Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Анафілактичний шок: симптоми та перша допомога 05/05/2020

Анафілактичний шок: симптоми та перша допомога

Як і за будь-якої алергії, організм, зіткнувшись з речовиною, яка здається йому отрутою, починає захищатися. Але іноді робить це настільки активно, що шкодить самому собі, вводячи організм до стану анафілактичного шоку. З даної статті ви дізнаєтеся симптоми і причини анафілаксії, класифікацію анафілактичних реакцій, а також що робити при анафілактичному шоці та як надати першу допомогу людині в шоковому стані.

     ЗМІСТ:

 

Алергія – це відповідь імунної системи на вплив різних речовин або факторів навколишнього середовища. Часто ця відповідь виникає навіть на безпечні речовини. Така небажана реакція проявляється приблизно у 15% населення. У багатьох випадках схильність до алергії має спадковий характер.

Як боротися з симптомами алергії?

Медикаментозне лікування алергії проводиться в основному за допомогою антигістамінних препаратів (Еріус, Лоратадин, Кларитин, Діазолін, L-Цет). Прийом цих ліків може здійснюватися самостійно, але за занадто вираженої реакції організму слід звернутися до лікаря. Спостереження за прийомом антигістамінних обов'язково слід довірити доктору, якщо мова йде про дітей у віці від 2 років і молодше, а також про літніх людей.

23446,6477,692

Ознаки, які вимагають термінового звернення до лікаря:

  • Задишка та хрипи;
  • Червоний висип по всьому тілу;
  • Запаморочення та непритомність;
  • Приступ алергії тривалістю більше трьох днів;
  • Перші симптоми анафілактичного шоку.

симптоми анафілаксії

Що таке анафілактичний шок?

Анафілактичний шок (анафілаксія) – це клінічний прояв реакції гіперчутливості до чужорідного агенту високого ступеня тяжкості. Іншими словами, це швидка та небезпечна для життя алергічна реакція, характерна для всіх алергічних захворювань. Стан супроводжується сильним порушенням роботи серцево-судинної системи: знижується артеріальний тиск нижче 90 мм.рт.ст., що викликає уповільнення кровообігу та кисневе голодування у всіх життєво важливих органах.

Анафілаксія може виникнути відразу після взаємодії з алергеном. Вона характеризується раптовим розвитком мультисистемної відповіді організму, зачіпаючи кілька органів з небезпечними для життя симптомами. Термін «анафілаксія» був вперше введений в 1902 році дослідниками Портером та Рихтом, які проводили дослідження на собаках, що закінчилися загибеллю піддослідних. Початкова мета дослідження полягала в пошуку методів профілактики алергій.

Типова анафілаксія проявляється як екстремальна реакція організму на зв'язок між алергеном і антитілом до нього IgE. Це призводить до негайного виділення різних хімічних речовин організмом, основним з яких є гістамін, що призводять до тяжких симптомів.

Механізм виникнення анафілактичного шоку

Механізм анафілактичної реакції досить складний і складається з декількох послідовних етапів. Так, при першому контакті людини з алергенами, його імунні клітини виділяють специфічні антитіла (IgG, IgE). При повторній дії алерген зв'язується з антитілами і вони сигналізують імунній системі про необхідність виділення речовин (гістамін, гепарин, простагландин та інших) для боротьби з алергеном. Ці речовини проникають в тканини, викликають запалення і різні симптоми алергії. Якщо вплив алергену локальний, то формуються тільки місцеві алергічні симптоми, такі як алергічний риніт, висип та астма. Але якщо вивільняється велика кількість гістаміну, реакція може відбуватися в кількох органах і тканинах, викликаючи екстремальний алергічний напад – анафілаксію.

Коли вплив алергену відбувається через кровоносну систему, наприклад, при введенні інфузії лікарського препарату або укусі комахи, реакція виникає за лічені секунди. При харчової алергії, шоковий стан може з'явитися через кілька годин, коли алергени з їжі потраплять з кишечника в кров.

Анафілаксія: класифікація

Існує велика кількість видів анафілаксії в залежності від симптомів, активності та тяжкості реакції.

За симптомами

За швидкістю реакції

За тяжкістю реакції

типова

гостра доброякісна

I ступінь

гемодинамічна (колаптоїдна)

гостра злоякісна

II ступінь

асфіксична

затяжна

III ступінь

церебральна

рецидивируюча

IV ступінь

абдомінальна

абортивна

 

За клінічними симптомами:

  • Типовий вид – легкі порушення з боку судинної системи супроводжуються набряками і висипанням на шкірі.
  • Гемодинамічний вид – спостерігаються сильні порушення кров'яного тиску.
  • Асфіксичний – у пацієнтів переважають симптоми дихальної недостатності і бронхоспазму (задишка, утруднене дихання, хрипота), часто розвивається набряк Квінке (набряк горла до повного припинення дихання).
  • Церебральний – розвиток набряку мозок, що проявляється у вигляді судом, нудоти, блювоти, стану оніміння або коми.
  • Абдомінальний – переважаючим симптомом є біль у животі, що імітує симптоми гострого апендициту або виразки шлунка, блювота, діарея.

За швидкістю течії анафілактичної реакції:

  • Гострий доброякісний перебіг анафілаксії характеризується помірним падінням артеріального тиску і порушенням дихальної функції.
  • Гостра злоякісна анафілаксія характеризується дуже швидким розвитком важкої патології в серцево-судинній системі і дихальною недостатністю. Ця форма погано реагує на лікування і призводить до коми. Летальність цього виду досягає 90% всіх випадків.
  • Затяжний стан розвивається після введення антишокового лікування, але з симптомами меншої інтенсивності. Погано реагує на лікування і може викликати ускладнення у вигляді пневмонії або гепатиту.
  • Рецидивуючий стан характеризується повторюваними епізодами шоку через продовження надходження алергену в організм.
  • Абортивний вид є найпростішим варіантом, життя пацієнта не перебуває під загрозою. Анафілактичний шок легко придушується та не викликає залишкових ефектів.

За ступенем тяжкості анафілаксія проявляється від незначного зниження тиску до припинення серцебиття.

симптоми анафілактичного шоку

Причини анафілактичного шоку

Основними причинами анафілаксії є речовини, які, як правило, нешкідливі, але імунна система пацієнта наполегливо виробляє антитіла проти них. Більш докладно про види алергії читайте тут. Реакція виникає протягом декількох хвилин після впливу алергену.

Найбільш частою причиною цієї реакції у дітей, підлітків і молодих людей є харчова алергічна чутливість. У більш старшому віці частими причинами є чутливість до лікарських препаратів (антибіотики, нестероїдні протизапальні препарати), викликаючи анафілактичний лікарський шок, а також укуси комах, латекс і багато іншого. Іноді причина реакції невідома навіть після великих досліджень. У цих випадках анафілаксія визначається як ідіопатична.

Анафілактичний шок: симптоми

Симптоми анафілаксії можуть з'явитися відразу після впливу алергену або через деякий час (від 20 хвилин до 4 годин), якщо мова йде про харчової алергії.

Першими і найбільш поширеними ознаками анафілаксії є сверблячий червоний висип (кропив'янка), що супроводжується набряком шкіри та слизових оболонок, а також ураження дихальних шляхів (риніт, задишка, кашель і іноді хрипота).

Симптоми можуть включати в себе одну або кілька систем організму:

Шкіра

висип, почервоніння, набряк, печіння, свербіж

Слизові оболонки

нежить, чхання, свербіж в очах, кон'юнктивіт

Респіраторні органи

кашель, носове мокротиння, задуха, хрипота

Травна система

біль в животі, діарея, блювота, нудота

Статева система

біль внизу живота

Серцево-судинна система

слабкість, запаморочення, зниження тиску, втрата свідомості

Нервова система

головний біль судоми, тривога

Важкі симптоми в одній з життєво важливих систем можуть призвести до смерті.

Період виходу зі стану анафілаксії може зайняти кілька днів. У пацієнтів зберігається слабкість, запаморочення, втрата апетиту.

симптоми анафілаксії у дитини

Діагностика анафілаксії

Визначення діагнозу анафілактичний шок засноване, головним чином, на симптомах пацієнта. Особлива увага при цьому приділяється рівню артеріального тиску та стану шкірних покривів (набряк, висип).

Анафілактичний шок легко сплутати з іншими захворюваннями через ряд причин:

  • У загальному аналізі крові виявляються анемія (зниження кількості еритроцитів), лейкоцитоз (збільшення лейкоцитів) з еозинофілією (збільшення еозинофілів);
  • У біохімічному аналізі крові визначаються ферменти печінки (AST, ALT, APP, білірубін), а в ниркових пробах – кератінін і сечовина;
  • При перегляді рентгенограми легенів виявляється інтерстиціальний набряк легенів.

Діагностика алергічної реакції гіперчутливості проводитися за допомогою шкірних проб або аналізу крові. Інші види діагностики не інформативні.

Анафілаксія: лікування

Першим і найважливішим кроком у лікуванні є, перш за все, виявлення причини анафілаксії за допомогою нашкірних тестів. Важливо знати, чому виникає алергія і приймати регулярно антигістамінні препарати, якщо маєте алергію.

Краще лікування анафілактичної реакції – запобігання її появи. Будь-яка людина, яка пережила цей стан, схильна до ризику повторної її появи.

Анафілактичний шок: перша допомога та алгоритм дій

1. Ін'єкція адреналіну

Перша допомога при анафілактичному шоці полягає в терміновому введенні ін'єкції адреналіну, оскільки він має надійти в кровотік якомога швидше. Якщо у людини, що страждає алергією, починаються проблеми з диханням, з'являється тиск в горлі, слабкість необхідно негайно ввести ін'єкцію адреналіну.

Без негайного лікування адреналіном дихальні шляхи будуть заблоковані, а кров'яний тиск впаде. На додаток до уколу необхідний прийом антигістамінних препаратів, щоб зупинити алергічну реакцію. Як згадувалося раніше, гістамін є основним медіатором алергічної реакції, і його блокування антигістамінами в кінцевому підсумку призведе до зняття анафілаксії.

Існують зручні одноразові ін'єктори адреналіну для самостійного введення (Епіпен, Епіпен Джуніор). Вони підійдуть будь-якому, навіть дитині. Цей шприц має форму великої ручки, яка проста навіть за самостійного використання і не займе багато місця в сумці. Ін'єкцію рекомендують робити в верхню частину стегна в найбільший м'яз. Не сумнівайтеся в необхідності її використання, оскільки адреналін не завдасть шкоди при помилковій тривозі, зате може врятувати життя, якщо загроза була.

Адреналін – перша допомога при анафілактичному шоці

Як було сказано вище, при гострій алергічної реакції організм виділяє гістамін, які викликають важкі симптоми (прискорене серцебиття, утруднення дихання, падіння артеріального тиску). Адреналін діє швидко: нейтралізує алергічну реакцію, нормалізує артеріальний тиск, знімає набряк дихальних шляхів. Швидкість введення має вирішальне значення. Термінове введення ін'єкції адреналіну може врятувати життя і запобігти ускладненням.

Тривалість дії адреналіну в організмі становить близько 20 хвилин. Якщо немає відповіді на ін'єкцію, повторіть її через 5-10 хвилин. Потім дотримуйтесь алгоритму дій при анафілаксії і викликайте швидку допомогу, оскільки можлива поява другої хвилі алергічної реакції.

укол адреналіну

укол адреналіну

2. Невідкладна допомога при втраті свідомості і пульсу

  • Покладіть хворого на спину, підніміть йому ноги, поклавши на низький стілець або згорнуту ковдру;
  • Поверніть голову в сторону, щоб запобігти блювоті, зніміть зубні протези (якщо вони є);
  • Забезпечте надходження свіжого повітря в приміщення;
  • Прийміть заходи, щоб припинити дію алергенів в організм хворого;
  • Перевірте пульс спочатку на зап'ясті, а потім на сонній або стегновій артерії;
  • Якщо пульсу немає, почніть проводити непрямий масаж серця і штучне дихання.

3. Звернення за медичною допомогою при анафілаксії

Оскільки тривалість дії адреналіну в організмі невелика, після ін'єкції пацієнт повинен бути поміщений у відділення невідкладної допомоги. Важливо уникати самостійного транспортування пацієнта, тому що в машині швидкої допомоги є допоміжне медичне обладнання, яке використовують для подальшої ін'єкції адреналіну, якщо поліпшення не настає. При виклику машини швидкої допомоги слід зазначити, що виникла сильна алергічна реакція і був введений адреналін.

За необхідності в лікарні буде надано додаткове лікування: інфузія рідини, антигістамінні препарати, стероїди, кисень, підтримуюча терапія для серця і дихальної системи. Пацієнт повинен провести під наглядом декілька годин навіть в самих незначних випадках до його повного одужання. У важких випадках пацієнт буде госпіталізований. Після виписки з лікарні слід призначити зустріч з алергологом.

перша допомога при анафілаксії

Профілактика анафілактичного шоку

Для запобігання нападам анафілаксії дуже важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Ретельно перевіряйте етикетки та склад продуктів харчування і лікарських засобів, щоб уникнути вживання алергенів;
  • Не пропускайте прийом ваших антигістамінних препаратів;
  • Необхідно знати, як використовувати автоматичний шприц адреналіну;
  • Слід носити з собою 2 шприца адреналіну завжди, не залишати їх в автомобілі і не піддавати впливу температури нижче або вище, ніж вказано виробником;
  • Слідкуйте за терміном придатності вашого адреналінового шприца;
  • Виключіть шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю);
  • Вчасно лікуйте прояви алергії: риніт, атопічний дерматит, кропив'янку;
  • Позначьте свою алергію на ліки в своїй медичній карті;
  • Необхідно знати алгоритм дій при анафілактичному шоці.

Найнадійніший спосіб запобігти анафілаксію – це уникнути впливу алергенів. Важливо, щоб кожна людина знала причини своєї алергії і могла визначити симптоми алергічної реакції, що насувається.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах