Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Види контрацепції та міфи про неї 03/12/2019

Види контрацепції та міфи про неї

     ЗМІСТ:

 

Різні засоби контрацепції покликані запобігти небажаній вагітності та наслідкам після її переривання. Сучасна медицина пропонує безліч засобів контрацепції. Вони відрізняються за способом введення та ефектівностю, мають свої переваги та недоліки. І, як правило, без допомоги гінеколога вибрати самостійно відповідний протизаплідний метод досить складно. Статистичні дані говорять про те, що сьогодні близько третини жінок віддають перевагу бар'єрним методам контрацепції та внутрішньоматковим контрацептивам.

Перш, ніж вибрати протизаплідні засоби, необхідно взяти до уваги ряд особливостей, щоб протизаплідний препарат став найбільш підходящим для тієї чи іншої жінки:

  • Вік;
  • Сімейний стан жінки;
  • Кількість статевих партнерів і статева активність;
  • Історія хвороби;
  • Вагітність та пологи;
  • Регулярність менструального циклу.

Неправильне використання протизаплідних засобів є однією з найчастіших причин незапланованої вагітності щорічно, причому половина випадків закінчується перериванням вагітності з серйозним наслідками.

контрацептиви

Місцеві контрацептиви

Презервативи. Чоловічий презерватив є єдиним протизаплідним засобом, який захищає від більшості інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом, на додаток до його ролі в запобіганні вагітності. Це один з найвідоміших і найстаріших методів захисту від вагітності. Якісні презервативи захищають від СНІДу, гепатиту, сифілісу. Вони запобігають потраплянню сперми в матку жінки.

Цей бар'єрний метод має досить високу надійність (приблизно 80-90%) за умови правильного його використання. Особливо показані презервативи для жінок, які часто змінюють статевих партнерів або мають зв'язок одночасно з декількома чоловіками. Цей спосіб захисту лікарі рекомендують молодим, активним жінкам.

Діафрагма. Цей пристрій має вигляд гумового куполу з металевою пружиною різного діаметру. Після введення в піхву вона перешкоджає попаданню сперматозоїдів в матку, покриваючи шийку матки і верхню стінку піхви. До винаходу внутрішньоматкових протизаплідних засобів багато жінок, як правило, використовували діафрагму. Вона вважається дешевим і екологічним засобом. При правильному використанні надійність цього методу може досягати 93%.

Сперміциди. Речовини зі сперміцидною дією випускаються в різних формах: гель, мазь, свічки (Фарматекс, Еротекс). Всі вони ускладнюють рух сперматозоїдів до яйцеклітини. Мазі та гелі рекомендуються використовувати шляхом нанесення на презерватив або діафрагму. Щоб підвищити ефективність цих протизаплідних методів. Сперміциди не забезпечують захист від венеричних захворювань, а ефективність у запобіганні вагітності складає не більше 75%. Точні рекомендації щодо використання можна знайти в інструкції до препарату. Але загальним правилом для всіх сперміцидів є введення їх углиб піхви за 30-60 хвилин до статевого акту, що не завжди зручно в романтичній обстановці. Важливо пам'ятати, що сперміцидна дія зберігається лише протягом однієї години після введення. Придбати такі місцеві засоби контрацепції можна в будь-якій аптеці без рецепта лікаря.

контрацептиви

6484,5553,12084

Внутрішньоматкова контрацепція (ВМК)

Гінекологічна спіраль являє собою дуже маленький Т-образний пластиковий пристрій, який лікар вводить жінці в матку на тривалий час (3-12 роки) без необхідності заміни. Вона механічно перешкоджає зустрічі сперматозоїдів з яйцеклітиною. Внутрішньоматкові засоби контрацепції більш ефективні, ніж бар'єрні методи, але не захищають від інфекцій. Раніше лікарі рекомендували спіралі для контрацепції лише жінкам, які народжували, але сьогодні вони стали рекомендувати їх в якості кращого варіанта для молодих дівчат.

Види внутрішньоматкових спіралей:

  • містять в своєму складі метали (мідь, срібло, золото);
  • містять гормони (левоноргестрел).

Металвмісні ВМК, наприклад спіралі з сріблом або мідна спіраль, мають лише контрацептивний ефект і, на жаль, можуть викликати у деяких жінок такі побічні ефекти, як нерегулярні кровотечі та ниючий біль в області живота. Але якщо жінка звикла до цього виду захисту і він не приносить їй істотного дискомфорту, то це досить надійний та недорогий метод, яким можна користуватися протягом 5 (іноді 10) років поспіль.

Спіраль з міддю виділяє іони металу в матку, перешкоджаючи рухливості сперматозоїдів. Місячні з такою спіраллю можуть бути більш рясними, ніж зазвичай. Замінити пристрій слід не пізніше восьми років після установки. Важливо відзначити, що мідьвмісна спіраль запобігає матковій вагітності, але не є гарантією від внутрішньоматкової.

внутрішньоматкова спіраль

Гормонвмісні протизаплідні спіралі використовують не тільки для запобігання вагітності, але й з лікувальною метою. Вони особливо добре зарекомендували себе у жінок з аномальними матковими кровотечами, рясними тривалими менструаціями, аденомиозом. Кровотечі виснажують жінку, викликають анемію, не дають їй можливість вести активний спосіб життя. А вже через 3-6 місяців після установки такого методу захисту менструації стають мізерними, нетривалими, майже безболісними, настрій жінки поліпшується. Маткова спіраль, яка містить прогестерон, випускає невелику кількість гормону кожен день, що дорівнює добовій кількості, що його виділяє організмом в кінці менструального циклу.

Важливо знати, що сучасні внутрішньоматкові спіралі не позбавлені побічних реакцій, але для переважної більшості жінок це прийнятний ризик у порівнянні з наслідками переривання вагітності. Так, мідна спіраль може викликати побічні ефекти у вигляді значних спазмів та болю в животі під час менструації в перші кілька місяців після введення. Жінки, які використовують внутрішньоматкову гормональну спіраль, іноді повідомляють про кровотечу та спазми, а в дуже рідкісних випадках – про міграцію пристрою з матки або пошкодженнія її стінки.

Гормональні контрацептиви

Препарати гормональної контрацепції містять похідні жіночих статевих гормонів: естроген та прогестерон. Вони можуть містити один вид гормону або їх комбінацію в різних дозах.
Щоб почати використовувати оральні протизаплідні таблетки необхідно відвідати гінеколога.

Протизаплідні, що містять тільки прогестерон, є альтернативою для жінок старше 35 років, які палять або тих, хто не може приймати інтегровані таблетки. Ці засоби майже так само ефективні, як і комбіновані. Вони згущують шиїчний слиз, утримуючи сперму під час сексу, а також розріджують ендометрій. Особливо підходящим варіантом вони є для жінок, що годують, оскільки не знижують кількість та якість молока, як комбіновані препарати.
У перший рік після народження жінка дуже фертильна і може легко завагітніти.
Недолік прогестеронових препаратів полягає в тому, що таблетки неефективні для вирішення деяких проблем зі шкірою, таких як прищі, та повинні прийматися щодня в один і той же час, щоб мати високу ефективність. Під час їх прийому природна овуляція припиняється, але якщо пропустити прийом хоча б двох таблеток на місяць, то ймовірність завагітніти сильно зростає. Тому, якщо ваш спосіб життя не дозволяє вам контролювати регулярність прийому гормональних контрацептивів, то використовувати цей метод не рекомендується.

На відміну від прогестерону, використання естрогену має ряд серйозних протипоказань, наприклад:

  • Рак молочної залози;
  • Хвороби печінки;
  • Тромбоемболія;
  • Куріння;
  • Вік старше 35 років.

гормональні протизаплідні таблетки

Комбіновані оральні контрацептиви

Ще один вид контрацептивів – комбіновані оральні контрацептиви (КОК). Використовують їх близько третини жінок. І саме цей вид запобігання вагітності викликає багато протиріч та страхів. При цьому, сучасні гінекологи все частіше звертаються до призначення саме цих контрацептивів.

Комбіновані гормональні контрацептиви також використовують в лікувальних цілях. Завдяки поєднанню гормонів можуть регулювати важкі симптоми менструації, такі як шкірні висипання, акне, спазми та сильна кровотеча. Однак, жінки, чутливі до естрогену, можуть відчувати побічні ефекти у вигляді нудоти, збільшення ваги та болісності грудей. Естроген в комбінованій таблетці також може збільшити ризик утворення тромбів або інсультів, особливо для жінок старше 35 років, які курять, мають високий кров'яний тиск або надмірну вага. Інші часті побічні ефекти включають головний біль та мігрені, зміни настрою та зниження лібідо.

Окрім пігулок, гормональні протизаплідні засоби останнім часом випускають у вигляді лейкопластирів. Вони клеяться на шкіру та виділяють в кров регулярну добову дозу естрогену та прогестерону, перешкоджаючи процесу овуляції. Закріпити пластир можна на нижній частині живота, на внутрішній стороні передпліччя, вище сідниць або на спині. На відміну від щоденних таблеток, міняти їх необхідно лише один раз на тиждень. При правильному використанні їх ефективність становить більше 99%.

оральні гормональні протизаплідні

Як приймати гормональні контрацептиви?

Протизаплідні таблетки містять синтетичні похідні гормонів естрогену та прогестерону, двох основних жіночих гормонів, які виділяються в нашому організмі природним шляхом, в різних дозах протягом менструального циклу кожен місяць. Оральні гормональні контрацептиви містять певні фіксовані дози гормонів, які захищають від вагітності шляхом запобігання овуляції.

Таблетку необхідно приймати обов'язково кожен день, без пропусків, через рівні проміжки часу. Через 3 тижні прийому робиться семиденний перерву. При цьому деякі препарати містять додаткові 7 таблеток-пустушок без гормону, щоб не заплутати графік прийому. У ці дні кровотеча проходить легше, ніж звичайна менструальна. На цьому тижні відбувається зниження рівня естрогену, що викликає автоматичну реакцію втрати ендометрія (коли він не згущується природним шляхом).

Під час прийому гормональних контрацептивів природний менструальний цикл повністю замінюється штучним. Періодичність його, дійсно, буде регулярною, і навіть більш стабільною, ніж природна.

прийом гормональних контрацептивів

Екстрені методи контрацепції

Як зрозуміло з назви, екстрені засоби контрацепції не є звичайними профілактичними засобами та повинні прийматися тільки в разі крайньої необхідності. Вони містять більш високу дозу гормонів і можуть «пригнічувати» яйцеклітину в яєчнику протягом декількох днів і, таким чином, запобігати заплідненняю сперматозоїдами, тобто запобігати вагітності навіть після незахищеного статевого акту. Ефективність таблетки екстреної контрацепції варіюється від типу і сильно залежить від часу, що пройшов після сексу. Зазвичай, ефективність екстреної контрацепції починається від 90%. 

Метою протизаплідних таблеток екстреної контрацепції є затримка овуляції, а не переривання вагітності. Якщо овуляція і запліднення вже відбулися, то даний метод буде неефективний. Після 72 годин після акту, ефективність таблетки буде різко падати, хоча є сенс прийняти її протягом 120 годин (5 діб).Через 2 тижні після прийому екстреного контрацептиву рекомендується зробити тест на вагітність.

Дія екстрених контрацептивів викликає найбільшу кількість побічних реакцій і серйозних наслідків. Вони включають:

  • збій циклу після екстреної контрацепції;
  • сильні болі в животі;
  • розлад шлунку;
  • головні болі;
  • кровотеча.

екстрені контрацептиви

Переваги та недоліки різних видів протизаплідних засобів

Мінуси

Плюси

Гормональна оральна контрацепція

Не захищає від венеричних захворювань

Надійний захист від вагітності

Ризик забути випити таблетку

Допомагає боротися з акне

Не рекомендуєтся для жінок, що палять

Покращує регулярність менструального циклу

Ризик тромбоемболії

 

Потрібен рецепт від лікаря

 

Гормональні пластири

Ризик забути про зміну пластира

Не впливає на травну систему

Помітність на шкірі та подразнення від клею

Змінювати лише раз на тиждень

Не захищає від ЗПСШ

Висока ефективність

Классичні презервативи

Можуть зменшавати задоволення від статевого акту

Захист від ЗПСШ, ВІЛ, СНІДу

Ризик порушення цілісності  презервативу під час акту

Використовується короткочасно

Знижує лібдо

Легко придбати, не потрібен рецепт

Протизаплідне кільце

Не захищає від ЗПСШ

Не діє на травний тракт

Складність використання

Регулює менструальний цикл

 

Зменьшує кровотечу

Вагінальна спіраль

Не захищає від ЗПСШ

Регулює та зменшує менструальну кровотечу

Складність та болісність встановлення

Економічно вигідно

Не рекомендується для жінок, що палять

Встановлюється на декілька років

Календарний метод

Вимагає ретельних підрахунків та нотатків

Немає необхідності приймати хімічні та гормональні препарати, що порушують природні процеси організму

Не підходить для молодих дівчат з нестабільним циклом

Підходить для планування бажаної вагітності

Досить ненадійний метод

 

Екстрені засоби контрацепції

Не захищає від ЗПСШ

Ефективність протягом 3-5 днів після статевого акту

Порушує менструальний цикл

Не порушує фертильність

Не підходить для регулярної контрацепції

Не потребує рецепту від лікаря

Не зупиняє вагітність

 

Поширені міфи про контрацептиви

Міф 1: Оральні контрацептиви викликають рак. Чи так це?

Оральні контрацептиви насправді захищають від раку яєчників, але при тривалому використанні можуть трохи збільшувати ризик розвитку раку молочної залози та шийки матки. Тому для запобігання цих захворювань, жінкам, які використовують гормональну контрацепцію, слід щорічно проходити профілактичне обстеження, що включає УЗД молочних залоз та аналіз на онкомаркери. Варто відзначити те, що ці захворювання є частими навіть у тих жінок, які ніколи не приймали гормональних засобів.

Міф 2: Комбіновані оральні контрацептиви сприяють набору ваги.

Дійсно, деякі жінки набирають вагу 2-4 кг, але при ретельному обстеженні у них часто виявляються й інші порушення, які також сприяють набору маси. Часто виявляють захворювання щитовидної залози, надниркових залоз, прихований цукровий діабет або просто аліментарний фактор.

Міф 3: Після скасування орального контрацептиву менструальний цикл стає нерегулярний і складніше завагітніти.

Це найстійкіша омана серед жінок, яка відлякує їх від використання багатьох методів захисту від вагітності. Насправді, іноді саме для відновлення регулярності менструального циклу з лікувальною метою гінекологи рекомендують гормони. А ще лікарі користуються так званим ребаунд-ефектом (ефект відміни) для виникнення овуляції після відміниконтрацептиву у жінок з ановулярними менструальними циклами. Його суть полягає в тому, що після скасування прийому таблеток відбувається викид гормонів, активуючи природну овуляцію. Це збільшує шанси завагітніти в перші кілька циклів після відміни контрацептиву.

Міф 4: Гормони викликають надмірне зростання волосся на нетипових для жінок ділянках тіла (гірсутизм).

Сучасні гормональні контрацептиви мають антиандрогенну дію для зменшення ознак гірсутизму, лікування акне, підвищеної жирності шкіри.

Міф 5: Прийом комбінованих оральних контрацептивів вимагає перерви на 2-3 місяці.

Припинення прийому на кілька місяців може призвести до незапланованої вагітності, оскільки такі жінки не звикли використовувати місцеві контрацептиви і забувають про ризики на час відміни препарату. Крім того, повторне звикання до препарату у вигляді внеменструальних виділень, головного болю, зміни настрою, змушує переживати дискомфорт кілька разів на рік. Це порушує звичний ритм життя. У зв'язку з цим, гінекологи рекомендують робити перерву один раз в 3-5 років, в залежності від репродуктивних планів жінки та захворювань.

Таким чином, не існує універсального методу контрацепції для жінок, оскільки він залежить від віку, статевої активності, захворювань, способу життя тощо. Підібрати найкращий засіб захисту допоможе тільки гінеколог після ряду обстежень то огляду.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах