Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Що робити для зміцнення імунітету навесні? 16/03/2019

Що робити для зміцнення імунітету навесні?

З приходом весни наш організм в очікуванні нових сил і енергії. Однак, радість від весняного тепла, на жаль, часто затьмарюється простудними і хронічними захворюваннями. Одна з причин їх появи в тому, що захисна система ослаблена після тривалої зими, як же відновити імунітет? При цьому, багато хто намагається обходити стороною аптечні ліки, довіряючи зміцнення імунітету травам і народними рецептами.

иммунитет весной

Кожну секунду людина контактує з мільйонами бактерій і вірусів. Більшість з цих мікроорганізмів можуть викликати серйозні захворювання, але організм протистоїть цим атакам завдяки своєму імунітету. Він також оберігає нас від внутрішніх ворогів – аномальних клітин, підтримуючи в організмі безпечну і стабільну середу.
Імунітет – це складна система, яка складається з окремих органів, тканин, клітин і молекулярних комплексів.

Як працює імунітет?
Кожна складова захисної системи організму відповідає за свою частину роботи: першими «ворога» зустрічають фагоцити і макрофаги, потім включаються Т-хелпери, які запускають імунну реакцію, В-лімфоцити, що виробляють антитіла-імуноглобуліни, і, нарешті, підключаються Т-супресори. Якщо цей ланцюжок працює правильно, то людина знаходиться під надійним захистом. Однак ряд факторів зовнішнього середовища (спосіб життя, одноманітне харчування, екологічна ситуація, зловживання ліками) можуть послаблювати імунний захист. А іноді імунітет з невідомих причин стає вразливим або починає помилково боротися проти клітин власного організму, викликаючи ряд аутоімунних захворювань.

імунітет людини

Ослаблений імунітет: симптоми

  • Швидка втомлюваність;
  • Апатія;
  • Повільність;
  • Сонливість або безсоння;
  • Часті застуди.

симптоми ослабленого імунітету

Зміцнення імунітету навесні

Навесні організм вже не потребує додаткових калорій для обігріву свого тіла, тому зараз саме час зайнятися зміцненням імунітету народними засобами. Ми підкажемо Вам, як зміцнити імунітет в домашніх умовах без прийому ліків.

Формула весняного раціону жінки:
Міцний імунітет = 50% вуглеводи + 30% жири + 20% білки

  • На початку березня не забувайте про вживання нерафінованих рослинних масел. Найкорисніші: оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна. Для підняття імунітету і збереження доброго самопочуття достатньо всього 3 столові ложки в день. Додавайте їх в зелені салати.
  • Від червоного м'яса і сала краще відмовитися в цей час. Нехай джерелом тваринного білка і жиру стане м'ясо птиці, риба, кисломолочні продукти. Це дозволить очистити організм і зміцнити імунітет навесні.
  • Посилити роботу кишечника і вивести з організму накопичені шлаки і токсини допоможе клітковина. Як відомо, мікрофлора кишечника відіграє головну роль у зміцненні імунітету людини. У ньому знаходиться 80% імунних клітин. Тому, старайся обирати в свій раціон овочі яскравих кольорів (морква, спаржу, буряк, капусту будь-яких видів). Крім того, за допомогою запечених овочів і яблук можна влаштувати собі пектинове розвантаження. Пектини, які утворюються при запіканні, є відмінним природним сорбентом, який активізує моторику кишечника і корисний для підвищення імунітету.
  • На початку березня також зверніть свою увагу на дику черемшу (або ведмежу цибулю). Вона, дійсно допоможе зміцнити імунітет швидко і безпечно. Черемша доставить в організм вітаміни, яких так не вистачало організму всю зиму. Щоб пом'якшити часниковий запах черемші, допоможуть оливкова олія, сметана або натуральний йогурт.
  • У весняний період особливої підтримки потребує не тільки імунітет, але серцево-судинна система. Допоможе інжир. Він є джерелом вітамінів В1 і В2, каротину, мінеральний речовин (кальцію, магнію, калію, фосфору, заліза), аскорбінової кислоти. Як ліки для підняття імунітету потрібно з'їдати по 3 плоди щодня.

продукти для імунітету

  • Заповнити сезонний дефіцит йоду в організмі допоможуть морепродукти. Вони також є відмінними засобами для підняття імунітету. Жирні сорти риби (скумбрія, палтус, сайра) приготовані на пару, заповнять шкіру необхідними жирами і позбавлять від зимового лущення.
  • Нездорова блідість шкіри може свідчити про нестачу заліза в організмі (анемії). Особливо часто цю недугу страждають діти. Дізнатися докладніше про анемію у дітей можна з цієї публікації. Для підтвердження діагнозу необхідно зробити аналіз крові і негайно починати їсти гречку, яблука і печінку.
  • Гриби. Одні з найбільш потужних імуностимулюючих, противірусних та протиракових речовин містяться саме в грибах. Особливо корисні гриби рейши, шиітаке та майтаке.

Як зміцнити імунітет травами? 10 народних засобів для підвищення імунітету рослинними продуктами

1. Ехінацея. Вона може знизити ймовірність застуди приблизно на 58% і скоротити тривалість застуди на 1-4 дня. Ехінацея, мабуть, кращий засіб для імунітету в народній медицині. Для приготування ліків для імунітету потрібно заварити 1 столову ложку двома склянками окропу. Пити вранці і ввечері по чашці.

ехінацея для імунітету

2. Зміцнення імунітету лимоном – це перевірений роками і ефективний спосіб залишатися здоровим цілий рік. Свіжий лимон багатий антиоксидантами, калієм, магнієм, а також вітамінами для підняття імунітету. Просто видавіть сік половини лимона в склянку чистої води і пийте щоранку натщесерце. Однак, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, такий спосіб підвищення імунітету не підійде.

3. Підвищуємо імунітет за допомогою зеленого чаю. Він має потужні антиоксидантні та противірусні властивості. Просто замініть щоденне вживання своєї кави або чорного чаю більш корисним зеленим.

4. Мабуть, найпопулярніший mметод – це зміцнення імунітету імбиром. Існує безліч рецептів його приготування. Але ми запропонуємо спосіб, який містить найбільше вітамінів для імунітету. Отже, подрібніть 200 г кореня свіжого імбиру, додайте половину нарізаного лимона і 300 г лісових ягід (малину, калину, обліпиху, смородину). Дайте суміші настоятися дві доби, а потім процідіть. Потім додайте по одній ложці в чай і зміцнюйте імунну систему без ліків.

мед та імбир для імунітету

5. Прекрасний засіб для імунітету – вітамінний компот. Як його зробити? Візьміть по 5 столових ложок меліси, м'яти, квітів каштана, іван-чаю і залийте в 1 л окропу. Залиште настоюватися не менше 2 годин. Вживати компот рекомендується по півлітра на добу.

6. Шипшина. У літрі окропу заваріть по 2 великі ложки плодів шипшини і калини. Пити замість чаю. Настій містить важливі вітаміни для підвищення імунітету.

53844,3682,53574

7. Обліпиха. У половину літра окропу опустіть 100 г ягід обліпихи, 2 ложки кориці і 1 ложку меду. Ягоди попередньо можна протерти або подрібнити в блендері.

8. Ще один народний засіб для імунітету – польовий хвощ. Столову ложку сухої трави залити склянкою окропу на годину, процідити і пити цей настій кілька разів на день.

9. Трав'яний чай. Змішайте по 150 г кропиви та лимонника з 50 г шавлії. Тепер заварюйте по ложці цього збору на склянку окропу. Дайте настоятися і пийте з медом вранці, після їди.

10. Найперевіреніший засіб зміцнення імунітету – часник. Цей природний антибіотик потужно допомагає імунітету в боротьбі з бактеріями.

часник для зміцнення імунітету

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах