Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Методика лазерної корекції зору LASIK: що потрібно знати? 03/02/2024

Методика лазерної корекції зору LASIK: що потрібно знати?

Близько 80% людей на планеті мають проблеми із зором. Будь-яке порушення зору може значно обмежити здатність бачити світ навколо в деталях і фарбах. Традиційним інструментом для боротьби з погіршенням чіткості бачення є окуляри та контактні лінзи, проте вони не завжди зручні та не вирішують проблему кардинально.

     ЗМІСТ:

Згадка операції на очах будь-якого роду у багатьох викликає страх і побоювання, проте лазерна корекція зору є однією з найбезпечніших та найшвидших процедур. Це сучасний шанс знову насолоджуватись життям без обмежень. Ця революційна методика вже дозволила повернути зір мільйонам людей, які страждають на короткозорість, далекозорість та астигматизм. За допомогою лазера можна змінити форму рогівки, щоб зображення фокусувалося на сітківці. Процедура лазерної корекції проходить безболісно і займає лише кілька хвилин. Вже за кілька годин після операції ви зможете побачити світ по-новому.

Область лазерної корекції зору динамічно розвивається в сучасній офтальмології. З'являються нові методики та способи відновлення зору за допомогою лазера з розвитком технологій. У цій статті ми докладно розповімо про один з популярних методів лазерної корекції зору LASIK, про етапи його проведення, види, показання, протипоказання та період реабілітації після цієї операції на очах.

Що таке методика LASIK і кому вона показана?

LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) – це мікрохірургічна процедура корекції зору за допомогою лазерного променя, що змінює форму рогівки. Така лазерна модифікація рогівки ока повертає природне фокусування світла на сітківці, сприяючи чіткішому зору. Процедура досить швидка та практично безболісна. Пацієнти помічають покращення зору вже після кількох днів, хоча повне відновлення може тривати кілька тижнів.

Ласик є одним із найпоширеніших методів хірургічної корекції зору у світі. Офтальмологічна методика LASIK існує вже понад 25 років і вважається ефективним та безпечним способом покращення зору. Ускладнення у результаті процедури виникають лише у 0,1% пацієнтів.

Кому показано операцію на очі LASIK?

Лазерна корекція допоможе повернути зір у наступних випадках:

  • Короткозорість, також відома як міопія, – один з видів рефрактивних порушень ока, при якому зображення фокусується перед сітківкою замість фокусування прямо на ній. Це означає, що людина з короткозорістю бачить близькі об'єкти чіткіше, ніж далекі. Операція показана пацієнтам із порушеннями до -12.0D.
  • Далекозорість (гіперметропія) – порушення, при якому зображення фокусується за сітківкою замість фокусування прямо на ній. При далекозорості очей має або занадто коротку вісь, або рогівка та кришталик мають недостатню силу заломлення світла. Пацієнт краще бачить об'єкти здалеку, але йому важко бачити їх поблизу. Операція показана пацієнтам із порушеннями до +6.0D.
  • Астигматизм – це порушення, у якому рогівка чи кришталик мають неправильну форму, що зумовлює спотворення фокусування світла. В результаті об'єкти можуть бути розпливчастими або спотвореними. Астигматизм часто поєднується з короткозорістю або далекозорістю. Операція показана пацієнтам із порушеннями до ±3.0D.
  • Пресбіопія (вікова далекозорість) – це вікові зміни зору, пов'язані з втратою здатності фокусування ока. Зазвичай вони починаються в середньому віці і викликають труднощі під час читання та виконання завдань із близько розташованими об'єктами.

лазерна корекція зору LASIK

Принцип та етапи процедури LASIK

Рогівка – це зовнішній прозорий шар ока. Він має куполоподібну форму і разом із кришталиком заломлює світло до того, як воно потрапить на сітківку. Сітківка вистилає задню частину ока. Коли світло потрапляє на сітківку, вона надсилає в мозок електричні сигнали, які повідомляють інформацію про зображення перед очима. Щоб чітко бачити об'єкт, потрібно, щоб усі частини ока працювали правильно та спільно. При зміні форми рогівки порушується правильне надходження світла до сітківки.

Лазерна корекція методом Ласік змінює форму рогівки, дозволяючи світлу правильно проходити крізь рогівку та прокладати правильний шлях до сітківки. У цьому полягає суть цього методу відновлення зору.

                                Лазерна корекція покращує зір назавжди.

Як же відбувається операція? Мікрохірургічна процедура LASIK включає кілька етапів:

  • Місцева анестезія. Закопування в око знеболювального розчину дозволяє не відчувати біль під час операції. Інших видів анестезії не застосовують. Можливе використання седативних лікарських засобів для зменшення нервозності у пацієнта.
  • Формування клаптя рогівки. Спеціальний інструмент мікрокератом зрізає тонкий шар епітелію рогівки, зазвичай, товщиною менше 200 мікрон. Цей клапоть потім відгинається для доступу до зміни глибших шарів рогівки, коригуючи таким чином заломлюючу здатність ока.
  • Корекція лазерним променем. Після створення клаптя хірург використовує ексимерний лазер для видалення заданої кількості тканини рогівки. Лазер точково видаляє тканину рогівки, змінюючи її форму так, щоб світло правильно фокусувалося на сітківці ока. Цей процес зміни форми настроюється залежно від індивідуальної аномалії рефракції пацієнта. При короткозорості рогівку роблять більш пласкою, а при далекозорості – більш вигнутою. Астигматизм коригується шляхом згладжування нерівностей на рогівці. Під час роботи лазера лікар просить пацієнта сфокусуватися на світлі, спрямованому в око. Поки він дивиться на світло, лазер випалює епітелій, надаючи йому потрібну форму.
  • Повернення клаптя рогівки на місце. Після лазерного лікування ока клапоть рогівки обережно повертають на своє місце. Він природно склеюється без необхідності накладання швів і починається процес загоєння. Цей клапоть служить захисним шаром, який мінімізує неприємні відчуття та прискорює процес загоєння.

По завершенні операції рогівку промивають і закопують протизапальні краплі.

етапи лазерної корекції ласик

Корекція Ласік з відновлення зору зазвичай займає не більше 30 хвилин, протягом яких пацієнт залишається у свідомості.

Що відбувається одразу після операції?

Після завершення процедури корекції багато пацієнтів можуть помітити негайне покращення зору, бачення буде відносно чітким. Однак, через тимчасовий набряк рогівки, перші кілька днів картинка може бути нестабільною і каламутною.

Після методики Ласік можуть тимчасово виникнути відчуття сухості очей, оскільки процедура може впливати на слізні залози. Лікар рекомендуватиме зволожуючі краплі для полегшення цього симптому.

Чутливість до яскравого світла буде підвищеною і можлива поява гало навколо джерел світла у перші дні чи тижні. Для захисту від світла рекомендується носити темні окуляри.

У деяких пацієнтів може виникати відчуття піску, дискомфорт чи легкий біль в очах, повіки можуть набрякати. Може виникнути спокуса потерти очі, тому що вони будуть свербіти аби пекти. Подібне подразнення є нормальним процесом загоєння. Дуже важливо не торкатися очей протягом першого тижня, щоб не підвищувати ризик інфікування та не порушувати процес природної регенерації.

Відразу після процедури пацієнт може виїхати додому на відпочинок, уникаючи зорових навантажень. Слід подбати про супровід, оскільки самостійно сідати за кермо пацієнту не слід через можливу нечіткість зору.

операция на глаза lasik

Процес відновлення та реабілітації після операції LASIK

Процес відновлення після лазерної корекції, як правило, проходить швидко, і більшість пацієнтів відзначають покращення зору та симптомів протягом 24 годин. Багато людей можуть повернутися до роботи або керувати автівкою протягом декількох днів, але повне відновлення може зайняти кілька тижнів.

Перші дні після операції

  • У перші дні після операції рекомендується уникати контакту очей з водою та предметами, не чіпати їх руками. Душ прийняти дозволяється, але слід уникати попадання в очі води та миючих засобів.
  • Показано носіння спеціальних сонцезахисних окулярів на вулиці, щоб запобігти випадковому попаданню пилу та алергенів у вічі під час їх загоєння.
  • Використання зволожуючих та протизапальних крапель, схему використання яких призначить офтальмолог. Вони допоможуть прискорити відновлення та запобігти інфекції.
  • Рекомендовано обмежити зорові навантаження. Протягом 48 годин після процедури не слід проводити багато часу перед комп'ютером.
  • Протягом перших днів після операції рекомендується уникати використання косметики в області очей, щоб запобігти подразненню.
  • Обмежте фізичну активність, щоб запобігти можливим травмам очей.
1798,53579,2472

Перші тижні після операції

Протягом першого-другого тижнів після операції рекомендується уникати активних видів спорту. Необхідно продовжити носіння захисних окулярів для запобігання травмам.

  • Протягом перших тижнів слід уникати занурення очей у воду, оскільки це може збільшити ризик інфекції.
  • Слід уникати потрапляння потоку повітря від працюючого фена, вентилятора, кондиціонера.
  • Читання та перегляд телевізора допустимі, але за умови частого зволоження очей краплями та відсутності дискомфорту.
  • Доки око повністю не відновиться, необхідно регулярно закопувати рецептурні очні краплі.
  • Офтальмолог проведе кілька контрольних візитів для оцінки загоєння та результатів операції. У цей час можуть бути скориговані лікування та додаткові рекомендації.

Важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря у процесі відновлення та використовувати призначені ліки для запобігання ускладненням. Критичним фактором успіху лазерної корекції є ретельне дотримання рекомендацій лікаря та плану реабілітації.

Відновлення після ласік

Протипоказання та побічні ефекти лазерної корекції

Незважаючи на високу ефективність та безпеку LASIK, перед процедурою необхідне офтальмологічне обстеження та консультація у спеціаліста. Будь-які інвазивні операції завжди пов'язані з певним ризиком. Окрім цього, методика підходить не всім. Кандидати повинні відповідати певним критеріям, які збільшать успіх операції.

Кому протипоказана лазерна корекція зору?

  • Нестабільне, прогресуюче погіршення зору протягом кількох останніх місяців. Операцію можна відкласти до стабілізації стану.
  • Вагітність та грудне вигодовування. У цей період можливі зміни у рефракції ока жінки.
  • Тонка рогівка або виражений астигматизм. У деяких людей із занадто тонкою рогівкою або вираженим астигматизмом може бути підвищений ризик розвитку ускладнень.
  • Максимальні рівні короткозорості та далекозорості.
  • Тяжкі захворювання очей в активній фазі. Глаукома, катаракта, запальні інфекційні захворювання є прямими протипоказаннями.
  • Конусоподібна форма рогівки (кератоконус).
  • Останні стадії синдрому сухості ока.
  • Аутоімунні захворювання та цукровий діабет, оскільки погіршують процес загоєння рогівки.
  • Вік до 18 років. Оптимальний вік пацієнта починається від 21 року, оскільки око має бути повністю сформоване.

Перед прийняттям рішення про проведення лазерного відновлення зору важливо пройти повне офтальмологічне обстеження та консультацію з лікарем з метою оцінки придатності та виявлення будь-яких індивідуальних особливостей.

Побічні ефекти LASIK

Лазерна методика LASIK вважається безпечною, але як і за будь-яких інвазивних процедур можуть виникнути деякі побічні ефекти. Найчастішими скаргами пацієнтів є такі:

  • Синдром сухого ока є найпоширенішим побічним ефектом. Він вражає близько 30% людей, які перенесли операцію.
  • Дискомфорт найбільше непокоїть приблизно перші 3 місяці після операції, але зазвичай проходить через 6-12 місяців.
  • Погіршення бачення у темряві. У деяких пацієнтів може тимчасово погіршитись здатність розрізняти предмети у темряві або при поганому освітленні.
  • Розмите, нечітке бачення.
  • Крововиливи. Крихітні червоні чи рожеві плями на білку ока.
  • Чутливість до світла. Деякі пацієнти можуть відчувати тимчасову чутливість до світла після операції, що може проявлятися у дискомфорті при яскравому освітленні.
  • Гало та блиск навколо джерел світла. Деякі люди повідомляють про тимчасову появу гало чи блиску навколо джерел світла, особливо у нічний час. Ці ефекти зазвичай зникають із часом.

У поодиноких випадках можуть виникнути серйозніші ускладнення, такі як інфекції, кератектазії (рідкісне ускладнення, при якому рогівка стає занадто опуклою), або проблеми із загоєнням. Не зареєстровано жодного випадку сліпоти внаслідок операції LASIK, у пацієнтів які були відповідними кандидатами на хірургічне втручання. Однак у поодиноких випадках відсутність лікування інфекції після операції може призвести до втрати зору.

 

Таким чином, лазерна корекція зору методом LASIK значно зменшує або навіть повністю усуває необхідність в окулярах або контактних лінзах. При цьому не завжди може призвести до ідеального 100% зору, і деяким людям все ще можуть знадобитися окуляри для певних видів діяльності, таких як читання або керування автомобіля вночі. Процедура лазерної корекції очей вважається безпечною та рідко викликає ускладнення. Її суть полягає у зміні форми середніх шарів рогівки за допомогою високоточного лазерного обладнання. Повне відновлення після операції може зайняти до кількох тижнів, проте повернутися до роботи та навчання можливо вже за кілька днів. Важливою запорукою успіху операції є дотримання всіх рекомендацій лікаря під час відновлення.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах