Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Трофічна виразка: пізнє ускладнення варикозного розширення вен 08/05/2023

Трофічна виразка: пізнє ускладнення варикозного розширення вен

Одним із пізніх ускладнень варикозу ніг є трофічна виразка. Ці відкриті рани зазвичай виникають на гомілках або кісточках і відрізняються болючістю та важко піддаються лікуванню. Представляючи джерело постійного дискомфорту, вони значно погіршують якість життя людини. Крім цього, хвороба потребує постійного медичного лікування та догляду за ранами, а для повного загоєння трофічних виразок можуть знадобитися тижні і навіть місяці. Крім фізичних симптомів, хвороба негативно впливає на емоційний стан людини, викликаючи стрес, занепокоєння та депресію.

З цієї публікації ви дізнаєтеся про зв'язок трофічної виразки з варикозом, як саме виникає це ускладнення, про причини та симптоми трофічної виразки на ногах, а також про те, чим лікувати трофічну виразку і як не допустити її появи.

     ЗМІСТ:

Що таке трофічна виразка?

Трофічна виразка – це тип хронічної рани, що виникає внаслідок відторгнення відмерлої тканини, що відрізняється поганим загоєнням та схильністю до рецидивування. Такі рани не є дерматологічним захворюванням, а місцеве лікування не дає результатів, а інколи навіть погіршує стан. Подібні дефекти шкірних покривів виникають через недостатній приплив крові до ураженої ділянки. Це призводить до її відмирання та схильності до виникнення інфекцій.

Трофічні виразки зустрічаються в 2-3 рази частіше у жінок, ніж у чоловіків, а їх частота збільшується з віком.

Трофічні рани локалізуються на певних ділянках тіла, особливо тих, які знаходяться під постійним тиском або тертям, наприклад, на ступнях, кісточках або гомілках. Локалізація ураження безпосередньо пов'язана з основною причиною цього стану. У разі варикозного розширення вен виразка зазвичай починається на кісточках. Ці області найчастіше уражаються варикозним розширенням вен і тому схильні до більшого ризику. Виразка може розташовуватися на внутрішній або зовнішній стороні ноги або на внутрішній частині кісточки. У деяких випадках вона поширюється від кісточки до коліна. Ураження може бути розташоване на одній або обох ногах. Локалізація рани дає уявлення про тяжкість захворювання та впливає на віибір способу лікування.

Типи та стадії трофічних виразок

Існує кілька видів та трофічних виразок. До найпоширеніших за причиною появи належать:

  • Артеріальні виразки – виникають через недостатній приплив крові до ураженої ділянки шкіри внаслідок атеросклерозу артерій і зазвичай локалізуються на ступнях або пальцях ніг;
  • Венозні виразки – наслідок порушеного кровотоку у венах; часто з'являються на кісточках або гомілках;
  • Нейропатичні – викликані ушкодженням нервів внаслідок травми чи тиску; локалізуються на ступнях чи пальцях ніг;
  • Діабетичні – утворюються при ураженні капілярів та нервів через високий рівень цукру в крові, частіше спостерігаються на стопах ніг (діабетична стопа).

При великій кількості різних видів виразкової хвороби в більшості випадків переважає все ж таки венозний тип, який становить близько 70% випадків виразкового ураження нижніх кінцівок.

Класифікація за ступенем ураження тканин виразкою:

  • I ступінь – початкова стадія, коли починається трофічна виразка, то насамперед утворюються ерозії та дефекти поверхневих шарів дерми;
  • II ступінь – ураження поширюється на підшкірну клітковину та глибші шари шкіри;
  • III ступінь – глибокі ураження шкіри, фасцій та м'язової тканини. У найважчих випадках ураження зачіпає сухожилля, суглоби та кісткову тканину.

стадії трофічної виразки

Трофічна виразка: причини

Варикозне розширення вен, особливо за відсутності належного лікування, є основною причиною появи трофічної виразки на ногах. Це важке ускладнення, яке проявляється на пізніших стадіях варикозу. Докладніше про варикозну хворобу ми писали тут.

Варикозне розширення вен виникає внаслідок порушення функціонування клапанів вен, що сприяє зворотному кровотоку по венах. Через це кров накопичується у венах, формуються застійні процеси та ускладнення, тиск на стінки вен збільшується, вони розширюються. Вени більше не можуть швидко транспортувати кров від ніг до серця. Венозний застій та гіпертензія повільно ушкоджують дрібні кровоносні судини – капіляри. Ці судини забезпечують тканини киснем та поживними речовинами, а також виводять продукти розпаду з тканин. Пошкоджені капіляри більше не можуть належним чином виконувати цю функцію, тому тканини все сильніше отруюються продуктами метаболізму.

      Трофічна виразка виникає у 15-18% людей із варикозним розширенням вен.

Спочатку шкіра на уражених ділянках стає чутливою, темніє, втрачає еластичність, лущиться та свербить. З часом вона відмирає, і навіть найменша, ледь помітна травма перетворюється на відкриту, кровоточиву рану, яка погано гоїться – виразку.

трофічна виразка фото

Венозна трофічна виразка: симптоми

Якщо виразки на ногах спричинені хронічною венозною недостатністю, то вони супроводжуються такими симптомами у ранній стадії розвитку:

  • Набряк нижніх кінцівок;
  • Видиме розширення вен;
  • Біль чи дискомфортна  ураженій ділянці шкіри;
  • Знебарвлена, почервоніла або потемніла шкіра;
  • Відчуття тяжкості у ногах;
  • Потоншення шкіри;
  • Сверблячка та лущення.

Ушкодження шкіри у вигляді висипу може бути різної інтенсивності, одиночними або множинними, дрібними, точковими або великими, що охоплюють всю окружність кінцівки.

Виникнення відкритих ран є важким і пізнім симптомом варикозної хвороби. Їх утворенню передує потемніння ділянки шкіри та ущільнення в центральній частині. Потім ця область світлішає і лисніє, даючи початок відкритій рані. Спочатку ця неглибока рана з нерівними краями, її дно має червоний колір. Далі утворюється гній та неприємний запах унаслідок розвитку інфекції. Венозна виразка може бути дуже болючою, особливо якщо вона розташована на гомілках або кісточках. Біль буває постійним або посилюється під час руху або тиску на уражену ділянку. Іноді відбувається тяжке бактеріальне інфікування, що ускладнює лікування. У межах виразки часто видніються некротичні тканини або шар фібрину, з якого сочиться кров або гній.

Ускладнення виразкової хвороби

  • Інфекція. Венозні рани дуже вразливі для бактеріальної інфекції, яка за відсутності своєчасного лікування може призвести до тяжкого сепсису. Відкрита рана є чудовим місцем проникнення бактерій в організм, і якщо її не лікувати, інфекція може поширитись на інші частини тіла.
  • Гнійний тромбофлебіт. Запалення усередині венозної стінки супроводжується формуванням тромбу.
  • Відсутність регенерації. Виразкові ураження немає тенденції до швидкої регенерації. Вони гояться дуже повільно, а в деяких випадках вони взагалі можуть не гоїтися через відсутність достатнього кровопостачання тканин.
  • Естетичні дефекти шкіри. Шкіра навколо трофічної виразки часто темніє або знебарвлюється, з'являються тріщини чи лущення, що створює для пацієнта фізичний та психологічний дискомфорт.
  • Тромбоз глибоких вен. Люди з трофічними порушеннями схильні до підвищеного ризику розвитку тромбозу. При цьому стані в одній із глибоких вен тіла утворюється тромб. Стан становить серйозну загрозу для життя, оскільки тромб може будь-якої миті відірватися і потрапити в легені, викликавши легеневу емболію.
  • Рецидиви. Навіть після загоєння венозної виразки на шкірі є високий ризик рецидиву, якщо не усунути основну причину захворювання.
  • Рак шкіри. Вкрай занедбані виразки здатні до злоякісного процесу та появи плоскоклітинного раку або саркоми шкіри.

Трофічні виразки, спричинені варикозним розширенням вен, можуть мати серйозні наслідки та ускладнення без ефективного лікування. У цьому випадку рання діагностика та лікування вкрай важливі для запобігання перерахованим вище ускладненням і поліпшенню результатів лікування.

ускладнення трофічної виразки

Діагностика венозної виразки

Виявленням та лікуванням трофічної виразки на ногах займається лікар флеболог чи хірург. Однак первинну консультацію слід пройти у терапевта або сімейного лікаря для встановлення попереднього діагнозу та направлення до профільного лікаря. Поява змін на шкірі багато хто може прийняти за дерматологічну проблему та попрямувати за консультацією до дерматолога.

Під час фізичного огляду лікар шукатиме ознаки варикозного розширення вен, включаючи набряки, зміну кольору шкіри, наявність розширених чи звивистих вен. Він також оцінить розмір, розташування та зовнішній вигляд рани, а також приділить особливу увагу ознакам інфекційного зараження або запалення.

На додаток до фізичного огляду на підтвердження діагнозу трофічної виразки, викликаної варикозом, можуть використовуватися діагностичні дослідження. Одним з них є УЗД, що дозволяє візуалізувати вени на ураженій ділянці та оцінити порушення кровотоку. Інші дослідження, такі як магнітно-резонансна томографія (МРТ) або комп'ютерна томографія (КТ) також можуть використовуватися для виявлення судинних аномалій. Після встановлення діагнозу лікар розробляє комплексний план лікування.

діагностика трофічної виразки

Лікування трофічних виразок венозного генезу

Лікування трофічних виразок на ногах, викликаних варикозним розширенням вен, є комплексним заходом. Головна мета успішної терапії полягає в усуненні основної причини захворювання, тобто варикозу. Для її досягнення застосовується консервативне, оперативне та фізіотерапевтичне лікування.

Компресійна терапія

Носіння компресійних панчох або пов'язок є основою лікування трофічної виразки на ногах. Компресійна терапія передбачає використання еластичних бинтів та компресійної білизни для поліпшення кровотоку та зменшення набряку в ураженій ділянці. Залежно від стадії захворювання підбирається рівень компресійного тиску. Відновлення кровотоку допоможе запобігти утворенню нових виразок та покращить загоєння вже існуючих.

трофічна виразка лікування

Медикаментозне лікування

Доповненням до компресійної терапії є різні фармакологічні препарати. Однак медикаментозне лікування тут має лише допоміжне значення.

  • Антибіотики при трофічних виразках – у разі розвитку інфекційного зараження можуть призначатися тривалим курсом у вигляді таблеток. Іноді антибіотикотерапія може супроводжуватися протигрибковим лікуванням при виявленні в рані збудників грибкового походження;
  • Венотонізуючі препарати – нормалізують кровообіг та зміцнюють стінки судин, знімають набряк та біль у ногах (Авеню, Детралекс, Троксевазин, Нормовен);
  • Антикоагулянти та антиагреганти – допомагають покращити показники згортання крові, запобігти тромбоутворенню (Гепарин, Ксарелто, Варфарин, Клексан);
  • Знеболюючі та протизапальні – це препарати із групи НПЗП, які допоможуть зменшити біль, набряк та запалення. Знеболювальне при трофічних виразках зазвичай містить ібупрофен, парацетамол, диклофенак, ацетилсаліцилову кислоту;
  • Препарати для покращення мікроциркуляції та метаболізму у тканинах допомагають відновити живлення уражених тканин шкіри (Актовегін, Солкосерил).
1074,67207,5331

Догляд за раною

Крім медикаментозних і компресійних засобів, догляд за раною відіграє величезну роль при венозних виразках шкіри. Він має виконуватися медичними співробітниками. Не рекомендується обробляти рану самостійно та використовувати будь-які мазі для лікування трофічних виразок на ногах без призначення лікаря. Відкриті рани повинні бути оброблені хірургічним шляхом для видалення відмерлих тканин, щоб скоротити ймовірність інфекційного зараження. Їх обробляють антисептичними розчинами, наприклад, хлоргексидином, мірамістином або перекисом водню. Далі накладають стерильні ранозагоювальні пов'язки при трофічних виразках і відкритих ранах. Лікар призначить присипку або загоювальні мазі при трофічних виразках, які відповідають ступеню ураження шкірних покривів. Такі зовнішні засоби стимулюють регенерацію тканин шкіри та пригнічують запальний процес. У міру загоєння рани лікарі рекомендують використовувати спеціальні гідрогелеві пов'язки від трофічних виразок або пластири, які запобігають висиханню рани та сприяють процесу загоєння.

Важливо, що будь-який перев'язувальний матеріал повинен гарантувати надходження кисню до пошкодженої шкіри для прискорення регенерації. При цьому головним завданням лікування трофічних виразок на ногах залишається запобігання попаданню бактерій у рану. Тому будь-які перев'язки та догляд повинні проводитися в умовах підвищеної стерильності.

Трофічна виразка: лікування в домашніх умовах

Крім традиційного медичного лікування існують також деякі домашні методи, які можуть бути корисні при лікуванні трофічних виразок як допоміжний метод. До них відносяться:

  • Підняття ніг. Підняття ураженої кінцівки вище рівня серця допоможе поліпшити кровотік і зменшити набряк. У лежачому положенні покладіть ноги на високу подушку або спинку дивана.
  • Зволоження шкіри. Нанесення зволожуючого крему або мазі на шкіру навколо виразки зберігає навколишню шкіру м'якою і запобігає розтріскуванню та подальшому погіршенню її стану.
  • Фізична реабілітація. Масаж литкових м'язів та регулярні фізичні вправи, такі як ходьба чи йога, покращують венозний кровообіг та перешкоджають застою крові.
  • Дієта. Збалансована дієта, багата на вітаміни та поживні речовини, допоможе зміцнити загальне здоров'я та підтримати процес загоєння. Кардинальної зміни раціону не потрібно, проте скоротити кількість солі та швидких вуглеводів буде корисно.
  • Здорова вага. Надмірна вага або ожиріння чинять додатковий тиск на вени ніг, підвищуючи ризик прогресування варикозного розширення вен та трофічних виразок.
  • Уникайте перебування у статичному положенні. Тривале перебування в положенні стоячи або сидячи може спричинити скупчення крові в ногах, що погіршить регенерацію тканин.

На закінчення слід зазначити, що трофічна виразка, викликана варикозним розширенням вен, є виснажливим та важким станом. Вона може викликати сильний біль, легко інфікується і призводить до серйозних ускладнень. Однак при ранній діагностиці, лікуванні основного захворювання та заходах профілактики трофічна виразка ніг успішно піддається лікуванню. Важливо звертатися за медичною допомогою у разі виникнення підозрілих плям на шкірі в області розширених вен.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах