Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Лікування раку щитовидної залози радіоактивним йодом 01/09/2019

Лікування раку щитовидної залози радіоактивним йодом

Рак щитовидної залози найчастіше лікують хірургічним шляхом, а в багатьох випадках додатково потрібна радіойодна терапія для видалення залишків її тканин. У зв'язку з цією процедурою існує безліч страхів та забобонів. Багато хто вважає, що наслідки лікування радіоактивним йодом дуже небезпечні і призводять до летального результату. Існує думка про те, що після радіойодтерапії повністю випадає волосся. Тому, в даній статті розберемося в особливостях даної процедури і підкажемо, де лікують радіоактивним йодом на території України.

     ЗМІСТ:

 

Щитовидна залоза знаходиться в передній частині шиї і виділяє гормони, відповідальні за обмін речовин в організмі. Більш докладно про функції та захворюваннях щитовидки читайте в нашому блозі.

Види раку щитовидної залози

У щитоподібній залозі діагностуються різні види раку. Більшість з них розвиваються повільно і не наражають на небезпеку життя, якщо виявлені вчасно.

  • Папілярний рак – це найпоширеніший тип пухлини (близько 85% випадків). Зазвичай діагностується у віці від 30 до 50 років і в 3 рази частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків.
  • Фолікулярний рак – виникає у близько 10-15% випадків онкології і також частіше зустрічається у жінок.
  • Медулярний – рідкісний тип онкології (близько 5-10%) і має спадковий характер.
  • Анапластична карцинома – виявляється в менш, ніж 5% випадків переважно у жінок похилого віку.

рак щитовидки

Лікування раку щитовидної залози: операція

Первісне лікування злоякісної пухлини засноване на частковому або повному видаленні залози, а потім, при необхідності, призначається терапія радіоактивним йодом. Необхідність хірургічного втручання визначається відповідно до розміру пухлини, а також патологічних даних, які вказують на стадію прогресування захворювання. Як правило, операція являє собою повну резекцію щитовидки і можливу резекцію лімфатичного вузла, який може бути уражений метастазами. Операція проводиться під загальним наркозом і передбачає стаціонарне перебування в лікарні.

Радіоактивний йод для лікування щитовидної залози

Лікування щитовидки радіойодом практикується вже більше 50 років. Його основне завдання – лікування гіпотиреозу після того, як інші види терапії не мали успіху або виявилися некращими для пацієнта, а також для боротьби з раком і метастазуванням. Це селективна променева терапія, призначена для знищення залишкової ракової тканини, що залишається після операції. Можна застосувати терапію як для дорослих, так і для дітей.

Радіоактивний йод (I131) – радіоактивна форма йоду, яка використовується для обстеження щитовидної залози і лікування її захворювань. Період напіврозпаду ізотопу = 8 діб.

Принцип дії радіойоду в організмі

Щитоподібній  залозі для функціонування та продукування гормонів потрібен молекулярний йод. Амінокислота тирозин зв'язує 4 молекули йоду, утворюючи гормон тироксину Т4. Тому при попаданні в організм радіоактивного ізотопу, залоза поглинає його з кровотоку активніше, ніж будь-яка інша тканина в організмі. Йод концентрується в залозі і випромінювання починає руйнувати її клітини, зменшуючи, відповідно, й продукування гормонів Т4 і Т3. При цьому, гинуть як пухлинні, так і здорові клітини залози.

радиойодтерапия

Підготовка до йодотерапії щитовидної залози

Лікування щитовидної залози йодом 131 вимагає тривалої і відповідальної підготовки. Вона полягає у припиненні прийому замісних гормонів та притримуванні особливої безйодової дієти тривалістю 3-4 тижні. Відмова від гормональних препаратів приведе організм в стан гіпотиреозу з типовими симптомами втоми, депресії, запорів та іншими. А безйодова дієта перед радіойодтерапією викличе гостру нестачу йоду в організмі, щоб поглинання терапевтичної дози було найбільш успішним.

Дієта перед радіойодтерапією

Тип продуктів

Продукти с низьким вмістом йоду (дозволено)

Продукти с високим вмістом йоду (заборонено)

М'ясо та риба

Яловичина, свинина, телятина, куриця, індичка, баранина

Риба та будь-які морепродукти, сосиски, ковбаси, шинка, пельмені, фарш

Молочні продукти та яйця

Яєчний білок, кокосове, мигдальне молоко, сухе молоко з рослинної сировини

Сир, творог, молоко, сметана, вершки, яєчний жовток

Крупи

Макарони, кус-кус, кукурудзяна, манна, вівсяна каші, пшенична мука

Рис

Овочі

Біла квасоля, оливки, всі овочі в замороженому вигляді

Зелені салати, кріп, петрушка, види капусти, шпинат

Фрукти

Яблука, груші, абрикоси, персики, сливи

Фейхоа, хурма, ревень

Солодощі і напої

Мед, чорний чай, морс, цикорій

Какао, ква розчинна, зелений чай

 

Найкраще вживати страви приготовані в домашніх умовах, щоб упевнитися, що в них не буде додана йодована сіль або інші заборонені продукти. Хліб та борошняні вироби також можуть містити в складі йодовану сіль.

Крім того, не слід використовувати розчин йоду для дезінфекції ран, будь-які вітамінні комплекси, де може міститися йод, і препарати йоду (Йодомарин, Йокс, Йодид-Фармак), а також ліки в оболонках яскравого кольору, адже вони можуть мати в складі йодовмісний барвник.

Важливо розуміти, що прийом препаратів йоду в будь-якій формі в період підготовки знижує ефективність радіойодтерапії та може знадобитися повторний курс опромінення радіоактивним йодом.

Як проходить процедура радіойодтерапії щитовидної залози?

Йод радіоактивний застосовується перорально у вигляді капсули або рідини (приблизно 20-50 мл). Доза ізотопу, при цьому, визначається променевим терапевтом в залежності від мети лікування. У випадках боротьби з залишком злоякісних клітин буде використовуватися препарат йоду у високій концентрації. Для подальших діагностичних цілей радіоактивність препарату буде мінімальною, яка дозволить виявити ефективність терапевтичної дози, прийнятої раніше.

радиойодна терапія

Радіоактивна терапія проводиться суворо в стаціонарних умовах в спеціалізованому відділенні променевої терапії, де пацієнт буде ізольований від суспільства, оскільки він випромінює радіацію. Він буде перебувати в палаті до тих пір, поки рівень радіоактивності в організмі не впаде до безпечного рівня. Радіоактивні ізотопи міститься в крові і поширюються по всіх секретах організму, таким як слина, піт, сеча та кал. Тому на одязі, постільній білизні і інших предметах, які стикаються з пацієнтом, залишається радіоактивний слід. У зв'язку з цим одяг і предмети особистої гігієни слід міняти щодня.

В період лікування рекомендують якомога більше пити і розсмоктувати кислі льодяники, щоб виводити ізотопи зі слинних залоз і зняти запалення в них. Допомагає знизити радіоактивність тіла часте миття тіла та волосся. Кожен день медсестра вимірює кількість радіації в організмі, щоб запланувати виписку. Як правило, протягом 6 днів випромінення досягає безпечного значення.

На 4-5 день лікування йодом та через півроку всіх пацієнтів сканують на предмет виявлення місць накопичення радіойоду і з'ясування ефективності лікування.

процедура радіойодтерапії щитовидної залози

Побічні ефекти та ускладнення після лікування радіоактивним йодом

Лікування йодом щитовидної залози вважається відносно легким та супроводжується незначною кількістю побічних ефектів, що робить його кращим вибором для протиракової терапії. Безпосередні симптоми, що виникають в результаті лікування, з'являються через добу після лікування і включають в себе:

  • Сухість у роті та очах;
  • Набряк слинних залоз;
  • Порушення смакових рецепторів;
  • Нудота та блювання;
  • Запор;
  • Слабкість;
  • Депресивний стан;
  • У рідкісних випадках утруднюється дихання.

На відміну від хіміотерапії та інших видів лікування раку, терапія радіоактивним йодом не викликає випадання волосся. Найчастіше проблема з волоссям пов'язана з низьким рівнем гормонів щитовидної залози.

Відновлення після радіойоду проходить протягом кількох днів. Симптоми зазвичай проходять самі по собі без необхідності будь-якого лікування, і, якщо потрібна допомога, то застосовується короткочасна стероїдна терапія. Більш пізні побічні ефекти, які можуть виникнути, пов'язані з пригніченням функції кісткового мозку через опромінення (лейкопенія, тромбоцитопенія).

Радіоактивна терапія

Запобіжні заходи після лікування радіоактивним йодом

Йод, який не потрапляє в щитовидну залозу, виділяється з організму. Велика частина його виводиться з сечею, а також через слину, піт, кал та молоко годуючих жінок. Тому для запобігання забруднення навколишнього середовища і надмірного впливу на оточуючих людей слід дотримуватись таких рекомендацій:

  • Весь одяг, в якому пацієнт знаходився в палаті, та постільна білизна утилізується. З собою забирати будь-які речі небажано, оскільки вони будуть випромінювати радіацію.
  • Повертатися додому після виписки слід на таксі або особистому транспорті, а не на громадському.
  • При поверненні додому змивати за собою в туалеті по кілька разів.
  • Уникайте близького знаходження поруч з дітьми, від дорослих слід перебувати на відстані одного метра протягом декількох тижнів.
  • Годуючи жінки повинні припинити годувати грудьми протягом двох місяців.
  • Уникайте тривалого перебування поряд з вагітними жінками (бажано на відстані більше двох метрів).
  • Вступати в фізичний контакт з партнером не рекомендується ще тиждень після радіойодтерапії.
  • Вагітності після радіойодтерапією слід уникати приблизно 6 місяців після лікування.
  • Бажано використовувати окремий посудта рушники.

Повернутися на роботу можливо вже на наступний день після виписки, якщо ви не працюєте з дітьми і не перебуваєте в безпосередній близькості від людей протягом тривалого періоду часу.

Лікування радіоактивним йодом в Києві та Україні

На сьогоднішній день лікування радіоактивним йодом в Україні проводять лише в декількох містах, де є радіологічні медичні центри.

Київ

Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка
Національний інститут раку МОЗ України

Київська городська онкологічна лікарня

Харків

Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор'єва

Одеса

Одеський медичний онкологічний диспансер

Дніпро

Міська клінічна лікарня №4

Львів

Львівський державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

Кіровоград

Обласний онкологічний диспансер

 

Вартість лікування радіоактивним йодом варіюється в залежності від міста та медичного закладу. Головним чином, вартість препарату залежить від коливань іноземної валюти, оскільки виробляється він, головним чином, не в Україні. В середньому в м. Київ в 2019 р. лише на одну дозу радіоактивного йоду в рідкому вигляді може знадобитися до 10 тисяч гривень, включаючи госпіталізацію та пакет аналізів. Ціна радіойода в капсулах значно вище, але й побічних ефектів викличе менше, зокрема вплив на стравохід і порожнину рота буде мінімізований.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах