Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Синдром діабетичної стопи: ознаки, профілактика і лікування 01/08/2019

Синдром діабетичної стопи: ознаки, профілактика і лікування

Іноді ускладнення хвороби ще небезпечніше, ніж сама хвороба. Це справедливо і для цукрового діабету. Більшість діабетиків по всьому світу стикаються з небезпечними побічними ефектами свого захворювання. Одним з цих симптомів є діабетична виразка стопи.

В даній статті поговоримо про симптоми і лікування діабетичної стопи. Багатьох пацієнтів з діабетом цікавить, як уникнути діабетичну стопу, чим її обробляти і коли необхідно хірургічне втручання?

     ЗМІСТ:

Що таке діабетична стопа?

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, будь-яка інфекція, виразка або руйнування глибоких тканин нижніх кінцівок на тлі діабету потрапляють під термін «діабетична стопа». Більш докладно про типи цукрового діабету, його симптоми і лікування можна прочитати тут.

Діабетична виразка стопи вважається тяжкою хронічною раною, що не виліковується, а лише прогресує.

У половини пацієнтів з діабетом 2 типу зустрічаються різні порушення кровоносної (васкулопатія) та невротичної системи (нейропатія). Зокрема, погіршення кров'яного живлення нижніх кінцівок призводить до уповільнення загоєння травм та розвитку виразки, а ураження периферичних нервів – до втрати чутливості. Через пошкодження дрібних кровоносних судин до пошкодженої тканини надходить недостатньо кисню для загоєння, тому діабетична стопа не загоюється дуже довго, а тільки погіршується. Вважається, що для нормального процесу загоєння не зараженої інфекцією рани організму потрібно близько 20% додаткового кисню і близько 50% – для лікування зараженої рани.

З чого починається діабетична стопа?

Все починається з незначною рани стопи, потім слідує інфекційне зараження, що призводить до некрозу тканин.

Симптоми діабетичної стопи включають повну або часткову втрату чутливості в стопах через руйнування нервових закінчень. Пацієнт відчуває постійне оніміння, яке викликає зменшення больових відчуттів та здатність визначати температуру навколишніх предметів. Втрата чутливості викликає часті травми, які залишаються непоміченими. Такі рани схильні до швидкого розвитку інфекції через поганий кровотік і високий рівень цукру в крові, яким харчуються бактерії. Досить багато пацієнтів з діабетом звертаються за лікарською допомогою у зв'язку з важкими інфекційними ураженнями ніг, викликаними випадковим проникненням сторонніх предметів, сильних синців, впливу екстремальної температури. Сухість шкіри, типова для діабетичної невропатії, схильна до утворення тріщин, крізь які легко проникають бактерії і грибки. Головна небезпека полягає в тому, що навіть крихітне пошкодження може перерости в діабетичну гангрену стопи через відсутність чутливості та своєчасного лікування.

Симптоми діабетичної стоп

Крім того, пошкодження нерва викликає слабкість м'язів та біомеханічне перевантаження стопи. Ненормальне навантаження на стопу викликає нові виразки в нових точках тиску. Пацієнт при цьому продовжує наступати на занімілу ногу, заважаючи її загоєнню.

Діабетична стопа: стадії

Стадія 0. Візуальних проявів на стопі ще не немає, але пацієнт входить у групу ризику. На цій стадії важливо дотримуватися профілактичних заходів для стримування хвороби діабетична стопа.

Стадія 1. Характеризується невеликими грибковими або бактеріальними поверхневими ураженнями і огрубінням шкіри стоп.

Стадія 2. Є глибока рана стопи з ознаками інфікування, що вражає м'язи, нерви та сухожилля.

Стадія 3. Активний запальний процес починає вражати кістки, викликаючи деформацію стопи.

Стадія 4. Початок гангрени діабетичної стопи. 

Стадія 5. Велика гангрена з підтвердженим остеомієлітом, що поширюються вище по нозі.

Синдром диабетической стопы

 

Діабетична стопа: профілактика

Щоб уникнути розвитку ускладнень діабетичної стопи, важливо прийняти всі необхідні заходи:

  • Важливо контролювати і підтримувати нормальний рівень цукру в крові;
  • Використовувати замінники цукру (Ультрасластин, Стевія, Сахарин-Т);
  • Фізичні вправи і правильне харчування будуть значною мірою сприяти запобіганню ускладнень діабету;
  • Щодня необхідно перевіряти ноги на наявність ознак діабетичної стопи. Якщо виявлені набряк, почервоніння, пухирі, порізи, подряпини, кровотеча, виразки, то слід звернутися до лікаря;
  • Не ходіть босоніж, щоб не пошкодити ноги;
  • Уникайте сильних навантажень на ноги та носіть зручне взуття;
  • Щодня перевіряйте своє взуття на наявність складок, швів, сторонніх предметів, які можуть натирати або пошкодити шкіру;
  • Рекомендується відвідувати ортопеда кожні 4 місяць;
  • Необхідна відмова від куріння, оскільки воно звужує кровоносні судини і ще сильніше зменшує кровопостачання кінцівок.

диабетическая стопа фотографии

66139,5372,65476

Діабетична стопа: догляд за ногами

Діабетична хвороба стопи вимагає постійного і ретельного гігієнічного догляду за ногами:

  • Бажано мити ноги двічі на день в теплій проточній воді;
  • Не тримайте довго стопи в воді;
  • Важливо перевірити температуру води за допомогою термометра. Вона повинна бути не вище 37 градусів;
  • Акуратно висушіть ноги м'яким рушником;
  • На сухі ділянки шкіри нанесіть мазь або крем, уникаючи області між пальців;
  • Не використовуйте гострі пристосування для чищення під нігтями;
  • Стрижку нігтів слід виконувати з особливою обережністю;
  • Шкарпетки завжди повинні бути чистими і сухими. Віддавайте перевагу тільки бавовняним виробам;
  • Не носіть взуття без шкарпеток;
  • Захистіть ноги від впливу холоду і спеки за допомогою відповідного взуття;
  • Бажано носити спеціальне ортопедичне взуття, виготовлене за індивідуальними параметрами ноги, особливо якщо є проблеми з деформацією стопи.

діабетична стопа

 

Діабетична стопа: лікування

Слід відразу зазначити, що не існує єдиного протоколу медикаментозного лікування діабетичної стопи, який би підходив всім пацієнтам. Він залежить від комплексу симптомів і супутніх захворювань. Головним завданням є нормалізація процесу обміну речовин і рівня цукру в крові.

Для лікування інфікованої виразки стопи використовуються різні методи, в тому числі і антибіотикотерапія діабетичної стопи. Вона необхідна для придушення розвитку ран стопи і поширення зараження по всьому організму. Препарати та їх дозування підбираються лікарем індивідуально в залежності від ступеня тяжкості симптомів. Місцеве лікування діабетичної стопи здійснюють за допомогою обробки ран маззю з антибіотиком або протигрибковим кремом (Клотримазол, Канеспор, Ламізил). Рекомендується зміна пов'язки два рази в день аж до повного одужання. Більш глибокі виразки, які зачіпають м'язи або кістки, вимагають інтенсивної терапії та госпіталізації.

54813,70358,80

Не уражені інфекцією виразки можна вилікувати, якщо припинити надавати на них тиск при ходьбі. Специфічна обробка ран і відновлення кровопостачання активує природний процес загоєння. Поверхневі виразки регулярно дезінфікують і видаляють змертвілі тканини.

діабетична стопа

Сьогодні вчені розробляють інноваційні методи лікування, які включають синтетичні пов'язки, що прискорюють відновлення, використання штучної шкіри, вирощеної в лабораторних умовах, електростимуляцію і використання високих доз кисню.

Діабетична стопа: хірургічне лікування

Серйозні ускладнення, які досягли 4 або 5 стадії, є показанням до ампутації діабетичної стопи. Хірургічні операції розглядаються як єдиний метод лікування в разі безрезультатної консервативної терапії.

Часткова ампутація діабетичної стопи показана в разі некрозу м'яких тканин і остеомієліту, що викликає руйнування кістки.
Приблизно 28% пацієнтів з діагнозом діабетична стопа піддаються ампутації нижніх кінцівок.
Строкову ампутацію ноги нижче і вище коліна виконують, щоб врятувати життя пацієнта у випадках швидкого системного погіршення або, коли ймовірність одужання низька через артеріальну недостатність. Супутні хвороби пацієнта і його загальний стан впливають на рішення про ампутацію нижньої кінцівки.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах