Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Камені в жовчному міхурі: лікування або видалення 21/08/2019

Камені в жовчному міхурі: лікування або видалення

Більшість захворювань жовчного міхура пов'язані, на жаль, з утворенням каменів зі складу жовчного соку. Що ж робити, якщо в жовчному міхурі виникли камені? У даній публікації будуть розглянуті симптоми такого захворювання жовчного міхура і можливі шляхи лікування жовчнокам'яної хвороби.

     ЗМІСТ:

Де знаходиться жовчний міхур?

Жовчний міхур розташований під реберною дугою з правого боку печінки та з'єднується з нею жовчовивідними шляхами. Це невеликий орган грушоподібної форми. Він зберігає жовчні соки, де ті дозрівають і зберігаються. Основні функції жовчного міхура пов'язані з виділенням жовчі під час їжі, допомагаючи травному процесу, зокрема розщепленню жирів з їжі.

жовчний міхур

Жовчний сік – жовтувато-коричнева рідина, яка виробляється печінкою. Він містить воду, холестерин та фосфоліпіди (жири), солі жовчі (природні дезінтегруючі жири) та білірубіновий пігмент (пігмент), який надає йому типовий колір.

Протягом двох повних днів в печінці дорослої людини може вироблятися близько 2 літрів жовчі.

Що являють собою камені жовчного міхура?

Конкременти в жовчному міхурі утворюються в складі жовчі шляхом кристалізації солей холестерину і пігментів. Коли з якоїсь причини жовчний сік застоюється, холестерин починає накопичуватися і випадати в осад. З нього поступово починають формуватися дрібні піщинки. Самі по собі ці піщинки не становлять великої небезпеки, якщо в подальшому нормальне функціонування жовчного відновиться. Однак, коли причина застою не усунена, то частинки піску поступово збільшуються в розмірах. Зливаючись один з одним, вони можуть утворювати великі камені, які закупорюють жовчні протоки і заважають жовчі потрапити в шлунок. Як правило, зростання каменів відбувається дуже поступово, протягом більш ніж 5-20 років.

камені жовчного міхура

Розмір каменів варіюється в широких межах. Вони можуть бути дуже маленькими, розміром з піщинку, але вони можуть бути навіть розміром з кульку для пінг-понгу. Іноді виникає один великий камінь, а іноді формується безліч дрібних камінців. Все залежить від індивідуальних процесів в організмі пацієнта.

Камені в жовчному міхурі: причини

У здорової людини жовчний міхур функціонує постійно і жовч не застоюється на тривалий час. Але є кілька факторів або їх поєднання, які порушують цей баланс і призводять до розвитку жовчнокам'яної хвороби. До них відносяться:

  • Підвищений рівень холестерину в крові при переїданні;
  • Спадкова схильність;
  • Діабет;
  • Ожиріння;
  • Порушення обміну речовин;
  • Неповне та рідкісне спорожнення жовчного міхура;
  • Порушення моторики під час вагітності;
  • Застосування протизаплідних препаратів;
  • Застосування препаратів для зниження рівня холестерину;
  • Вік старше 60 років;
  • Швидка втрата ваги.

Камені жовчного міхура

Утворення холестерину відбувається, коли жовчний сік містить занадто багато холестерину і занадто мало жовчної солі. Крім того, присутність білків в печінці та жовчному сокові може стимулювати кристалізацію холестерину в жовчні камені.

У жінок у два рази вище ймовірність утворення каменів в жовчному міхурі.

Камені в жовчному міхурі: симптоми

Формування каменів супроводжується дуже сильними болями в жовчному міхурі, особливо після їжі та протягом усього процесу травлення. Ці болі можуть тривати від декількох хвилин до декількох годин, часто супроводжуються нудотою, блювотою, високою температурою та ознобом. Вони зазвичай з'являються в області правого підребер'я і проєктуються на праве плече, протилежну сторону тіла або має оперізувальний характер. Також слід зазначити, що замість болю у людини може виникнути особливе напруження м'язової тканини у верхній частині живота. При кашлі, глибокому диханні, а також зміні положення тіла болю можуть значно посилитися.

Камені в жовчному міхурі: симптоми

Жовчний міхур болить, як правило, тільки тоді, коли камені викликають закупорку жовчовивідних шляхів. У переважній більшості випадків дрібні камені, які не блокують протоки не приносять дискомфорту пацієнтові. Згодом вони будуть розчинятися жовчним соком або потрапляти в травну систему, розчиняючись там повністю, не завдаючи організму ніякої шкоди. Симптоми, які характеризують розвиток каменів жовчного міхура, зазвичай з'являються тільки на відносно пізніх стадіях.

Симптоми жовчнокам'яної хвороби можна розділити на три етапи, в залежності від тяжкості стану:

Етап 1 Етап 2 Етап 3
Початкове (часткове) блокування жовчних шляхів Блокування жовчних шляхів Початок запалення жовчного міхура або підшлункової залози
  Больові напади у верхній правій частині живота, особливо після їжі   Сильні і постійні болі у верхній частині живота (незалежно від часу прийому їжі)   Постійний біль у верхній частині живота
  Нудота і блювання   Сильний біль в області жовчного міхура   Проєкція болю на плече і спину, на праву сторону (при панкреатиті)
  Пітливість   Перші ознаки жовтяниці       Посилення болю під час глибокого дихання
  Відсутність апетиту   Підвищена температура тіла (до 38 градусів), озноб   Жовтяниця

 

При виявленні подібних ознак рекомендується проконсультуватися з лікарем. Першою ознакою проблеми з жовчним міхуром, яка потребує лікування, є поява болю після їжі протягом від півгодини до півтори години. Адже жовчний міхур бере активну участь в травному процесі, то він стискається і виділяє жовч під час їжі, і коли з'являються камені, це відразу викликає біль.

Діагностика жовчнокам'яної хвороби

Діагностика проблеми зазвичай робиться за допомогою УЗД черевної порожнини. Це неінвазивний і безпечний тест, який допоможе оцінити кількість каменів в жовчному міхурі, їх розмір і навіть їх характеристики. Іноді пацієнтові призначають МРТ для дослідження роботи жовчовивідних шляхів і підшлункової залози. У рідкісних випадках проводиться ендоскопічне (малоінвазивне) дослідження. Однак, найчастіше достатньо лише ультразвукового дослідження для постановки діагнозу і початку лікування жовчного міхура.

Діагностика жовчнокам'яної хвороби

Камені жовчного міхура: лікування

На першому етапі лікування пацієнтові, як правило, буде призначена терапія антибіотиками для запобігання розвитку інфекцій в жовчному міхурі nf дієта, яка буде сприяти зупинці процесу розвитку каменів та зменшенню болю після їжі. Ці методи лікування проводяться тільки на тих стадіях, коли симптоми не є надто вираженими.

На пізніх стадіях захворювання, особливо в разі запалення жовчного міхура або підшлункової залози єдиним методом є операція з видалення жовчного міхура.

Альтернативними методами лікування також є розчинення каменів за допомогою пероральних солей і екстракорпоральна ударно-хвильова терапія з подальшим видаленням залишків каменів через жовчні протоки. Однак, розчинити камені можливо лише ті, які мають в основному холестеринову природу та невеликі розміри.

Слід виділити методику трансдермального черезпечінкового літолізу. Таке лікування можна назвати неоперативним, адже проводиться за допомогою катетера через черевну стінку і жовчний міхур. Це відносно новий метод і досить дорогий, а також не всі фахівці володіють відповідними навичками для проведення лікування.

Оперативне видалення каменів з жовчного міхура

Видалення каменів в жовчному міхурі проводиться двома способами: закрита хірургія (лапароскопія) та відкрита операція, при якій виконується розріз шкіри та черевній стінці.

Холецистектомія – це видалення жовчного міхура при наявності каменів або гострого холециститу.

  • Лапароскопічна хірургія жовчного міхура

Сьогодні хірургія жовчного міхура все частіше проводиться за допомогою малоінвазивного методу. Він передбачає замість великого розрізу у верхній частині живота введення через невеликий отвір в пупку тонких трубок з крихітною відеокамерою та підсвічуванням. Через три додаткових крихітних розрізи вставляють хірургічний інструмент для маніпуляцій. Медична команда виконує операцію близько півтори години з використанням відеозображення, наданого камерою, що дозволяє проводити операції на жовчному міхурі без необхідності великого розрізу на тілі. Лапароскопічна операція не зашкодить травному процесу і вирішить проблему практично відразу. Хоча така операція проводиться під загальною анестезією, відновлення пацієнта після оперування проходить швидко, а рубці практично непомітні.

видалення каменів з жовчного міхура

  • Відкрита операція з видалення каменів з жовчного міхура

У невеликому числі випадків, коли резекція жовчного міхура не може бути виконана з використанням лапароскопічного методу, лікар вирішує зробити операцію відповідно до традиційного, загальноприйнятого підходу. Причинами можуть бути сильне запалення, що утрудняє визначення життєво важливих органів, кровотеча під час операції або підозри на інші ускладнення.

При цьому методі лікар виконує відкриту операцію з розрізом черевної стінки під загальним наркозом. Операція залишає довгий рубець і уповільнює процес повернення пацієнта до нормальної життєдіяльності. Медсестра постійно стежить за інтенсивністю болю і при необхідності вводить анальгетики. Полегшення болю дозволить полегшити дихання та ефективну вентиляцію легенів, тому важливо використовувати знеболюючі засоби за потреби.

Після видалення жовчного міхура жовч надходить безпосередньо з печінки в тонку кишку. Можливим побічним ефектом є діарея, оскільки жовч більше не зберігається в жовчному міхурі і відразу евакуюється в кишківник.

Що робити, коли болить жовчний міхур вдома? Якщо жовчний міхур раптово заболів, а відвідати лікарню немає можливості, то слід відмовитися від вживання будь-якої їжі та прийому анестетика. Полегшити стан допоможе теплий трав'яний чай з квіток календули, ромашки, кукурудзяних рилець, цмину, м'яти, кульбаби, чистотілу. При виникненні гострого болю в нічний час рекомендується лягти на лівий бік і робити легкі постукування по правому боку. Це дозволить вивільнити частину жовчі з міхура, що полегшить біль.

64090,1312,49455

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах