують продукувати в основному тестостерон і андростендіон. При цьому, рівень тестостерону також знижується після менопаузи, але з постійною швидкістю, і виходить, що рівень тестостерону стає вище, ніж до клімаксу. Тобто навіть після менопаузи яєчники продовжують залишатися активними ендокринними органами.

симптоми менопаузи

Симптоми клімаксу

У період менопаузи тіло жінки зазнає багато гормональних змін. Зниження активності яєчників і секреції естрогену в період менопаузи відбивається не тільки на можливості завагітніти, але і на загальному стані здоров'я жінки.

Прояви жіночого клімаксу численні і включають не тільки припливи і погіршення настрою. Їх можна розділити на 4 групи.

Фізичні симптоми менопаузи:

  • Біль в суглобах, сухожиллях і м'язах;
  • Збільшення м'язової напруги;
  • Чутливість грудей;
  • Розлад травлення (гази, біль в животі);
  • Набряклість;
  • Головні болі;
  • Розлади сечовидільної системи;
  • Сухість піхви;
  • Загострення алергій;
  • Збільшення маси тіла;
  • Випадання волосся;
  • Запаморочення;
  • Пародонтоз;
  • Сухість шкіри;
  • Почастішання серцебиття.

Згідно зі статистикою, близько 80% жінок в менопаузі відчувають так звані «припливи», які характеризуються підвищеним потовиділенням і почуттям спеки. Крім того, приблизно у половини з них симптоми будуть визначені як важкі.

припливи у жінок клімакс

Психічні скарги в період клімаксу:

  • Перепади настрою, відчуття смутку, депресія;
  • Порушення сну;
  • Напади тривоги;
  • Труднощі концентрації;
  • Дезорієнтація;
  • Погіршення пам'яті;
  • Втома.

Сексуальні розлади:

  • Зниження статевого потягу (лібідо);
  • Сухість піхви;
  • Больові відчуття при статевому акті;
  • Труднощі досягнення оргазму;
  • Загальне зниження сексуальної функції.

симптоми менопаузи

Менопауза: симптоми в довгостроковій перспективі

Після менопаузи жінки можуть піддаватися різним захворюванням. Так, припинення вироблення гормону естрогену викликає вимивання кальцію з кісткової тканини приблизно у 40% жінок. Це викликає остеопороз, що призводить до зниження щільності кісток та високого ризику переломів. Крім того, через сухість піхви стають частими інфекції сечовивідних шляхів.

Чи може жінка мати дитину після менопаузи?            Це можливо за допомогою лікування ЕКО з використанням донорських або заморожених до менопаузи яйцеклітин.

Клімактеричний синдром: лікування симптомів

Менопауза є природним явищем, і багатьом жінкам взагалі не потрібно ніякого лікування, крім дотримання правил здорового способу життя.

При цьому, за необхідності, лікування клімаксу спрямовано, як правило, проти припливів як найбільш поширеного явища, що порушує нормальний спосіб життя жінки. Воно засноване зазвичай на прийомі лікарських препаратів при клімаксі.

Замісна гормональна терапія (ЗГТ)

Метою гормональної терапії для жінок в період менопаузи є штучне підвищення рівня естрогену і прогестерону для полегшення різних неприємних явищ в організмі. Гормони можна вводити через шкіру за допомогою гелю або пластирів, через піхву або приймаючи антиклімактеричні препарати перорально.

Під час гормональної терапії жінка повинна знаходитись під наглядом свого лікаря. Під час цього лікування можуть виникнути побічні ефекти, такі як блювота і нудота, болючість молочних залоз, ожиріння та біль в животі. 

Перевагами гормональних препаратів для полегшення клімаксу є зменшення частоти припливів, зменшення сухості піхви і т.д. Однак вони також мають свої недоліки, тому бажано приймати такі препарати в період менопаузи під наглядом лікаря, що дозволить виключити фактори ризику гормональної терапії (гіперкортіцемію, набряки збільшення маси тіла). Крім того, тривале вживання гормональних препаратів проти клімаксу пов'язано з розвитком раку грудей, тромбозу і інсульту.

препарати проти клімакса

Рослинні та гомеопатичні препарати при менопаузі

Альтернативою препаратам ЗГТ при менопаузі, особливо для боротьби з приливами і тривогою, є негормональні препарати від клімаксу, наприклад Пароксетин, а також фітоестрогени. Фітоестрогени – це негормональні ліки при менопаузі, які виготовляються з рослинної сировини, що володіє естрагеноподібною дією, наприклад Ременс, Клімадинон, Фемінал.

Існують також різні види рослинних лікарських засобів, трав і харчових добавок, які можуть допомогти усунути неприємні симптоми клімаксу і допомогти в підтримці здоров'я. Наприклад, використання пробіотиків (Неопробіо, Біфідумбактерин, Вагісан) зберігає інтимне здоров'я і знижує ризик виникнення вагінальних інфекцій.

65270,55959,21595

Лікарські препарати під час менопаузи

У рідкісних випадках лікар може призначити заспокійливі засоби при клімаксі, якщо турбує сильна тривожність і безсоння.

симптоми менопаузи

Вагінальні креми, песарії, змазки можуть бути корисні при вагінальних проблемах сухості, наприклад Вагікаль, Лактоваг, Гравагін

Профілактика остеопорозу

Рання діагностика зниження щільності кісток дозволяє проводити ефективне медикаментозне лікування, нарощувати і підтримувати кісткову масу. Діагноз ставиться за допомогою простого дослідження щільності кісткової тканини на УЗД, яке допоможе запобігти великих проблеми зі здоров'ям у майбутньому. При перших ознаках остеопорозу рекомендується тривалий прийом препаратів кальцію (Кальцемін, Кальцій Д3 Нікомед) та вітаміну Д3 (Аквадетрим, Декристол).

22405,34259,65901

Профілактика: як полегшити клімакс?

Правильний спосіб життя під час менопаузи включає в себе збалансовану дієту, відмову від куріння, уникнення стресів та регулярні фізичні вправи.

Крім прийому натуральних добавок і замісної гормональної терапії, здоровий спосіб життя може значно полегшити виникнення і вираженість різних ознак менопаузи.

Підтримка правильного харчування разом з відповідними харчовими добавками може позбавити від прояву симптомів і прийому ліків від клімаксу. Уникнення вживання гострої їжі, кофеїну, алкоголю запобігає появі припливів. Крім того, відзначено, що соєві продукти в раціоні ефективно допомагають пом'якшити різні симптоми клімаксу.

Регулярні фізичні навантаження, особливо ті, які надають навантаження на кістки, можуть запобігти їх крихкість. Крім того, вправи на свіжому повітрі допомагають підтримувати здоров'я, запобігти збільшенню ваги, поліпшити настрій і пом'якшити клімакс та його прояви.

Рекомендується також практикувати техніки дихання та релаксації. Практика йоги покращує фізичне самопочуття і допомагає зміцнити тіло, координацію і дихання, зменшити стрес і поліпшити якість життя під час менопаузи.

клімакс у жінокПам'ятайте, що менопауза не є хворобою, і, підтримуючи здоровий спосіб життя та отримуючи відповідне лікування, можна продовжувати насолоджуватися життям.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах