Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Гіпотиреоз щитовидної залози 02/01/2019

Гіпотиреоз щитовидної залози

Медична статистика свідчить, що близько 30% жінок старше 35 років у всьому світі мають проблеми з щитовидною залозою. І в зв'язку з труднощами розпізнавання симптомів ендокринних захворювань, багато з них живуть і страждають від цих симптомів, не розуміючи, що з ними відбувається. 

     ЗМІСТ:

Що таке гіпотиреоз?

Щитоподібна залоза розташована біля основи горла. Розмір її не більше 5 см, але значення для організму величезне. Вона бере участь в діяльності мозку і нервової системи, в процесах, пов'язаних зі швидкістю метаболізму, виробляє гормони, які необхідні для правильного функціонування організму. Найбільш важливими з гормонів є Т3, також званий тіреоідотеріном, і Т4, званий тироксином. Але коли залоза починає виділяти менше гормонів, то ставиться діагноз гіпотиреоз. Якщо причиною хвороби щитовидки стала сама залоза, то захворювання називають первинний гіпотиреоз. Однак, викликати захворювання може і порушення в гіпофізі або гіпоталамусі, тоді діагностують вторинний гіпотиреоз. Гіпофіз відповідає за виділення тиреотропного гормону (ТТГ) в кров, який в свою чергу змушує щитовидку секретувати тироксин (Т4).

щитовина залоза

Гіпотиреоз: причини

Однією з причин, яка може викликати гіпотиреоз щитовидної залози, є будь-якого роду стрес та сильні переживання.

Іншою причиною хвороби щитовидної залози може бути дисбаланс йоду в організмі (надлишок або нестача), нестача селену в продуктах або надлишок фтору у воді.

         Поширеність гіпотиреозу значно зростає після вагітності та менопаузи.

У багатьох випадках захворювання проявляється як аутоімунне, коли залозу атакує власна імунна система організму (захворювання, зване аутоімунний гіпотиреоз або тиреоїдит Хашимото).

У разі, якщо було проведено видалення щитовидної залози для лікування зростання ракової пухлини, також розвивається гіпотиреоз протягом декількох тижнів. За неповної резекції залози хвороба розвивається протягом року.

Лікарські препарати можуть сильно вплинути на функцію та активність щитовидки. Серед них найбільш небезпечними є глюкокортикоїдних препаратів, опіоїди і багато інших.

Вроджений гіпотиреоз у дитини виникає в більшості випадків через ненормальний внутрішньоутробний розвиток щитоподібної залози, який призводить до того, що заліза відсутня або дуже мала, або розташована в неправильній області і не розподіляє гормони належним чином. При цьому, при народженні дитина не проявляє ознак гіпотиреозу та виглядає цілком здоровою. Але вже в перші тижні починають проявлятися симптоми гіпотиреозу.

Важливо пам'ятати, що гіпотиреоз може передаватися спадково, тому важливо перевірити сімейну історію захворювань.

Гіпотиреоз: симптоми

Симптоми гіпотиреозу розвиваються повільно. Крім того, вони дуже загальні і поширені в західному суспільстві. Серед них:

  • Втрата ваги / збільшення ваги;
  • Втома і слабкість;
  • Непереносимість холоду;
  • Збільшення рівня холестерину і тригліцеридів в крові;
  • Втрата лібідо;
  • Сухість шкіри;
  • Випадання волосся;
  • Тонкі і ламкі нігті;
  • Депресія, нервозність;
  • Проблеми з пам'яттю;
  • М'язова слабкість і біль;
  • Хворобливі суглоби;
  • Гіперкальціємія;
  • Уповільнення серцевого ритму;
  • Симптоми гіпотиреозу у жінок проявляються у проблемах з менструальним циклом і фертильністю.

Немає необхідності чекати прояву всіх або більшості симптомів. Якщо у вас є навіть кілька симптомів, найкраще звернутися до ендокринолога. Чим раніше буде розпочато лікування, тим більше шансів відновити роботу щитовидної залози.

симптом гипотиреоза

Гіпотиреоз: діагностика

Оскільки клінічні прояви гіпотиреозу дуже суб'єктивні, діагноз не може ґрунтуватися виключно на скаргах пацієнта. Необхідно проводити скринінгові тести для визначення активності щитоподібної залози. Вони являють собою аналіз венозної крові на показники Т3, Т4 вільний і ТТГ. Зазвичай цих аналізів для лікаря достатньо для встановлення діагнозу, але є випадки, коли необхідні додаткові дослідження. Наприклад, в разі підозри на аутоімунне захворювання може знадобитися виявлення антитіл (АТТГ).

Захворювання Т3 Т4 ТТГ
  Гіпотиреоз високий високий низький
  Хвороба Грейвса високий нормальний або високий низький
  Зоб будь-яке будь-яке будь-яке
  Гіпотиреоз через порушення гіпофіза або гіпоталамуса низький низький нормальний або низький
  Пухлина гіпофіза будь-яке високий високий
   Дефіцит йоду низький дуже низький високий

Ультразвукове дослідження призначають на додаток до аналізу крові, щоб визначити розміри залози та її стан. А в разі зростання зоба рекомендують пройти процедуру біопсії, яка визначить за зразком тканини злоякісна пухлина чи ні.

дигностика гормонов

Гіпотиреоз: лікування

Традиційне лікування при гіпотиреозі включає в себе медикаментозну замісну терапію. Вона полягає в призначенні пацієнтові синтетичних замінників гормону тироксину – левотироксина. Існує два препарати на основі такого діючої речовини – L-Тироксин та Еутірокс. Дозування препарату строго індивідуальне. Вона залежить від тяжкості перебігу хвороби і вираженості симптомів. Так, лікування гіпотиреозу слабкої виразності вимагає невеликих доз препарату, але при повній відсутності щитовидки необхідна доза 150-200 мкг. Іноді організм пристосовується до ліків і потрібен перегляд дозування в бік її збільшення. Як правило, гормональне лікування гіпотиреозу необхідно протягом усього життя.

Регулярний прийом пацієнтом призначених ліків повертає його протягом трьох тижнів до нормального самопочуття, при якому симптоми гіпотиреозу не виявляються. Корекція дози левотироксину може відбуватися тривалий час, хоча бувають випадки, коли доза препарату показує хороші результати швидко. Кожні 3-4 місяці, а іноді і частіше, рекомендується проходити повторні аналізи, щоб визначити коректність роботи щитовидної залози.

Дієта при гіпотиреозі включає в себе кілька важливих принципів:

  • Їжте невеликими порціями кожні 3-4 години;
  • Зменште порцію їжі;
  • Зменште кількість фруктів до 1-2 в день і не пийте фруктові соки;
  • Уникайте солодощів всіх видів;
  • Щоб збалансувати рівень холестерину, необхідно додати оливкову або рапсову олії в свій раціон, адже іноді при порушенні роботи залози спостерігається підвищення рівня холестерину;
  • Пийте 8-10 склянок рідини в день;
  • Їжте багато овочів, крім капусти, броколі, брюссельської капусти та редису. Ці овочі містять речовини, які можуть ускладнити використання йоду залозою;
  • Уникайте великої кількості сої;
  • Важлива фізична активність, яка допомагає поліпшити виробляти гормони щитовидної залози і покращує обмін речовин;
  • Важливо спати не менше 8 годин на добу і знизити рівень стресу.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах