Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Атопічний дерматит у дітей: як лікувати? 11/08/2020

Атопічний дерматит у дітей: як лікувати?

Шкірний висип у дитини дошкільного віку є однією з однією  з найчастіших причин звернення до педіатрів. Цей лякаючий діагноз може привести в жах будь-яку маму немовляти. Правда в тому, що дерматит діагностується у дітей у віці до року приблизно в 75% випадків, але не несе ніякої загрози для життя дитини, крім маси дискомфорту.

У даній публікації будуть розглянуті причини та симптоми атопічного дерматиту, принципи лікування та профілактики. Чому немовлята страждають цієї недуги частіше? Як заспокоїти свербіж шкіри у малюка? Відповіді на ці та інші питання Ви знайдете в статті.

     ЗМІСТ:

Що таке атопічний дерматит?

Ви можете знати атопічний дерматит під такими назвами, як нейродерміт або атопічна екзема, діатез. Оскільки це захворювання було виявлено ще 550 років тому, воно отримало більше 20-ти найменувань.

Атопічний дерматит у дітей – це хронічне запальне захворювання шкіри алергічної природи з генетичною схильністю. Воно проявляється як аномальна реакція шкіри, викликана поєднанням дисфункції епідермісу та порушенням імунної системи з факторами навколишнього середовища. Хвороба супроводжується сильним свербінням, почервонінням та лущенням шкіри. Розвивається найчастіше у немовлят у віці від 2-х до 6-ти місяців. У більшості випадків проходить спонтанно до 6-ти років, але іноді рецидивує в дорослому віці або літньому після п'ятдесятирічної ремісії.

Механізм розвитку хвороби дуже складний і залежить від різних генетичних факторів та факторів навколишнього середовища. Певні генетичні зміни викликають зміну нормальної структури шкіри, надмірну втрату вологи та порушення захисних функцій від різних забруднювачів і алергенів у навколишньому середовищі. Фактори навколишнього середовища призводять до запальної активності імунної системи, яка, в свою чергу, викликає висипання, свербіж та інші структурні зміни шкіри.

У більшості випадків захворювання протікає в легкій формі, в 25% випадків ступінь тяжкості помірна, а в 5-10% випадків є серйозним захворюванням. Відзначається хвилеподібний перебіг хвороби, коли загострення приходить на зміну рецидиву.

дитячий діатез

Види атопічного дерматиту

Атопічний дерматит має 3 форми:

  • Немовляти (проявляється до 2-х років);
  • Дитяча (від 2 до 13 років);
  • Доросла (після 13 років).

Різновиди дитячої атопічний екземи:

  • Еритематозно-сквамозна форма – на сухій шкірі, що лупиться, виникає висип у вигляді вузликів. Основна локалізація на тильній стороні кистей, шиї та ліктьових згинах.
  • Прурігоподібна форма – на тлі сухості шкіри виникають щільні горбки, що супроводжуються сильною сверблячкою. Навколо них утворюються кров'янисті кірочки внаслідок розчісування. Локалізується в верхній частині тіла, на обличчі і руках.
  • Ліхеноїдна форма – шкіра суха та почервоніла з утворенням невеликих папул.
  • Екзематозна форма – висип з маленьких вузликів з бульбашками локалізується на кистях та стопах. Якщо бульбашки лопаються, то залишають скоринки на шкірі.

Атопічний дерматит у дитини може бути обмеженим, коли висип виникає лише в певному місці, або поширеним, коли вражає кілька частин тіла.

Симптоми атопічного дерматиту

Основна скарга – це сверблячий висип, який може привести до нестерпного стану, що супроводжується порушеннями сну та дисфункцією нервової системи. Він характеризується періодичними загостреннями та послабленнями, але часто стає хронічним з різним ступенем інтенсивності.

Висип являє собою невеликі за площею висипання, іноді горбисті, які зливаються в червоні плями, іноді утворюються лусочки та рідкі виділення з ран. Все це супроводжується сухістю шкіри та сильним свербінням. Надалі, після розчісування виникає вторинна інфекція уражених областей. При хронічній формі хвороби шкіра стає товстішою, грубішою та твердішою. Розташування висипки змінюється з віком.

Ознаки атопічного дерматиту у немовлят

У немовлят симптоми можуть розвиватися вже з віку 2-3 місяців.

  • Запалення найчастіше з'являється на щоках, волосистій частині голови та шиї. В області підгузників розвивається рідко;
  • Сильне подразнення та свербіж виражаються в крайньому неспокої малюка, включаючи порушення сну;
  • Суха свербляча шкіра, поява лупи;
  • Утворення рідких бульбашок на шкірі;
  • Інфекційні ураження шкіри в області висипу;

Ознаки атопічного дерматиту у дітей

З дорослішанням локалізація висипань та симптоми можуть змінюватися. У віці старше двох років дерматит поширюється на все тіло, особливо області складок (лікті, коліна, зап'ястя, щиколотки, складки між сідницями). Області розчісування можуть кровоточити, ущільнюватися, формувати лусочки.

Інші можливі симптоми включають блідість обличчя, запалення шкіри повік, тріщини під мочками вух, висока частота бактеріальних, грибкових та вірусних захворювань.

симптоми атопічного дерматиту

Чим небезпечний атопічний дерматит: ускладнення

  • Порушення сну – оскільки хвороба супроводжується сильним свербінням, що підсилюється до вечора, після купання або перед сном, то у багатьох малюків виникають труднощі з засинанням або порушенням звичного циклу сну. Порушення сну в подальшому викликає зниження активності протягом дня, агресію та погіршення настрою.
  • Інфекції очей – зміна структури рогівки, запалення повік. Тому при появі почервоніння очей або свербінні в області повік важливо звернутися до офтальмолога.
  • Бактеріальні інфекції шкіри. До 90% дітей з атопічним дерматитом є носіями бактерії Staphylococcus aureus. Бактерія може викликати вторинне інфікування ран та незачеплених хворобою ділянок шкіри, загострення хвороби без активного зараження. Проявом інфекції є виділення жовтого або білого кольору, золотисті струпи, невеликі висипання з гнійної головкою.
  • Вірусні інфекції шкіри. Вірус герпесу може викликати важкі та ураження шкіри, що широко поширюються (оперізувальний лишай, екзему), які характеризуються повсюдними дрібними пухирями.

У разі появи одного з перерахованих симптомів, слід якомога швидше звернутися до педіатра.

причини атопічного дерматиту

Причини атопічного дерматиту

Питання про причини виникнення шкірного висипу у дітей до сих пір залишається спірним в науковому медичному співтоваристві. Існують думки про те, що джерелом захворювання є зовнішні фактори (вплив речовин або погоди) або внутрішні чинники (генетичні або біологічні проблеми, що впливають на структуру шкіри або імунну систему).

Генетичні чинники

Ризик розвитку захворювання у дітей, батьки яких страждали на атопічний дерматит, у 2-5 разів вище. Виявлено, що мутація гену (FLG), відповідального за вироблення білку під назвою філаггрін, може пошкодити структуру шкіри та її здатність підтримувати природну вологість. Цей факт не є повним поясненням хвороби, оскільки не всі люди з мутацією FLG страждають проблемами зі шкірою, а з іншого боку, деякі пацієнти з атопічним дерматитом не мають мутації.

Порушення імунної системи

Порушення в захисній системі організму, що спостерігаються при нейродерміті, є складним і включає в себе порушення вродженої імунної системи та придбаної.

Екологічні фактори

Декілька факторів навколишнього середовища були пов'язані з підвищеним ризиком виникнення дерматиту у дітей. Вони включають сухий клімат, низькі температури повітря та нестачу сонячного світла. Це пояснює високу захворюваність серед дітей скандинавських країн з холодним і сухим кліматом у порівнянні з жителями країн зі спекотною та вологою погодою.

Чому немовлята схильні до виникнення атопічного дерматиту?

  • Співвідношення площі шкіри до розміру тіла у немовлят значно вище, ніж у дорослих, тому і ймовірність розвитку шкірних проблем вище;
  • У немовлят піт не може регулювати температуру тіла так само ефективно, як у дорослих;
  • Захисні шари шкіри ще недостатньо розвинені;
  • У немовлят дерма (внутрішній шар шкіри) тонше, ніж у дорослих;
  • Часте купання дитини висушує її шкіру;
  • Неможливо контролювати розчісування шкіри у дітей.

атопиічний дерматит у немовляти

Атопічний дерматит: діагностика

Незважаючи на поширеність захворювання, встановити єдині міжнародні стандарти та клінічні критерії діагностики атопічного дерматиту до сих пір не вдалося. Визначення діагнозу засноване сьогодні на досвіді дерматолога. Сверблячка є визначальним симптомом, але актуальний він тільки у віці від 4 місяців, коли дитина здатна почухати себе. Також важливо вказати лікарю на сімейний анамнез проблеми, який допоможе встановити діагноз.

Деякі лабораторні дослідження можуть підтвердити або спростувати діагноз. Наприклад, аналіз крові для перевірки надлишкової продукції IgE, визначення рівня еозинофілів та тести на харчову або інші види алергії, біопсія шкіри.

діагностика атопічного дерматиту

Лікування атопічного дерматиту

Єдиних ліків від атопічного дерматиту на сьогодні не існує, але відома комбінація терапевтичних засобів, призначених для догляду за сухою шкірою, зменшення свербіжу та запального процесу в шкірі, а також для зниження ризику майбутніх загострень до мінімуму.

У багатьох випадках хвороба має тенденцію зникати з віком, тому терапія спрямована в першу чергу на полегшення і зменшення симптомів, поки вона не зникне сама собою.

Лікування починається з профілактики за рахунок зменшення подразників у навколишньому середовищі:

  • Одяг з натуральних тканин. Віддайте перевагу бавовняним тканинам, уникаючи синтетики та вовняних речей;
  • Прання речей без застосування синтетичних миючих засобів;
  • Підтримка комфортної температури та вологості в приміщенні;
  • Постійне використання зволожуючих засобів для шкіри;
  • Слід регулярно підстригати коротко нігті дитині, щоб вона не травмувала себе при появі свербежу;
  • Рекомендується уникати використання будь-якої парфумованої косметики для дитини;
  • Рекомендується уникати паління в середовищі атопічної дитини.

Догляд за сухою шкірою

Збереження вологи в шкірі зменшує появу загострень та знижує потребу в ліках. В аптечному асортименті та косметології представлено безліч зволожуючих засобів, деякі з яких продаються як продукти, призначені для лікування атопічного дерматиту, наприклад серія засобів Ліпікар від La Roche Posay, АтопіКонтрол від Eucerin, Атопі Експерт від Hirudo Derm та ін. Всі вони переслідують одну мету – збереження вологи в шкірі. Важливо розуміти, що лише одноразового застосування такого засобу недостатньо. На уражену шкіру необхідно наносити насичений крем без запаху не менше трьох разів на добу і навіть частіше.

23819,59347,59494

Боротьба із запаленням та свербежем

Для лікування свербежу та запалення використовують антигістамінні препарати (протиалергічні). Причому, препарати останніх поколінь виявляються менш ефективними, ніж першого. Використання антигістамінних препаратів ефективно і швидко полегшує самопочуття у маленьких пацієнтів, викликаючи сонливість і відчуття спокою.

Оскільки антигістамінна терапія не виліковує хворобу, а лише допомагає контролювати симптоми, то необхідний повторний курс при появі висипу.

Місцеві засоби для боротьби з сверблячкою

Зовнішні засоби проти свербіння, як правило, містять кортикостероїди, які швидко усувають проблему, але володіють великою кількістю побічних ефектів. Використання кортикостероїдів повинно здійснюватися тільки під наглядом лікаря та не довше 7 днів.


Боротьба з вторинною інфекцією

Оскільки атопічна шкіра населена безліччю бактерій, то лікування також включає заходи щодо запобігання та боротьби з супутніми інфекціями. У разі явної шкірної інфекції педіатр або дерматолог призначить цілеспрямоване лікування антибіотиками або протигрибковими препаратами проти збудника. Якщо інфекції з'являються часто, то мають сенс регулярні профілактичні заходи, що включають використання антисептичних засобів для купання, мазей з антибіотиком. Наприклад, хлоргексидин ефективний для поліпшення стану шкіри навіть при відсутності активної інфекції.

У ситуаціях, коли герпес вражає шкіру (наприклад, оперізувальний герпес), слід використовувати противірусну системну терапію.

Інші методи лікування

Якщо стан юного пацієнта не покращується, незважаючи на перераховані вище методи лікування, розглядають терапію другої лінії, яка включає фототерапію (світлотерапію), імуномодулятори та таргетну біологічну терапію для пошкодження біологічного механізму медіатора запалення.

Купання немовлят з атопічним дерматитом

Побороти свербіж та висипання на шкірі у немовлят можна і без застосування лікарських засобів. Існує кілька способів полегшити страждання дитини з дерматитом. При цьому важливо спробувати відновити відсутній захисний шар – шкірний жир.

  • Постарайтеся максимально скоротити використання мила. Віддавайте перевагу маслу для дитячих ванн, яке дозволить очистити шкіру дитини, не знімаючи захисного шару. Воно підтримує природний захисний шар шкіри і запобігає втраті вологи після купання. Цей продукт також заспокоює шкіру немовляти або дитини, запобігає сухості та подразненню.
  • Якщо ви не можете обійтися без використання лужного мила, важливо вибрати щадний засіб і використовувати його в невеликій кількості. Уникайте нанесення концентрованого мила безпосередньо на шкіру дитини, краще капніть кілька крапель мила на руку, а потім купайте дитину.
  • Швидке купання. Обмежте час перебування у воді до 5-10 хвилин. При цьому вода повинна бути теплою, не сильно гарячою або холодною.
  • Не рекомендується використання будь-яких пін для ванни.
  • Витирати воду з шкіри дитини слід не розтираючими рухами, а ніжно промокнути рушником.
  • Відразу після ванни нанесіть зволожуючий крем. Рекомендуються засоби, що містять екстракти календули, жимолості, алое вера, мигдалю, ромашки, які допоможуть захистити шкіру, зменшити сухість і зняти почервоніння.
  • Якщо дитині призначено лікувальну мазь від атопічного дерматиту, то застосуйте її відповідно до вказівок лікаря в той момент, коли шкіра малюка майже висохла. Тільки потім можна нанести зволожуючий крем на ліки та решту шкіри.
  • Використовуйте зволожуючий крем після кожного контакту з водою.

купання атопічного немовляти

Крім цього, підтримуйте комфортну температуру та вологість в приміщенні. Уникайте умов, які можуть викликати свербіж шкіри, таких як перегрів приміщення, занадто сухе повітря або умови, що викликають підвищене потовиділення.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах