Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Порушення серцевого ритму: види аритмії 10/12/2018

Порушення серцевого ритму: види аритмії

Що таке аритмія серця?

Серце б'ється щоденно як точний годинник і пристосовується до широкого спектру фізичних та психічних станів. Воно завжди реагує на пережиті почуття, коригуючи свою діяльність. М'яз серця (міокард) стискається і забезпечує кров'ю всі частини тіла у відповідь на електричні сигнали, які подаються через однакові часові проміжки. Коли ця система дає збій, то виникає порушення ритму серця або серцева аритмія.
 серце людини

Аритмія – це розлад серцево-судинної системи організму, яке має свої різновиди. Так, якщо серцевий ритм стає занадто повільним, то діагностують брадикардію, а якщо занадто швидким, то це – тахікардія. Серцебиття може бути просто нерегулярним. Ці розлади можуть впливати на кількість крові, що накачується серцем.

Здорове серце б'ється зі швидкістю 60-90 ударів в хвилину в стані спокою, а під час стресу або фізичної активності може посилитися до 180 разів за хвилину. Мільйони людей в усьому світі відчувають нерегулярну серцеву діяльність хоча б раз в житті, але ці епізоди часто клінічно безглузді і не означають виникнення захворювання серця.

серцево судинна система людини

Основні види аритмій

Класифікація аномалій серцевого ритму досить складна, адже видів і форм аритмії існує безліч. Найчастіше її поділяють за принципом, який враховує відділ серця, в якому виникає порушення: синусові, шлуночкові і предсердні. Ми розглянемо порушення ритму серця, які зустрічаються найбільш часто.

Якщо серце б'ється надто повільно

Барікардія – це аритмія серця, для якої характерно занадто низька частота скорочення серця. В результаті, організм недоотримує кисень навіть при мінімальній фізичній активності. У такого пацієнта виникають запаморочення, втома і задишка.

Синусова барікардія характеризується постійною швидкістю серцевого ритму менше 60 ударів на хвилину. При цьому серце працює спокійно і стабільно, адаптуючись до такого режиму, і постачає органи достатньою кількістю крові. Цей симптом розвивається у більшості професійних спортсменів і у людей, що приймають ліки для уповільнення серця, такі як бета-блокатори та деякі блокатори кальцієвих каналів.

Якщо серце б'ється занадто швидко

Тахікардія – це аритмія, симптоми якої проявляються у високому серцевому ритмі, що перевищує 100 ударів в хвилину. Пульс тимчасово збільшується під час фізичної активності, підвищеної температури тіла або стресової ситуації. Це нормально. Але постійна тахікардія, можливо, сигналізує про деякі захворювання.

Для синусової тахікардії характерно збільшення частоти генерації імпульсів з однаковими інтервалами між ними.

Тріпотіння передсердь – порушення серцевого ритму, при якому синусовий ритм залишається правильним, але його частота може збільшуватися до 300 і більше ударів на хвилину. Шлуночки при цьому скорочуються в більш спокійному режимі, адже до них не доходить імпульс.
 серцевий ритм

Миготлива аритмія стимулює прискорення серцевого ритму до 700 разів на хвилину і погіршує серцевий викид крові. Відзначається нерегулярна робота передсердь і шлуночків. Обсяг крові для кровообігу стає недостатнім, викликаючи застій крові і ризик утворення тромбів.

Найбільш поширений збій серцевого ритму – фібриляція шлуночків. Вона виражається в хаотичній електричній активності шлуночків і супроводжується погіршенням функції перекачування крові, порушується надходження кисню і поживних речовин до внутрішніх органів. Частота ритму підвищується до 480 разів на хвилину. Ця аритмія, причини якої криються в ішемічній хворобі, може загрожувати зупинкою серця, тому є найбільш небезпечним різновидом серцевих порушень.

Якщо серце б'ється нерівномірно

Перебої в роботі серця, які виникають приступами у вигляді сильного поштовху в груди, називають екстрасистолія. Вона може виникнути навіть у повної здоров'я людини в спокійному стані. Цей симптом не потребує лікування і не є небезпечним для здоров'я. Нормою є переживання понад 100 екстрасистол на добу.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах