Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ліки на 1000 грн від «єПідтримка»: хто і як зможе їх купити? 25/01/2022

Ліки на 1000 грн від «єПідтримка»: хто і як зможе їх купити?

В рамках пропаганди вакцинації COVID-19 та підтримки бізнесу, який постраждав від пандемії коронавірусу, у середині листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський запропонував виплачувати повністю вакцинованим українцям по 1000 грн через додаток «Дія». Вже за місяць розпочалися перші грошові нарахування від ПриватБанку, Ощадбанку, Укргазбанку, Монобанку, А-Банку та Альфа-банку на віртуальні картки. При цьому витратити ці гроші можна тільки на суворо певні цілі і тільки в певних місцях. До цього списку входять абонементи у спортзал, квитки у кіно, театри, концерти та виставки, квитки на потяги та літаки в межах України, купівля книг. В Уряді вважають, що виплати українцям не лише стимулюватимуть громадян вакцинуватися, а й дозволять підтримати галузі бізнесу, сфери культури, спорту та транспорту, які найбільше постраждали від карантинних обмежень. Проте, цих переваг не оцінило населення пенсійного віку, яке рідко робить покупки такого роду.

Інформація про розширення президентської програми «єПідтримка», яка б враховувала потреби людей похилого віку, ходила серед населення від самого початку її появи. Спочатку Уряд не планував включати аптеки до списку дозволених місць для витрати ковідних грошей через побоювання щодо посилення інфляції в цій галузі. Проте Кабінет Міністрів України все ж таки погодив 19 січня всі умови програми і з учорашнього дня, 24 січня 2022 року, з'явилася можливість використати гроші з рахунку «єПідтримка» на купівлю ліків лише громадянами старшого віку. У найближчих планах держави щодо розвитку проекту обговорюються виплати 1000 грн вакцинованим підліткам віком від 12 до 17 років. На які цілі буде дозволено їх використання – поки що невідомо.

У багатьох виникло багато питань щодо того, як саме скористатися ковідною тисячею для придбання ліків, що саме можна купити, яким способом розплатитися віртуальною карткою, що саме з аптечного асортименту можна купити, в яких аптеках? Тому далі відповідаємо на найчастіші питання та докладно розповідаємо, як купити ліки на державну 1000 грн!

тисяча гривень за вакуинацію

Хто може витратити 1000 грн на ліки?

Скористатися перевагами програми зможуть лише повністю вакциновані українці віком від 60 років, які отримали зелений ковід-сертифікат у додатку «Дія» та мають додаток банку на смартфоні. Отримані гроші не можна зняти у банкоматі, переслати іншій людині або витратити на продукти.

Нагадаємо, що для нарахування грошей необхідно подати онлайн-запит в один із банків-учасників програми «єПідтримка»: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Монобанк, Райфайзен, А-Банк або Альфа-банк. Кошти приходять на нову віртуальну картку.

В офісі президента пообіцяли, що вакциновані українці, які не мають додатка «Дія» та банківської картки, зможу отримати 1 тисячу гривень із другого-третього кварталу 2022 року. Як це буде, поки що невідомо.

Де можна придбати ліки?

Витратити кошти від держави за вакцинацію можна в аптечному пункті чи на сайті інтернет-аптеки. Однак не всі аптеки приймають такий спосіб оплати. На сьогодні мережі аптек АНЦ, Аптека 911 та Аптека Доброго Дня заявили про участь у програмі «єПідтримка», а також деякі інтернет-аптеки. Очікується, що список аптек, де можна придбати ліки за повну вакцинацію від COVID-19, буде розширено найближчим часом.

ліки для літніх людей по єПідтримці

Як оплатити?

  • Онлайн оплата на сайті аптеки. Здійснити покупку необхідних ліків можна в інтернет-аптеці. Обравши лікарські препарати, сплатити товари у віртуальному кошику можна на цьому ж сайті аптеки за номером нової картки «єПідтримка». Забрати їх можна самовивозом із «фізичної» аптеки або замовити доставку. Все залежить від умов доставки цієї самої інтернет-аптеки.

Тут є важливий момент. Не можна оплачувати отримання ліків через служби доставки або поштове відділення, оскільки кошти від вас у цьому випадку заходять не на рахунок аптеки, а на рахунок кур'єрської служби. А це вже суперечить правилам президентської програми.

Молодші родичі можуть допомогти своїм бабусям і дідусям впоратися з цим завданням, а якщо таких немає або вони не знаходяться поруч, слід розглянути інші варіанти оплати.

  • Безконтактна оплата смартфоном із підтримкою функції NFC. Внести оплату за товар можна на касі аптеки за допомогою терміналу, приклавши до нього смартфон, що підтримує функцію безконтактної оплати, з відкритим банківським додатком.
  • Пластикова карта «єПідтримка». Якщо у вас телефон старого зразка, який не підтримує сучасні функції онлайн банкінгу, необхідно замовити в банку-учаснику програми пластикову (фізичну) картку, щоб розраховуватися офлайн. Забрати її можна у відділенні банку або отримати за допомогою служби доставки. На сьогодні таку послугу пропонують лише два банки (Монобанк та Альфа-банк), але надалі цей список буде розширено. Такий спосіб вважається найбільш прийнятним для людей похилого віку, які не можуть оформити замовлення через сайт або не мають нових смартфонів.

Важливо відзначити, що доплатити за замовлення, яке перевищує суму 1000 грн, не можна. Потрібно сформувати замовлення так, щоб сума в ньому або дорівнювала 1000 грн або була меншою. Залишок на карті можна використати іншим разом.

Повідомляється також, що обов'язки перевірки віку людини в момент здійснення платежу будуть покладені на банки, картами яких здійснюватиметься розрахунок. Оформити картку єПідтримки можна і до досягнення людиною віку 60 років. Головне, щоб на момент оплати їй було вже 60 та був сертифікат про повний курс вакцинації від коронавірусу.

ліки на еПідтримку

Який «термін придатності» у картки є Підтримка?

Також важливо зазначити, що витратити президентську 1000 грн на ліки чи інші цілі можна лише протягом 4 місяців з моменту їх отримання. В іншому випадку гроші повернуться назад державі. Сама програма триватиме рік – до 18 грудня 2022 року. Деякі банки пропонують особливі умови використання цих коштів або продовження їх "терміну придатності", про які можна дізнатися в офіційних представників банків-учасників програми.

Що можна купити?

Відповідно до умов розширеної програми «єПідтримка», купити на отриману 1000 гривень можна лише лікарські препарати, що зареєстровані в Україні. Сюди можуть входити як рецептурні, так і безрецептурні препарати, які включені до Держреєстру лікарських засобів України.

Інші товари аптечного асортименту або препарати з недоведеною ефективністю (біологічно активні добавки, вітаміни, косметику, медтехніку, перев'язувальні матеріали, шприци, дитячі товари, дієтичне харчування та інше) купувати за карткою «єПідтримка» не дозволяється.

Чи можна придбати рецептурні препарати?

Строго рецептурні лікарські засоби можна купити, але є деякі умови. Сплатити їх онлайн або замовити доставку не вдасться. Купити таку групу товарів можна тільки в аптечному пункті, пред'явивши рецепт лікаря на своє ім'я.

ліки а ковідну тисячу гривень

Як купити ліки за допомогою сервісу Моя Аптека?

Сервіс пошуку та бронювання ліків Моя Аптека є одним із найбільших безкоштовних маркетплейсів аптечних товарів в Україні. Це сучасна довідково-інформаційна платформа, яка допомагає знайти ліки в аптеках та порівняти ціни, щоб вибрати пропозицію із найнижчою ціною у найближчій аптеці.

За допомогою сайту Моя Аптека також можна придбати ліки на тисячу гривень від «єПідтримка», дотримуючись усіх умов програми. Як це зробити?

  • Знайдіть у каталозі необхідні лікарські засоби;
  • Обирайте аптеку у вашому місті, що входить до програми ЄПідтримка, в якій вам зручно буде отримати товар. Вибрати її можна за допомогою списку аптечних пунктів вашого міста або на онлайн-карти з відповідним фільтром населеного пункту;
  • Оформляйте бронювання замовлення лише за кілька кроків. Це гарантує, що товар в аптеці дочекається саме Вас і не буде проданий, враховуючи зростання попиту на ліки;
  • Оплачуйте замовлення карткою «єПідтримка» у вибраному аптечному пункті. Онлайн оплата на сайті mypharmacy.com.ua не передбачена;
  • Забирайте замовлення в аптеці.

єПідтримка на Моя Аптека

Моя Аптека бажає вам здоров'я та вигідних покупок!


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах