Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Татуювання: головні ризики для здоров'я 08/06/2021

Татуювання: головні ризики для здоров'я

Татуювання – явище не нове, вони знайшли своє відображення в стародавніх культурах: від ацтеків та майя в Центральній Америці до борців сумо в Японії. У минулому татуювання мали соціальне та культурне значення, символізували бойовий героїзм або племінну приналежність. У радянському просторі покриття тіла татуюваннями ототожнювалося тільки з кримінальним світом. Тюремні наколки мали певний сенс, який вказував на авторитетність у'вязненого та демонстрацію його злочинів.

В останні роки татуювання стали як ніколи популярними по всьому світу, особливо серед підлітків та молоді. Зі звичайної символіки вони перетворилися на справжнє мистецтво, яке заграло новими барвами, але й відкинуло «особливе» смислове навантаження, залишивши часом лише бажання виділитися з натовпу. За деякими оцінками, сьогодні кожен четвертий може похвалитися хоча б мінімальним боді-артом на своєму тілі.

Оскільки процес нанесення тату пов'язаний з травматизацією тіла, то ставитися до нього легковажно не варто. Дуже важливо заздалегідь дізнатися про можливі ризики, протипоказання, побічні реакції та ускладнення, запобіжні заходи, яких слід дотримуватися до і після нанесення татуювань. У даній публікації ми хочемо підвищити рівень обізнаності про вплив татуювань на здоров'я та їх потенційну небезпеку.

вплив тату на здоров'я

Як наноситься татуювання на тіло?

Татуювання – це введення пігменту в підшкірний шар за допомогою серії проколів. Татуювальник зазвичай використовує ручний пристрій, що працює аналогічно швейній машинці, з однією або декількома голками, багаторазово проколюють шкіру. З кожним уколом голки вводять крихітні краплі чорнила в глибокі шари шкіри, які не відшаровуються, як верхній шар епідермісу.

Процес виконується без місцевої анестезії і іноді займає кілька годин, в залежності від розміру татуювання це викликає невелику кровотечу та почуття болю, яке може бути від слабкого до досить сильного.

Реакція організму на нанесення татуювання

При попаданні чужорідного тіла (в нашому випадку пігменту) в організм імунна система негайно активується і починає діяти, щоб позбутися від «чужака». Вона посилає до місця проникнення клітини макрофаги, які проковтують чужорідні частинки. Розпухлі від «переїдання» макрофаги застряють на місці, не несучи видобуток на утилізацію, і залишаються там разом з барвником. Решту пігменту поглинають клітини шкіри фібробласти, які завжди залишаються на своєму місці, що дозволяє барвнику залишатися в шкірі на все життя. Але не дивлячись на все це, з роками через зниження швидкості регенерації клітин колір може тьмяніти або вигоряти через вплив сонячного випромінювання.

реакція організму на татуювання

Що входить до складу чорнила і чому колір має значення?

Щоб зрозуміти потенційні ризики для здоров'я важливо дізнатися про склад фарби, яку вводять під шкіру. Основні використовувані сьогодні пігменти містять такі речовини:

  • Чорний: сажа, деревне вугілля, кампешеве дерево;
  • Синій: оксид кобальту, лазурит;
  • Зелений: оксид хрому, хромат свинцю, подрібнений малахіт;
  • Червоний: нафтол, кіновар (сполуки ртуті), кадмій, оксид заліза;
  • Жовтий: оксид хрому, куркума, охра;
  • Фіолетовий: пірофосфат марганцю, солі алюмінію;
  • Білий: оксид цинку, карбонат свинцю, сульфат барію, оксид титану.

Більшість з фарб засновані на сполуках металів, а також не варто забувати про допоміжні речовини для стабілізації кольору. Такий склад, безумовно, не може бути корисний для організму, але особливо небезпечними вважаються сполуки ртуті (кіновар) та кобальту. Важливо також розуміти, що склад пігменту для тату залежить від виробника і його безпека, відповідно, теж.

ризики татуювань для організму

Загальні ризики татуювань для здоров'я

Незважаючи на передові технології та підтримку високих санітарних норм, боді-арт не позбавлений ризиків для здоров'я навіть сьогодні. З огляду на те, що технологія пов'язана з проникненням в шкіру, то завжди існує ряд можливих порушень в організмі. Основні ризики наступні:

  • Алергічна реакція – проявляється висипом, що свербить, на пошкодженій ділянці шкіри, може проявитися навіть через роки після процедури;
  • Інфекції шкіри – виникають місцеві бактеріальні інфекції, які характеризуються почервонінням, набряком, болем та виділенням гною;
  • Вірусні захворювання – небезпечні захворювання можуть передаватися через кров, якщо устаткування забруднене зараженою кров'ю. До них відносяться гепатит B та C, правець, ВІЛ (вірус, що викликає СНІД);
  • Келоїдні рубці – це тип шрамів, які ростуть при пошкодженні шкіри. Шкіра активно регенерується, формуючи великий шрам;
  • Гранульоми та саркоїдоз – один із способів захисту організму від подразника. Навколо пігменту формуються «вузлики» з клітин, а при їх множиному розвитку виникає саркоїдоз.
  • Псоріаз – хронічне захворювання шкіри, при якому з'являється червоний висип з білими лусочками. Це захворювання часто є протипоказанням до нанесення татуювань і перманентного макіяжу;
  • Ризик раку шкіри – деякі компоненти пігментів, наприклад бензопіріні дибутилфталат, можуть викликати злоякісні новоутворення, що порушують гормональну активність організму.

шкода татуювань для здоров'я

Алергія на татуювання

Крім інфекцій, які можуть розвинутися через процес травмування шкіри, також часто можуть виникати алергічні реакції. І навіть у людей, у яких вже є татуювання, може розвинутися алергічна реакція на нову. Реакція проявляється у вигляді почервоніння, свербіння, набряку або болю.

На практиці алергічні реакції на татуювання можна розділити на два види:

  • Негайна реакція виникає відразу після процедури та призводить до сверблячому пекучому почервонінню або невеликої припухлості шкіри. Такі реакції дуже часті, але вони зникають протягом 2-3 тижнів. Іноді реакції бувають надмірними і вимагають лікування протиалергічними та протизапальними мазями або навіть таблетками, наприклад Еріус, Супрастин, Цетрин, Кларитин. У таких випадках завжди є сенс підозрювати, що до алергії приєдналася інфекція. Значними ознаками інфекції є лихоманка, і при будь-якій підозрі на зараження слід негайно приступити до відповідного лікування антибіотиками.
  • Хронічна реакція. Оскільки барвники не вбираються з плином часів, алергічна реакція може бути важкою та тривалою, завдаючи шкоди здоров'ю. Вона може з'явитися через кілька місяців або років після татуювання. Оскільки видалення татуювання – це непросте завдання, то проблема може стати постійною без можливості повного загоєння.
3050,9167, 49271

Іноді буває важко визначити причину алергії та лікувати її належним чином, тому що алергенм – саме татуювання – є невід'ємною частиною тіла, і його не можна уникнути, як можна уникнути зовнішніх алергенів, таких як певні продукти або тварини.

Причиною алергії після татуювання є, звичайно ж, використання барвників. Можна сказати, що чим яскравіше татуювання, тим багатше воно на хімічні речовини і тим вище ймовірність розвитку алергії. Наукові дослідження визначили, що нікелевий компонент в чорнилі ідентифікований як алерген лише у невеликої частини людей з боді-артом, а ось алюміній викликав аутоімунні та запальні захворювання. Також дослідження показали, що алергія на тату розвивається з часом і не обов'язково на речовини, що знаходяться в своїй первісній формі в чорнилі. Присутність кадмію в пігменті може пояснити чутливість до сонячної радіації. Дослідники вважають, що алергени утворюються всередині шкіри в результаті метаболізму, але поки не ясно, яка саме речовина утворюється в процесі хімічних перетворень в кінцевому підсумку.

З упевненістю можна сказати, що в групі ризику знаходяться пацієнти, які страждають шкірними захворюваннями та будь-якими видами алергії, діагностованою алергією на метали. Тому важливо проконсультуватися з алергологом перед нанесенням татуювання і розглянути можливість шкірного тестування барвників. Однак слід враховувати, що такі тести не завжди є діагностичними, оскільки процес нанесення татуювання є інвазивним і матеріал присутній протягом тривалого часу, в той час як тестування має на увазі тимчасовий вплив можливого алергену.

Як тільки татуювання визначене як фактор алергену, найбільш поширеним лікуванням є прийом антигістамінних препаратів ін'єкції стероїдів. Але в крайніх випадках, коли стероїди не допомагають, частину татуйованої шкіри необхідно видаляти хірургічним шляхом.

алергія на тату

Шкірні інфекції

Безпосередня, перша і найсерйозніша небезпека при нанесенні тату малюнка – це бактеріальне зараження. Воно може бути викликано різними причинами, наприклад нестерильним устаткуванням або чорнилом. Чорнила можуть бути інфіковані різними бактеріями, найбільш поширеними з яких є Mycobacterium chelonae, що викликає болючі та сверблячі висипання, які можуть зберігатися протягом декількох місяців. Інфекції можуть бути також грибковими та вірусними, а також бути причиною появи бородавок в цій області.

Інфекція на місці татуювання проявляється у вигляді почервоніння, припухлості та болю. Більш пізні стадії можуть характеризуватися частковим відмиранням тканин, гнійними виділеннями, висипом по всьому тілу та пухирцями. Лікування шкірних інфекцій від татуювань здійснюється за допомогою пероральних або внутрішньовенних антибіотиків, також може знадобитися госпіталізація для запобігання великого сепсису.

У 2006 році світ вразила інформація про 44 людей, які були інфіковані в тату-салонах США смертельною бактерією, яка призводить до зараження крові та некрозу тканин. Лікування антибіотиками тоді ефекту не принесло.

Важко передбачити ймовірність інфекційного зараження, тому слід ретельно обирати тату-салон та звернути увагу на їх заходи стерилізації обладнання. Потім слід стежити за поведінкою шкіри після процедури. Якщо вона стає червоною, опухлої та болючою, а чорнило стікають в певну область, слід негайно звернутися до лікаря.

Татуювання та МРТ. Люди з татуюваннями можуть мати проблеми зі скануванням на апараті МРТ. Сполуки металів в чорнилі при впливі магнітного резонансу можуть викликати опіки, печіння, набряки на шкірі. Деякі типи чорнила, особливо чорні та червоні, містять оксид заліза, який притягує електричний струм, що генерується під час тесту. Ці випадки рідкісні, але будь-хто, у кого є велике татуювання з червоними або чорними пігментами, наражається на ризик і повинен повідомити про татуювання лікарю, перш ніж проводити дослідження. Бувають випадки, коли перманентний макіяж очей погіршує якість зображення при МРТ-скануванні голови.

татуювання та мрт

Як знизити ризики для здоров'я, пов'язані з нанесенням татуювання?

  • Ретельно продумати та визначити для себе необхідність прикраси свого тіла боді-артом;
  • Обрати салон з кращими умовами підтримки стерильності та одноразовими матеріалами;
  • Обрати досвідченого тату-майстра;
  • Вимагати сертифікати безпеки на барвники, які будуть використовуватися для нанесення малюнка на шкіру;
  • Проконсультуйтеся з лікарем, якщо страждали або страждаєте в даний час алергічними реакціями;
  • Чітко дотримуйтесь інструкції по догляду за свіжим татуюванням.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо припускаєте розвиток інфекції або алергії на місці нового або старого татуювання!

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах