Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

 Явище «#яжмать» серед жінок: 12 ознак 14/02/2019

Явище «#яжмать» серед жінок: 12 ознак

Слово «мама» у кожного викликає теплі почуття, асоціюється з турботою і добротою. Однак, існує такий тип жінок, за якими в суспільстві міцно закріпився вираз «#яжмати».

Але мало хто знає, що саме має на увазі хештег яжмать, що викликає таку поведінку у жінок, звідки взялось нахабство яжматерей і чому їм все можна, розповімо, як відрізнити таких жінок, надамо реальні яжмать-історії і покажемо яжмать-листування.

Зміна гормонального фону після пологів і післяродова депресія, агресія

Материнство – це відповідальний і радісний період у житті кожної жінки, пов'язаний з багатьма труднощами. Тому немає нічого дивного в тому, що саме після народження дитини дуже багато жінок страждають підвищеною нервозністю і тривожністю. У деяких виникають симптоми післяпологової депресії.

Післяпологова депресія – це комплекс фізичних, емоційних і поведінкових змін, які відбуваються у жінки після народження дитини.

післяродова депресія

У чому проявляється післяродова депресія?

Післяпологова депресія, причини якої криються в швидкому зсуві в гормональному фоні жінки. Протягом перших 48 годин після пологів концентрація естрогену і прогестерону в крові різко падає. Оскільки ці гормони беруть участь в регуляції настрою, багато дослідників вважають, що саме їх дисбаланс і викликає різні порушення психіки народили жінок: агресію, післяпологовий психоз, схильність до суїциду або вбивства дитини.

Іншими факторами, які викликають тривалі порушення психологічного стану жінок, які народили є незадоволеність своїм шлюбом, відсутність соціальної підтримки, психологічні травми дитинства, стреси, тощо.

Симптоми післяпологової депресії і порушення психологічного стану жінок:

  • Відсутність апетиту;
  • Надлишок енергії;
  • Агресія до оточуючих;
  • Втрата пам'яті;
  • Непослідовність і нелогічність дій;
  • Ірраціональність висловлювань;
  • Заклопотаність банальними речами.

Відновлення гормонального фону після пологів

Для нормалізації гормонального балансу жінкам після пологів слід проконсультуватися зі своїм лікарем-гінекологом, ендокринологом або терапевтом. На основі лабораторних аналізів він призначить ліки, щоб відновити гормональний фон після пологів. У якості альтернативи використовують лікарські трави: п`ятипал, хміль, шавлію, женьшень, алое, фенхель.

53098,45991,34768

«Яжмать» звідки пішло поняття?

Є чудове висловлювання про існування людини в цивілізованому суспільстві: «Твоя свобода закінчується там, де починається свобода іншої людини». Саме порушення цього негласного правила видає «яжматерей» в натовпі. Їх не цікавить благополуччя оточуючих. А навколо їхніх дітей повинен обертатися весь світ і підлаштовуватися усі люди. Це основні принципи світогляду типової «яжематері».
Вираз «яжмать» виник в інтернет-спільнотах і вживається в образливих цілях.

яжмать

На противагу такому агресивному стилю материнства виник громадський рух чайлдфрі (childfree), який вважають себе борцями за навколишнє середовище і пропагує відмову від продовження роду через перенаселення планети. Вони виступають проти героїчної ролі материнства і вседозволеності їх чад. Тут-то дві точки зору і зіткнулися в жорстоке протистояння в паблік соціальних мереж, де вихлюпують свою злобу на оточуючих.

«Яжмать» що це значить, характерні ознаки

Ймовірно, кожен зустрічав на своєму шляху жінку з дитиною, яка пояснювала свою кричуще неадекватну поведінку тим, що вона є матір'ю. А доводи про норми соціальної поведінки сприймалися нею з необгрунтованою агресією і образами на сторону, що посміла вимовити зауваження. При цьому, вік дитини не має значення: вона може бути ще ненародженим ембріоном або вступати до ВНЗ.

Ми зібрали 12 характерних ознак жінок, за якими можна визначити, що вона підходить під значення «яжмать».

1. Впевненість у тому, що їй все щось винні і чимось зобов'язані

Типова «яжмать» впевнена в тому, що всі знайомі і незнайомі люди повинні беззаперечно виконувати забаганки її самої та її дитини. Це проявляється, наприклад, у вимогах поступитися не просто місцем в транспорті, а найкращим; "яжемать" вимагає нижню полицю в поїзді її 15-річному сину з щетиною; не можна робити зауваження про безкультурну поведінку її дитини, навіть якщо вона лупить ногами по вашому кріслі або завдає шкоди майну. У «яжматерей» поширене помилкове уявлення, що їм надаються спеціальні знижки, коли їх немає, товари безоплатно за бажанням дитини. Найобурливіше в цій ситуації те, що на яку б то не було подяку від них розраховувати не варто, крім поблажливого погляду. Адже старання людей розглядаються як боргове зобов'язання, а не допомога.

2. Стратегія жертовності в ім'я дитини

Героїзм «яжематері» проявляється в повному ігноруванні своїх потреб і бажань та постійному підкресленні свого самопожертви. Вона не дбає про свій зовнішній вигляд, фігуру, одяг і макіяж, вважаючи, що її материнська місія важливіша для держави. І якщо вона не знаходить постійного визнання цього в сім'ї, то формується презирство до всіх доглянутих жінок, дівчат або просто бездітних пар. Не відчуваючи визнання і стабільності від чоловіка, претензії до світу наростають, перетворюючи жінку в «яжмать». 

3. Відмова від працевлаштування

Вона схильна думати, що жертва материнства звільняє від подальшого працевлаштування і розвитку в професійному плані, кар'єрному. З точки зору роботодавця не найкращий варіант тримати в штаті такого співробітника, адже концентрація її уваги йде на постійні передзвони дитині, вона відпрошується на численні лікарняні, відпустки, дитячі ранки і, часто, грубіянить колегам, що не побували в декреті.

4. Виняткова геніальність її дитини

Кожна людина повинна знати і погоджуватися з винятковістю дитини яжматері, в чому вона невтомно просвіщає всіх оточуючих. Геніальним досягненням вважається абсолютно проста і передбачувана дія або здатність в її віці, наприклад, посмішка новонародженого, вивчена буква, помах руки та інше, але про це повинен дізнатися весь світ.

Крім того, її дитині можна все: покакати на вулиці, попісяти на меморіал або в кафе на очах у відвідувачів, зламати чуже майно.

вінщедитина

Особливо часто від такого виховання страждають тварини. Адже примхи чада ставляться вище життя живої істоти.

дитяча вседозволеність

5. Нікчемність її чоловіка

Якщо чоловік не обожнює дружину, яка зробила йому (а не їм!) найбільший подарунок – дитину, то він автоматично потрапляє в розряд моральних виродків, начебто він відмовився особисто виношувати дитину і змусив зробити це її. Ця характеристика чоловіка активно поширюється нею серед знайомих. Завдання чоловіка «яжматері» повинне зводитися до необмеженого надання коштів і щохвилинної подяки, і краще б йому взагалі не втручатися у виховання її дитини-«надії людства».

6. Крайня нетактовність

Навіть нетривале знайомство з нею може обрушити на вас безліч незручних запитань про продовження роду в дусі: Чому не народжуєш? Молодість не вічна, треба народжувати. Коли будеш народжувати? Кого хочете? Дітки – це щастя. У гіршому випадку можливі розповіді про протікання її вагітності nf  непотрібні подробиці виховання обожнюваного чада.

Окремий резонанс має делікатна тема годування груддю в громадських місцях. Багато матусь без сорому вивалюють груди і, не прикриваючись, починають процес годування. Самі ж «яжматері» скаржаться на неправомірні бурхливі обурення оточуючих під час цих дії і навмисно продовжують їх, швидше за все, в знак протесту і розпалювання конфлікту. А простіше було б усамітнитися або гарненько прикриватися.

годування груддю

7. Агресивність до оточуючих

Яжмати, я готова вбивати – такий девіз багатьох матусь. При чому, не важливо загрожує її дитині небезпека або просто для профілактики, щоб боялися. Агресія поширюється на всіх, хто не розчулюється її дитиною. Вважається, що всі навколо бездушні егоїсти, ціни високі, сусіди шумлять, вихователі грубіянка, роблять зауваження її чаду.

Обороняється яжмать гучногю і тривалою лайкою та образами. «Особливу» порцію отримують бездітні дівчата, які вважаються нею неповноцінними та ворожими.

яжать инстаграм

8. Використання жаргонних слів

«Яжмать» вводить у свій лексикон безліч дивних слів, які вважають милими і дотепними: покакуньки, пузожитель, карапузики та інше. А також говорить про дитину в третій особі: ми поспали, ми покакали, ми поїли, тощо.

Не можна обійти і улюблені цитати, якими вони рясніють в будь-яких ситуаціях:

  • Ось народиш – тоді зрозумієш!
  • Мені нічого не буде – у мене маленька дитина!
  • Мені всі винні, тому що я мати!
  • Ти вертихвістка і пустоцвіт!

цитати яжмать

9. Розмови тільки про материнство

Багато жінок йдуть в материнство з головою і перестають цікавитися книгами, своїми хобі, розвитком. Всі теми зводяться до грудного вигодовування, виховання, памперсів, слюнявчиків і інших вузькоспеціалізованих напрямків. Прохання змінити тему викликає град образ.

яжемать розмови

10. Надмірна опіка свою дитину

Типова «яжмать» не дозволяє своєму чаду зробити і кроку без її відома та дозволу. Постійний контроль необхідний, щоб дитя не потрапило в погану компанію, дружило з тими, кого схвалює мама. Апогей надмірної турботи і вимоги співчуття від оточуючих настає, коли дитина захворіє. Навіть якщо це легкий нежить і дитині вже пішов третій десяток років.

11. "Мудра" яжмать

Мало того, що така жінка поводиться неналежно, так вона ще й навчає цьому інших матусь і роздає свої поради всім навколо, адже вона експерт у вихованні. При цьому, з огляду на пункт 9, спеціальною літературою вона не цікавиться.

яжмати

мудрость яжмать

12. Подвійні стандарти

"Яжемать" глибоко переконана в тому, що їй дозволено більше інших людей те, що для інших зовсім заборонено і тягне покарання. Вона може брати чужі речі, штовхатися, принижувати, грубіянити і кричати. У той же час, аналогічна поведінка по відношенню до неї просто неприпустима. Так, мати хулігана з легкістю виправдовує побиття ним дівчинки або крадіжку велосипеда нею ж самою.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах