Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Катаракта: помутніння кришталика ока 18/10/2022

Катаракта: помутніння кришталика ока

Катаракта є поширеним захворюванням очей у літньому віці, і практично кожна людина старше 60 років може страждати на цю недугу на тій чи іншій стадії. Вона призводить до порушень зору, що ускладнює повсякденну діяльність, і часто веде до повної втрати зору. Вважається, що близько 20 мільйонів людей у всьому світі страждають на катаракту, а Всесвітня організація охорони здоров'я називає її причиною 35% всіх випадків сліпоти в усьому світі. Існує ефективне лікування цієї хвороби, але вона, як і раніше, є однією з основних причин втрати зору.

Зір є одним з найважливіших органів чуття, і його порушення викликає значне погіршення якості життя. Око складається з безлічі складних структур, але одна з найголовніших – це, звичайно, кришталик. Він розташований у передній частині ока, між райдужкою ока та склоподібним тілом. Кришталик прозорий і переважно складається з води (65%). Його зовнішній шар більш щільний спереду і тонкий ззаду. Завдання кришталика полягає в тому, щоб фокусувати світлові промені та створювати зображення на поверхні сітківки, що обробляється в головному мозку. Він також регулює фокусування ока, дозволяючи бачити предмети як близько, і далеко. Саме тому, коли виникають порушення кришталика, зір стає нечітким, оскільки світло на сітківку потрапляє не повністю.

     ЗМІСТ:

Що таке катаракта ока?

Катаракта – це зниження якості зору внаслідок прогресуючого помутніння кришталика ока. Це хронічне захворювання із незворотними наслідками. При помутнінні кришталика виникає перешкода для проходження світла, внаслідок чого зображення, яке сприймається мозком від ока, здається розпливчастим і нечітким. Це схоже на спроби розглянути краєвид за вікном через запотіле скло.

Катаракта зазвичай розвивається на обох очах, але часто з різною швидкістю та ступенем тяжкості. Не виключено, що спочатку зниження якості зору відчуватиметься переважно в одному оці.

При катаракті одне око уражається більше, ніж друге.

Найчастіше це захворювання очей розвивається повільно і не впливає на зір на ранній стадії. Але в міру того, як помутніння прогресує, катаракта зрештою вплине на якість зору суттєво. Чим більше помутніння кришталика, тим більше порушення зору, аж до стану повної сліпоти.

катаракта ока

Види катаракти

Розрізняють кілька видів катаракти ока залежно від причин виникнення та локалізації уражень кришталика. Ділення захворювання на 2 групи – вроджена та набута – є найбільш загальною. Враховуючи, що частота випадків набутої форми становить 97%, то вроджене помутніння ока вважається досить рідкісним.

Вроджена катаракта

Природжена катаракта з'являється у дитини при народженні або розвивається у перші роки життя. Причинами повного або часткового помутніння кришталика можуть бути різні метаболічні або хромосомні аномалії, обставинами, що пов'язаними з вагітністю, такими як перенесені хвороби (краснуха, інфекційна жовтяниця, грип) і навіть вплив на плід деяких лікарських засобів в утробі матері.

Вроджена форма буває кількох видів:

  • Ядерна катаракта – помутніння розташовується в центральній частині кришталика, уражує обидва ока, викликає сильні порушення зору і потребує хірургічного лікування;
  • Тотальна (повна) – розташовується по всьому кришталику (повне помутніння), потребує хірургічного лікування;
  • Передньо- та задньокапсулярна форма – помутніння розташовуються в передній або задній капсулі кришталика;
  • Полярна – помутніння притаманно полюсам кришталика, уражує волокна кришталика;
  • Зонулярна (шарувата) – найпоширеніша форма захворювання, яка уражує різні зони та частини кришталика (найчастіше, прилеглі до центру);
  • Ускладнена катаракта – можливі різні форми помутніння кришталика. Супроводжується множинними патологіями та вадами розвитку у дитини (пороком серця, глухотою).

Вроджена катаракта розвивається на одному або обох очах і може тривалий час протікати безсимптомно, крім порушень зору. Іноді можна побачити у малюка зблідлу зіницю. У деяких дітей відзначається ністагм (часті мимовільні рухи очима) або рефлекс, що полягає в прагненні часто натискати на око руками. Коли малюк вчиться ходити, він зазвичай погано рухається, не впізнає оточуючих та підносить до очей різні предмети, щоб краще розглянути їх. Вроджені катаракти можуть збільшуватися у розмірах із роками та іноді не виявляються до шкільного віку.

Лікування вродженої катаракти ефективне лише оперативним способом. Якщо катаракта велика і виникає на обох очах, операцію проводять якомога раніше, бажано в перші дні або тижні життя, щоб дитина правильно розвивалася надалі. Без оперативного втручання новонароджений ризикує отримати порушення органів зору на все життя.

вроджена катаракта

Придбана катаракта

Такий вид хвороби є наслідком змін у структурах кришталика протягом життя. Через виникнення придбані катаракти бувають:

  • Вікова (стареча);
  • Травматична – що виникає внаслідок травматичних уражень органів зору (поранення очного яблука) чи черепа (контузія);
  • Променева – пошкодження кришталика виникає через опромінення радіацією, інфрачервоними та рентгенівськими променями; може з'явитися в онкологічних хворих як побічний ефект променевої терапії або рентгенологів і співробітників, які піддаються опроміненню в процесі своєї роботи;
  • Токсична – помутніння очей може спричинити отруєння отруйними речовинами, а також лікарськими препаратами (кортикостероїдами, антималярійними препаратами, аміодароном та ін.);
  • Катаракта, спричинена загальними захворюваннями організму (цукровий діабет, гіпотиреоз, хвороби обміну речовин);
  • Ускладнена катаракта – при запаленні судинної оболонки ока (увеїті), короткозорості високого ступеня, глаукомі, відшаруванні сітківки та деяких інших захворюваннях ока.

Серед цих видів катаракт найбільш поширена вікова, вона досягає 90%. Вона виникає у віці близько 50 років і може призвести до ураження обох очей. При віковій катаракті знижується гострота зору як поблизу, так і у далечінь. До того ж, цей дефект неможливо скоригувати окулярами.

Стадії катаракти ока

Вікова катаракта ділиться на кілька фаз, що відрізняються вираженістю симптомів:

  • Початкова стадія катаракти – характеризується скупченням усередині кришталика додаткової рідини. Ця рідина локалізується між волокнами, утворюючи водяні щілини. Потім виникають площинні помутніння по периметру та в центрі кришталика. Помутніння розташовується поза оптичною зоною, тому гострота зору не порушується.
  • Незріла стадія – прогресування хвороби спричиняє подальше помутніння капсули кришталика до центральної оптичної зони. Помутніння поширюється на оптичну зону ока, викликаючи перші порушення якості зору.
  • Зріла катаракта – характерне повне помутніння всієї кори кришталика, що призводить до серйозних порушень гостроти зору та сприйняття світла.
  • Перестигла катаракта – на останній стадії спостерігається розкладання волокон кришталика та розм'якшення кіркової речовини. Кришталик набуває характерного молочно-білого відтінку, а людина практично повністю втрачає здатність бачити цим оком.

стадії катаракти

Симптоми катаракти

Катаракта зазвичай розвивається дуже повільно, у хронічному прогресі, що триває багато років та з нерівномірною швидкістю. Захворювання не супроводжується болями. Ознаки катаракти спостерігаються лише у зміні гостроти та характеру зору, включаючи:

  • Зниження гостроти зору;
  • Затуманений, розмитий зір;
  • Двоїння в очах, погане фокусування;
  • Зменшення яскравості кольорів (здаються тьмяними);
  • Ореоли світла (відблиски) навколо джерел світла;
  • Поганий зір у темряві;
  • Для читання потрібне яскраве освітлення;
  • Кольорові плями на поверхнях, де їх насправді немає;
  • Молочно-білий відтінок зіниці на пізніх стадіях хвороби.

На початковій стадії катаракти людина не помітить навіть перерахованих вище симптомів. Погіршення здатності бачити розвиватиметься дуже повільно, тому пацієнт може сприймати свій зір природним, без змін, поступово адаптуючись до нього.

Водії транспортних засобів можуть помічати ознаки катаракти раніше, оскільки сонячне світло та фари зустрічних транспортних засобів створюють для них відблиски, що ускладнюють керування автомобілем, особливо вночі.

При задній субкапсулярній катаракті відзначається помітне зниження гостроти зору, особливо поблизу. Тому читання стає для таких людей великою проблемою, а згодом зовсім неможливим заняттям. Тривожною ознакою є погіршення зору навіть за хорошого освітлення.

При ядерній формі захворювання людина може чітко та добре бачити навіть поблизу. Це симптом прогресуючої рефракційної короткозорості. Однак гострота зору помітно погіршується зі збільшенням відстані. Додатковою проблемою є збільшення сферичної аберації, що призводить до розмиття країв, і чіткість зору виникає лише у центрі зображення. При ядерній та задній субкапсулярній катаракті видиме зображення може набувати жовтого відтінку, як крізь злегка димчасті окуляри. Незалежно від виду захворювання у всіх випадках спостерігається поступове погіршення зору, незважаючи на застосування корекції у вигляді окулярів.

При катаракті інтенсивність світла сильно впливає якість зору. Пацієнти можуть погано бачити при тьмяному або дуже яскравому світлі, наприклад, у сонячні дні або при яскравому штучному освітленні. Рідкісним симптомом є двоїння в очах, коли зображення об'єкта дублюється.

Симптоми катаракти можуть бути дуже схожі на симптоми багатьох інших захворювань очей, тому важливо звернутися до офтальмолога для проведення обстеження.

симптоми катаракти

Причини катаракти

Найчастішою причиною утворення помутнінь кришталика є фізіологічні зміни, пов'язані зі старінням організму. Це частина процесу старіння кришталика ока. Захворювання зазвичай з'являється у дорослих віком 55 років і більше, і близько 40% населення старше 65 років страждають на це явище. У віці 70-80 років воно поширене ще більше. Однак ця медична проблема може з'явитися і у молодих людей внаслідок ряду факторів, які можуть прискорити процес старіння кришталика.

  • Діабет. Діабет та порушення обміну речовин викликають надмірне накопичення різних речовин в організмі, що призводить до пошкодження тканин організму та, серед іншого, до катаракти;
  • Травма ока – фізичне ушкодження кришталика ока;
  • Генетичні порушення – у багатьох випадках причиною вродженої катаракти є спадковий фактор;
  • Вплив сонячних променів – тривале перебування на сонці може збільшити ризик помутніння кришталика у ранньому віці;
  • Лікарські препарати – деякі ліки та краплі можуть збільшити ризик захворювання;
  • Спосіб життя – неправильне харчування, куріння, алкоголізм, наркотична залежність.

І все ж таки катаракта найчастіше виникає природним чином і незалежить від способу життя.

причини катаракти

Як діагностується катаракта?

При виникненні перелічених вище симптомів і змін здатності бачити, слід відвідати лікаря офтальмолога. Визначення катаракти ока полягає у ряді нескладних та безболісних діагностичних методів, які включають:

  • Визначення поля зору та його гостроти;
  • Біомікроскопію ока за допомогою щілинної лампи;
  • Огляд очного дна;
  • Визначення внутрішньоочного тиску.

На прийомі пацієнта офтальмолог проводить дослідження за допомогою щілинної лампи, попередньо застосувавши краплі, що розширюють зіницю. Це дозволяє досліджувати стан кришталика ока та ступінь його прозорості. Краплі не завдають шкоди оку і їх дія припинитися за кілька годин.

Починаючи з віку 50 років всім людям похилого віку рекомендується 1 раз на рік проходити огляд у офтальмолога для діагностики порушень зору та різних захворювань очей, таких як катаракта, глаукома та старіння сітківки. Молодим людям слід відвідати лікаря після будь-яких травм ока, щоб виключити виникнення захворювань, що погіршують зір.

діагностика катаракти ока

Катаракта: лікування та операція

Лікування катаракти залежить від ступеня помутніння кришталика. У випадках, коли ступінь захворювання початкова, зір коригують за допомогою підбору окулярів і застосовують підтримуючу медикаментозну терапію. Тоді, коли помутніння більш виражене, допоможе лише хірургічне втручання. А саме видалення інтраокулярної лінзи та імплантація нової. Операція з видалення катаракти є стандартним та дуже поширеним заходом з великою ймовірністю успіху. Серед усіх офтальмологічних оперативних втручань вона посідає лідируючу позицію. Рішення про операцію при катаракті залежить від оцінки шкоди якості життя та зору кожного пацієнта індивідуально. У багатьох випадках катаракта не викликає значного занепокоєння, нечіткості зору, не заважає повсякденній діяльності, і при цьому ще можна вести активне та продуктивне життя. У цьому разі операцію можна відкласти.

Краплі від катаракти

Медикаментозний метод лікування рекомендований лише на початковій стадії захворювання. У цьому випадку за допомогою медикаментозного регулювання хімічного складу кришталика можна призупинити прогресування локальних помутнінь. Лікар призначає рецептурні краплі очей від катаракти, що містять вітаміни і мікроелементи (Офтан катахром, Катаксол, Тауфон, Квінакс). Їх застосування спрямоване на уповільнення та зменшення вже наявного помутніння кришталика. Ефективність медикаментозного лікування стосується переважно пацієнтів з початковою стадією вікової катаракти.

18461,5572,5889

Профілактика катаракти

На жаль, ефективного методу профілактики катаракти немає. Тим не менш, існують різні думки щодо способів запобігання цьому захворюванню. Деякі дослідження показують, що дієтичні звички та різні харчові добавки можуть знизити ймовірність розвитку катаракти. Рекомендується дотримуватися дієти, багатої на антиоксиданти, і доповнювати її вітамінами і мінералами, необхідними для очей. Продукти, багаті на вітамін Е та С, а також омега-3 значно знижують ймовірність розвитку катаракти.

Здорове харчування не запобігає помутнінню кришталика, але деякі експерти вважають, що неправильне харчування може збільшити ризик вікової катаракти, тоді як здорове харчування може уповільнити її прогресування. В рамках здорового харчування рекомендується вживати свіжі фрукти та овочі у достатній кількості. Важливо надягати темні окуляри в сонячну погоду, щоб не піддавати очі прямим сонячним променям, а також утримуватися від зловживання алкоголем та курінням. Також рекомендується перевіряти зір у офтальмолога не рідше одного разу на два роки.

Хірургічне лікування

Єдиним способом повернути кришталику ока прозорість є лише операція щодо його заміни на штучний імплант. Одним із визнаних та найбільш вивчених хірургічних методів є ультразвукова факоемульсифікація з імплантацією інтраокулярної лінзи.

Хід процедури не складний і триває близько 20-30 хвилин. Операція видалення з катаракти проводиться під місцевою анестезією спеціальними краплями. Спочатку хірург робить невеликий надріз завдовжки близько трьох міліметрів. Через нього вводить наконечник факоемульсатора прямо в кришталик ока. Прилад випромінює ультразвук, який розбиває ядро кришталика ока та змиває з нього непотрібні фрагменти. Після процесу видалення кришталика залишається лише задня капсула, що створює місце для імплантації нового кришталика. Лінза, що вживлюється, являє собою імплантат, зазвичай виготовлений з силікону, поліметилметакрилату або акрилу, який вважається найбезпечнішим матеріалом. Штучні лінзи добре переносяться організмом пацієнта. Крім того, лінза підбирається індивідуально до потреб пацієнта і може бути монофокальною, мультифокальною, що замінюють коригуючі або торичні лінзи, що компенсують астигматизм. За наявності катаракти обох очах операцію проводять кожному оці окремо, зазвичай з інтервалом кілька тижнів.

Видалення катаракти – відносно безпечна процедура, яку понад 95% пацієнтів переносять без ускладнень, відзначають покращення гостроти зору та якості життя після операції.

лікування катаракти

Реабілітація після операції

У більшості випадків госпіталізація після операції від катаракти не потрібна, і пацієнта виписують додому того ж дня. У перші години після операції можливі легкий дискомфорт, почервоніння, сльозотеча, печіння, відчуття стороннього тіла чи легкий біль. На око буде накладено захисну пов'язку, яку можна зняти наступного дня після операції.

Чутливість повинна повернутися в область ока протягом декількох годин після операції, але повне відновлення зору може тривати кілька днів. Протягом певного періоду після операції лікар порекомендує використовувати краплі для захисту від інфекції. Контрольний огляд проводиться наступного дня після операції.

Період відновлення після операції з видалення катаракти займає від кількох годин до двох тижнів. У цей період слід відпочивати та виключити фізичні навантаження. У більшості випадків дозволяється виконувати повсякденні дії, такі як вставати з ліжка, приймати душ, читати, керувати автомобілем, дивитися телевізор, вмиватися і приймати душ. Однак око не можна чіпати або мочити протягом кількох тижнів, щоб виключити появу інфекції. Рекомендується в перший тиждень після операції носити сонцезахисні окуляри вдома та на вулиці, щоб полегшити навантаження на очі.

Не дозволяється після операції із заміни кришталика користуватися косметикою протягом тижня, піднімати вантажі понад 5 кг, торкатися очей, займатися плаванням та активними видами спорту протягом 2-4 тижнів.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах