Свята в самому розпалі! Починаючи з офісних корпоративних тімбілдінг до сімейних різдвяних посиденьок – всі заходи незмінно супроводжуються накритими столами, які переповнені висококалорійними стравами та алкоголем в надлишку. Це період спокус, що приводить до неконтрольованого харчування і додавання небажаних кілограмів. А як по-іншому? Як насолоджуватися святами та по-справжньому відпочивати, якщо потрібно постійно контролювати калорійність їжі? Деякі з нас залишаться відданими своїм тренуваням та дієті, але для інших буде потрібно кілька порад про те, як провести новорічні канікули без шкоди для здоров'я.
ЗМІСТ:
Багато з нас з нетерпінням чекають цієї особливої пори року, але, на жаль, деякі занадто захоплюються відпочинком і їдять більше, ніж повинні. Переїдання є однією з головних причин, пов'язаних із збільшенням ваги, аж до діагностованого ожиріння, яке призводить до серйозних проблем зі здоров'ям.
Переїдання в святкові дні – це частина нашої слов'янської культури.
Калорійність святкових страв
Згідно з традиціями, новорічне застілля перетворюється в цілу ніч, присвячену їжі. В результаті загальна кількість калорій, що буде споживана тільки за цю ніч, може перевищувати 5000 ккалл, в той час як людині в середньому потрібно всього лише 2000-2500 калорій в день. На цьому «свято шлунка» не закінчується, оскільки залишається ще багато салатів та десертів, які потрібно доїсти, щоб не дати їм зіпсуватися. Крім того, найімовірніше, ви зустрінете Новий рік ще з кількома дружніми компаніями, де застілля пройде за тією ж схемою, що включає ще більше алкогольних напоїв і висококалорійних закусок. Припустимо, що кожна закуска містить в середньому 100 калорій, а солодкі алкогольні коктейлі, наприклад, на основі вермуту, містять близько 300 калорій. У підсумку виходить, що дві вечірки обійдуться вам як мінімум в 2000 калорій (3 закуски та 2 коктейлі). А якщо додати ще кілька святкових страв, то вийде зайві півкіло на талії.
Відчуття ситості виникає приблизно через 20 хвилин після початку прийому їжі.
Неважко набрати зайву вагу, якщо в традиційній святковій трапезі кожна порція перевищує рекомендовану добову норму. Зазвичай, кожне новорічне меню супроводжується салатами з майонезом, смаженим м'ясом, картоплею та численними солодощами, додаючи не менше 1000 калорій до кожного прийому їжі. Для прикладу погляньте на калорійність популярних страв.
Блюдо |
Калорійність, ккалл в 100 г |
Олив'є |
162 |
Оселедець під шубою |
198 |
Смажена курка |
210 |
Шинка |
270 |
Сирокопчена ковбаса |
470 |
Салямі |
560 |
Сир твердий |
350 |
Торт Наполеон |
250 |
Червона ікра |
250 |
Оливки |
168 |
Напої також містять калорії. Важливо пам'ятати, що кожна чашка солодкого напою несе в собі близько 100 калорій, а деякі коктейлі справжні джерела зайвих сантиметрів на талії.
Напій |
Калорійність, ккалл в 100 мл |
Вермут |
140 |
Горілка |
235 |
Коньяк |
240 |
Віскі |
220 |
Вино напівсолодке |
80 |
Мохіто |
150 |
Піна Колада |
245 |
Шампанське |
90 |
Найменш калорійним алкогольним напоєм є біле сухе вино, що містить 66 ккал в 100 мл.
Скільки ми з'їдаємо за святковим столом?
Порція Олів'є (300 ккал) + куряча ніжка з картоплею (350-400 ккал) + бутерброд з ікрою (110 ккал) + пару скибочок ковбаси і сиру (150-200 ккал) + жменя оливок (70 ккал) + шматок торта (300- 400 ккал) + кілька стопок алкоголю (350-400 ккал) = не менше 2000 ккал за одне застілля!
Вплив переїдання на організм
Якщо говорити про шкоду переїдання, то мова йде не тільки про небажану зміну фігури, але й про порушення основних систем організму. Систематичне споживання зайвих калорій неминуче веде до ожиріння, викликаючи такі порушення:
- Втома;
- Збільшення ваги;
- Діабет;
- Підвищення кров'яного тиску;
- Артрит;
- Тромбози;
- Задишка;
- Навантаження на кістки;
- Високий рівень холестерину.
Ці та багато інших проблем негативно впливають на нормальну життєдіяльність людини, ускладнюючи виконання простих повсякденних дій.
Що відбувається з організмом під час переїдання?
- Травна система починає працювати в ту ж хвилину, коли смакові рецептори відчують їжу. Це запускає виробництво ферментів та гормонів.
- Споживання надмірної кількості їжі змушує шлунок розширюватися за межі свого нормального розміру, щоб пристосуватися до обсягу їжі, що надійшла. Збільшений шлунок тисне на інші органи, викликаючи внутрішній дискомфорт.
- Потім сигнали посилаються в серце і кровоносні судини, щоб збільшити приплив крові до шлунка і органам травлення для поліпшення травлення. Це зменшує постачання кисню інших органів, в тому числі і мозку.
- Переповнений тонкий кишечник повідомляє мозку, що тілу потрібно відпочити, викликаючи сонливість та втому.
- Після їжі підвищується рівень цукру в крові, змушуючи вашу підшлункову залозу виробляти додаткову кількість інсуліну, щоб вивести його з організму. А підвищені рівні інсуліну, в свою чергу, розвивають резистентність організму до нього. Всі ці процеси змушують вас відчувати себе виснаженими і млявими, через зниження артеріального тиску.
- Споживання занадто великої кількості їжі вимагає більш старанної роботи всіх травних органів. Вони виділяють додаткові гормони та ферменти, які розщеплюють їжу.
- Шлунок виробляє більше соляної кислоти, яка може потрапити назад в стравохід, викликаючи всім знайому печію. Крім того, часто до цього процесу приєднується підвищене газоутворення, що виявляється у вигляді відрижки.
- Обмін речовин працює в повну силу, намагаючись спалити калорії. Це може проявлятися в тимчасовому почутті спеки, пітливості або навіть запаморочення.
- Регулярний тиск на стінки шлунка призводить до їх розтягування, що змушує споживати більше їжі для досягнення почуття ситості.
Переїдання створює стрес для тіла.
Коли ми їмо, тіло використовує частину отриманих калорій для виробництва енергії. Решта запасається у вигляді жиру. Тобто, всі калорії, які не будуть використані під час рухової активності, сформують зайві сантиметри на тілі.
Поради, як не переїдати за святковим столом
- Контроль за розміром порції. Доведено, що візуальні аспекти прийняття їжі, наприклад, розмір порції, впливають на кількість з'їденої їжі. На тарілку більшого розміру поміщається більше їжі, яку так і тягне спустошити.
- Різноманітність страв. Чим менш різноманітну їжу пропонують, тим менше варіантів випробувати нові смакові відчуття. Цей ефект називається «сенсорно-специфічна ситість». Іншими словами, коли перед вами багато різноманітних страв, то хочеться спробувати їх всі, в результаті загальна кількість з'їденого буде набагато більше, ніж якщо б ви їли одне блюдо.
- Відволікання під час їжі. Люди часто їдять, займаючись іншими справами, такими як перегляд телевізора, робота або спілкування в соціальних мережах. Таке відволікання заважає механізмам, які зазвичай сигналізують про настання ситості. А це означає, що весь цей час ви будете їсти.
- Зменшення споживання алкоголю. Алкогольні напої збільшують ймовірність переїдання з кількох причин. Вони включають порушення здатності контролювати сигнали власного тіла і підвищують імпульсивність.
- Споживання їжі в компанії. Трапеза в компанії, найімовірніше, збільшує кількість обсяг спожитих страв. Крім того, людина з більшою ймовірністю вибирає їжу, аналогічну тій, яку вибирають навколишні, навіть якщо вона шкідливіша для вас. Цей ефект посилюється в присутності людей, з якими ви перебуваєте в тісних відносинах, оскільки посилюється почуття ідентифікації з ними.
- Фотографування їжі. Дослідження показують, що вживання їжі з особливою увагою до неї зменшує її подальше споживання за рахунок підвищення обізнаності та пам'яті про її смак. Багато дієтологів рекомендують фотографувати всю їжу перед вживанням.
- Висипайтеся. Лікарі стверджують, що при нестачі сну рівні гормонів, що відповідають за контроль голоду, виходять з-під контролю: грелін (гормон голоду) збільшується, а лептин (гормон ситості) зменшується. Що ще гірше, низькі рівні лептину збільшують тягу до вуглеводів, які часто не викликають ситості.
- Багато розмов. Святкові обіди призначені для того, щоб провести час з коханими і друзями. Однак, прийом їжі часто перериває обговорення, тому відкладіть вилку і налаштуйтеся на спілкування.
- Їжте не частіше 2-3 годин. Зробіть своєю звичкою їсти кожні 2-3 години, щоб не відчувати себе занадто голодним. Занадто довге очікування призводить до поглинання більшого обсягу їжі без необхідності. Крім того, регулярне харчування допоможе підтримувати стабільний рівень цукру в крові та енергії.
- Їжте повільно. Це один з кращих способів боротьби з переїданням. Погане пережовування сприяє більш пізньому приходу почуття ситості, може збільшити резистентність організму до інсуліну. Повільне пережовування покращує травлення та підвищує задоволення від страви.
Лікування болю в шлунку при переїданні
Іноді святкове меню настільки смачне, що складно зупинитися, а десерти занадто привабливі, щоб їх ігнорувати. Мабуть, кожному відомо те почуття жалю, яке виникає після нездатності стримати себе від вживання зайвого шматочка (або навіть не одного) улюбленої їжі. Після моментів насолоди смакових рецепторів неминуче настає хворобливе перенасичення шлунка.
Причина, по якій переїдання здається таким дискомфортним, полягає в першу чергу в тому, шлунок, м'язи живота і кишечник розтягуються до максимуму, коли наповнюються їжею, рідинами, проковтнутим повітрям і газом. Саме це викликає часом сильний біль.
Середній розмір шлунка зазвичай вміщує 1-2 чашки їжі. Під час переїдання, він може вмістити вдвічі більше. Щоб звільнити місце для цього додаткового обсягу, живіт розтягується, як повітряна куля. Крім того, їжа з високим вмістом жиру і клітковини перетравлюється довше, змушуючи переживати біль в животі довше.
Чи можна впоратися з болем від переїдання? Аптечні препарати і навіть прості домашні засоби можуть допомогти подолати наслідки переїдання. Ми розповімо про деякі з них.
- Трав'яний чай. Відвари з лікарських трав (м'ята, кропива, насіння кропу, ромашка, цикорій та інші) допомагають повільно просувати з'їдене через травний тракт.
- М'ята перцева. Розсмоктування м'ятного льодяника після їжі, чашка м'ятного чаю або навіть жування м'ятною жуйки допомагає зменшити газоутворення, розлад шлунка і нудоту.
- Прогулянка. Одним з найбільш простих і ефективних рішень є прогулянка відразу після їжі. Вона допоможе стимулювати травні процеси в тілі, що просувають їжу в шлунково-кишковий тракт. При цьому, не варто бігати або займатися силовими вправами, оскільки потік крові попрямувати від кишечника до м'язів, сповільнюючи травлення. Найкраще просто прогулятися протягом 15 хвилин, щоб відчути себе краще.
З аптечних медикаментів на допомогу прийде активоване вугілля та ферментні препарати для поліпшення травлення. Так, активоване вугілля вбирає надлишки газів і токсинів в шлунково-кишковому тракті, допомагаючи вивести їх з організму. Слід прийняти по одній таблетці на кожні 10 кг своєї ваги. І обов'язково пийте багато рідини, щоб уникнути зневоднення. Не слід приймати вугілля одночасно з іншими препаратами для нормалізації роботи кишечника, оскільки він може заблокувати їх поглинання.
Препарати травних ферментів
Ферментні препарати – це білкові структури, до складу яких входить комплекс амінокислот. В організмі вони в основному виробляються в підшлунковій залозі та тонкій кишці.
Ферменти, поряд з соляною кислотою і солями жовчі, є головними речовинами, які розщеплюють їжу на прості компоненти, щоб організм міг їх засвоювати. Без них продукти харчування б просто гнилі в шлунку, викликаючи кислотне подразнення, відрижку, здуття живота і гази. Погане травлення також сприяє токсичності в організмі та порушенню імунітету, не кажучи вже про неприємний запах з рота і тіла.
Кому потрібно приймати препарати травних ферментів?
Кращий спосіб дізнатися це – лабораторний аналіз калу. Він покаже, наскільки добре відбуваються процеси травлення в організмі, в тому числі і рівень утворення підшлункових ферментів.
Існують також деякі симптоми, наявність яких передбачає можливі проблеми з травною системою:
- Гази та здуття живота після їжі;
- Відчуття тяжкості в шлунку;
- Почуття переїдання після вживання декількох шматочків їжі;
- Неперетравлена їжа та інші незвичайні утворення в калі.
Синтетичні ферментні препарати для шлунка можуть допомогти у випадках святкового переїдання. Широка комбінація ферментів сприяє розкладанню білків, жирів та вуглеводів. Приймати їх слід з початком трапези. При цьому, слід розуміти, що окрім прискорення розщеплення їжі, проти здуття та болю в животі вони безсилі. Дозування будь-якого ферментного препарату (Панкреатин, Мезим Форте, Креон) залежить від особливостей людини (дієти, ваги, хронічних захворювань).
На ринку представлено безліч ферментних препаратів для підшлункової залози з різним складом, вибрати який допоможе гастроентеролог.
Прийом ферментних препаратів допомагає організму краще використовувати їжу, сприяючи поліпшенню загального стану здоров'я, а також може знизити апетит, допомогти з втратою ваги, зменшити алергічні реакції, збільшити енергію і допомогти детоксикації організму. Панкреатичні ферментні препарати особливо корисні для людей похилого віку, чия травна система часто виробляє мало ензимів. Ферментні препарати також використовуються для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту.
Моя Аптека бажає щасливого Нового року та Різдва Христового!
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.