Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Болісна менструація: причини та лікування дисменореї 02/03/2024

Болісна менструація: причини та лікування дисменореї

Для багатьох жінок "червоні дні календаря" перетворюються на справжнє випробування, погіршуючи настрій та псуючи плани. Особливо, якщо вони супроводжуються комплексом неприємних відчуттів. За статистикою, сильні болі під час менструації та інші симптоми, що супроводжують цей період місяця, спостерігаються практично у половини жіночого населення, особливо у дівчат і молодих жінок. Ця проблема залишається актуальною та поширеною, маючи значний вплив на якість життя. Інтенсивні спазми в животі та попереку, нудота, блювання, розлад шлунка, слабкість, головний біль, апатія – все це серйозно впливає на фізичну активність та психоемоційний стан жінки. Багато хто з них не може уявити собі виживання без знеболювальних таблеток та грілки. Чому ж у когось "ці дні" проходять непомітно, а хтось страждає від комплексу неприємних симптомів? Чи болі при місячних – це нормально? Що робити, коли болить живіт при місячних? Як діагностують дисменорею? У цій публікації розглянемо ці хвилюючі багатьох дівчат питання.

     ЗМІСТ:

Дисменорея: що це?

Дисменорея – це медичний стан, що характеризується болями внизу живота і попереку, що часто супроводжуються головним болем, нудотою, блюванням, діареєю та іншими дискомфортними симптомами під час менструації. Симптоми мають найбільшу вираженість у перший і другий день менструації, потім поступово зменшуються.

Найбільша поширеність болісних менструацій спостерігається серед підлітків та молодих жінок, особливо у перші роки після початку менструальної функції.

Приблизно у 5% жінок спостерігається надзвичайно сильний менструальний біль.

Найсильніший спазматичний біль локалізується в нижній частині живота та попереку. Він викликаний надмірними скороченнями м'язового шару матки (міометрія), які необхідні для відлущування та виведення ендометрію з матки. Результатом цього є менструальна кровотеча як реакція на відсутність імплантації заплідненої яйцеклітини.

болісні місячні

Види дисменореї

Існує два основних типи: первинна та вторинна дисменорея.

  • Первинна дисменорея – характеризується болями під час менструації без діагностованих захворювань малого тазу. Найчастіше виникає майже після першої менструації (менархе) або через кілька місяців. За даними різних досліджень такий больовий синдром поширений серед 40-60% жіночого населення. Хоча походження його до кінця не з'ясовано, але вважається, що анатомічні та гормональні фактори мають ключове значення. Також відзначено зв'язок із підвищеним тонусом симпатичної нервової системи.
  • Вторинна дисменорея – характеризується болями під час менструації, зумовленими захворюваннями органів малого таза, такими як запальні процеси, ендометріоз, міоми, поліпи. Підраховано, що вторинна дисменорея турбує 30% жінок віком 30-45 років. Вона може виникати після кількох років безболісних циклів. При цьому знеболювальні препарати часто не справляються із симптомами.
Характеристика Первинна дисменорея Вторинна дисменорея
Визначення  Біль під час менструації без порушень в органах тазу. Біль під час менструації, зумовлений порушеннями органів тазу.
Вік  Підлітки та молоді жінки.
Зазвичай у перші роки після початку менструацій.
Може початися у будь-якому віці, навіть після тривалого періоду нормальних менструальних циклів.
Причина Генетична схильність, посилена продукція простагландинів, фізіологічні аспекти менструального циклу. Ендометріоз, запальні процеси, міоми, аденоміоз, зміни у структурі тканин тазу та інші захворювання.
Простагландинова активність Рівень простагландинів може бути підвищений, що викликає скорочення матки та болючі відчуття. Можуть бути порушені нормальні анатомічні структури, що призводить до болісних симптомів.
Симптоми Біль в нижній частині живота, головний біль, нудота та слабкість. Болі, пов'язані з основною причиною (наприклад, болями від ендометріозу або запальних процесів).
Характер болю Біль має переймоподібний характер і триває 48-72 години, часто починаючись за кілька годин до або відразу після місячних.  Сильний біль, з яким не справляються знеболювальні препарати.
Діагностика Виключення органічних змін шляхом обстеження, медичного анамнезу та фізичного обстеження. Ретельний медичний анамнез, обстеження, інколи додаткові інструментальні та лабораторні дослідження.
Лікування Полегшення симптомів за допомогою медикаментів, фізичної активності, теплової терапії та змін у способі життя. Лікування основного захворювання, що викликає дисменорею.

Болюча менструація: причини

Причини первинної дисменореї

  • Генетична схильність. Деякі дослідження вказують на наявність генетичних факторів, які можуть впливати на рівень простагландинів та підвищувати ризик больового синдрому.
  • Високий рівень простагландинів. Простагландини – це хімічні речовини, що викликають скорочення матки. Під час менструації рівень простагландинів у матці підвищується, а надмірно посилена продукція простагландинів стимулює сильні скорочення матки, викликаючи болі в нижній частині живота.
  • Зниження кровотоку в матці. У період критичних днів кровотік у матці зменшується, що може призвести до ішемії, чи нестачі кисню, у матці. Це також може спричинити біль у животі при менструації.
  • Інші фактори, які можуть відігравати роль у первинній дисменореї, включають стрес та дієту.

Причини вторинної дисменореї

  • Ендометріоз – захворювання, при якому тканина, схожа на слизову оболонку матки, розростається за межами матки. Воно супроводжується сильними болями під час “критичних днів”. Крім цього пацієнтки відчувають біль під час статевого акту та проблеми з дефекацією.
  • Міома матки – доброякісні пухлини, які ростуть у тканинах матки. Міоми викликають додатковий тиск і спазми, що призводить до болів у нижній частині живота, а також до рясних менструальних кровотеч та частого сечовипускання.
  • Аденоміоз – гінекологічне захворювання, при якому тканина ендометрію вростає в стінки матки. Воно провокує менструальний біль у животі та попереку, а також рясні кровотечі та болісні статеві акти.
  • Запальні процеси. Будь-який запальний процес в органах тазу, наприклад яєчників або труб, може викликати болючі відчуття під час менструації.
  • Інфекції, такі як ендометрит та сальпінгіт.
  • Внутрішньоматкові спіралі – невеликі пристрої, які вставляються в матку для запобігання вагітності.
  • Вроджені аномалії матки, наприклад, дворога матка або перегородка матки.
  • Захворювання щитовидної залози, такі як гіпотиреоз та гіпертиреоз можуть викликати вторинну дисменорею.

причини дисменореї

Дисменорея: симптоми

  • Біль у нижній частині живота – колючі, тягнучі, або переймоподібні болі, локалізовані в області органів малого таза. Ще за кілька днів до передбачуваної дати менструації багато жінок починають відчувати болючі відчуття. Найчастіше біль починається з легких спазмів унизу живота та дискомфорту в поперековому відділі спини. У перший і другий день місячних ці відчуття посилюються максимально та інколи заважають повсякденній діяльності. Деякі жінки також відчувають біль у м'язах стегон та паху.
  • Біль у попереку – матка з'єднується з крижом через крижову зв'язку, що під час менструації може викликати біль у нижній частині хребта.
  • Головний біль – деякі жінки стикаються з головним болем та мігренню, які можуть бути пов'язані зі змінами рівнів гормонів та впливом простагландинів на судини головного мозку.
  • Зміни у роботі кишечника – дисменорея може супроводжуватися діареєю чи запором.
  • Часте сечовипускання – часті відвідування туалету через додатковий тиск на сечовий міхур.
  • Нудота та блювання – деякі жінки можуть відчувати нудоту та блювання під час менструації.
  • Слабкість та стомлюваність – болі та неприємні відчуття позбавляють сил і викликають почуття слабкості.
  • Емоційні зміни – дівчата часто відчувають дратівливість, тривогу, депресію чи стрибки настрою.
  • Зниження активності – інтенсивні болі призводять до зниження фізичної активності та обмеження повсякденних занять.

Важливо відзначити, що симптоми дисменореї можуть бути індивідуальними і виникають не у всіх жінок. Якщо неприємні відчуття суттєво впливають на якість життя або посилюються, слід звернутися до лікаря для діагностики та рекомендацій щодо ефективної боротьби з менструальними болями.

сильний біль при місячних

Діагностика дисменореї

При діагностиці болісної менструації у жінок найважливішим є збір медичної історії та скарг пацієнтки, а також клінічні обстеження.

  • Гінекологічний огляд. Гінеколог проводить гінекологічний огляд жінок на кріслі за допомогою гінекологічного дзеркала. Він оцінює стан матки та піхви. Під час огляду може бути виявлено поліпи чи ерозія шийки матки.
  • УЗД. У разі сильних менструальних болів найважливішим є виключення ендометріозу та інших гінекологічних захворювань. Основним методом для виявлення ендометріозу, аденоміозу, міоми та інших новоутворень є УЗД репродуктивних органів (внутрішньоматкове).
  • МРТ. Цей метод візуалізації використовує магнітні поля та радіохвилі для створення докладних зображень внутрішніх органів. МРТ надає точніші результати, ніж УЗД. Може призначатися для підтвердження деяких захворювань, наприклад, ендометріозу.
  • Гістероскопія. Є процедурою, під час якої лікар вводить тонку трубчасту оптичну систему, звану гістероскопом, через шийку матки всередину матки. Цей метод дозволяє лікарю візуально оцінити стан внутрішньої порожнини матки та виявити різні патології чи зміни. Процедура може виконуватися в кабінеті лікаря або операційній під місцевою анестезією.
  • Лапароскопія В окремих випадках, якщо інші методи діагностики не дозволяють встановити причину болю, тоді лікар може вирішити провести лапароскопію — хірургічну процедуру для перегляду внутрішніх органів тазу з використанням невеликих розрізів під загальним наркозом.
  • Аналіз крові. Іноді проводяться загальноклінічні дослідження крові для виключення запальних або інфекційних станів, а також аналізи на рівень статевих гормонів (прогестерону, естрогену).

Діагностика дисменореї потребує уважного та комплексного підходу з урахуванням медичної історії, фізичного обстеження та результатів додаткових досліджень.

УЗИ при менструации

Лікування дисменореї: препарати від болю при місячних

Схема лікування болючої менструації залежить від діагностованої причини проблеми і завжди потребує індивідуального підходу. Лікування первинної та вторинної дисменореї сильно відрізнятиметься. Якщо при первинній може бути достатньо прийому знеболювальних таблеток, то при вторинній важлива терапія основного захворювання, що викликає симптоми в період критичних днів.

Знеболюючі препарати

У разі слабко виражених симптомів первинної дисменореї може бути достатньо прийому безрецептурних нестероїдних протизапальних засобів для зниження секреції простагландинів. До них відносяться медикаменти, які містять у складі ібупрофен, парацетамол, мефенамінову кислоту, диклофенак та інші.

Дуже важливо прийняти ліки до того, як біль досягне свого піку. Тобто коли тільки починає боліти живіт при місячних, то потрібно одразу прийняти ліки. Якщо больовий синдром досягне максимуму, то таблетка буде малоефективною. Тоді може знадобитися ін'єкційне введення знеболювального для вгамування болю.

При вторинній дисменореї можуть бути дуже сильні менструальні болі. У цьому випадку лікар гінеколог може призначити сильніші препарати, наприклад, на основі кетопрофену, німесуліду або мелоксикаму.

5822,41031,72902

Спазмолітики

Багато жінок використовують спазмолітики проти болю при місячних, але при інтенсивних спазмах найкращим варіантом будуть звичайні знеболювальні, а не спазмолітики. Допускається комбінація цих двох груп препаратів, проте потрібна консультація лікаря для визначення дозування.

Гормональна контрацепція

Одним з ефективних рішень є прийом оральних препаратів гормональної контрацепції. Гормональна контрацепція дозволяє загальмувати овуляцію і, отже, зменшити зростання ендометрію. Повноцінні місячні в цьому випадку не трапляються і відповідно не спричиняють комплексу симптомів. Однак прийом гормонів має досить серйозні побічні ефекти та можливий лише під наглядом лікаря. Більше того, після відміни препаратів проблема швидше за все повернеться до пацієнтки.

болить живіт при місячних

Лікування основного захворювання

При вторинній дисменореї основним способом лікування є терапія захворювання, що викликає болючі місячні. За відсутності лікування гінекологічної інфекції, новоутворень, аденоміозу або ендометріозу, больовий синдром лише посилюватиметься. Методи терапії вторинної дисменореї бувають фармакологічними та хірургічними. У разі гормональних порушень або запалень зазвичай використовується я медикаментозна терапія, щоб збалансувати рівень гормонів і вилікувати інфекції, які можуть викликати інтенсивні менструальні спазми. А у разі анатомічних дефектів репродуктивних органів, міоми матки, поліпа, спайки або наслідків ендометріозу може знадобитися оперативне втручання.

Вагітність

Вагітність є одним з рішень дисменореи. У багатьох жінок болючі місячні не повертаються після вагітності. Однак такий варіант підходить не всім жінкам.

Психологічна терапія

У разі дисменореи також важливий психологічний аспект. Часто через майбутній біль за кілька днів до менструації з'являються страхи, які призводять до дратівливості та тривоги у жінки. Це, у свою чергу, може посилити дискомфорт та ще більше посилити біль під час місячних. Тому важливо пам'ятати про користь психотерапії у лікуванні дисменореї.

 

Болісні менструації – тема, яка торкається половини жіночого населення, проте залишається недооціненою та малодослідженою. Причини цієї недуги різноманітні, часто пов'язані із запальними захворюваннями чи зумовлені генетичними чинниками. Больовий синдром при менструації може бути настільки інтенсивним, що блокує повсякденну діяльність дівчини. У разі первинної дисменореєю одним із загальноприйнятих рішень є прийом безрецептурних знеболювальних засобів, а при вторинній дисменореї важливо приділити увагу лікуванню основного захворювання, що призводить до хворобливих місячних.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах