Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Алергія на холод – неприємна псевдоаллергия 20/12/2018

Алергія на холод – неприємна псевдоаллергия

Термін «алергія на холод» не тільки вводить в оману, але й помилковий: алергії на холод в класичному сенсі не існує. Вона пов'язана з утворенням антитіл до алергену, при контакті з яким розвивається алергічна реакція. А оскільки ніякі антитіла не можуть бути сформовані проти низької температури, не можна говорити про алергію на холод.

Унікальність і складність цієї алергії обумовлені тим, що алерген не є білком або іншою речовиною. Механізм виникнення досі точно не з'ясований, але причиною алергії на холод вважають можливі інфекції організму. Наприклад, люди, які страждають від вітряної віспи або ВІЛ-інфекції, сильніше схильні до розвитку холодової алергії. У групі ризику також люди, які страждають на харчову алергію і мають родичів з подібною проблемою. Також були зафіксовані випадки зараження при переливанні крові.

За статистикою, жінки страждають такою реакцією приблизно в два рази частіше, ніж чоловіки. При цьому вік не має значення. А середня тривалість хвороби становить близько 5 років.

Алергія на мороз може бути небезпечною і призвести до смерті, але в дуже рідкісних випадках. Часто алергія проходить самостійно, без лікування.

холодная погода

Алергія на холод: симптоми

Холодне повітря або перепад температури (наприклад, при виході на вулицю з теплого приміщення) є стимулом для активації холодової алергії. У кров починає надходити гістамін, який і викликає алергічний дерматит. Вивільнення медіатора гістаміну насправді є корисним механізмом імунної системи людини. Він бореться з патогенними бактеріями, вірусами і грибками, будучи частиною нормальної запальної реакції в організмі. А у людей, які страждають алергією на холод, гістамін викидається без необхідності, навіть в разі нешкідливих алергенів, і викликає класичні ознаки алергії. При цьому не існує абсолютного порогового значення температури або часу впливу холоду для всіх пацієнтів. Все індивідуально.

Холодовий дерматит проявляється на тих ділянках тіла, які контактували з холодним повітрям або предметами. Тому алергія на холод на обличчі і руках виникає найчастіше, так як вони недостатньо захищені одягом. Якщо мова йде про контакт з холодним предметом, то у багатьох уражених людей утворюються сверблячі алергічні висипання у вигляді червоних пухирів, так звана кропив'янка. Алергія на холод на руках викликає набрякання пальців і лущення шкіри. У нижніх шарах шкіри виникає ангіоневротичний набряк, що заповнений водою і тканинною рідиною.

крапивниця

Споживання холодної їжі (наприклад, морозива) також приводить в дію симптоми алергії. Слизові оболонки в області рота і горла можуть сильно набрякати. Реакція на губах проявляється у вигляді набряку та червоної висипки.

Іншими типовими симптомами цієї алергії є місцевий свербіж, озноб, запаморочення, біль у животі і блювота, задишка, алергічний кашель, падіння кров'яного тиску, втрата свідомості, алергічний риніт. Симптоми проявляються безпосередньо при впливі холоду, але вони також можуть виникати, коли організм знову починає прогріватися.

Симптоми тяжкої алергії можуть розвинутися в анафілактичний шок і смерть, наприклад, якщо людина потрапляє в басейн з холодною водою.

Діагностика

Діагностувати алергію на холод не завжди просто. Наприклад, вона не може бути виявлена ??за допомогою аналізу крові, адже не виробляє ніяких антитіл, які. Тому лікар може провести провокаційний тест. Він полягає в прикладанні шматочки льоду на область передпліччя на 10 хвилин. За реакцією шкіри, можна встановити діагноз.

Не так давно з'явилося електронний пристрій, який не тільки визначає наявність алергії, а й точну температуру вивільнення гістаміну.

визначення алергії

Алергія на холод: лікування

Найефективніше лікування – уникнення джерела холоду. Потрібно завжди підтримувати стабільну температуру тіла, тепло одягатися і уникати протягів. Захистити шкіру обличчя можна за допомогою жирного крему. А люди, які страждають важкою формою алергії, повинні бути готові до моменту нападу ядухи, маючи при собі шприц з адреналіном.

Медикаментозне лікування кропив'янки включає в себе призначення антигістамінних препаратів, таких як Лоратадин, Цетризин. Воно допоможе зняти основні симптоми, які мучать людини.

23446,3050,6152

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах