Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Протигрибкові препарати: які обрати? 12/09/2019

Протигрибкові препарати: які обрати?

     ЗМІСТ:

 

В будь-якій аптеці представлено безліч протигрибкових препаратів українського виробництва та зарубіжного. Серед них є таблетки від грибка, протигрибкові мазі, спреї проти грибка ніг та інші форми фунгіцидних препаратів від грибних захворювань. Різноманітність препаратів за діючою речовиною також велике. З огляду на те,  що більшість лікує мікози в домашніх умовах, широкий асортимент засобів проти грибка може утруднити вибір необхідних ліків. Тому в даній статті ви можете ознайомитися з класифікацією протигрибкові препарати, їх особливостями та побічними ефектами, щоб більш усвідомлено підходити до питання лікування грибкових хвороб аптечними засобами.

Грибкові захворювання: що це?

Мікоз або грибкова інфекція – дуже поширене явище на сьогодні. Воно являє собою інфекційне захворювання, що виникає в результаті попадання в організм і активного розмноження мікроскопічних грибків. Ці паразити можуть влаштуватися в будь-який частини тіла.

Як і багато бактерій, є й корисні й шкідливі грибки. Існують сотні тисяч видів грибів, з яких тільки 150 вважаються патогенними для людини. І, коли вони проникають в організм, позбутися від них може бути дуже складно, оскільки вони можуть виживати в навколишньому середовищі і повторно заразити людину, що проходить лікування.

Грибкові інфекції бувають поверхневі та глибокі за ступенем ураження організму.

Поверхневі мікози уражують шкірні покриви та слизові оболонки:

  • Стригучий лишай викликає кільцеподібний червоний висип на шкірі тіла і голови;
  • Вагінальний кандидоз вражає статеві органи жінок, викликаючи подразнення, набряк і специфічні виділення;
  • Грибок стопи вражає шкіру на ногах, викликаючи її почервоніння, лущення та свербіж;
  • Грибок нігтів викликає потовщення нігтьової пластини, ламкість і розшарування;

  • Кандидоз порожнини рота виникає при активному розмноженні грибка роду Candida на слизових оболонках рота, горла.

Глибокі грибкові інфекції є менш поширеним, але більш серйозним типом захворювань. Вони виникають у внутрішніх тканинах або органах людини, наприклад:

  • Мікоз мозку – грибок викликає інфекцію захисних оболонок, що оточують головний і спинний мозок (менінгіт)
  • Мікоз легких – являє собою інфекцію легенів, викликану грибковою цвіллю (аспергільоз) або грибом Histoplasma capsulatum (гістоплазмоз).

Грибкові захворювання активізуються на тлі зниження імунітету і виникнення антибіотикорезистентності у людини.


Як діагностувати грибкові захворювання?

Діагностика грибкових захворювань зазвичай проводиться дерматологом. Лікар оглядає уражені ділянки шкіри і з'ясовує симптоми, пов'язані із захворюванням. Найчастіше до лікаря звертаються після відвідування специфічного свербіння на шкірі, яке може сигналізувати про розвиток грибка. Оскільки це захворювання прогресує з плином часу, важливо встановити діагноз якомога раніше, щоб збільшити шанси на повне видужання. При відсутності лікування грибок заражає сусідні ділянки, викликаючи його поширення по всьому організму. У рідкісних випадках він також може досягати внутрішніх органів.

Лікування грибкових захворювань

Лікування грибкового захворювання визначається його характером і видом мікроміцетів, який його викликав. Так, поверхневі мікози шкірних покривів, особливо на ранніх стадіях, рекомендують обробляти дезінфікуючими засобами та наносити протигрибкову мазь, наприклад, Клотримазол, Канеспор. Для обробки нігтів представлені спеціальні лаки з фунгіцидною дією (Екзодерил лак). Крім цього, з нігтьової пластини необхідно регулярно видаляти уражені ділянки.

53088,80,6325

Для позбавлення від глибоких грибкових захворювань внутрішніх органів використовують системний підхід.

Що таке антигрибкові препарати і як вони працюють?

Протигрибкові лікарські засоби – це препарати, які спрямовані на боротьбу з грибковими інфекціями. При цьому мають різну дію:

  • Знищення грибкових клітин шляхом впливу на речовину в клітинній стінці, викликаючи їх загибель;
  • Запобігання росту і розмноження грибкових клітин.

Препарати від грибка є великим класом різних хімічних речовин. Серед них є форми природного походження і синтетичні, які проявляють селективну активність проти хвороботворних грибків.

Залежно від хімічної структури протигрибкові препарати класифікують на кілька груп, що відрізняються за особливостями механізму дії, призначенням і побічних реакцій.

Класифікація протигрибкових засобів

Група

Діюча речовина та торгова назва

Призначення

Поліени

Ністатин

Натаміцин

Амфотерицин В

Кандидози порожнини рота, очей, шкіри, вульвовагініт, аспергільоз, гістоплазмоз, мукормікоз

Імідазоли

 

Клотримазол 

Кетоконазол 

Оксиконазол

Біфоназол

Міконазол

Кандидози порожнини рота, очей, шкіри, вульвовагініт, онихомікоз, мікроспорія, себорейний дерматит

Аліламіни

Тербинафін

Нафтифін

Мікоз нігтів, стоп, лишай, онихомікоз

Триазоли

Флуконазол

Ітраконазол

Молочниця піхви, кандидозний цистит, кандидоз слизових оболонок, гістоплазмоз

Препарати різних груп

 

Флуцитозин

Хлорнітрофенол

Гризеофульвін

Аморолфін

Циклопірокс

Кандидозний цистит, онихомікоз, мікроспорія, трихофітія, фікомікоз

 

Ліки від грибка представлені в декількох препаративних формах. Вони випускаються у вигляді:

  • Крем і мазь від грибка (Онабет, Ламіфен). Протигрибкові мазі для шкіри часто рекомендують комбінувати з м'якими стероїдними кремами (гідрокортизон) для лікування деяких висипань. Антигрибкова мазь знищує інфекцію, а стероїдний крем зменшує запалення, викликане інфекцією;
  • Лак для нігтів (Цикложен, Циклокутан). Антигрибковий засіб для нігтів у вигляді лаку точково впливає на уражені ділянки;
  • Краплі для нігтів (Екзодерил, Естезифін);
  • Спрей від грибка шкіри (Тербінорм). Протигрибковий спрей зручний для обробки шкіри стоп і нігтів;
  • Внутрішньовенні розчини. Ін'єкції призначені для боротьби з серйозною поразкою грибковою інфекцією, як правило, в умовах лікувального закладу.
  • Таблетки від грибкової інфекції, призначені для введення в піхву (песарії) при молочниці.
  • Шампуні для волосся (Дермазол, Нізорал).
  • Протигрибкові капсули та таблетки для перорального застосування.

Важливо розуміти, що вибір форми антигрибкового засобу залежить від типу інфекції.

Антибіотики та протигрибкові препарати  Протигрибкові препарати – це не антибіотики. Останні не впливають на грибки, а антигрибкові засоби - на бактерій. При цьому, під час прийому антибіотиків, організм більш схильний до активізації грибкової інфекції. Це пов'язано з тим, що під дією антибіотиків гинуть і корисні бактерії, звільняючи нішу для розмноження грибків.

Яка тривалість лікування протигрибковими препаратами?

Грибкові шкірні інфекції, такі як грибок стопи або стригучий лишай, вимагають лікування протягом як мінімум протягом двох тижнів. Іноді потрібно до шести тижнів лікування за допомогою мазі від грибкових захворювань.

Грибкові інфекції нігтів при прийомі протигрибкових таблеток та використанні лаку зазвичай проходять протягом двох місяців.

Тривалість лікування глибоких мікозів внутрішніх органів може визначити лише лікар.

Побічні ефекти протигрибкових препаратів

Місцеві засоби від грибка шкіри, як правило, не викликають негативних ефектів у користувача. У рідкісних випадках проявляється подразнення, печіння, сухість, свербіж, набряклість. Якщо мають місце такі реакції, слід припинити використання даного противогрибкового засобу.

Протигрибкові препарати для жінок у вигляді вагінальних свічок пов'язані з печінням та свербінням у піхві, судомами, болем і кровотечею.

Протигрибкові препарати внутрішнього застосування мають більш широкий списком побічних реакцій. Деякі препарати викликають проблеми з печінкою, болі в животі, головний біль, втрату апетиту, нудоту, розлад шлунка, висип, порушення смакових рецепторів, болі в м'язах і суглобах.

Протигрибкові препарати широкого спектра дії у вигляді ін'єкцій мають ще більший ризик виникнення побічних ефектів, а іноді і серйозних проблем. Тим не менш, вони використовуються для лікування серйозних грибкових інфекцій, і ризик побічних ефектів повинен бути збалансований з необхідністю лікування.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах