Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Тиреотропний гормон (ТТГ): норма, результати аналізів, відхилення 13/09/2022

Тиреотропний гормон (ТТГ): норма, результати аналізів, відхилення

Захворювання щитоподібної залози стають поширенішими як у дорослих, так і у дітей. Гормони, які виробляє цей орган, регулюють кожну систему організму. І основним маркером функції щитоподібної залози є тиреотропний гормон. Що таке ТТГ та як він працює? Який зв'язок із гіпофізом? Як здавати аналіз на тиреотропний гормон? Що означає результати аналізів? Які показники означають норму ТТГ?

     ЗМІСТ:

Особливості щитоподібної залози та її гормони

Щитоподібна залоза є досить великою залозою, розташованою в передній частині шиї, трохи нижче голосової щілини і вище грудини. Вона складається з двох симетричних часток, з'єднаних одна з одною за допомогою перешийка. У дорослих вага залози коливається в межах 18-60 г, а її розмір може бути не більше 1,5-6 см.

Щитоподібна залоза пов'язана з ендокринною системою і її функції полягають у виробленні двох гормонів Т3 та Т4, роль яких полягає в регулюванні та врівноважуванні метаболічної системи в організмі (обмін речовин), зокрема використання енергії. Тироксин Т4 є основним гормоном, що виробляється щитоподібною залозою. Трийодтироніну Т3 виробляється залозою лише близько 20%. Решта утворюється в тканинах шляхом видалення однієї молекули йоду з тироксину Т4 за допомогою спеціального ферменту в клітинах печінки, нирок і кишечника. Для такого процесу перетворення важлива достатня кількість селену, цинку, заліза та міді. Для вироблення гормонів Т4 та Т3 щитоподібній залозі потрібна амінокислота тирозин та дуже невелика, але цінна кількість йоду. Дія двох гормонів дуже схожа, але потужність Т3 у 8 разів більша, ніж у Т4, при цьому час його існування в крові дуже короткий порівняно з Т4.

Функції гормонів щитоподібної залози

Щитоподібна залоза та нормальний рівень її гормонів необхідні для нормального фізичного та розумового розвитку плода, дитини та підлітка. У дорослих людей цей орган необхідний для правильного створення різних білків клітинами організму та для регуляції обміну речовин. Щитоподібні гормони проявляють активність практично у всіх клітинах організму, тому спектр їх функцій досить великий:

  • Обмін речовин. Гормони щитоподібної залози допомагають розщеплювати цукру для отримання енергії, стимулюють утворення білків і збільшують розщеплення жирів. Крім того, вони стимулюють виділення холестерину з жовчю та підтримують нормальну температуру тіла.
  • Серцево-судинна система. У разі гіпертиреозу збільшується частота та інтенсивність серцевих скорочень, а при гіпотиреозі артеріальний тиск може підвищуватись через звуження периферичних кровоносних судин.
  • Нервова система. Гормони щитоподібної залози необхідні для нормального розвитку нервової системи плоду та дитини. Вони допомагають у створенні мієлінової оболонки (речовини, що покриває нервові волокна та створює зв'язки між нервовими клітинами). Вони посилюють дію симпатичної нервової системи. У дорослих гормони залози сприяють нормальному функціонуванню нервової системи. Порушення у вигляді гіпертиреозу викликає тривогу, занепокоєння, нервозність, порушення сну, а гіпотиреоз – втому та порушення пам'яті і може викликати депресію, особливо у жінок.
  • Опорно-руховий апарат. Щитоподібна залоза бере участь у формуванні м'язової маси та щільності кісток. Вроджений гіпотиреоз може призвести до низькорослості, а гіпертиреоз викликає зниження щільності кісток (остеопороз) та м'язову слабкість.
  • Репродуктивна система. Щитоподібні гормони мають значний вплив на фертильність та вироблення грудного молока у жінок. Висока активність щитоподібної залози викликає порушення менструального циклу та труднощі із зачаттям, а низька активність – надмірна кровотеча. У чоловіків з'являються проблеми зі статевим потягом та імпотенція.

щитоподібна залоза

Що таке тиреотропний гормон ТТГ та як він працює?

Діяльність щитоподібної залози координується особливою областю мозку – гіпоталамусом, що є частиною центральної нервової системи. Гіпоталамус виділяє тиротропін-рилізинг-гормон (TRH), який впливає на гіпофіз, а той далі керує роботою щитоподібної залози за допомогою вивільнення тиреотропного гормону. А вже ТТГ у свою чергу стимулює вироблення гормонів Т3 та Т4 у щитоподібній залозі.

Тиреотропний гормон ТТГ не є гормоном щитоподібної залози.

Отже, тиреотропний гормон (Thyroid Stimulating Hormone, TSH) виробляється та секретується передньою часткою гіпофіза та стимулює діяльність щитоподібної залози. При цьому сам цей гормон не є гормоном щитоподібної залози. Його основна функція полягає у вивільненні гормонів щитоподібної залози Т3 та Т4. Стимулюючи цей орган виробляти гормони, ТТГ зв'язує йод, збільшуючи вироблення Т3 та Т4. Вироблення ТТГ протікає через негативний зворотний зв'язок з гормонами щитоподібної залози. Так, якщо залоза функціонує нормально, то гіпофіз отримує повідомлення про те, що все в нормі і підтримує нормальний рівень тиреотропного гормону, що активує щитоподібну залозу. Якщо вона виділяє занадто багато гормонів, клітини гіпофіза відчувають це і у відповідь виділяють менше ТТГ, щоб зменшити вироблення гормонів Т4 та Т3. З іншого боку, якщо щитоподібна залоза виділяє надто мало цих гормонів, то гіпофіз намагається підштовхнути її до дії та збільшує секрецію ТТГ. У нормальному стані залоза виділяє гормони відповідно до потреб організму та повідомленнь, що надходять до неї від гіпофіза. Це дуже важливий процес в організмі людини, тому що гормони, що виробляються щитоподібною залозою, впливають на нормальне функціонування організму. Правильна концентрація ТТГ відповідає за підтримку обміну речовин, роботу серцево-судинної системи, фосфорно-кальцієвий обмін, терморегуляцію організму.

Таким чином, здорова фізіологічна активність щитоподібної залози залежить від безперервної секреції ТТГ, що залежить від концентрації щитоподібних гормонів у крові.

тиреотропний гормон

Тиреотропний гормон: аналіз крові

Дослідження на вміст тиреотропного гормону в крові найчастіше рекомендується з метою діагностики функції щитоподібної залози, безплідності та у новонароджених. Воно є найчутливішим індикатором порушення функції цього органу. Аналіз на ТТГ часто призначають жінкам, які мають проблеми із зачаттям. Під час вагітності також рекомендується кілька разів вимірювати цей гормон, оскільки гормональний дисбаланс (ендокринні порушення) завдають шкоди не тільки матері, але і дитині, що розвивається в її утробі. Результати дослідження ТТГ дають змогу оцінити нормальне функціонування щитоподібної залози.

Коли рекомендується здати аналіз на ТТГ?

  • Підозра на дисфункцію щитоподібної залози;
  • Порушення серцевого ритму (почуття сильного чи нерівномірного серцебиття);
  • Втрата ваги, попри добрий апетит;
  • Тривога, занепокоєння;
  • Порушення, нервозність;
  • Набряки кінцівок;
  • Збільшення ваги;
  • Слабкість, стомлюваність;
  • Захворювання шкіри;
  • Випадання волосся, розшарування нігтів;
  • Скринінг новонароджених;
  • Моніторинг терапії гормонами щитоподібної залози;
  • Діагностика безпліддя у жінок.

Лабораторний аналіз крові визначає кількість тиреотропного гормону у сироватці крові. Його рівень значною мірою залежатиме від поточного стану здоров'я обстежуваного та його віку. Для дослідження необхідно здати венозну кров натще. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж за 8 годин до дослідження. Спеціальної підготовки до аналізу не потрібно. Вранці перед дослідженням не рекомендується приймати жодних лікарських засобів, особливо левотироксин (L-тироксин, Еутирокс). Важливим чинником є психічний стан – сильний стрес, і навіть великі фізичні навантаження перед обстеженням можуть вплинути результат.

Лабораторне дослідження, як правило, не триває більше доби. Аналіз тиреотропного гормону є одним з обов'язкових досліджень стану здоров'я, який має проводитися щорічно або частіше за наявності підозр на порушення ендокринної системи.

тиреотропний гормон аналіз

Тиреотропний гормон: норма

Діапазон норми ТТГ є досить широким і становить від 0,27 до 4,2 мкМО/мл для дорослої людини. Варто зазначити, що стандарти ТТГ можуть відрізнятися залежно від віку, статі, часу забору крові та лабораторії, де проводиться аналіз.

Норми тиреотропного гормону

Вік Значення ТТГ, мкМО/мл
Недоношені новонароджені 0,8-6,9
Новонароджені  1,3-8,8
Дитина від 1 до 6 років 0,85-6,5
Дитина від 7 до 12 років 0,28-4,3
Дорослі 0,27-4,2

Інакше справа з вагітними жінками або жінками, які планують створити сім'ю. У таких пацієнток значення вище 2,5 мкМО/мл є приводом для занепокоєння та вимагають проведення додаткових досліджень.

Норма тиреотропного гормону при вагітності

I триместр 0,1 до 2,5 мкМО/мл
II триместр 0,1 до 3 мкМО/мл
III триместр 0,1 до 3 мкМО/мл

При інтерпретації результату ТТГ у вагітних враховують діапазон норм, характерних для терміну вагітності, населення та географічного регіону. У вагітних жінок визначення ТТГ слід проводити кожні 4-6 тижнів.

У людей похилого віку норми ТТГ також можуть трактуватися по-різному. Так, значення вище межі 4,2 досить часто виявляється набагато кориснішим для здоров'я. У людей старше 65 років значно знижується ризик серцевих захворювань та смерті внаслідок підвищеного рівня ТТГ. Водночас, високий ТТГ не погіршує психофізичний стан літньої людини.

ТТГ у вагітних

Результати аналізу тиреотропного гормону

Правильна інтерпретація результатів ТТГ не є найпростішим завданням, навіть за наявності референтних значень. Якщо результати ТТГ відхиляються від норми, для повної достовірності діагнозу необхідне додаткове визначення рівнів Т3 та Т4. Третій етап обстеження – ультразвукове дослідження щитоподібної залози наявність новоутворень. Розшифровкою аналізів, а також рекомендаціями щодо подальших досліджень повинен займатися лікар.

                 Результати аналізів завжди слід обговорювати з лікарем.

Тиреотропний гормон підвищений

Високий рівень тиреотропіну в крові свідчить про порушення функції щитоподібної залози або гіперактивність гіпофізу. Активність щитоподібної залози недостатня (гіпотиреоз). Цей тип гіпотиреозу виникає, коли гіпофіз намагається стимулювати щитоподібну залозу до вироблення гормонів Т3 і Т4, але орган не може виробляти достатню їх кількість з якихось причин.

Високий показник ТТГ також свідчить про третинний гіпотиреоз, у якому пошкоджений гіпоталамус перестає виробляти ТРГ, а гіпофіз не стимулюється, що призводить до зниження секреції ТТГ. Крім того, високі рівні ТТГ можуть вказувати на:

  • Аденому гіпофіза;
  • Генетичні захворювання;
  • Недостатність надниркових залоз;
  • Прийом деяких ліків, наприклад, препаратів йоду або інтерферону.
ТТГ Т3 та Т4 Вірогідне захворювання
Високий Низький Гіпотиреоз
Високий Норма Легка гіпофункція
Високий Високий  Пухлина гіпофізу

При первинному гіпотиреозі при пошкодженні тканини щитоподібної залози підвищується рівень ТТГ, а при первинному гіпертиреозі – знижується.

Аномально високе значення ТТГ можливе у таких ситуаціях:

  • Хірургічне видалення щитоподібної залози або лікування радіоактивним йодом;
  • Вроджене недорозвинення щитоподібної залози;
  • Запалення щитоподібної залози (хвороба Хашімото);
  • Гіперфункція гіпофіза;
  • Злоякісні новоутворення, що секретують ТТГ.

Симптоми гіпотиреозу при високому рівні ТТГ включають:

  • Постійне почуття холоду;
  • Втому;
  • Сонливість;
  • Головні болі;
  • Біль у суглобах;
  • Жорсткість м'язів;
  • Збільшення ваги без причини;
  • Набряк обличчя та шиї;
  • Депресія;
  • Погіршення пам'яті та концентрації уваги;
  • Зниження лібідо;
  • Порушення менструального циклу;
  • Сухість шкіри;
  • Імпотенція;
  • Плутане дихання.

діагностика ттг

Тиреотропний гормон знижений

Найчастіше низький рівень ТТГ в організмі свідчить про гіперактивність щитоподібної залози (гіпертиреоз). Однак такий результат може бути і при вторинному гіпотиреозі, який виникає, коли гіпофіз перестає виробляти ТТГ, а щитоподібна залоза, як наслідок, не отримує інформації про дефіцит тироксину та трийодтироніну в організмі.

На додаток до згаданих прикладів, низький рівень ТТГ може спостерігатися також при хворобі Грейвса та розвитку вузлового токсичного зоба. До інших причин відносять:

  • Гострий психічний синдром;
  • Рак щитоподібної залози;
  • Літній вік;
  • Прийом деяких ліків (глюкокортикостероїди, допамін, фенітоїн, аміодарон).

Симптоми, які можуть вказувати на надактивну щитоподібну залозу, насамперед включають нервозність, надмірну пітливість, перепади настрою, дратівливість, діарею, тремор рук, порушення менструального циклу або прискорене серцебиття. Люди з низьким рівнем ТТГ у крові також часто мають проблеми з безсонням та поганою якістю сну.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах