Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Дефіцит медичних масок в Україні: чи захищають вони від вірусів? 11/02/2020

Дефіцит медичних масок в Україні: чи захищають вони від вірусів?

Останні два місяці багато хто відчуває підвищену стурбованість у зв'язку з поширенням коронавірусу родом з Китаю. Його атаці піддалося вже кілька тисяч людей, а кількість жертв перевалило за 7 сотень. Більшість випадків зараження відбулося в Китаї та інших країнах Азії. Хоча в Україні не зареєстровано на момент виходу даної публікації жодного випадку, проте, українці поспішають захистити себе від смертельного вірусу за допомогою одноразових медичних масок. У зв'язку з цим попит та ціни на засоби особистого захисту в аптеках злетіли до небувалих показників. Однак, чи варто довіряти своє здоров'я одноразової масці за пару гривень?

У зв'язку з триваючим розповсюдженням коронавірусу в Ухані уряд Китаю закликав громадян носити маски в громадських місцях, щоб зупинити поширення вірусу. Це призвело до серйозного дефіциту засобів індивідуального захисту не тільки в країні-епіцентрі хвороби, а й інших частинах Азії.

Українці також масово скуповують хірургічні маски, викликаючи серйозний дефіцит в аптеках. Багато аптек України вже не здатні задовольнити попит на ці засоби захисту. І це не кажучи вже про ціни, що різко злетіли. Так, якщо раніше купити медичну маску на резинках можна було за 70-80 копійок, то зараз деякі аптечні пункти просять за неї по 6-8 гривень. На сьогодні аптечні пункти столиці ще мають деякий запас, а ось ситуація в інших містах дещо гірше.

Особливості та призначення одноразової хірургічної маски

Поки вакцини від уханьского коронавірусу 2019 ще немає, то для запобігання зараження найдієвішим методом серед населення вважається використання медичної пов'язки. Але чи здатна вона захистити людину від смертельного вірусу з Китаю?

Захисна маска для обличчя медична – це одноразовий засіб індивідуального захисту від частинок дрібного розміру, яка вільно прилягає до обличчя. Призначена пов'язка для захисту медичного персоналу від потрапляння на шкіру мокротиння (аерозолю) пацієнтів. Вдихання великих частинок забруднюючих речовин маска не здатна запобігти зважаючи на особливості прилягання і велику пористість матеріалу.

Стандартна одноразова медична маска вільно прилягає до обличчя і має широкі зазори навколо носа, рота та підборіддя. Вона призначена для захисту області рота і носа від попадання великих крапель рідини з навколишнього середовища, наприклад від мокротиння і слини іншої людини при чханні. Щільність матеріалу виготовлення, нажаль, не дозволяє затримувати віруси і не перешкоджає їх потраплянню до слизової крізь маску. Такий спосіб респіраторного захисту також не має функцій знищення мікроорганізмів. Це означає, що краплі зі збудниками захворювання будуть перебувати на поверхні маски, наражаючи на небезпеку людину протягом тривалого часу. Насправді, медична маска для обличчя приносить більше користі суспільству, коли її використовують люди, які вже хворі. Це убезпечує оточуючих від зараження і подальшого поширення інфекції.

Необхідність використання захисних пов'язок в операційних була з'ясована в кінці 1800-х років. Вони швидко стали набирати популярність серед громадськості, яка прагнула захистити себе від пандемії грипу 1918 року. Через століття поява сучасних молекулярних методів досліджень підтвердила, що медичні марлеві маски дійсно можуть забезпечити непоганий захист від грипу. Доведено, що ці засоби захисту зменшують концентрацію патогенних мікроорганізмів в повітрі, що видихається хворою людиною, приблизно в 25 разів. Але ось проти ще дрібніших вірусів, які можуть довше залишатися в повітрі, пов'язки були менш ефективними.

Перші хірургічні маски виготовлялися з кількох шарів марлі. Згодом вони зазнали структурних та функціональних зміни. Сьогодні матеріалом виготовлення служить спанбонд. Цей нетканий полімерний матеріал з дрібним рельєфним малюнком має низку переваг:

  • Високу стійкість до вологи; 
  • Стійкість до високої і низької температури;
  • Дрібнопористу структуру;
  • Високу міцністю;
  • Низьку електропровідність;
  • Стійкість до стирання і зминання.

Яка ефективність захисту медичних масок від вірусів?

Теоретично, будь-який фізичний бар'єр між обличчям і навколишнім середовищем зменшує вдихання сторонніх часток. І лікарська маска для обличчя діє за тим же принципом. Дослідження захисних властивостей одноразових пов'язок проводилися багаторазово з часів появи першої моделі, але однозначної відповіді досі не існує.

За усередненими оцінками, звичайна хірургічна маска знижує ризик виникнення захворювання вірусного походження на 60-80%.
Цей показник і вважається ефективністю захисту від вірусу. Лікарські пов'язки, дійсно, забезпечують фізичний бар'єр, що захищає від крапель з інфекцією в повітрі, але далекі від необхідної надійності. Вся річ у тому, що конструкція звичайної маски не передбачає щільного прилягання до обличчя, дозволяючи зараженому повітрю вільно циркулювати і потрапляти в респіраторні органи людини.

Правила використання медичної маски

Ефективність будь-якої медичної маски часто залежить не від її якості, а від правильності використання. Так, одягнена навиворіт або слабо зав'язана маска втрачає велику частину своїх захисних властивостей. І, як показує статистика, більшість людей використовують її неправильно. Тому давайте розглянемо основні рекомендації по експлуатації цих засобів біологічного захисту.

  • Використовуйте медичну пов'язку, коли перебуваєте на відстані ближче двох метрів від хворої на грип людини;
  • Використовуйте пов'язку, коли ви хворі і збираєтеся спілкуватися іншими людьми або лікарем;
  • Використовуйте маску, якщо ви перебуваєте в зоні епідемії або маєте високий ризик виникнення серйозних ускладнень від грипу;
  • Розташуйте маску зручно на обличчі, щоб вона прикривала ніс, рот і підборіддя. Більш яскрава сторона повинна бути зовні;
  • Заправте резинки за вуха та затисніть металеву смужку на переніссі;
  • Намагайтеся більше не торкатися до тканинної основі, хоча дискомфорт від її присутності може змушувати ще більше чіпати або чесати обличчя;
  • Після використання пов'язку слід викинути і відразу ж вимити руки;
  • Ніколи не варто використовувати її повторно.

Підсумок: носити чи не носити?

Що стосується грипу, то профілактика як і раніше є кращим методом захисту від цього інфекційного вірусу. Медична маска для обличчя може запропонувати додатковий захист від захворювання, але не виключить ймовірність захворювання. Шкоди вона точно не принесе, якщо не враховувати витрати на її покупку і регулярне оновлення. На сьогодні лікарі не вважають за необхідне носити медичні маски українцям в громадських місцях, закликаючи населення не створювати дефіцит. Щоб не підхопити інфекцію, досить дотримуватися стандартних профілактичних заходів. Не забувайте частіше мити руки під час епідемії, після контакту з людьми і предметами на вулиці. Крім того, рекомендується робити щорічне щеплення від грипу, щоб захистити себе і інших від поширення вірусу.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах