Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Стенокардія: симптоми та методи лікування 19/09/2019

Стенокардія: симптоми та методи лікування

У цій публікації розглянемо все про стенокардії: її причини, симптоми і сучасні методи лікування. Підкажемо, ніж лікувати стенокардію під час нападу і як полегшити біль в області серця за допомогою аптечних ліків.

     ЗМІСТ:

Стенокардія – одне з захворювань серця

Стенокардія – це одна з найбільш частих форм ішемічної хвороби серця (ІХС). Раніше ми вже писали про це захворювання тут. У народі стенокардію називають «грудна жаба». Характерним симптомом стенокардії є виникнення нападів болю в грудях і задишки, які є результатом порушення кровотоку в артеріях, що постачають серце киснем.

Стенокардія: симптоми

Симптоми стенокардії серця проявляються, головним чином, у вигляді нападів тупого болю в центрі грудей. Вона може поширюватися на руки, шию, щелепу і плечі, ліву руку, а також включати в себе нудоту, запаморочення і задишку. Іноді біль відчувається тільки в руках, зап'ястях або потилиці, але легко можна зрозуміти, що це серцевий біль, оскільки вона з'являється під час надмірної активності або порушення. Під час болю в грудях, прискореного дихання і потовиділення може розвинутися почуття занепокоєння або навіть панічної атаки. Дискомфорт також може виникнути в період спокою або сну.

симптоми стенокардіїСимптоми стенокардії у жінок і людей, які страждають на діабет, може проявлятися іншими симптомами, і не включати класичний дискомфорт у грудях. Наприклад, у вигляді звичайної втоми, нудоти, задишки, болю в плечі і верхньої частини тіла.

Стенокардія: причини

Грудний біль при стенокардії викликаний нестачею кисню в серцевому м'язі. Це розлад, в більшості випадків, виникає під час ішемічної хвороби серця. Проблеми з артерією викликані, в свою чергу, з атеросклерозом, який представляє собою накопичення жирових відкладень і інших речовин на стінках артерій. Він і викликає ішемічну хворобу серця і стенокардію. В процесі атеросклерозу артерія втрачає еластичність і звужується. У міру прогресування склерозу в серце надходить менше кисню. Коли закупорка становить 75% від діаметра артерії, це викликає постійне прискорене серцебиття.

Раніше вважалося, що високий рівень холестерину в крові є основною причиною серцевих захворювань. В даний час відомо, що холестерин є лише одним з компонентів в великого ланцюга подій. Проблема починається задовго до відкладення нальоту на стінках судин. Коли молекули жиру в крові окислюються вільними радикалами, то виникає відправна точка, яка веде до атеросклерозу. Іншими словами, ініціаторами процесу склерозу є вільні радикали.

атеросклерозКоли споживання кисню серцем у людини збільшується, наприклад, під час підвищеної фізичного навантаження, то закупорені судини не можуть доставити необхідну кількість. В результаті цього з'являється напад болю в області серця. Тому люди з ішемічною хворобою серця також відчувають дискомфорт при впливі дуже високих або низьких температур, під час емоційного хвилювання. Це викликає у них потребу в кисні, що перевищує здатність кровотоку забезпечити його. При поверненні до нормальної активності та температури навколишнього середовища зменшується й споживання кисню серцем, але біль все одно може не зникати.

Основні фактори ризику захворювання на стенокардію:

  • Куріння;
  • Високий рівень холестерину;
  • Гіпертонія;
  • Діабет 2 типу;
  • Регулярні стреси;
  • Зайва вага;
  • Спадкова схильність;
  • Погане харчування;
  • Високий рівень гомоцистеїну.

Форми стенокардії

Фахівці виділяють кілька форм стенокардії, кожен з яких має свої особливості.

  • Стабільна стенокардія напруги. Цей тип характеризується передбачуваним характером симптомів і циклів дискомфорту, що виникають переважно під час фізичного навантаження, спеки або стресу. Біль зазвичай проходить після відпочинку або після прийому відповідних ліків. Багато з тих, хто страждає подібною формою захворювання серця, протягом багатьох років можуть вести нормальне життя, але іноді вона переростає в стенокардію спокою.
  • Стабільна стенокардія спокою є пізньою стадією ішемічної хвороби серця. При цьому, симптоми проявляються і в стані спокою і сну.
  • Нестабільна стенокардія визначається як ускладнення стабільної стенокардії. Біль з'являється вже частіше і при невеликих зусиллях, а іноді і в стані спокою. Сильний тиск в області серця триває близько 30 хвилин і довше. Напад стенокардії при цьому не проходить навіть після прийому ліків. Дана форма може привести до серйозних серцевих нападів та інших проблем, які вимагає негайного лікування і пов'язані з раптовою смертю.
  • Варіантна стенокардія істотно відрізняється від вище перерахованих форм. Вона пов'язана зі спазмами коронарних артерій серця. Спазми виникають під час спокою. Вони не пов'язані з перенапруженням, але можуть посилитися при фізичному навантаженні. Цей тип діагностується частіше у молодих людей.

Стенокардія: діагностика

Діагностика стенокардії починається з ретельного аналізу скарг пацієнта. Стенокардія може бути діагностована за основним симптому – гострого болю в грудях після фізичного навантаження. Однак, для більш точного діагнозу необхідні лабораторні та спеціальні методи обстеження.

  • Електрокардіограма (ЕКГ) – дозволяє перевірити стан серця. А при додаванні фізичному навантаженні допомагає виявити розвиток ішемії серця.
  • ЕхоКГ показує функціональний стан клапанів і м'язів серця, виявляє патології скорочення міокарда. Під час тесту досліджуються напруги в різних відділах серця.
  • Коронарографія надає найбільш точні результати дослідження серця при стенокардії. Вона дозволяє дуже точно визначити розташування і ступінь звуження артерії в тілі, перевірити кровотік в реальному часі. Процедура представляє собою введення рентгеноконтрастної речовини в коронарні артерії ніг через ангіографічні катетери.

коронарография

  • Лабораторний аналіз крові включає дослідження рівня холестерину, цукру, ліпідів, тропоніну і міоглобіну, що виділяється при пошкодженні серцевого м'яза,

При діагностиці стенокардії також вивчають існуючі фонові захворювання, такі як діабет, захворювання периферичних артерій, гіпертонія та інші. Позбавлення від первинних захворювань підвищить шанси на успішне лікування стенокардії серця.

Стенокардія: лікування

Медикаментозне лікування

Лікарська терапія покликана відновити нормальний кровотік серцевого м'яза, запобігти утворенню тромбів і атеросклероз артерій, а також використовується для полегшення прояви симптомів стенокардії. Вона включає:

Тип ліків

Властивості

Антикоагулянти та розріджувачі крові

Розріджують кров, перешкоджають тромбоутворенню

Статини

Знижують рівень холестерину в крові

Блокатори кальцієвих каналів

Покращують кровопостачання та знижують скоротність міокарда

Бета-адреноблокатори

Впливають на гормон адреналіну, уповільнюють частоту серцевих скорочень, знижують кров'яний тиск

Нітрати

Розширюють кровоносні судини, знижують потребу міокарда в кисні

 

Хірургічні методи лікування стенокардії

У медичному суспільстві існують суперечки з приводу необхідності інвазивного лікування стенокардії. Деякі лікарі вважають, що при якісній медикаментозної терапії і дотриманні рекомендацій правильного способу життя можна уникнути операції на серці. Однак, в разі прогресування ішемічної хвороби та неефективності медикаментів питання вирішують хірургічним шляхом, який спрямований на відновлення кровотоку.

  • Аортокоронарне шунтування. Це метод полягає в пришиванні частини власної судини пацієнта, взятої з гомілки, для створення обхідного шляху потоку крові навколо закупореної судини. Це відновлює кровопостачання серцевого м'яза.

Аортокоронарное шунтирование

  • Ангіопластика або балонний метод полягає у введенні через плечову або стегнову артерію катетера, оснащеного балоном. Коли катетер досягає закупореної артерії, він роздувається і механічно розширює просвіт судини, покращуючи кровообіг. Потім відкрився просвіт закріплюють сталевою спіраллю (стентування), щоб вона знов не звузилася.

стенирование артерии

Перша допомога при нападі стенокардії

При виникненні серцевого нападу потрібна невідкладна медична допомога. До приїзду швидкої допомоги людині необхідно надати першу допомогу:

  • Створіть спокій та зручне положення тіла пацієнтові;
  • Дайте одну таблетку Нітрогліцерину під язик;
  • Якщо біль не зникає, то давайте Нітрогліцерин кожні 5 хвилин, поки не настане полегшення;
  • Чекайте приїзду медперсоналу.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах